Tujina

'Vučić je volitve prikazal kot boj na življenje in smrt za prihodnost Srbije'

Beograd, 16. 12. 2023 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Srbiji bodo v nedeljo potekale predčasne parlamentarne in lokalne volitve. Čeprav vodja Srbske napredne stranke (SNS) ne kandidira več, je glavni obraz predvolilne kampanje srbski predsednik Aleksandar Vučić. SNS bo glede na javnomnenjske ankete na volitvah zmagala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predčasne parlamentarne in lokalne volitve
    03:04
    Iz 24UR: Predčasne parlamentarne in lokalne volitve
  • Iz SVETA: Predčasne volitve v Srbiji
    03:19
    Iz SVETA: Predčasne volitve v Srbiji

 

Poleg parlamentarnih volitev bodo v nedeljo potekale tudi lokalne volitve v Beogradu in še 65 drugih lokalnih samoupravah ter pokrajinske volitve v Vojvodini.

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS, ki jo je do nedavnega vodil Vučić, je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Socialistična stranka Srbije (SPS), ki je koalicijski partner v vsaki vladi od leta 2008, pa 32. SNS tedaj prvič ni osvojila večine, ki bi ji omogočila, da sama oblikuje vlado. Podobno je bilo z beograjsko skupščino, kjer je osvojila 48 sedežev od 110.

Za sedeže v srbski skupščini se bo tokrat potegovalo 18 strank in zavezništev, med katerimi jih večina pripada desnici.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: AP

Vučić glavni obraz strankine kampanje

Čeprav je Vučić odstopil s položaja predsednika vladajoče SNS, predsedniške volitve pa niso razpisane, je tudi tokrat glavni obraz strankine kampanje in se pojavlja na vseh shodih. Volilna lista se imenuje Aleksandar Vučić – Srbija se ne sme ustaviti.

SPS zunanjega ministra Ivice Dačića na volitvah nastopa pod sloganom Ivica Dačić – predsednik srbske vlade, na strankini listi je tudi vnuk nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića Marko Milošević.

Največji opozicijski blok sestavljajo proevropske stranke, zbrane v koaliciji Srbija proti nasilju. V njem so levo-liberalne stranke in stranke centra.

Proevropska opozicija je v preteklih mesecih organizirala tudi proteste pod geslom Srbija proti nasilju po dveh strelskih napadih, ki sta v začetku maja pretresla državo.

Udeleženci protestov so poleg predčasnih volitev zahtevali menjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev ter zamenjavo notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina. Vulin je odstopil v začetku novembra, ostale zahteve pa niso bile izpolnjene.

SNS 39,2-odstotna podpora

Po javnomnenjski anketi portala Nove srbske politične misli iz novembra ima SNS 39,2-odstotno podporo, Dačićevi socialisti in Enotna Srbija pa 8,1-odstotno. Proevropska opozicija ima 25,8-odstotno podporo, za opozicijo pa bi glasovalo še 8,4 odstotka volivcev, a še ne vedo, za katero stranko.

Srbski raziskovalni center Demostat predvideva, da bo SNS ohranila oblast na državni ravni, opozicija pa bi lahko zmagala v Beogradu.

Volitve v Srbiji bodo tudi letos pod drobnogledom Evropskega parlamenta. Delegacijo, ki jo bodo sestavljali evropski poslanci, bo vodil slovenski evroposlanec Klemen Grošelj.

Analitika: Opozicija bo Vučića težko premagala, možnosti ima v Beogradu

Raziskovalec na Centru za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Faris Kočan že druge predčasne volitve v Srbiji v manj kot dveh letih pripisuje temu, da je Vučiću, do nedavnega predsedniku vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), začela padati javnomnenjska podpora. Vučić predčasne volitve po Kočanovi oceni namreč izkorišča, ko začuti, da bi padanje podpore lahko vodilo do nepovratnega padca njegove stranke, obenem mu omogočajo, da nenehno govori o tem, kaj je dosegla njegova stranka.

"Na prejšnjih volitvah je Vučić komaj dobil Beograd. Če bi ga izgubil, bi bil to velik udarec zanj in možnost za opozicijo, da pokaže, da Beograd lahko vodi bolje," meni bivši podpredsednik srbske vlade, psiholog in politični analitik Korać.

Po mnenju Kočana Beograd predstavlja tudi potencial za opozicijo, da bi, če ga osvoji zdaj, čez štiri leta na parlamentarnih volitvah lahko zamenjala oblast še na državni ravni.

