Tujina

Generalna skupščina s 141 glasovi potrdila resolucijo o Ukrajini

New York, 23. 02. 2023 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, V.L., D.L.
Komentarji
214

Generalna skupščina ZN je s 141 glasovi proti sedmim in z 32 vzdržanimi potrdila resolucijo ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino, ki od Rusije ponovno zahteva naj umakne svojo vojsko iz Ukrajine in poziva k pravičnemu in trajnemu miru. Rusiji so se pri glasovanju proti poleg Belorusije pridružile še Severna Koreja, Sirija, Eritreja, Nikaragva in Mali. Med vzdržanimi državami so bile Kitajska, Indija in Pakistan.

Generalna skupščina ZN
Generalna skupščina ZN FOTO: AP

Resolucija poudarja potrebo po hitri sklenitvi celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini v skladu z načeli Ustanovne listine ZN.

Potrjuje zavezo ZN suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, zahteva takojšnjo prekinitev sovražnosti in poziva k takojšnjemu popolnemu in brezpogojnemu umiku ruske vojske z vsega ukrajinskega ozemlja.

Predlog resolucije je prirejen tako, da lahko dobi kar največjo podporo med 193 državami članicami ZN. Vse države, ki priznavajo dejstvo, da je Ukrajina samostojna, suverena in neodvisna država, ki jo je napadla sosednja Rusija, s podporo resoluciji ne bi smele imeti težav, so napovedovali pred sprejetjem. Nazadnje jo je podprlo 141 držav, sedem, med njimi seveda Rusija, jih je bilo proti, 32 se jih je vzdržalo. Slovenija je resolucijo podprla.

Za primerjavo: oktobra lani je resolucija, s katero so obsodili rusko priključitev ukrajinskih ozemelj, dobila celo 143 glasov, Rusijo pa so podprle le Sirija, Belorusija, Eritreja in Severna Koreja. 

'Agresija nima prostora v 21. stoletju'

Sinoči je generalno skupščino nagovorila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Izrazila trdno podporo tudi tokratni resoluciji in dodala, da agresija, kršitev ozemeljske celovitosti in priključevanje ozemelj tuje države nimajo prostora v 21. stoletju.

Pohvalila je pogum Ukrajincev, izrazila globoko zaskrbljenost zaradi civilnih žrtev in poročil o spolnem nasilju ter usode otrok, ki so izpostavljeni nasilju, izselitvam in izkoriščanju.

Tanja Fajon na zasedanju Združenih narodov
Tanja Fajon na zasedanju Združenih narodov FOTO: AP

Visoki komisar za človekove pravice ZN Volker Turk je v torek dejal, da je invazija zahtevala najmanj 8000 življenj civilistov in 13.000 ranjenih. Večina žrtev je posledica uporabe topništva in zračnih napadov. Dodal je, da je žrtev verjetno še veliko več. Civilisti umirajo med zadovoljevanjem osnovnih potreb, kot je čakanje v vrsti za hrano in vodo.

"Namerni napadi ruske vojske na civiliste in ključno infrastrukturo predstavljajo najresnejše zločine, ki jih je treba kaznovati. Slovenija podpira vsa prizadevanja za kaznovanje kršiteljev mednarodnega prava," je dejala Fajonova.

"Moramo podvojiti diplomatska prizadevanja za zmanjšanje napetosti in konec vojne skozi politični dialog, pogajanja in druga miroljubna sredstva. Vsa mirovna prizadevanja, ki upoštevajo, kdo je agresor in kdo je žrtev, si zaslužijo našo podporo," je dejala.

Spomnila je, da vojna vpliva na ves svet z naraščanjem cen hrane, energije in inflacije. "Posledice se čutijo vsepovsod in rada bi jasno poudarila, da to ni posledica naše podpore Ukrajini, niti posledica našega odziva na nezakonito agresijo," je dejala in dodala, da je to posledica agresije in odgovornost agresorja.

"Ukrajina kljub vojni z izvozom žita pomaga ljudem v stiski in se bori proti ekstremni lakoti. Slovenija se je pridružila prizadevanjem za pomoč tej pomembni pobudi s svojim prispevkom," je med drugim dejala ministrica in poudarila, da odziv na rusko agresijo ne pomeni, da so drugi spopadi, krize in izzivi pozabljeni. "Naš humanitarni odziv na druge potrebe se ni zmanjšal, naša solidarnost in odgovornost ostajata trdni."

Izredno zasedanje je namenjeno obletnici ruske invazije na Ukrajino.
Izredno zasedanje je namenjeno obletnici ruske invazije na Ukrajino. FOTO: AP

Pred njo je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba dejanja Rusije opredelil kot genocid in države članice ZN pozval, naj podprejo resolucijo in s tem izrazijo podporo Ustanovni listini ZN. V tem slogu – s poudarjanjem Ustanovne listine ZN – so nadaljevali tudi ostali podporniki Ukrajine, ki so se zvrstili za govorniškim pultom.

Beloruski veleposlanik Valentin Ribakov je potem predstavil dva amandmaja in razlagal ruska stališča, da ne gre za invazijo, ampak posebno vojaško operacijo. Eden od amandmajev poziva k prepovedi prodaje orožja sprtima stranema.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je vojno predstavil kot spopad med Zahodom in Rusijo s strateškim ciljem uničenja Rusije. Rusija se po njegovih besedah le brani, zahod pa ne more mobilizirati sveta za križarsko vojno proti Rusiji.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell je zanikal, da bi šlo za spopad med Zahodom in Rusijo, temveč za nezakonito vojno, ki je prizadela ves svet. "Če ne ustavimo Rusije, bo to povečalo tveganja za vsako državo na svetu. Prvi korak k miru je enostaven: Rusija mora nehati napadati," je dejal in beloruske amandmaje označil za vnašanje zmede.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je, opremljena z značko v obliki ameriške in ukrajinske zastave, državam sporočila, da imajo priložnost pokazati, kje stojijo glede ruske agresije proti Ukrajini. Tudi ona je resolucijo predstavila kot branik Ustanovne listine ZN.

Kanadska ministrica Melanie Joly je med drugim izpostavila naraščanje revščine po svetu zaradi dejanj ruskega predsednika Vladimirja Putina in dodala, da Putin z dejanji jasno kaže, kaj si misli o ZN.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuhSaSjekirom
24. 02. 2023 12.49
+1
Samo 7 drzav proti. Lepo se slisi. V resnici so tudi zadrzani proti. Ampak ce sestejemo samo tiste proti je to populacija 3,2 milijarde ljudi. To ni malo.
User587124
24. 02. 2023 10.00
-1
En komentar za vse, ki ste zmozni nevtralno pogledati na zadevo brez navijanja za eno alo drugo stran in niste stari 5 let.... Interesi. Kateri? Za Rusijo lahko recemo za ozemlje, za rudnike, naravna bogastva, polja, podjetja itd oziroma nestrinjanje z vstopom Ukrajine v NATO (osvisno za koga "navijate") Spet €€€. ZDA imajo najvec od nastale situacije. Pomislite. Zasluzijo veliko denarja s prodajo orozja po 10x ceni, ker celotna drzava Ukrajina bo vse dala, da v taksnih razmerah orozje kupi. Ce so res prefrigani obstaja moznost da so podpihovali Ukrajino, da gre v NATO vedoc da Rusija tega ne bo dovolila in s tem izzvali vojno. Vsak ima svoje mnenje, vendar na tem nivoju so zadeve veliko bolj kompleksne kot pa "Putin je kar tako napadel celotno drzavo ker ni normalen". Ja seveda... spet pravljice za prazne glave.
Posteni
24. 02. 2023 10.31
+1
To z orozjem si ze zabluziu... Ker ravn tko kt nato ima interes rusija.. O prodaji orozja... Al so oni kej drugacni ?
Stanko Skledar
24. 02. 2023 09.47
+0
Fajonova je ista kot šivilija ko so jo vprašali kaj bo naredila je odgovorila da bo skupaj z ostalimi saj sama nima pojma o tem kaj prebere in kaj ji diktirajo.
DuhSaSjekirom
24. 02. 2023 12.52
Ti resno mislis da se danasnji politiki postavljajo po tem kar osebno mislijo?
Bolfenk2
24. 02. 2023 09.16
+2
Dva naša bratska slovanska naroda se pobijata med seboj in Fajonka se postavi na ukrainsko stran, namesto da bi se vzdržala. Res moraš biti zloben človek, da podpiraš vse to pobijanje in nadaljevanje vojne. Vsi, ki pošiljate orožje v Ukraino imate krvave roke, ne zgolj Putin.
AlexReal
24. 02. 2023 09.12
+0
"Posebna vojaška operacija" po rusko še kar traja. Zanimivo bi bilo videti seznam držav, ki so se vzdržale. Najbrž so to vse tiste, ki imajo podobne ozemeljske apetite po sosednjih državah !
Mcmrtfg
24. 02. 2023 09.37
+1
periot22
24. 02. 2023 09.09
+4
Fajonova kleceplazi pred Ameriko za službo v varnostnem svetu namesto da bi se brigala za Slovenijo!
Bolfenk2
24. 02. 2023 08.36
+8
Kaj je s to našo Fajonko, da je postala taka militaristka. A so ji Američani s čem zagrozili ali pa zgolj podkupili? Ukrainski narod in evropejci si želimo zgolj mir in konec vojne. V vojni uživa le Amerika in ukrainska vojaška hunta zbrana okoli Zelenkota.
Matiy
24. 02. 2023 08.35
+8
Zavzemamo se za MIR, zato kupujemo strelivo, pošiljamo orožje hujskamo, širimo cenzuro in posiljujemo z Ukrajino..Združeni narodi in ostalo je samo ena plačana zahodna banda ki opravičuje teror, nasilje, pobijanje otrok in žena Američanov.
Petur
24. 02. 2023 08.23
+1
kako je že ,nisem siguren s tistim referendumom na,v vshodnih krajih ukrajine?
Posteni
24. 02. 2023 08.21
-4
Praviko lri nas putinofili da to ne drzi in da ima ukrajina cedalje manj podpore.. Nekak se na terenu to ne odraza...
Tomaz Korosec
24. 02. 2023 08.11
+9
Odločno se zavzemamo se za mir, ampak vnaprej določamo, da ena stran brezpogojno izpolni naše zahteve in da vnaprej določimo, kdo je agresor in da bo samo ena stran obsojena in bo samo ena stran plačala škodo. Srečno pri takih pogajanjih.
Rains
24. 02. 2023 08.17
-12
Ne vem a tebi še po enem letu ni jasno kdo je agresor?
Posteni
24. 02. 2023 08.20
-3
Ja kako pa gre ponavadi v vojni ? Agresor je krivec
OvcjiPastir
24. 02. 2023 08.10
-3
Sirija, Eritreja, S. Korea.. . Haha, Rusija uživa podporo samo propadlih, zaostalih ali skorumpiranih držav.
proofreader
24. 02. 2023 08.14
-1
Podpirajo jo tudi rusofili v komentarjih. Nekateri proti plačilu, drugi celo gradiš.
Matiy
24. 02. 2023 08.04
+3
Z Resolucijo si lohka samo rit obrišejo, to je kot rola cekret papirja brez vrednosti in pomena. Vse to je podobno sestanku neuvrščenih ali XIV kongresu Kučanove komunistične partije v Beogradu..Še otroci pravijo ne delajte bujdale iz sebe.
zmerni pesimist
23. 02. 2023 21.48
-4
A Izraela pa ni omenila
Zmaga Ukrajini ..
23. 02. 2023 21.40
-6
Ruse bi bilo treba vreči ven iz VS OZN, če ne tudi iz OZN. Teroristična in mafijska država, ki tako nemarno krši mednarodno pravo nima kaj početi v VS OZN. Pika.
exeskim
24. 02. 2023 08.25
+6
Se vidi, da sploh ne veš kaj je izhodišče oz. funkcija OZN-ja in njegovega varnostnega sveta.
Zmaga Ukrajini ..
24. 02. 2023 09.50
+0
Se vidi, da ti nimaš pojma o mednarodni politiki...
jozefStefan
23. 02. 2023 20.07
+6
Sirija, Irak, Jemen... dajmo bit malo bolj širokogledni.. pa bomo hitro ostali tiho!
puspan
23. 02. 2023 18.48
-4
Vsak gib, ki ga izvede, je predstava za javnost in promocija same sebe. Čestitke pa Predsednici Republike Slovenije, ki je danes z enim stavkom rekla bobu bob in to brez ovinkarjenja.
BroNo1
23. 02. 2023 18.06
+10
Ne vem zakaj ampak take Fajonka je en blef. Nikoli se ne zmotim
kapljač1
23. 02. 2023 15.26
+9
Žebu v krsto z Fajonovo !
Matiy
24. 02. 2023 08.05
+3
MladInPerspektiven
23. 02. 2023 15.14
+5
Fajonka no potem povej tudi Izraelu, da nimajo kaj osvajati tujega ozemlja.... Tukaj se pa misija SD konča a ne??