Tujina

'Pomotoma ubiti talci so nosili belo tkanino z napisom SOS'

Gaza, 18. 12. 2023 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V petek je izraelska vojska v Gazi pomotoma ubila tri talce, moške, stare 22, 26 in 28 let. Moški naj bi brez majice hodili iz stavbe, v rokah pa držali palico, na kateri je bila bela tkanina. Izraelska vojska je zdaj sporočila še, da so talci na tkanino z ostanki hrane napisali 'SOS' in 'Pomoč, 3 talci'.

Moški naj bi se sicer že nekaj časa zadrževali v stavbi, v petek, ko so bili pred stavbo, pa je nanje streljal izraelski vojak. Dva talca sta umrla takoj, tretji je poškodovan stekel v stavbo in v hebrejščini kričal na pomoč, vendar je eden od vojakov, ki se je počutil ogroženega in je ocenil, da bi moški lahko bili teroristi, spet streljal, kar je bilo usodno še za tretjega talca, so po dogodku sporočili iz izraelske vojske, kjer sicer poudarjajo, da je ravnanje vojaka v nasprotju z njihovimi pravili delovanja. 

Sprožili so tudi preiskavo dogodka. Doslej so ugotovili, da so imeli talci s seboj palico, na kateri je bila bela tkanina, dva dni po dogodku pa je izraelska vojska sporočila še, da so talci na tkanino z ostanki hrane napisali SOS in 'Pomoč, 3 talci'. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trupla moških, gre za 28-letnega Jotama Haima, 22-letnega Samera Talalka in 26-letnega Alona Šamrica, so takoj po dogodku prepeljali v Izrael.

Talci, ki jih je ubila izraelska vojska
Talci, ki jih je ubila izraelska vojska FOTO: AP

Medtem je zdravstveno ministrstvo v Gazi, ki ga vodi Hamas, sporočilo, da so izraelski zračni napadi na begunsko taborišče Džabalija ubili najmanj 90 ljudi. Žrtve naj bi se nahajale v stanovanjskem bloku, navedb pa ni mogoče potrditi, poroča BBC. 

Na območju Gaze je po napadu 7. oktobra še vedno okoli 100 talcev, ki jih zadržuje Hamas, medtem ko si Izrael pod vse večjim pritiskom prizadeva za sklenitev dogovorov za osvoboditve. Po petkovem dogodku so se na ulice Izraela podali protestniki, ki so obsodili dejanje izraelske vojske in pozvali k hitrejšim pogajanjem za izpustitev talcev. 

V Nedeljo sta sicer Nemčija in Velika Britanija pozvali k trajni prekinitvi ognja na območju Gaze, francoska zunanja ministrica Catherine Colonna pa je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi razmer in pozvala k takojšnjemu in trajnemu premirju v Gazi. Izrael je pozive k prekinitvi ognja označil za napako in darilo Hamasu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3