Tujina

Afera Đoković: Avstralija preiskuje tudi vizume drugih teniških igralcev

Melbourne, 07. 01. 2022 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
604

Potem ko je Avstralija zaradi pravil glede cepljenja pridržala Novaka Đokovića, zdaj preiskuje tudi vizume drugih teniških igralcev. Zanikala je tudi, da je prvi lopar sveta njihov ujetnik. "Prosto lahko zapusti državo, kadar koli želi," je dejala notranja ministrica Karen Andrews. Đokovićevi oboževalci so se medtem zbrali pred hotelom, kjer je zaprt, in mu izkazali podporo.

Đoković, potem ko so mu v sredo zavrnili vstop v državo, ostaja v priporu za priseljence v Melbournu, grozi pa mu deportacija. Začel je nujni sodni postopek, zaslišanje pa bo potekalo v ponedeljek, teden dni pred začetkom teniškega turnirja OP Avstralije.

Zaradi dogajanja je tudi razpored turnirjev vse bolj negotov. 

Avstralska ministrica za notranje zadeve Karen Andrews je v intervjuju za Channel 9 dejala, da obstajajo podatki, ki nakazujejo, da je v državi nekaj posameznikov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop. "In to moramo raziskati," je dejala. Po poročanju časnika The Age, naj bi avstralska mejna policija začela še postopek za izgon češke teniške igralke Renate Voračove. Voračova naj bi vstopila v državo z enako zdravstveno izjemo kot Đoković, torej s potrdilom o prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, ki pa po zveznih pravilih ni sprejemljiva za vstop v državo.

Podporo je Srbu izrazilo tudi Združenje teniških igralcev (PTPA). Združenje je pozvalo k omogočanju igranja vsem igralcem. 

Andrewsova je v četrtek zanikala obtožbe o ujetništvu najboljšega teniškega igralca na svetu. "Đoković ni v ujetništvu v Avstraliji, saj lahko kadar koli zapusti državo in predstavniki mejne policije mu bodo pri tem pomagali," je dejala za avstralsko javno televizijo ABC News.

Đokoviću, ki nasprotuje cepljenju, je bila iz nejasnih razlogov odobrena zdravstvena izjema za igranje na turnirju, odločitev pa je razjezila številne Avstralce.

OP Avstralije je srbski teniški igralec osvojil že devetkrat in bo tudi tokrat glavni favorit za končno zmago.

Potrdilo o "zdravstveni izjemi" je dobil od dveh neodvisnih zdravstvenih komisij, ki sta ju organizirali Tennis Australia, ki vodi dogodek, in zvezna država Viktorija. A kljub temu so mu uradniki na meji v sredo dejali, da ni predložil ustrezne dokumentacije.  

"Če obrazcev za vstop v državo ni izpolnil ustrezno, potem jemlje suverenost drugega naroda za šalo," je za BBC dejal podpredsednik vlade Barnaby Joyce. "100-odstotno je nekdo naredil napako in če ni povedal resnice, je oseba, ki je naredila napako, Đoković," je dodal.

V zadnjem času se je država znova začela odpirati, a le za cepljene proti covidu-19. Predpisane so stroge izjeme temu pravilu, vendar pa bi se pri Đokoviću lahko zapletlo, ker so te izjeme strožje od tistih, ki so jih za igranje na turnirju sprejeli prireditelji in lokalna vlada v zvezni državi Viktorija.

Pomembna razlika je, da v Avstraliji velja zdravstvena izjema za cepljenje v primeru okužbe z novim koronavirusom v zadnjih šestih mesecih, ta izjema pa ne velja za tujce, ki želijo vstopiti v državo. Uradni razlog za zavrnitev Đokovića zaradi varovanja osebnih podatkov sicer ni znan.

Zvezna vlada je kritizirala Tennis Australia, ker je ignorirala zahteve za vstop. Da gre za politiziranje tega vprašanja, obtožujejo tudi premierja Scotta Morrisona. Premier je pod pritiskom zaradi porasta okužb s koronavirusom v državi, maja pa bodo verjetno zvezne volitve.

Zaradi spora je srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da je Đoković žrtev "nadlegovanja" in da ga podpira "celotna Srbija". Morrison je zanikal, da je bila odpoved vizuma posledica "kakršnega koli posebnega položaja v zvezi s Srbijo".

Ni še jasno, kako dolgo bo Đoković ostal v hotelu za pridržanje priseljencev, ki so ga begunci pogosto kritizirali zaradi slabih razmer. Srbija je od Avstralije zahtevala, da ga preseli v lepši hotel.

Pred hotelom, v katerem je zaprt 34-letni igralec tenisa, se je zbrala množica podpornikov. Med drugim so na pločnik z velikimi rumenimi črkami zapisali "ostani močan", prižgali so mu tudi sveče. "V petek je pravoslavni božič," je po poročanju BBC-ja dejala ena od podpornic. "Tam zgoraj bo sam. To je farsa," je čustveno dodala. Đokovićevi oboževalci so jezni, ker so mu dovolili priti vse do Avstralije, samo zato, da so mu na letališču rekli, da ne more vstopiti. 

