Tujina

Srbski igralec po kritikah, da podpira Rusijo, izgubil vlogo v ameriški seriji

Kijev, 04. 02. 2024 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Miloš Biković ne bo del igralske zasedbe ameriške televizijske serije Beli lotos. Ob naznanitvi, da bo znani srbski igralec igral v novi sezoni, so ukrajinske oblasti izrazile jasno nasprotovanje, saj da igralec podpira rusko invazijo na Ukrajino. Prav njegove povezave z Rusijo so pri ustvarjalcih serije spodbudile odločitev, da njegovo vlogo dodelijo drugemu igralcu.

Biković je bil v začetku januarja izbran v igralsko zasedbo nove sezone. Ob naznanitvi je svoje nezadovoljstvo izrazilo ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki je na omrežju X zapisalo, da igralec "podpira Rusijo od začetka obsežne invazije" na Ukrajino. "Se vam zdi v redu, da delate z osebo, ki podpira genocid in kršenje mednarodnega prava?" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik ameriškega televizijskega omrežja, ki serijo distribuira gledalcem, je v komentarju na odločitev dejal le, da so se odločili za razhod z Bikovićem, vlogo pa bodo dodelili drugemu igralcu, poroča The Guardian. 

Na očitke se je nato odzval Biković, ki je zapisal, da ne podpira nobenih vojn, opozoril je tudi na svoje izkušnje med odraščanjem v državi, kjer je divjala vojna. "Ko sem bil star enajst let, sem dneve in noči preživljal v zaklonišču, medtem ko so mojo državo in domači kraj bombardirali. Nikoli nikomur ne bi želel takšnega razdejanja." Dodal je, da je po svetu veliko konfliktov in prav vsi so strašljivi. 

 "Proti meni poteka usmerjena kampanja, ki z zunanjim vplivom ustvarja resen precedens, ki meče senco na bistvo umetniške svobode. Rezultat takšne zgodbe je zmaga nesmisla in poraz umetnosti," je zapisal v objavi. Dodal je, da je počaščen, da so ga izbrali v igralsko zasedbo, "moje sodelovanje v njej pa ni možno iz razlogov zunaj domene kulture in ne bom se uklonil nečemu, kar ogroža mojo integriteto". 

Vladimir Putin in Miloš Biković
Vladimir Putin in Miloš Biković FOTO: Profimedia

Biković, ki ima od 2021 tudi rusko državljanstvo, je od ruskega predsednika Vladimirja Putina leta 2018 prejel Puškinovo medaljo za prispevke k ruski kulturi. Zaradi nacionalne varnosti so mu vstop v Ukrajino prepovedali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja