Tujina

Izpovedi rešenih dečkov: 'Mislil sem, da je to moj zadnji dan'

Islamabad, 23. 08. 2023 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
16

Skoraj 16 ur je trajala agonija ujetih na okvarjeni žičnici na severu Pakistana. Vseh osem oseb, od tega šest otrok, so rešili v poznih večernih urah. Prva dva so rešili s pomočjo helikopterja, ostalih šest pa so na varno prepeljali s pomočjo zasilnega ziplina. Ko je bil še zadnji na tleh, so zbrane oblile solze sreče.

Več videovsebin
  • Pakistan slavi herojske reševalce
    01:23
    Pakistan slavi herojske reševalce
  • Prvi posnetki rešenih otrok, ki so obtičali na žičnici v Pakistanu
    00:43
    Prvi posnetki rešenih otrok, ki so obtičali na žičnici v Pakistanu

 

Žičnica se je okvarila v ponedeljek zjutraj po lokalnem času, ko so se na pot v šolo z njo odpravili učenci in učitelja. Sredi poti, na višini 274 metrov, so počile tri od štirih žic, ki so držale gondolo, tako da je ta obvisela zgolj na eni žici in se nevarno zibala v močnem vetru, ki je pihal skozi dolino. Na odprti železni gondoli se je v trenutku okvare nahajalo šest otrok v starosti od 10 do 16 let ter dva učitelja tamkajšnje šole. 

Kot je dejal eden od rešenih potnikov, je v trenutku, ko je gondola obvisela, med njimi zavladala panika, eden od šolarjev, ki ima zdravstvene težave s srcem, pa je zaradi strahu takrat omedlel. Eden od rešenih dečkov je novinarjem opisal pretresljivo izkušnjo: "Ko smo z žičnico prispeli na sredino doline, je nenadoma počilo, strgale so se žice in gondola je zanihala. Bili smo prestrašeni in pretreseni ves čas. Šele ko je vojska s helikopterjem priletela, se je v nas zbudilo nekaj upanja, da nas bodo rešili in da bomo morda celo preživeli." 15-letnik je dejal, da je bil sprva prepričan, da je to njegov zadnji dan. "Vsemogočni mi je naklonil še eno življenje," je dejal za medije, hkrati se je za novo priložnost zahvalil pogumnim reševalcem. 

Spregovoril je tudi 15-letni Osama, ki je dejal, da so ves čas mislili, da bodo umrli. "Slišal sem o čudežnih rešitvah, a tokrat sem eno od njih videl s svojimi očmi," je dejal pretreseni deček, ki se je usodnega dne z žičnico odpeljal v šolo, kjer naj bi izvedel rezultate zaključnega testa.

Ko so domačini opazili, da se je žičnica okvarila in da gondola nevarno visi v zraku, so takoj poklicali na pomoč reševalce. Stekla je zelo zahtevna reševalna akcija, ki pa jo je močno oviral veter. Hkrati so bili ujeti že več ur brez vode, prav tako se je približevala noč, zaradi česar je bilo zahtevno reševanje še dodatno oteženo. 

Vzpostavljanje zasilnega ziplina, s pomočjo katerega so nato, ko helikoptersko reševanje ni bilo več mogoče, rešili šest ujetih potnikov.
Vzpostavljanje zasilnega ziplina, s pomočjo katerega so nato, ko helikoptersko reševanje ni bilo več mogoče, rešili šest ujetih potnikov. FOTO:

S pomočjo vojaškega helikopterja so do teme rešili dva ujeta otroka, potem pa je bilo reševanje zaradi teme prekinjeno. Stekla je druga faza reševanja, ki je potekala s pomočjo zasilnega ziplina, ki so ga reševalci vzpostavili med gondolo in najbližjo postajo s pomočjo domačinov. Tako so do poznih nočnih ur iz gondole enega za drugim rešili vse ujete potnike. 

Številne televizije so zahtevno reševalno akcijo prenašale v živo.
Številne televizije so zahtevno reševalno akcijo prenašale v živo. FOTO: AP

Medtem so na tleh domačini bodrili reševalce in ujete v gondoli, naj vzdržijo. Po dolini so odmevale molitve in prošnje za srečno rešitev, molili pa so tudi ostali Pakistanci, saj so številne televizije reševanje prenašale v živo. Ko so rešili še zadnjega ujetega, so molitve prešle v zahvale Alahu, mnoge so oblile solze sreče.

'Bili so pred nami, a jim nismo mogli pomagati'

Eden od domačinov, ki je že od jutra spremljal dogajanje, je za lokalno televizijo dejal, da je bilo najhuje opazovati, kako nevarno se maje gondola v vetru, in da jih je bilo najbolj strah, da se bo vsak trenutek strgala že zadnja žica in bo gondola z ujetimi strmoglavila v globino. Drugi je opisal občutke nemoči, ki so ga med reševanjem prevzemali. "Bili so tam, pred nami, a jim nismo mogli pomagati. Gledali smo jih, videli, da prosijo za pomoč, a jim je nismo mogli nuditi." 

Nekaj otrok je bilo s pomočjo mobilnih telefonov v stiku s svojimi sorodniki, ki so jih tolažili in spodbujali, a jim je kmalu zmanjkalo baterije in stik je bil prekinjen. Zelo pomembno delo pri obvladovanju napete situacije sta tako opravila oba učitelja, ki sta ves čas tolažila otroke in skrbela za stik z reševalci, poroča pakistanska televizija. Kot poroča Reuters, so trije od rešenih šolarjev, ko so bili varno na tleh in v objemu svojih staršev, izvedeli, da so uspešno zaključili deveti razred in da napredujejo v 10. Še dodaten razlog za solze sreče.

Solze sreče so zalile svojce in domačine, ko so na trdna tla varno spravili še zadnjega od ujetih na okvarjeni žičnici.
Solze sreče so zalile svojce in domačine, ko so na trdna tla varno spravili še zadnjega od ujetih na okvarjeni žičnici. FOTO:

Pakistanski predsednik pozval k preiskavi ustreznosti vseh žičnic v državi

Notranji minister Anwaar Ul Haq Kakar se je ob koncu reševalne akcije na Twitterju zahvalil vsem, ki so sodelovali: "Odleglo mi je sedaj, ko vem, da je v regiji Punjab vseh osem ujetih na varnem. Odlično timsko delo vojske, reševalcev, lokalne administracije in domačinov." Pakistanski predsednik Arif Alvi pa je po zaključku reševalne akcije sporočil, da zahteva obsežno in temeljito preiskavo varnosti vseh lokalnih žičnic, da bi prebivalcem zagotovili ustrezno varnost.

Policija je danes aretirala Gula Zarina, ki je postavil žičnico in je njen lastnik. Očitajo mu, da je zanemaril varnostne protokole.

Leta 2017 v nesreči žičnice umrlo 11 oseb

Namreč, okvara žičnice v Battagramu še zdaleč ni edini incident v Pakistanu. Leta 2017 se je odtrgala gondola na lokalni žičnici v vasi Murree v regiji Punjab, v nesreči pa je umrlo vseh 11 potnikov. Lanskega decembra pa se je okvara zgodila na žičnici Abbottabad, kjer je v gondoli obviselo 12 otrok, ki pa so jih nato uspešno rešili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

weber1
23. 08. 2023 17.20
+3
Nina Šašek...A tile so zate otroci..? Le kako bodo po tem izgledali, ko bodo odrasli...?
Dragica Cegler
23. 08. 2023 16.20
+7
Tile po moje niso neki dečki,ampak odrasli fantje.Sicer pa upam ,da so tudi pri njih pisali o naših poplavah.
flojdi
23. 08. 2023 15.19
+1
Vegeta
23. 08. 2023 15.16
-1
Rusi se množično predajajo. Danes se je predal tudi ruski vojaški helikopter, kar se je zgodilo prvič v tej vojni. Tu pa lahko gledam Pakistance na naslovnici. Bravo.
Tone 12345
23. 08. 2023 18.23
+2
Dej povej mi zakaj bi se predal vojaški helikopter
oježeš
23. 08. 2023 14.26
+9
Po celem svetu je enako. Ko se pripeti nesreča, potem začnejo določeni organi migati in pregledovati, kar bi morali že zdavnaj.
Laki je malo nervozan
23. 08. 2023 15.06
+8
Ja res je, šele ko se nekaj zgodi, šele takrat oblasti odrejajo preglede, ki bi morali bit ves čas samoumevni.
Krneki 00
23. 08. 2023 14.18
+2
a je kdo opazil da je bila prisotna anti teroristična enota na slikah? zakaj pa to
vicente
23. 08. 2023 13.33
+9
edino kar me moti ti fantje so malo veliki za šolarje in nikjer ni šolark? kaj v tej vasi živijo samo moški ali pa dekleta ne hodijo v šolo,kar se pa tiče reševanja vsaka čast.
oježeš
23. 08. 2023 14.27
+9
Mogoče se pa dekleta ne smejo voziti skupaj s fanti. Tam ni tako kot v Evropi.
vicente
23. 08. 2023 14.34
+1
ali to pomeni da dekleta ne smejo v šolo ,potem bi morali požagat vrvi,enako v primeru da se ne smejo vozit z žičnico,vem da ni tako kot v Evropi
Pajo_36
23. 08. 2023 14.35
+0
kaj je zdej to pomembno???? seveda če kjerkoli na svetu vladajo konzervativci, verski fanatiki in nacionalisti ni bilo nikoli še nič dobrega... ampak kultura je kultura, gledat na druge z očmi svoje je v kulturologiji in sociologiji ter ostalih vedah tipično seljačko. sam povem
Rde?a pesa in hren
23. 08. 2023 11.02
+20
Ne pozabit, da so Pakistanci l 2005 rešili našega alinista Humarja, ki se je zaplezal v steni. Takrat so s helikopterjem pakistanske vojske tip lama iz precej lepe višine 6300 po več poskusih končno uspeli rešiti Humarja. Na takih višinah leti le malo helkiopterjev, vse skupaj pa je po oecni pilota imelo 1% možnosti za rešitev. Uspela, sta a sta tvegala svoje življenje... Tako da so njihovi piloti kr kaveljci, seveda na svojem terenu najbolj poznajo razmere, na voljo po so imeli tudi iustreni stroj.
Blue Dream
23. 08. 2023 10.35
+10
obožeobože
23. 08. 2023 10.32
+9
asdfghjklč
23. 08. 2023 10.07
-13
Zelo komentirana novica ... če bi se to zgodilo v ameriki, bi zdaj že rusofili na veliko pisali, da to nikogar ne zanima ... očitno pa ta novica rusofilov še bolj ne zanima.