Po drugi strani pa je veliko Avstralcev ogorčenih, da je bila športniku, ki nasprotuje cepljenju, sploh odobrena izjema, zlasti zato, ker jih politiki že skoraj leto dni pozivajo, naj se cepijo z obema odmerkoma, zdaj pa še s poživitvenim odmerkom. 

Že v četrtek se je oglasila tudi Đokićeva družina. Oče Srđan Đoković je vse Srbe pozval pred parlament v Beogradu: "Vse vas pozivam, da pridete tja in da vsi Srbi izkažejo podporo svojemu idolu, svojemu Novaku, svoji duši, svojemu telesu, svojemu srcu. On je srce Srbije, Novak je Srbija, Srbija je Novak."  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (604)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arago
07. 01. 2022 21.05
+1
Đole, majstore!
Dovolj je
07. 01. 2022 21.03
+2
Avstralske oblasti zelijo Noleta deportirati in mu prepovedati vstop za 3 leta!!!!to bi zanj pomenilo konec nastopov na AO ....kariera takega sampiona, se ne sme končati na tak nacin...kako hitro so pozabili na njegovo pomoc ob pozarih v Avstraliji....sramota za Avstralijo...kaksen poden od naroda
SnowmanR
07. 01. 2022 20.54
+2
Dejmo hlapci, podprite sataniste in globaliste pri prepovedih za normalno življenje brez mask, dajmo hlapci zahodnjaški, da vas vidim za koga se borite, svoje pravice ali pravice prkletih bogatunov...
Face
07. 01. 2022 18.23
+3
25 udeležencev so ravnotako bili necepljeni samo tako vednost. Če že pišite pišite resnico. On ima denar lahko pridobi potrdilo o cepljenju a da se ga igla ne dotakne ali kakršnokoli zdravniško spričevalo. Samo eno ima kar vi nimate ima svoj stav in svoj obraz ki ga vi nimate na pop tv eje ker to se ne kupuje z denarjem
INŠTITUT 1.APRIL
07. 01. 2022 17.58
+3
tile aboridžini so čoknjeni malo
SnowmanR
07. 01. 2022 20.55
+1
Tako kot USA in GB, to vem že od 1975 leta...
pravičnež
07. 01. 2022 16.59
+4
Novak je Srbija,Srbija je novak.Skoraj tak hujskaški govor je imel Miloševič,kot ga je imel oče Novaka.
SnowmanR
07. 01. 2022 20.56
+1
Janez je Slovenija in Slovenija je Janez 🤣🤣🤣🤣🤣
JAZsemTI
07. 01. 2022 16.28
+6
Spet politika nad zdravstveno stroko. 🤔
mulin
07. 01. 2022 16.11
+2
oboževalcev pa je … Vsaj na sliki. V Brezju pri Novem mestu jih za gajbo pira dobim več (vsaj 20)
Walter Pravicek
07. 01. 2022 15.13
+2
Še Čehinja domov?Ja,Čehui bodo izgnali par Avstralcev!
pojtrarara
07. 01. 2022 15.02
-6
zakaj ne rečejo tem nadutim avstralcem - zataknite si ta vaš turnir nekam in ga imejte brez nas, če lahko... saj so še drugi turnirji, kjer bodo organizatorji, če bodo hoteli igralce in ljudi, pač morali spoštovati ljudi, ne pa jih obravnavat kot kriminalce... pa naj imajo svoj turnir brez igralcev - da vidimo če jim bo ratalo :))
mulin
07. 01. 2022 15.58
+4
Avstralski turnir je bil, ko je Đoković še iz levega v desnega skakal in bo verjetno tudi še , ko Đokovića več ne bo.
deratizacija
07. 01. 2022 14.54
-1
Igralci naj bojkotirajo takšnega organizatorja in je zadeva rešena. S tem PCT pa itak vsaka država po svoje drgne. Slednje kaže na nasposobnost reševanja globalnih težav. Potem pa na raznih konferencah natepavajo o ekologiji, energiji, vodi,...
pojtrarara
07. 01. 2022 15.00
+3
Walter Pravicek
07. 01. 2022 15.15
+3
BOJKOT?KOMU BI KORISTIL?DENAR,ŠE VEČ DENARJA!TA NA BUKVI NE RASTE.LAKOMNOST TEH VETERANOV JE NEPOJMLJIVA ZA NAS TAMALE!
nikhrast
07. 01. 2022 15.46
-2
Pa kdo bo bojkotiral, igralci, politiki, folk v Avstraliji podpirajo te ukrepe, vidiš pa kako nepopularni so Srbi in Novax sam.
dule100
07. 01. 2022 14.53
+0
Srbi, ne se pustiti! Takoj pošljite letalonosilko in par podmornic proti Avstraliji! 👍
SnowmanR
07. 01. 2022 20.57
To bodo Rusi storili namesto Srbov 👍💪🇷🇸
pirat12345
07. 01. 2022 14.44
-1
