Tujina

Banka Slovenije: Evropski in slovenski bančni sistem sta stabilna

Bern, 20. 03. 2023 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zgodovinskem reševanju propadajočega švicarskega posojilodajalca Credit Suisse, ki ga je kupil tekmec UBS Group, pristojni organi v Evropi in po svetu vlagatelje mirijo glede stanja svetovnega bančnega sektorja. Po prvotnem olajšanju so se namreč pojavile nove skrbi glede tveganja dolgov z visokim donosom, ki jih izdajajo velike banke. Evropski in slovenski bančni sistem naj bi sicer poslovala stabilno. "Bančni sektor evrskega območja je odporen, z močnim kapitalskim in likvidnostnim položajem," so zapisali v slovenski centralni banki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Credit Suisse je pred stečajem rešila UBS
    02:37
    Iz 24UR: Credit Suisse je pred stečajem rešila UBS
  • Iz SVETA: Delnica Credit Suisse padla za 56 odstotkov
    02:38
    Iz SVETA: Delnica Credit Suisse padla za 56 odstotkov

Nabor instrumentov denarne politike Evropske centralne banke (ECB) je po njihovih zagotovilih dovolj obsežen, da po potrebi zagotovi likvidnostno podporo finančnemu sistemu in ohrani nemoteno transmisijo denarne politike. "V Banki Slovenije ob tem ponavljamo, da tako kot v evrskem območju tudi slovenski bančni sistem posluje stabilno, prav tako ostaja visoka njegova likvidnost," pa so pojasnili glede slovenskega bančnega sistema.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Shutterstock

"Credit Suisse in bančna nestabilnost v ZDA ne zadevata evropskih bank"

Da Credit Suisse in bančna nestabilnost v ZDA ne zadevata evropskih bank, zagotavlja tudi guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau. V pogovoru za francoski radio France Inter je poudaril, da so francoske banke zelo trdne in poslujejo brez težav. Pozdravil je prevzem švicarske banke Credit Suisse, s čimer bo po njegovih besedah zagotovljena "stabilnost celotnega finančnega sistema". Prevzem Credit Suisse je pozdravil tudi francoski gospodarski minister Bruno Le Maire. "Vesel sem tega posla. To je dober posel," je ocenil in dodal, da bodo glede na pomembnost Credit Suisse še naprej zelo pozorni na odziv trga.

Britanska centralna banka Bank of England je medtem potrdila, da britanski bančni sistem ostaja varen, trden in dobro kapitaliziran, je prek Twitterja v nedeljo zvečer sporočil britanski finančni minister Jeremy Hunt. "Vlada Združenega kraljestva pozdravlja ukrepe, ki so jih danes sprejeli švicarski organi v zvezi s Credit Suisse, da bi podprli finančno stabilnost," je zapisal.

Credit Suisse
Credit Suisse FOTO: Shutterstock

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je v nedeljo pozdravila "hitro ukrepanje" švicarskih organov. "Odločitve, sprejete v Bernu, so pomembne za ponovno vzpostavitev urejenih tržnih razmer in zagotavljanje finančne stabilnosti. Bančni sektor območja evra je odporen, z močnim kapitalskim in likvidnostnim položajem," je dejala.

Tudi v Washingtonu so pozdravili novico o prevzemu Credit Suisse. Kot sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell in ameriška finančna ministrica Janet Yellen, je "kapitalski in likvidnostni položaj ameriškega bančnega sistema močan, ameriški finančni sistem pa je odporen".

Hongkonška denarna ustanova Hong Kong Monetary Authority (HKMA), de facto centralna banka tega posebnega območja Kitajske, je danes zjutraj skušala pomiriti finančne trge in poudarila, da je izpostavljenost lokalnega bančnega sektorja do banke Credit Suisse zanemarljiva. Sredstva banke predstavljajo manj kot pol odstotka bančnega sektorja v mestu, je pojasnila.

Švicarski regulatorji so v nedeljo organizirali dogovor, v skladu s katerim bo UBS Group AG (UBSG.S) za 167 let staro Credit Suisse Group AG (CSGN.S) plačal tri milijarde švicarskih frankov (dobre tri milijarde evrov) in prevzel tudi do malo več kot pet milijard evrov izgube. Velike centralne banke, ki se soočajo s tveganjem hitre izgube zaupanja v finančni sistem, so si v nedeljo prizadevale okrepiti tudi pretok gotovine po svetu z nizom usklajenih valutnih zamenjav. Bankam so tako skušale zagotoviti gotovino, ki jo potrebujejo za poslovanje.

Kot je na novinarski konferenci v Bernu dejal švicarski predsednik Alain Berset, je prevzem "najboljša rešitev za povrnitev zaupanja, ki ga na finančnih trgih v zadnjem času ni bilo". Propad banke Credit Suisse bi po njegovih besedah prinesel nepopravljive posledice za državo in mednarodno finančno stabilnost.

Finančna ministrica Karin Keller-Sutter pa je opozorila, da bi stečaj Credit Suisse lahko povzročil nepopravljive gospodarske pretrese in veliko kolateralno škodo za švicarski finančni trg, "da ne omenjamo tveganja okužbe za druge banke, vključno s samo UBS".