Vučićevi volivci so sicer predvsem javni uslužbenci, ki jih po besedah obeh sogovornikov predsednik ves čas drži v strahu, da bodo izgubili delo, če ne bodo glasovali zanj, po drugi strani pa jim nenehno dviguje plače. Druga pomembna volilna baza so starejši, ki vsak dan gledajo televizijo, pri čemer je večina srbskih televizij prorežimskih.

Ključna težava opozicije je po oceni Koraća prav to, da na svoji strani nima medijev, prek katerih bi lahko posredovala svoje sporočilo državljanom. "Vučićeva moč najbolj sloni na tem, da nadzoruje medije. V malih mestih po Srbiji ljudje gledajo samo komercialne televizije, med katerimi je glavna televizija Pink, ki dela praktično samo za Vučića, in ljudje nimajo možnosti, da bi slišali drugačno mnenje."

Korać, sicer tudi nekdanji sodelavec ubitega srbskega premierja Zorana Đinđića, medtem poudarja, da Vučić s tokratno volilno kampanjo sporoča, da bo Srbija, če državljani ne bodo izbrali njega, propadla. "Vučić je volitve prikazal kot boj na življenje in smrt za prihodnost Srbije. To je totalitarna retorika, kakršne ni nikjer drugje v regiji," opozarja. Ocenjuje, da politični sistem postaja identičen sistemu nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, in to je partijska država. "S tem je Srbija izgubila prednost demokratičnega političnega sistema, in to je, da je oblast zamenljiva," dodaja.

Tudi sicer po Koraćevi oceni predvolilna kampanja v Srbiji še "nikoli ni bila tako umazana".

SPS zunanjega ministra Ivice Dačića na volitvah nastopa pod sloganom Ivica Dačić – predsednik srbske vlade.
SPS zunanjega ministra Ivice Dačića na volitvah nastopa pod sloganom Ivica Dačić – predsednik srbske vlade. FOTO: AP

 Vučićeva najagresivnejša predvolilna kampanja doslej

Vučić je po mnenju političnih analitikov sicer vodil najagresivnejšo predvolilno kampanjo doslej. Med drugim je izplačal enkratno finančno podporo upokojencem, študentom in dijakom, javne uslužbence pa, kot opozarjajo analitiki, ohranjal v strahu za delovna mesta, če ne bodo glasovali za SNS.

Svoje politične nasprotnike je napadal z ustvarjanjem afer, kot je objava intimnega seksualnega videoposnetka kandidata proevropske koalicije v medijih, po drugi strani pa s skoraj absolutnim nadzorom nad televizijami in tabloidi zakrival neuspehe in afere svoje vlade.

Opazovalna misija organizacije Crta je v prvih 20 dneh kampanje zabeležila 50 dogodkov z elementi zlorabe javnih sredstev ter trditve o volilnem klientelizmu in političnih pritiskih v 12 mestih, ki so bili usmerjeni predvsem na zaposlene v javnem sektorju, pa tudi skoraj 450 obiskov visokih državnih uradnikov v lokalnih skupnostih.

Ugotovili so, da v javnosti, čeprav ne potekajo predsedniške volitve, prevladujejo nastopi Vučića, ki kot glavni obraz kampanje SNS zavzema tudi skoraj polovico časa in prostora v informativno-političnih vsebinah najvplivnejših medijev.

Volitve sicer prihajajo v času vse večjih pritiskov mednarodne skupnosti, da se Srbija vrne k dialogu s Kosovom in sprejme načrt EU za normalizacijo odnosov, ki ga podpirajo tudi ZDA. Napredka na tem področju v zadnjem letu ni bilo, tako kot Srbija ni prisluhnila pozivom mednarodne skupnosti, naj se pridruži sankcijam Zahoda proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini.

Srbija in Kosovo sta spomladi v okviru dialoga o normalizaciji odnosov pod okriljem EU sicer sprejela t. i. ohridski sporazum, v katerem sta se Vučić in kosovski premier Albin Kurti zavezala, da Srbija med drugim ne bo ovirala vstopa Kosova v mednarodne organizacije, Priština pa bo pristala na oblikovanje skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Kljub temu se razmere na severu Kosova niso umirile, ampak celo zaostrile.

