Tujina

Ukrajinski traktorji spet v akciji: tokrat namesto tankov vlečejo tramvaje

Kijev, 22. 10. 2022 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., U.Z., STA
Komentarji
0

Že od začetka vojne se na spletu pojavljajo fotografije in videoposnetki ukrajinskih traktorjev, ki vlečejo tanke, tovornjake in ostala vozila, ki so obtičala na blatnih poljih in cestah. V zadnjih tednih so traktorji nepogrešljivi tudi v mestih. Zaradi raketnih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo je oskrba z električno energijo večkrat prekinjena, pozivajo tudi k varčevanju. Tokrat traktorji zato pomagajo pri obratovanju javnega prevoza, in sicer z vlečenjem tramvajev.

Zadnje tedne je glavna tarča raketnih napadov energetska infrastruktura. Pred dnevi je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenil, da je uničenih 40 odstotkov vseh elektrarn v državi. Posledično so motena že vsakdanja opravila, tudi obratovanje javnega prometa. Na spletu se je pojavil posnetek iz enega od ukrajinskih mest, kjer traktor vleče tramvaj, v katerem sedi nekaj potnikov.

Prizori ukrajinskih traktorjev na delu med vojno so postali simbol upora Ukrajincev in mnogi menijo, da je traktor eno od najbolj zastrašujočih ukrajinskih orožij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih ukrajinskega ministrstva za gospodarstvo je kmetijstvo pred vojno predstavljalo 45 odstotkov celotnega ukrajinskega izvoza, pri čemer so vodilni izdelki iz sončničnega olja, koruze, pšenice in perutninskih proizvodov, navaja CBS. Da ukrajinski kmetje lahko obdelajo vse površine, si zato lastijo veliko kmetijske mehanizacije, med njimi številne traktorje. 

Ukrajinski traktor in tank, ki ga je v okolici Harkova konec marca zapustila ruska vojska.
Ukrajinski traktor in tank, ki ga je v okolici Harkova konec marca zapustila ruska vojska. FOTO: Profimedia

Njihov pogum je s simbolno gesto nagradila tudi ukrajinska pošta. Poleti so izdali novo poštno znamko z motivom traktorja, ki vleče ruski tank. Znamko so opremili z napisom: "Dober večer! Mi smo iz Ukrajine."

Ukrajinska znamka z motivom traktorja, ki vleče ruski tank
Ukrajinska znamka z motivom traktorja, ki vleče ruski tank FOTO: Profimedia

Ruske okupacijske oblasti v Hersonu prebivalce pozvale k takojšnjemu umiku

Proruske oblasti v južni ukrajinski regiji Herson, ki si jo je nedavno priključila Rusija, so danes pozvale prebivalce istoimenskega glavnega mesta regije, naj nemudoma zapustijo mesto zaradi napredujoče protiofenzive ukrajinskih sil. "Zaradi napetih razmer na fronti, povečane nevarnosti množičnega obstreljevanja mesta in nevarnosti terorističnih napadov morajo vsi civilisti nemudoma zapustiti mesto in prečkati reko Dneper," so zapisali na družbenih omrežjih.

Ukrajinska protiofenziva v Hersonu se tako uspešno nadaljuje, čeprav po navedbah ukrajinskih virov ruske sile prav tako povečujejo svojo prisotnost v regiji. Po mnenju Kijeva gre za prisilne deportacije in ne evakuacijo.

Raketni napadi se nadaljujejo: 'Ostanite v zakloniščih in poskrbite za svojo varnost'

Rusija je medtem danes znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini, kar je sprožilo alarme po številnih mestih. O napadih in eksplozijah so med drugim poročali v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese. Ciljali naj bi predvsem energetsko infrastrukturo, posledično iz Ukrajine poročajo o težavah z oskrbo z energijo in vodo.

Pet raket, usmerjenih proti Kijevu, je bilo prestreženih, je dejal svetovalec ukrajinskega predsedniškega urada Oleksij Arestovič. Kijevski župan Vitalij Kličko je na Telegramu sporočil, da so sistemi zračne obrambe nad glavnim mestom sestrelili več raket. "Hvala našim branilcem," je med drugim zapisal in opozoril, da še vedno obstaja nevarnost zračnih napadov. "Ostanite v zakloniščih in poskrbite za svojo varnost. Varčujte z električno energijo in po svojih močeh omejite njeno porabo. Stopimo skupaj," je zapisal.

Upravljavec električnega omrežja v državi Ukrenergo je v sporočilu na Telegramu zapisal, da je "obseg škode primerljiv s posledicami napada z dne 10. in 12. oktobra ali pa jih celo presega," poroča Guardian. 

O zračnih napadih so danes poročale tudi oblasti v ruski regiji Belgorod ob meji z Ukrajino. V napadih sta bila ubita dva civilista, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Po njegovih besedah je ob ukrajinskem obstreljevanju civilne infrastrukture v ruskem mestu Šebekino skoraj 15.000 ljudi ostalo brez elektrike. 

"Agresor še naprej ustrahuje našo državo. V noči s petka na soboto je sovražnik izvedel obsežen napad s 36 raketami, od katerih je bila večina sestreljena. To so podli napadi na kritične objekte. Tipična taktika teroristov," je Zelenski danes zapisal na družbenih omrežjih.

Viri blizu Kremlja so v soboto našteli skupno 12 mest in regij, ki so bile napadene, vključno z regijama Dnepropetrovsk in Lvov. Ukrajinske oblasti so medtem znova poročale o težavah z oskrbo z energijo in vodo. Ekipe na terenu sicer že popravljajo objekte in ker želijo oskrbo z elektriko zagotoviti čim prej, po državi veljajo nadzorovane in preračunane omejitve porabe.

Po ruskih napadih na energetske objekte po vsej državi je brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev, je danes sporočil namestnik vodje ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko."Doslej je bilo 672.000 naročnikov odklopljenih v regiji Hmelnicki, 188.400 v regiji Mikolajiv, 102.000 v regiji Volin, 242.000 v regiji Čerkasi, 174.790 v regiji Rivne, 61.913 v regiji Kirovograd in 10.500 v regiji Odesa," je zapisal.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je ob tem opozoril, da bi lahko okrnjena oskrba z elektriko in vodo ter težave z ogrevanjem privedle do povečanega števila beguncev, ki bi iz Ukrajine bežali v EU. Ob tem je zahodne zaveznice zaprosil za mobilno opremo za proizvodnjo električne energije in toplote ter opremo za čiščenje vode. "Gorivo za generatorje je trenutno še vedno na voljo, vendar bo v primeru obsežnih izpadov električne energije in ogrevanja Ukrajina potrebovala več, vključno z uvozom električne energije z Zahoda," je še dejal Šmigal.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1