V banki Credite Suisse so pojasnili, da jo bo UBS prevzela za provizijo pri združitvi v višini treh milijard švicarskih frankov (dobrih treh milijard evrov), pri čemer bodo delničarji Credit Suisse prejeli eno delnico UBS za 22,48 delnice Credit Suisse. "Glede na nedavne izredne okoliščine brez primere napovedana združitev predstavlja najboljši možni izid," je pojasnil predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann.

Največja delničarka Credit Suisse: Prevzem ne bo vplival na načrte za dobičkonosnost

Iz največje delničarke Credit Suisse, Savdske nacionalne banke (SNB), so medtem danes sporočili, da prevzem ne bo vplival na njihove načrte za rast in dobičkonosnost. "Spremembe v vrednotenju naložbe SNB v Credit Suisse ne vplivajo na načrte SNB za rast in usmeritve za leto 2023," so navedli.

Savdska nacionalna banka je novembra porabila 5,5 milijarde rialov (1,4 milijarde evrov) za 9,88-odstotni delež v banki Credit Suisse. Decembra je delež holdinga znašal manj kot 0,5 odstotka vseh njenih sredstev in približno 1,7 odstotka njenega naložbenega portfelja.

Ob odprtju borz delnice Credit Suisse potonile za skoraj 64 odstotkov

Čeprav je zgodaj zjutraj na azijski borzi sprva izgledalo, da so omenjeni ukrepi okrepili zaupanje vlagateljev, so vrednosti kmalu začele spet padati – v središče pozornosti je namreč stopila ogromna škoda, ki bi jo lahko s prevzemom banke utrpeli nekateri imetniki obveznic Credit Suisse, poroča Reuters

Credit Suisse
Credit Suisse FOTO: Shutterstock

Delnice Credit Suisse so ob odprtju evropskih borz potonile za skoraj 64 odstotkov, delnice UBS pa so bile skoraj devet odstotkov nižje.

