Tujina

Ognjeni zublji v Grčiji vzeli že štiri življenja, v treh dneh izbruhnilo 177 požarov

Atene, 27. 07. 2023 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
2

Gasilci v Grčiji se še naprej borijo z gozdnimi požari, ki zadnja dva tedna divjajo po državi. V osrednji Grčiji so ognjeni zublji v sredo terjali dve smrtni žrtvi, skupno doslej že štiri, so sporočile grške oblasti. Gre za moškega in žensko, ki sta umrla na območju pristaniškega mesta Volos.

Na stotine gasilcev je poskušalo pogasiti uničujoče požare, ki so doslej zahtevali štiri življenja, med drugim tudi dveh pilotov kanaderja, ki je strmoglavil v torek na otoku Evboja. Pred tem so sicer poročali o treh smrtnih žrtvah na tem otoku, vendar moški, čigar truplo so našli, kasneje ni bil naveden med žrtvami požara.

Po navedbah grške vlade je v zadnjih treh dneh v Grčiji izbruhnilo 177 gozdnih požarov. Od 13. julija pa je po državi izbruhnilo več kot 600 požarov.

Med drugim je zagorelo v bližini Volosa, kjer sta v sredo umrla moški in ženska. V sredo pozno zvečer so plameni ogrožali industrijsko območje Volosa, gorelo pa je tudi nekoliko južneje, kjer so prebivalce pozvali, naj zapustijo domove, je na spletni strani danes poročal grški časnik Kathimerini.

Na pomoč je priskočila tudi Evropska unija, ki je za požare v Grčiji mobilizirala devet letal. "Poleg tega je na terenu tudi več kot 100 vozil in 450 gasilcev iz številnih držav EU," je Evropska komisija zapisala na Twitterju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogenj tudi v bližini Aten

Ognjeni zublji so se približali tudi predmestju prestolnice Atene, a so gasilci požar hitro pogasili. Gasilci so se borili tudi z novim požarom na otoku Evboja, še poroča časnik.

Razmere na nekaterih območjih, med drugim na Rodosu, kjer so morali zaradi uničujočih požarov v minulih dneh evakuirati več kot 20.000 turistov in domačinov, so se sicer večinoma začele umirjati.

Tudi drugod na prizadetih območjih, med drugim na Evboji in Krfu, se stanje izboljšuje, požari pa so večinoma pod nadzorom, je na državni televiziji sporočil tiskovni predstavnik grških gasilcev Janis Artopoios.

Vendar pa nevarnost pred požari še ni povsem minila, še naprej velja najvišje opozorilo, je opozoril Artopoios. Vremenoslovci so v preteklih dneh večkrat opozorili pred nevarno kombinacijo močnih vetrov in suhega vremena. Grški premier Kiriakos Micotakis je ocenil, da gre za "težke in zelo žalostne dneve".

Micotakis je v luči gozdnih požarov, ki so prizadeli Grčijo, še dejal, da mora država storiti več v boju proti posledicam podnebnih sprememb. Grčija mora reformirati način gašenja požarov in politiko preprečevanja. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
28. 07. 2023 10.39
"Grčija mora reformirati način gašenja požarov in politiko preprečevanja. " Končno en pameten stavek od enega politika!
trdovrat
27. 07. 2023 18.48
+6
V treh dneh 177 požarov? Samovžigi, kot v kanadskih gozdovih s pomočjo helikopterjev? Franček piromanček? Klimatske spremembe, kajne Klaus Schwab?