Tujina

Pod Himalajo v porušenem predoru že osmi dan ujetih 41 delavcev

Uttarkashi , 20. 11. 2023 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Indiji še naprej iščejo načine, kako bi iz zasutega predora rešili 41 delavcev, ki so med ruševinami ujeti že osem dni. Družine ujetih delavcev se medtem pritožujejo, da je reševalna operacija prepočasna. Predor, ki so ga gradili delavci, je del ambicioznega vladnega projekta, da bi na območju Himalaje povezali nekaj najsvetejših krajev za hindujce.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nesreča se je zgodila v bližini manjšega kraja Utarkaši v himalajski zvezni državi Utarakhand. Porušil se je 150-metrski del 4,5 kilometra dolgega cestnega predora v gradnji. Kmalu po nesreči so z delavci vzpostavili stik in jim začeli dovajati kisik. Po majhnem cevovodu, ki se uporablja tudi za komunikacijo, jim pošiljajo stisnjene pakete s hrano iz čičerike in suhega sadja. Poteka tudi operacija, s katero bi v votlino vstavili še eno večjo cev, po kateri bi delavcem lahko poslali kruh in sadje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najprej so se želeli do delavcev prebiti po ceveh, ki so jih potiskali skozi ruševine, vendar so v petek iz predora zaslišali pokanje, zato so reševanje prenehali. Vlada je sporočila, da so pripravili nov "načrt petih točk", ki predvideva vrtanje v predor iz treh smeri: navpično in vodoravno z obeh strani. Zgradili so tudi nove dovozne poti, da bodo na območje lahko pripeljali težko mehanizacijo, poročata BBC in Guardian.

Zasut predor v Indiji
Zasut predor v Indiji FOTO: Profimedia

Kraj nesreče je obiskal tudi indijski minister za cestno infrastrukturo Nitin Gadkari. Ocenil je, da bi reševalna operacija lahko trajala od dva do tri dni. Na terenu sta trenutno dva vrtalna stroja, ki pa imata težko delo predvsem zaradi zahtevnega himalajskega terena z lomljivimi kamninami.

Minister se je srečal tudi z družinami ujetih delavcev in jim zagotovil, da pristojni rešujejo po najboljših močeh. "Moralo delavcev je treba ohraniti," jim je dejal . 

Družine delavcev so se sicer v soboto sporekle z vodji reševalne operacije in jim očitale, da delo poteka prepočasi. 

Predor Silkjara v okrožju Utarkaši je del ambicioznega vladnega projekta, ki naj bi izboljšal povezave med znanimi romarskimi kraji v Utarakhandu. V gorati zvezni državi, kjer se nahaja več himalajskih vrhov in ledenikov, je nekaj najsvetejših krajev za hindujce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.