Sensedsj ne razumem zakaj se cepit??? Vsi ki so se cepili so dokazano prenasalci in na testu pozitvni. Sedaj se spasujem , a ste cepljeni ljudje normalni al ne? Ker da ljudem ki se ne zelijo cepit, ne zelijo nekaj ker nevedo in ni nikjer dokazano ,da je to cepivo za vse sorte imen ki si jih vssk mesec zmisljujejo postanejo tarce celjenih ovc ki se jim skrajsuje svoboda in dostojanstvo?? Nevem vec vendar pocasi res sovrazim te cepljence ki so oprani v nedogled.
mulin
07. 01. 2022 16.03
+5
imaš vso izbiro, ki je možna. Pri nas. V Avstralijo necepljen pač ne moreš. V države ekvatorialne Afrike ne moreš, če nisi cepljen proti malariji, rumeni mrzlici, tetanusu pa še kakšno drugo cepivo je priporočljivo. Pa se vsi cepijo, če hočejo tja. Drugače pač ne greš. Lahko greš samo na jadrnico in nikjer ne pristaneš...
MiskoPol
07. 01. 2022 14.43
+5
Jaz sem prvi proti izjemam, kar seveda velja tudi za Đokovića, a v tem primeru je izjemo naredila prav avstralska vlada. Njihovi dve zdravstveni instituciji sta izdali pozitivno mnenje za vstop v državo nekaterim osebam (instituciji med obdelavo identitete oseb nista poznali), saj sta ugotovili, da te osebe izpolnjujejo pogoje za izjemo glede cepljenja. Ko je premier ugotovil, da je ena od teh oseb Đoković, se je osebno potrudil, da to potrdilo ne bo veljalo. Torej je izjemo naredil premier, saj ga za druge osebe ni brigalo. Dokaz je češka tenisačica, ki je v Avstraliji pod enakimi pogoji že od decembra.
tokom
07. 01. 2022 16.15
-3
Malo si udaril mimo, tudi ta tenisačica mora zdaj iti, ko so ugotovili, da je isto nategnila oblasti.
Quaresma7
07. 01. 2022 14.33
+5
To da se mu tako nagaja je naravnost skandal da se ima igralec svetovnega kova tak tretman pa sploh ni vazno cigav je je res nesprejljivo. clovek je zdav sportnik in oni so se bolj na udaru z pregledi tako da so se bolj zdravi kot navadni smrtniki. Sicer so ga avstralci prakticno sami povabili dali moznost vize sedaj ga pa sami nabijajo na kol a ostale tenisace vsaj 20 pa gladko spustili notri. edini novak je iskreno povedal da ni cepljen drugi pa mutijo z raznimi razlogi. da so vsi tenisaci fer bi lahko vsi stopili v bran vsi ali noben in bi hitro vsi vladniki popustili. Sam videlo se je da so vsi raje tiho se najvecji podrepnik je biu nadal.
Walter Pravicek
07. 01. 2022 15.17
+3
KDO LAHKO TRDI,DA JE NEGATIVEN,ČE NIMA TESTA Z TESTERJI BIVŠIH MLADINCEV SDS?TISTO ŠKART ROBO!AH,JA TEGA V AVSTRALIJI NISO PRODAJALI!
Quaresma7
07. 01. 2022 15.54
+1
Sej lahko kri da pa je najbolj tocno. k da so pcr trsti vse.
StAnalitik
07. 01. 2022 14.24
+5
Me pa res zanima,kako bo z njemu enakimi na olimpijadi na Kitajskem.Kdo bo pa kitajce kritiziral?
Da se mene pita..
07. 01. 2022 14.14
+5
Ne podpiram anticepilce,ampak to da športnikom najprej izdajo vizume,nato jih zadržujejo in se norce delajo iz njih je za Avstralijo velika sramota.
Walter Pravicek
07. 01. 2022 15.18
+2
VIZUM JE ENO,VSTOP PA SE ODLOČI NA MEJNI POLICIJI NA LETALIŠČU,LUKI ALI CESTI.IN NI ČLOVEKA,KI BI PRIŠEL MIMO TEH STROGIH LJUDI!
medo90
07. 01. 2022 14.11
-4
To me spominja na konec 80-tih ko smo jih imeli vsi polno glavo in še veliko čez. Zaradi takih intelektualcev smo bili na plebiscitu tako enotni in prav smo storili. Avstralija pa naj pokaže takim pomembnežem kaj se pravi red za vse.
JAZsemTI
07. 01. 2022 14.09
+2
Avstralci so si dali avtogol. In zdaj iščejo grešnega kozla. Novak je prišel z vsemi potrebnimi papirji, ki so mu jih dali Avstralci sami. Diktatura pa se boji soja žarometov...
StAnalitik
07. 01. 2022 14.22
+0
A imaš mogče kopijo teh papirjev doma? Verjetno imaš ti originale
JAZsemTI
07. 01. 2022 16.27
+2
janiconda
07. 01. 2022 14.08
+1
Domov ga poslat takoj