Tujina

Afera dieselgate: italijanskim kupcem volkswagnov 50-milijonska odškodnina

Rim, 15. 05. 2024 20.27 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen bo italijanskim kupcem vozil, opremljenih z nezakonito odklopno napravo za zniževanje stopnje vračanja izpušnih plinov ob nižjih temperaturah, izplačal odškodnino. 60.000 potrošnikov bo prejelo odškodnino v skupnem znesku 50 milijonov evrov, je sporočila Evropska potrošniška organizacija (BEUC).

Pri Volkswagnu so pristali na plačilo odškodnine po dogovoru z italijansko potrošniško organizacijo Altroconsumo.

Pri BEUC so dogovor označili za zmago za italijanske potrošnike. Volkswagen so, kot so navedli, pozvali, naj odškodnine izplača tudi prizadetim potrošnikom v drugih evropskih državah.

"Ta dogovor daje upanje tisočim potrošnikom v drugih evropskih državah, ki še vedno čakajo na odškodnino, ker so jim prodali avtomobil, ki povzroča večje onesnaževanje od oglaševanega," je dejala generalna direktorica BEUC Monique Goyens.

Države, v katerih si članice BEUC prav tako prizadevajo za izplačilo odškodnin v zadevi dieselgate, so Avstrija, Belgija, Francija, Luksemburg, Nizozemska in Portugalska.

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015.
Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015. FOTO: Profimedia

Članice BEUC so, kjer je bilo to mogoče, vložile kolektivne tožbe proti Volkswagnu, da bi zaščitile svoje potrošnike. Vendar pa zaradi pomanjkanja orodij za kolektivna pravna sredstva v nekaterih državah niso mogle doseči pravice za vse svoje potrošnike ali pa niso imele druge izbire, kot da vložijo tožbe v imenu posameznih potrošnikov, so opozorili v BEUC.

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal se je nato razširil na druge proizvajalce in tudi druga podjetja v avtomobilski industriji.

Sodišče je Volkswagnu sicer že leta 2021 v Italiji naložilo plačilo za 200 milijonov evrov odškodnin več kot 63.000 italijanskim potrošnikom.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
16. 05. 2024 08.36
Sramota. levičarji spet na delu. Že takrat so bili, pa nisem opazil. Sramota. Kaznovati tisto kar imamo najboljše in na kar smo lahko kot Evropa ponosni. Imamo najboljše motorje na svetu.
DarkPhoenix
15. 05. 2024 21.41
Kaj pa Slovenski potrošniki, smo za njih nicvredni? Drzava je zapustila drzavljane in je neodvisna agencija poravnava.si prevzela pobudo. Bi bilo gospodje novinarji, malo pregledati to zadevo in raziskati o nasih drzavljanih!!!!!!
DarkPhoenix
15. 05. 2024 21.43
Ker drzava na to temo, ne stori nicesar. Je bolj pomembno se sliniti po njihovih ritah kot se postaviti za lastnega drzavljana, kateri vas je volil!!!!!