Kosovo je po oceni Koraća tudi eden od glavnih razlogov za predčasne volitve. "Vučić se je s Kosovom privedel v nemogoč položaj, saj je storil zelo velike napake, med njimi to, da je zahteval, naj Srbi zapustijo vse institucije na Kosovu, tudi v policiji," meni. V slepo ulico pa je po njegovem mnenju prišel s pojavom nasilja na severu Kosova, s čimer je izgubil vse simpatije Zahoda. "Volitve je razpisal tudi, da pokaže Zahodu, da nimajo druge izbire, kot je on, četudi ga ne marajo."

V Srbiji je po podatkih volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev. Kosovski Srbi bodo lahko oddali glas v štirih mestih v Srbiji, državljani Srbije s prebivališčem v Črni gori bodo medtem lahko glasovali v Črni gori.

 

Lani je na volitve odšlo 58,60 odstotka volivcev ali za okoli deset odstotkov več kot leta 2020, od volitev leta 2008 pa volilna udeležba po podatkih statističnega urada nikoli ni presegla 60 odstotkov.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povanpireni
17. 12. 2023 21.27
+1
Še 100 let bo Srbija na istem mestu, kje je do zdaj bila. Prej bi Vola spremenil...
nestabilen
16. 12. 2023 19.22
-1
Srbi so v nezavidljivem polozaju,morajo v EU,ceprav vejo da jim bo pobrala vse najboljse.Ce ne grejo,pa se vedno place po 400 eu.
marre
16. 12. 2023 19.06
+1
E Vučko.. No ko ne bo Srbija več podplat Evrope in v družbi najmanj razvitih in najmanj svobodnih, potem ne bo več potrebe po takih avtokratskih režimih..
MladInPerspektiven
16. 12. 2023 17.11
+3
Jim privoščim 1000 let takšne predsednike in politike čim bolj nacionalistični tem bolje ....naj živijo
2mt8
16. 12. 2023 16.49
+7
Vučić bi lahko prevzel vodenje Srbije in Slovenije simultano. Srbska in Slovenska identiteta sta že skoraj izenačeni. Srbski župani, srbski vodje RTV...
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.59
-10
Racional-ec
16. 12. 2023 17.05
+4
Evo Baje, me je že skrbel da si ni odselil v obljubljeno deželo, Srbistan 😂
Glavni_Baja
16. 12. 2023 17.06
-3
Uporabnik1864745
16. 12. 2023 16.45
-4
Srbija ne rabi EU. Od EU dobiva denar. Denar dobivajo tudi od kitajcev, arabcev,...Sankcij proti rusiji niso sprejeli ker jim nihce nic ne more niti EU s svojimi izsiljevanji. Tudi priznanja Kosova jim EU ne more vsiliti s pogojevanjem vstopa v EU. V Srbiji so v 10 letih povprecno placo dvignili ca 100-150%. Cilj Vučica je v naslednjih letih dvigniti na 1000€ kar mu bo uspelo ce ostane na oblasti.
Kitamita
16. 12. 2023 17.33
+0
Uporabnik bluzator pozabil si dodat tem 1000 še dve nule in to je 1 milion in toliko Srbov bo imigriralo na hudobni zahod v naslednjih nekaj letih 😂😂
sabro4
16. 12. 2023 20.24
natmat
16. 12. 2023 16.44
+2
Težko se je dolgo skrivati pod plaščem demokratov če si preoblečen komunist....narod te hitro pogrunta...
Lion90
16. 12. 2023 16.36
+5
Dejte se malo napisat kaksno je stanje na vicu, dolgem mestu zaradi migrantov… kradejo v bliznjih trgovinah hofer, lidl… ljudje zvecer ne upajo iz his!!! Policija pravi da imajo zvezane roke ko jih ljudje klicejo zaradi kriminala!
jank
16. 12. 2023 17.23
-3
traparija
16. 12. 2023 19.13
+1
vsakič ko zaznaš sumljivo dogajanje okol bajte varovano spustiš dva šusa devetke v varovano tarčo in maš skos policijsko zaščito, hahahahahah. dva hitra poka in dva bliska odvrneta vsakega potencialnega vsiljivca. rešeno.
Whyyesno
16. 12. 2023 16.22
-2
Se vidi da ste placani z strani amerike in proti srbom vse str obrnali proti njem njega pa za eno samo mnenje niste vprasali klasicna ameriska poteza prikazat cloveka kot najslabsega in povsod po medijih narediti isto
Kitamita
16. 12. 2023 16.25
+2
Še hujši je kakor so ga opisali laže 24/7
Posteni
16. 12. 2023 16.30
+5
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.33
-9
kvaj @Posteni, kako kaj tvoji iz lijepe vaše
Posteni
16. 12. 2023 16.35
+9
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.37
-10
blodnje vam zahod stoletja prodaja. razumeš, sam se delaš, da ne
sabro4
16. 12. 2023 20.28
+1
pa pravljičarji iz dežele Hollyshita, druzga ej ne znajo
jank
16. 12. 2023 16.22
-1
A so Janša, Orban in Putin že čestitali za volilno zmago prijatelju avtokratu Vučiču?
plejadanka
16. 12. 2023 16.07
-1
Aaauuuu, biće parizera. No, očitno je narod tam g. lup še bolj, kot tu.
Bolfenk2
16. 12. 2023 16.00
-5
Ko bodo v EU zavladali politiki kot so Vučič ali Orban, bomo spet normalno živeli.
Kitamita
16. 12. 2023 16.04
+1
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.06
-2
Posteni
16. 12. 2023 16.32
+0
Bolgeng sej tezko napisem to , ampak orban je za vucica pravi pacifist in profesor vodenja drzave..
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.34
-3
@Posteni, zato se pa vaši še danes klanjajo zahodu, hlapc
Posteni
16. 12. 2023 16.37
+1
Ko bos naduti balkanc ugotovil da tko kot se klanja vas vucic eu , zda in rusom bos posiljal svojim ze zdavnaj pakete jadničak kot bi vi rekli
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.40
-6
Slovenija in lijepa vaša sta tut del BLKN :D Vučić pa itak ovčica, ampak tut za njega bo šiba pela. dokler nas vaša hlapč. eu financira, ni panike
Posteni
16. 12. 2023 16.43
+1
Slovrnija ima z balkanom skupnega vas prisleke.. to je to.. za hrvasko mi useeno ker ne vem kaj bi tam sploh pocel..
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.46
-3
tako zahod pravi, zahod vas nkol ni lagal :D kako ne veš, pa sj maš rod iz dol
Posteni
16. 12. 2023 16.50
-1
Se Zadnjic.. z hrvati na sreco nimam nic.so . nadutezi kot srbi politike imajo zlo podobne itd.. razen morha nimajo kj dost in to je to..
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.56
-3
zarad mene če se izklopš :D taki so vaši iz lijepe vaše, nimaš kj.
Malo_sutra
16. 12. 2023 15.39
+2
vsakemu 500€ vecje place in nebo nobenih tezav in kompliciranja.
Rezervni Kristus
16. 12. 2023 15.35
+4
Kakorkoli se bodo že odločili, čim dlje stran od nadute, ter izsiljevalske EU, ki se bo tako ali tako zrušila sama vase. Denar ni toliko vreden. Bolje je živeti skromno, ter v miru. Klečati pred EU prevaranti, to je zadnja stvar, ki jo katerikoli narod potrebuje, saj to pomeni strel v lastno koleno. Poleg tega, vse kar nam mediji plasirajo v zvezi z Ukrajino, so zgolj pravljice za rajo. Ukrajina je testni NWO projekt, porušena je bila načrtno z namenom, da se na ruševinah vzpostavi celostna digitalizacija, ter tehnološka diktatura. Ta vzorec se bo prenesel tudi na EU, kar je tudi edini razlog za sprejemanje Ukrajine v EU. Države EU se bodo zrušile same vase, sledi obnova v slogu testne Ukrajine, ter implementacija tehnodiktature. Važno, da zasanjane ovce ploskajo. Dokler bodo škarje, bo tudi volna.
slovenka62
16. 12. 2023 16.29
+1
Posteni
16. 12. 2023 16.35
-1
Krist tukaj imas prav.. srbi so namrec svetlobna leta od eu , na naso sreco.. naj kr zivijo v iluziji o lepem zivljenju standarda kaksne moldavije
Kitamita
16. 12. 2023 15.25
-5
Najbolj korumpirane države v Evropi po indexu korupcije 1 Rusija 2Ukrajina 3 BIH 4Turčija in odlična 5 Vučičeva Srbija 😂 škoda ker medalje ne dajo tudi za 5 mesto
Sirius.2
16. 12. 2023 15.39
+3
Rezervni Kristus
16. 12. 2023 15.41
+1
Prvo mesto v korupciji in kriminalu žal po novem zaseda celotna EU, a tega se ne sme govoriti, ker je preveč res.
Kitamita
16. 12. 2023 15.44
-5
Rezervni Kristus
16. 12. 2023 15.46
+4
Slavko BabIč
16. 12. 2023 15.54
+2
sam tista grška EU poslanka je s kompanjoni pridobila 1 milijardo ojrov od Katarja in arabski fržav! no EU je zmetala v 2 letih v nacukrajino že 55 milijard!
Kitamita
16. 12. 2023 15.58
-3
Babo ja vsi lažejo Srbija ni 5 najbolj korumpirana država v Evropi spet ena zarota proti Srbiji
Slavko BabIč
16. 12. 2023 16.12
+7
Slavko BabIč
16. 12. 2023 16.12
+6
upam, da ti ostane kakšen eurček na konc mesca!
Uporabnik1864745
16. 12. 2023 15.25
-1
Nisem Srb a bi volil Vučiča. Tudi ce ima veliko masla na glavi se je pod njegovo vlado zgradili veliko (avtoceste,tovarne) pred njegovim mandatom je Srbija stegnirala. Zna potegniti denar od EU,Kitajske,Turčije, Arabcev. Kako vlada ni važno vazno je da se država razvija. Tisti ki mislijo da je srbija nerazvita naj se zapelje malo tja da vidi kako se delajo avtoceste (kitajci,turki) in koliko tujih močnih firm je odprlo svoje obrate tam. Pri nas bezijo po 1 letu ( magna,...,)
Kitamita
16. 12. 2023 15.31
-2
Daj ne nakladaj avtoceste so norme ene normalne države to ni uspeh Srbov je na stotisoče imigriralo na zahod plače so mizerne po korupciji so pa 5 v Evropi in Srbija je ena najmanj razvitih držav v Evropi
Sirius.2
16. 12. 2023 15.43
-1
Slavko BabIč
16. 12. 2023 15.56
+6
manj kot Hrvatov! hrvati so ugotovili, da se je v letu 2022 rodilo več hrvatov zunaj meje, kot v Lijepi naši.....
Uporabnik1864745
16. 12. 2023 15.56
+3
Zakaj se potem pri nas vozimo po 40+ let starih avtocestah. Tisto kar se pa gradi pa zamujamo 5 let.
Kitamita
16. 12. 2023 15.59
-3
Babo Hrvati so v EU in jih je imigriralo na zahod kot Srbov ki sploh niso v EU in rabijo delovno vizo 😂
Kitamita
16. 12. 2023 16.00
-4
Uporabnik ne nakladaj in primerjaj Srbijo z Slovenijo
Uporabnik1864745
16. 12. 2023 16.02
+7
Zakaj je emigrirali toliko Slovencev če je pri nas tako vse super. Med clanicami EU je slovenija na zadnjem mestu. Srbija nas bo v 10 letih prehitela. Moras vedeti da so bilu pod embargom, NATO jim je dosti unicil infrastrukturo pa so se vseeno pobrali. Mi se pobiramo že od 1991 pa smo vedno slabši.
Kitamita
16. 12. 2023 16.04
-3
Glavni_Baja
16. 12. 2023 16.08
-1
da niso stoletja in še vedno klanjajo zahodu, bi tut vaši iz lijepe vaše potrebovali del. vize
Kitamita
16. 12. 2023 16.12
-5
Uporabnik in večina folk ki imigrira iz Slovenije so potomci imigrantov iz bivše države poznam jih najmanj 20
Slavko BabIč
16. 12. 2023 16.13
+4
demograf Kita, čudn, da te ne najamejo Hrvatički, da rešiš njihov problem
Sirius.2
16. 12. 2023 15.22
+2
Slavko pejd se malo vozit z Vlakom 200km. na uro.Ampak ne na Japonsko ampak v Srbijo.
Sirius.2
16. 12. 2023 15.46
+0
Slavko ni bil tebi namenjen komentar anpak Kitamita.
Kitamita
16. 12. 2023 15.53
-4
Sirius tako je dobr v Srbiji da Srbi na zahod bežijo
Uporabnik1864745
16. 12. 2023 16.03
+3
MetkinPorivačFantOdFare
16. 12. 2023 15.20
+1
Srbija bi morala priznati Kosovo ter izboljsati odnos s Hrvasko
Slavko BabIč
16. 12. 2023 15.16
-3
ha,ha, kateri ameriški igralec še obišče Slovenijo! Stan in Olio!Slava Srbiji!
Kitamita
16. 12. 2023 15.08
+0
Vučič laže 24/7
+5
Slavko BabIč
16. 12. 2023 15.56
+2