Tujina

Predlog Kadirova: Odpravite sankcije in izpustili bomo 20 ukrajinskih vojakov

Moskva, 06. 01. 2024 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja Čečenske republike Razman Kadirov je 'ponudil' izpustitev 20 ukrajinskih vojakov, če Zahod v zameno odpravi sankcije proti članom njegov družine.

 Razman Kadirov decembra v Savdski Arabiji
Razman Kadirov decembra v Savdski Arabiji FOTO: AP

"Moja mati, žena, hčerke in nečaki niso krivi. Nikoli niso sodelovali v političnih igrah, niti rekli besede. Boril sem se in boril se bom še naprej," je Kadirov izjavil Scottu Ritterju, nekdanjemu inšpektorju ZN, ki je spremljal odpravo iraškega orožja za množično uničevanje in ki je sedaj obiskal mesto Grozni v Čečeniji. "Proti meni uvedite kakršne koli sankcije želite, vendar ne vpletajte moje družine, moje matere," je še dejal Kadirov.

Zakaj se je Kadirov odločil ameriške organe nagovoriti preko kontroverznega Ritterja, ni znano. Ritter je bil leta 2011 namreč obsojen zaradi spolnih prestopkov z mladoletno osebo, v zaporu pa je odsedel leto in pol. Velja tudi za enega glavnih kritikov politike nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha in njegove administracije do Iraka. Ritter je sicer v preteklosti že podprl in spodbujal izjave Kremlja, da Zahod Ukrajino uporablja le za svoje namene, velja tudi za velikega podpornika ruskega predsednika Vladimirja Putina

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na srečanju naj bi Kadirovu in Ritterju predvajali tudi videoposnetek, na katerem moški v ukrajinskih vojaških uniformah, domnevno naj bi šlo za vojne ujetnike, prosijo za odpravo "absurdnih sankcij" za Kadirove sorodnike, mlajše od 18 let, njegove konje in letala, ki jih je uporabljal. 

Kadirov naj bi Ritterju nato izročil tudi seznam vojakov, ki bi jih izpustili, poročajo ruski mediji. 

Evropska unija in Združene države Amerike so Kadirovu, sicer tesnemu zavezniku Putina, uvedle prepoved vstopa in ob tem zamrznile vso njegovo premoženje. Na Češkem so tako zasegli dragocenega dirkaškega konja, ki naj bi pripadal prav Kadirovu. Vreden naj bi bil več deset tisoč evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja