Tujina

Putin naj bi se med rezidencami v Rusiji prevažal po tajni železniški progi

Moskva , 15. 02. 2023 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski preiskovalni portal Proekt poroča, da so glavne rezidence ruskega predsednika Vladimirja Putina povezane s tajno železniško progo, ki mu omogoča varno in neopazno potovanje z oklepnim vlakom.

Putinov vlak naj bi bil opremljen s skritimi radijskimi antenami in oklepom.
Putinov vlak naj bi bil opremljen s skritimi radijskimi antenami in oklepom. FOTO: AP

Poročilo navaja, da so proge in postaje razvejane po celi državi. Na podlagi raziskovanja, opažanj in satelitskih posnetkov so identificirali skrivnostne železniške proge na vsaj treh lokacijah. 

Med drugim so varovalno železniško postajo identificirali tudi v bližini Putinove palače v Valdaju, ki se nahaja na pol poti med Moskvo in Sankt Peterburgom. Novinar portala je razkril, da se je želel postaji približati, a da so ga ustavili stražarji. 

Ena od Putinovih rezidenc je tudi v okolici mesta Valdaj ob jezeru.
Ena od Putinovih rezidenc je tudi v okolici mesta Valdaj ob jezeru. FOTO: Profimedia

Ena od postaj v bližini Putinove rezidence v okolici kraja Dolgi Borodi pa ima po navedbah tudi helioport, ki naj bi ga zgradili pred štirimi leti.

Portal navaja še izjave inženirja, ki je zatrdil, da je sodeloval pri gradnji železnice, popravila pa, da so opravili le na tistih tirih, ki vodijo neposredno do Putinove palače. Tudi sam osebno je vsaj enkrat videl poseben Putinov vlak, ki se je zapeljal po progi. 

V eni od svojih rezidenc naj bi Putinu postavili tudi repliko pisarne, kot jo ima v Moskvi.
V eni od svojih rezidenc naj bi Putinu postavili tudi repliko pisarne, kot jo ima v Moskvi. FOTO: AP

Eno od postaj so locirali tudi na obrobju Moskve, kjer ima Putin posestvo, kamor se je zatekel tudi aprila 2020, ko se je želel izolirati zaradi širjenja koronavirusa. V rezidenci naj bi Putinu postavili tudi repliko pisarne iz Moskve.

Postaja, ki je zaščitena z varnostnimi kamerami in skrita za visoko ograjo, je po poročanju portala od posestva oddaljena manj kot kilometer. Zgradili naj bi jo na zemljišču, ki so ga odvzeli zasebnemu lastniku. 

Po tajni železnici naj bi se Putin lahko pripeljal tudi do svoje poletne hiše v okolici Sočija, ki velja za priljubljeno letovišče številnih Rusov. 

Soči, ki je leta 2014 gostil olimpijske igre, velja za priljubljeno počitniško destinacijo.
Soči, ki je leta 2014 gostil olimpijske igre, velja za priljubljeno počitniško destinacijo. FOTO: Profimeda

Ugibanja o tajni železniški progi in postajah so spodbudila poročilo skupine Dossier Center, ki spremlja aktivnosti ljudi, ki sodelujejo s Kremljem. V svojem poročilu so navedli, da Putin poseben oklepni vlak uporablja od leta 2021. 

Redni potnik tajnega vlaka je Putin postal v času pred rusko invazijo na Ukrajino, so navedbe Dossier Centra povzeli pri Insiderju. Pred tem je Putin pogosto uporabljal zasebna letala. Po navedbah skupine je vlak opremljen s skritimi radijskimi antenami in oklepom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou