Tujina

Zemljevid prikazuje, kako hitro so napredovali talibani

Kabul, 13. 08. 2021 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
379

Kandahar, drugo največje mesto v Afganistanu, je v rokah talibanov, prav tako Herat, kjer so imeli bazo tudi naši vojaki, padec Kabula pa je zgolj vprašanje časa. Na pomoč obupano čakajo afganistanski sodelavci zaveznikov, ki jim v rokah talibanov grozi zanesljiva smrt, nekaj jih je delalo za našo vojsko. "Nimamo časa za birokracijo, ukrepati moramo zdaj," poziva nemški notranji minister.

Talibani patruljirajo v Gazniju
Talibani patruljirajo v Gazniju FOTO: AP

Razmere v Afganistanu se iz ure v uro zaostrujejo. V roke talibanov je le nekaj ur po Heratu, kjer so delovali tudi naši vojaki, padlo še drugo največje mesto v državi, Kandahar, ki ima okoli 650 tisoč prebivalcev.

"Med sinočnjim osvajalskim pohodom smo urad guvernerja, sedež policije in številne druge ustanove očistili sovražnikov in so zdaj pod nadzorom mudžahedinov. Zasegli smo na stotine kosov orožja, vozila in strelivo," je v petek sporočila talibanska stran. Da navedbe držijo, je za CNN potrdil poslanec afganistanskega parlamenta Gul Ahmad Kamin, ki je podobno kot številni drugi uspel zbežati na vojaško letališče, kjer je čakal na evakuacijo iz države. "Številni vojaki so se predali, ostali so zbežali," je povedal. Padel je tudi Laškar Gah na jugu države, kjer živi okoli 200 tisoč ljudi. 

Zavzetje Kandaharja pomeni pomembno vojaško, pa tudi simbolično zmago za talibane, ki so uspeli v dobrem tednu zasesti glavna mesta 18 od 34 afganistanskih provinc, zadnje tri danes. Kabul je zdaj popolnoma odrezan od drugih delov države, od njega pa jih loči manj kot 100 kilometrov. Padec prestolnice je tako le še vprašanje tednov. "Padec Kandaharja bi dokončno prevesil razmerje sil. Ljudje tu v Kabulu čutijo, da bi to pomenilo smrtni udarec za afganistansko vojsko in za afganistansko vlado," je le nekaj ur, preden je zaokrožila novica, iz Kabula poročala dopisnica CNN Clarissa Ward

Oranžna: ozemlje pod kontrolo talibanov. Zelena: ozemlje pod kontrolo afganistanske vojske. Rumena: ozemlje, kjer potekajo boji za prevlado. Prikazano je stanje pred padcem Herata in Kandaharja.
Oranžna: ozemlje pod kontrolo talibanov. Zelena: ozemlje pod kontrolo afganistanske vojske. Rumena: ozemlje, kjer potekajo boji za prevlado. Prikazano je stanje pred padcem Herata in Kandaharja. FOTO: AP

Države poskušajo na varno spraviti afganistanske sodelavce, a časa je vse manj

ZDA in zaveznice poskušajo v zadnjem trenutku pred gotovim maščevanjem talibanov na varno spraviti prevajalce in druge domače sodelavce ter njihove družine, Washington bo po poročanju Reutersa v državo začasno poslal 3000 vojakov, ki bodo pomagali pri evakuaciji zaposlenih na veleposlaništvu v Kabulu. Polete nameravajo organizirati tudi za evakuacijo afganistanskih sodelavcev. Za podobno potezo se je odločil uradni London, pri evakuaciji Britancev in njihovih afganistanskih sodelavcev bo pomagalo 600 vojakov. 

Pozabiti moramo na birokracijo in čim prej spraviti ljudi, ki so v Afganistanu delali za našo vojsko, iz države, je pozval nemški notranji minister Horst Seehofer. "Lahko uredimo čarterske prevoze, lahko jim izdamo vizume po prihodu v Nemčijo, podpiram vse ukrepe, ki bodo zagotovili, da našim lokalnim sodelavcem in njihovim družinam omogočimo hiter umik iz države," je dejal v izjavi za javnost. "Nimamo časa za birokracijo, ukrepati moramo zdaj," je poudaril. 

Članice zveze Nato so globoko zaskrbljene zaradi nasilja, ki ga povzroča ofenziva talibanov v Afganistanu. "Namen ostaja podpirati afganistansko vlado in varnostne sile, kolikor bo to mogoče," je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg

Tudi Italijani nameravajo vzpostaviti zračni most, da bi rešili več deset sodelavcev z družinami, a časa, da bi operacijo orel, kot so jo poimenovali, uspešno izvedli, je vse manj. V Afganistanu so tudi sodelavci slovenske vojske, kaj bo z njimi še ni znano, če ostanejo v državi, pa jih pod talibani čaka gotova smrt. Na ministrstvu za obrambo so danes za STA zagotovili, da ostajajo v rednem stiku s tistimi afganistanskimi sodelavci Slovenske vojske, ki so zaprosili za pomoč. Še vedno preučujejo konkretne možnosti Slovenije za nudenje pomoči oziroma mednarodne zaščite posameznikom. 

Wardova poroča, da dobiva številna sporočila od Afganistancev, ki so delali za Američane. Obupani jo prosijo za pomoč, eden pa je celo zagrozil, da se bo zažgal pred ameriško ambasado, če mu ne zagotovijo dokumentov. 

Tako Danska kot Norveška sta sporočili, da zaradi vse slabših varnostnih razmer začasno celo zapirata svoji veleposlaništvi v Kabulu. Od tam bosta prav tako poleg svojega diplomatskega osebja umaknili tudi afganistanske državljane, ki so zaposleni pri njih, sta sporočili zunanji ministrstvi obeh držav.

Finska medtem svoje veleposlaništvo ohranja odprto, se je pa odločila sprejeti do 130 afganistanskih državljanov, ki so delali bodisi v službi Finske, EU ali Nata, ter njihove družine, poroča STA. 

Znova obujeni boleči spomini na Sajgon

Medtem pa umik ameriške vojske in hitro napredovanje talibanov na predvečer 20. obletnice napadov na New York in Washington v ZDA vse bolj razumejo kot vojaški in politični poraz. Upokojeni general Wesley Clark, nekdanji poveljnik Natovih sil, je "boleč in tragičen" razvoj dogodkov pripisal "dvajsetim letom ameriške slabe presoje, zgrešenih prioritet in neuspešne politike", administracija predsednika Bidna pa se je po njegovem znašla na koncu poti, ko je postalo jasno, da v Afganistanu ne morejo uspeti. 

Padec Kabula, ki se mu zdaj že ni več mogoče izogniti, v ZDA primerjajo s padcem Sajgona leta 1975. Na sliki so Vietnamci, ki plezajo čez ograjo ameriškega veleposlaništva, da bi si zagotovili evakuacijo iz države.
Padec Kabula, ki se mu zdaj že ni več mogoče izogniti, v ZDA primerjajo s padcem Sajgona leta 1975. Na sliki so Vietnamci, ki plezajo čez ograjo ameriškega veleposlaništva, da bi si zagotovili evakuacijo iz države. FOTO: AP

Precej bolj oster je bil vodja senatne manjšine Mitch McConnell, ki je ocenil, da ZDA čaka "masivna, predvidljiva in prepričljiva katastrofa". S temi besedami je pospremil novico o po njegovem prenagljeni evakuaciji veleposlaništva v Kabulu, ki jo razume kot pripravo na padec afganistanske prestolnice. "Predsednik Biden je ugotovil, da lahko vojno najhitreje končaš tako, da jo izgubiš," je bil sarkastičen in predsednika pozval, naj afganistanskim silam raje zagotovi več podpore. 

In še: "Odločitve predsednika Bidna nas vodijo proti še slabšemu nadaljevanju ponižujočega padca Sajgona leta 1975." Primerjave z bolečim porazom pred skoraj petimi desetletji dodajajo sol na odprte ameriške rane, medtem ko se po družbenih omrežjih širi ikonična fotografija helikopterske evakuacije s strehe veleposlaništva v Sajgonu. Vse bolj se zdi, da so bile junijske besede Bidna: "Ne bomo se znašli v okoliščinah, ko bi videli, kako ljudi evakuirajo s strehe ameriškega veleposlaništva v Afganistanu," izrečene prenagljeno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Biden je v torek sicer dejal, da odločitve o umiku ne obžaluje. Washington je za najdaljšo ameriško vojno porabil dva bilijona dolarjev, umrlo je več kot 2.300 pripadnikov vojske ter med 35 in 40 tisoč afganistanskih civilistov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Annis
14. 08. 2021 20.27
+1
GaZi kolonialiste!!!!
Justice4all
14. 08. 2021 13.01
+1
Zahodnji imperij se je sesul.Samo bogati lahko plačajo vojno...
Balki30
14. 08. 2021 11.38
+0
Bosta karel pa pahor v zivo vodla evakuacijo...imata izkusnje...pa to
SnowmanR
14. 08. 2021 11.24
+1
Kitajci jih bodo spametoval...
letmeseeit
14. 08. 2021 10.46
+0
Ob Kitajski pomoči.
Iniesta
14. 08. 2021 10.30
+1
Prica smo brezglavemu begu zahodnih sil in popolnemu zmagoslavju talibanskih borcev …
TolstojV
14. 08. 2021 10.17
-2
Slovenija ne bo nobenemu pomagala, je navajena, da ji drugi pomagajo. Reveže, ki so delali za potrebe slovenske vojske bodo prepustili usodi maščevanja. Lahko bi se dogovorili za evakuacijo z Nemci a v tem primeru bo slovenska vojska pokazala kako nesposobna je pri logistiki oz. evakuaciji za te reveže. Žal mi je za usodo revežem, ki jim je slovenska vojska obrnila hrbet in jih prepustila likvidaciji!
VZORNIK
14. 08. 2021 10.14
+5
Človek, ki sodeluje z tujo vojsko je vedno izdajalec in tako mu je tudi sojeno ..... pa naj bo to v USA, Nemčiji ali v Afganistanu ...... Pokvarjenost zahoda, ne pozna meja ..............
Mother Russia
14. 08. 2021 10.10
+7
To je pa milo rečeno smešno.... Vojska, ki so jo 20 let urili in oboroževali največji vojaški NATO- inštruktorji sodobnega časa (tudi naši Kekci, ki so nas stali po 5.000 evrov na mesec po komadu), "junaško" beži pred napol nago in slabo oboroženo talibansko sodrgo!? Bodo slovenski taborniki morali vrniti dodatke za "uspešnost" pri "usposabljanju" afganistanske vojske?
Adolph
14. 08. 2021 10.02
+3
Bo prej mir,kot sem si mislil . . . . . .
letmeseeit
14. 08. 2021 10.46
-4
Mir, da pobijejo ženske, gaye,... Si homofob ?
borec91
14. 08. 2021 09.37
+5
zopet velik nateg in barabija NATO normalne drzave bi morale cmprej zapustit to v bistvu zlocinsko organizacijo v avgnistanu pa tko zivijo vecinoma talibani in so se skrivali tudi med temi ki jih je nato placeval uril in jih bodo sedaj kr nekaj evakuirali po svetu
deratizacija
14. 08. 2021 09.10
+4
"Tako je to, ko te tisti, ki mu želiš pomagati, ne razume. Je pa še nekaj. Si ti sploh kdaj razumel njega?!" Obstaja res samo ena pot v boljši jutri , ameriška in krščanska? Je bilo krščanstvo pred petsto leti kaj boljše od današnjega ekstremnega islamizma, ki vidi ohranjanje neke iluzije zgolj z nevednostjo in nasiljem?!
Jimi1
14. 08. 2021 09.02
+2
Talibani bodo po svoje naredili ,,red,, v tej skorumpirani deželi. Pobili bodo skorumpirano vlado,vojaški vrh in večino vojske,ki je vlado podpirala. Ženske bodo postavili ob ognjišča, ukinili neoliberalizem, o LBTQ oz idejah o teoriji spola ne bo ostalo nič, orbite in nasminkane moške pa bodo po metali iz streh. Fajonko in SD kompanjone bi z padali odvrgel nad to padlo deželo,da se prepričajo v zmotnost svojih idej.
Rudolf Maister
14. 08. 2021 08.17
-4
Ma briga nas. Nas marksiste. Samo da ni Trump. Pa kaj če bo tako tudi v Sloveniji Samo. da ni Janša. Tanja povej jim
Posteni
14. 08. 2021 08.30
+0
marksizem pri tej ugotovitvi res nima nobene veze. ))
Scouser
14. 08. 2021 09.06
+2
Težavam , katere imaš ni videti konca. Zato ti bom po janšistično odgovoril: republikanci naj si vsak vzamejo po dva tri domov, pa je. Sej so si želeli vojne v Afganistanu
Jimi1
13. 08. 2021 21.56
+13
Ko mesto z 200k prebivalcev,oboroženo vojsko,ki se hitro prodaja svojim klalcem in pušča opremo,strelivo in orožje istim se je za vprašati,kaj je nato delal v tej državi? Če bi meni grozila takšna usoda bi se boril do predzadnjega naboja. Zadnji bi bil zame. Tile pa kot ovce,ne kot vojaki nastavljajo svoje vratove nad nož? Za kaj je bilo uporabljenih 1000 milijard USS? Kot kaže za...ovcerejo!
Posteni
14. 08. 2021 08.29
+2
mene bl zanima kaj so v teh 20ih letih domačini nardili za obrambo pred talibani. to je taka doba da bi usposobli celo armado. glede na videno so to tok nemotiviran in len narod da jim je vsak namenjen dolar vržen stran. verjetno so ameri to v tem času že ugotovili
Jimi1
14. 08. 2021 08.43
+4
V bistvu so ameri in nato 2000 milijard USS vložili neposredno v opremljanje in urjenje talibanov... Rusi so na meje Afganistana, ko so to spoznali v pomoč zaveznikom poslali za kakšno armado svoje vojske... Sedaj se tam verjetno šele ,,začenja,,.
pepikrlinca
13. 08. 2021 21.50
+0
Del pogovora z ita. generalom G.Battisti: ( prevedeno na g.translate) Moramo pa narediti predpostavko: že pred dvema letoma so glavni ameriški vojaški voditelji, ki so si nasledili misijo, napovedali, da afganistanske varnostne sile ne morejo same podpreti morebitne talibanske ofenzive. To so povedali pred dvema letoma, ponovili lani, pred nekaj meseci pa tudi tisti, ki so bili pred nekaj dnevi odgovorni za misijo. Torej je bilo predvidljivo, zelo predvidljivo. Časi, v katerih so talibanom uspeli zasesti več kot polovico Afganistana, so bili po drugi strani podcenjeni, ker se je menilo, da bi varnostne sile, afganistanska vlada, lahko zdržale vsaj še nekaj mesecev. Namesto tega je prišlo do hitrega poslabšanja. Ja, domino učinek, o tem sem govoril tudi z nekaterimi afganistanskimi kolegi, ustvaril se je ta porazni duh, ta ideja, da je zdaj malo storiti, za kar se vojska raje preda, prepričani so, da je talibanski val nepopravljivo.
Joakim
13. 08. 2021 21.44
+9
Tisti, ki podpira Američane mora biti malo nor. Ti tako ali tako vsako vojno izgubijo, pobegnejo, svoje zaveznike pa zapustijo.
GiHeArGa
14. 08. 2021 10.33
Nikoli vam ni prav. Ste meli polna usta ko so bili dol. Sedaj mate polna usta ko so šli ven. Verjetno boste spet imeli polna usta, ko bo polno talibanskega terorizma po svetu ... Si očitno mulec ker si pozabil da so se Američani borili na EU tleh proti domačim nacijem ...
AntiMarksist
13. 08. 2021 21.26
-3
Pozabili ste napisati, da je za vse to kriv Drumpf..
pepikrlinca
13. 08. 2021 21.45
+1
zdrava.pamet
13. 08. 2021 20.39
+3
Podivjani talibani bodo zdaj pobijali vse kar leze in gre, nekaterim pa je tukaj to všeč? jaz vam kar priporočam, da greste v afganistan in na licu mesta uživate? Kakšni pacienti so pa tukaj tudi, ne moreš verjeti?
Posteni
14. 08. 2021 08.39
+3
še zmeri ne razumem. afganistanci in vojska ki so jo usposabljali so polni orožja in opreme. zdej če se niso po tolkem času sposobni vsaj branit pol jim tud bog več ne more pomagat. obnašajo se kot 10 letni mulci " zdej nas bodo pa pobijali " ne razumem,, kr če so misli da jih bo nato in ameri še 20 let ščitli oni bojo pa brali koran , je verjetno račun brez krčmarja
Defragment
13. 08. 2021 20.39
+2
Hja, da sem jaz NATO, bi prebivalce opozoril, da naj se začasno umaknejo iz Afganistana, počakal da se Talibanske 🐀 naselijo po vseh mestih, potem pa zravnal z zemljo vse kar leze in gre! Ni druge!