Indeks za evropski bančni sektor Stoxx Europe 600 se je v jutranjem trgovanju znižal za več kot pet odstotkov, pri čemer sta francoska velikana BNP Paribas in Societe Generale padla za približno sedem odstotkov, nemška Deutsche Bank za več kot devet odstotkov, britanska Standard Chartered pa za skoraj pet odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
20. 03. 2023 21.14
Banka Slovenije: Evropski in slovenski bančni sistem sta stabilna. Takšnih napovedi me je najbolj strah. Tudi banke v Švici naj bi bile najbolj stabilne in varne. Pa se zgodi potop.
Potouceni kramoh
20. 03. 2023 15.30
+2
Zdej bo menda pa Grčija vrnila nakazala nepovratne miljarde evrčkov v Slovenijo, ko se bo pr nas sesul naš kvaliteten in robusten bančni sistem.Hvala Hellas.
Anion6anion
20. 03. 2023 15.16
+4
Ko slišim taksna zagotovila se vedno primem za denarnico.
Obi-van-Kenobi
20. 03. 2023 15.11
+4
to vedno recejo tik predenj se vse sesuje
StudyBitcoin
20. 03. 2023 15.06
+3
Veš denar na banki; 1.ni denar 2.ni na banki 3.ni vaš
natmat
20. 03. 2023 14.48
+4
Tisti najbolj bogati se še najmanj sekirajo če propade banka...oni imajo svoj denar skrit v raznoraznih davčnih oazah in pa razpršenih nepremičninah!!Tako da je vsaka kriza za njih blagoslov saj se da ravno takrat ko večina naroda obuboža oni na ta račun še bolj bogatijo!!!
Jozaa
20. 03. 2023 14.38
+12
To so trdili tudi 2008?
Urška iz Ugande
20. 03. 2023 14.35
-8
Najboljši pa ste izdajalci, ki upate na propad evropskih bank. S tem pljuvate v svojo skledo. So vas v otroštvu na glavo metali in polivali z rusko vodo? Tisti ki imamo kaj pojma pa vemo zakaj se gre. Banko je zavozilo vodstvo in ljudje so dvignili denar. Banke beležijo rekordne dobičke vi pa sanjate o nekem zlomu bank lol Na leto pa povprečno propadejo 4 banke v ZDA zadnjih 100 let. Zanimivo da je zdaj to naenkrat tema..
c00kies
20. 03. 2023 14.43
+0
@veverca, daj ne seri. Blage veze nimaš o ekonomiji. Gospodarske krize so ciklične in periode med krizami se krajšajo. Ampak zate je vse v najlepšem vredu. Spomni se na tvoje besede, ko boš ti ali kdo od tvojih ljubljenih v revščini, otrok.
Urška iz Ugande
20. 03. 2023 14.45
-2
Ekonomija je dobesedno moje področje pol pa nimam pojma. Hahahah tudi to kaj ti pišeš ne drži. Obdobje med zadnjima krizama je rekordno dolgo v zgodovini. Trajalo je 10 let.
c00kies
20. 03. 2023 14.47
+2
Kdaj se je zate zgodovina začela, človek božji.
brusilec
20. 03. 2023 14.49
+0
Cookies .. pojma nimaš... najprej si kaj preberi o tisti banki. izgleda so imeli totalno neprofesionalen odnos do dela, kontrole.. Sistem je pri tej banki padel, tko ga pa je slabo pomagal nastaviti Trumpln ki je olajšal nekaj predpisov. Ena lastovka še ne prinese pomladi .. prinese jo pa taka papiga ala Trumpln ali pa ti, ki se ob prvem prdecu zbudi iz spanja in začne delati paniko in pametovati
c00kies
20. 03. 2023 14.51
-1
Poguglaj malo za časovnice, boš videl, da se je marsikaj dogajalo v zadnjih dveh desetletjih, če pa boš gledal širšo časovnico pa boš videl tudi periode in značilno krajšanje period.
c00kies
20. 03. 2023 14.57
-1
@brusilec, opazovanje ponavljajočih se večletnih vzorcev je zate kvantna mehanika, a ne? Potem pa nastopi kruta realnost in si verjetno še takrat zatiskaš oči, češ sej ne more biti res, pa je. Seveda se je marsikaj dogajalo na banki ampak pišete neumnosti, kot da za ostali svet to ne prinaša nobenih posledic. Zbudite se vi iz vaših pravljic. Če se vsipa kakšna slovenska banka je ne bo nihče pogrešal, razen tistih nekaj stotisoč Slovencev. Če pa se vsipa svetovna banka kalibra Švica, kateri je zaupalo na milijone tujih vlagalejev, je pa druga pesem.
Ferjalec
20. 03. 2023 14.32
+5
Isto je bilo z našimi delnicami v NKB Maribor. Nabijali so kako je vse OK potem smo pa ostali brez delnic. Svinjarija, da ji ni primera.
GospodT
20. 03. 2023 14.31
+8
Saj to so trdili tudi za SVB, vse je v redu. Par dni pred sesutjem so imeli revizijo, fantastične ocene in pohvale, 16 največja banka v državi. Booom. Ker so ljudje panično dvigovali denar.
GospodT
20. 03. 2023 14.29
+2
Dejstvo je, da nobena banka nima 'na lagerju' velike vsote denarja. Denar kroži. Vaši depoziti gredo za kredite drugim ljudem. In če bi se pol ali niti toliko ne varčevalcev odločilo prihranbke dvignit, bi se vsak bančni sistem sesul. In oni to zelo dobro vedo, zato pa mirijo ljudi, da je vse ok. In ravno takrat bi vas moralo skrbeti. ZDA so tehnično v bankrotu, ker nikoli ne bodo mobli vrnit toliko dolga, kot se jim je nabral...
FaTa Albanka
20. 03. 2023 14.27
+6
Stabilna ko Fiat , zakaj pa tak obresti nabijajo , ce si kdo hoce sposodit 100jurjov morx vrnit 180jurjov , pri narkomafiji bi bolj ugodno prisel skozi.
FaTa Albanka
20. 03. 2023 14.28
+5
sektor1
20. 03. 2023 14.26
+2
Švicarski je slab, Slovenski pa je steber stabilnosti... Počakajte še mal, ni še 1.april 😅
c00kies
20. 03. 2023 14.28
-3
Najbolj komično od vsega je verjetno prav to. Mi imamo stabilno bančništvo v primerjavi s švicarskim. Kot da bi nam rekli, da so nam spraznili vse bančlne račune in bi se nam v faco režali.
Apoteka
20. 03. 2023 14.21
+2
Zdaj sem pa pomirjen.
bandit1
20. 03. 2023 14.24
+1
Take izjave sem že slišal pred leti potem pa luknja do pekla
c00kies
20. 03. 2023 14.13
+2
Če pa mi dokapitalizirani perejo mozeg, potem pa bo že res, a ne? Dajte no, ljudje nismo pozabili fiaska slovenskih bank ali nas imate ze norce?
Bananistanec
20. 03. 2023 14.13
+3
Zakaj pa potem obresti v nebo?
c00kies
20. 03. 2023 14.17
-1
To se grejo boj z inflacijo. Po drugi strani pa s prekomernimi orbestmi povzročaj stagflacijo. Za to so preveč tupi, da bi razumeli kaj sledi ali pa vedo, pa so raje namerno tiho, ker bodo glave letele sicer.
SlepiSlovenc
20. 03. 2023 14.06
+2
Srveda sta srabilna, če ga pa narod financira. 🤣
slayer2
20. 03. 2023 13.58
+9
Podobno so nam govorili 2008,pa vemo kako se je končalo!!!
slovenc59
20. 03. 2023 13.54
+6
Ko začnejo pametovat o zdravih bankah, se je treba takoj začeti za žep držat......Zagotovo bodo kmalu dokapitalizacije ! Ljudje imajo veliko prihrankov, jim jih bo treba pobrat.....!
Vap0
20. 03. 2023 13.51
+4
hahahahahahahaha