Tujina

Agrokor dokončno ugasnil

Zagreb, 13. 10. 2022 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Postopek izredne uprave nad prezadolženim hrvaškim koncernom Agrokor, ki se je začel 10. aprila 2017, je končan. V tem času so uspešno prestrukturirali njegovo poslovanje vključno s slovenskim Mercatorjem. V postopku so poplačali dolgove do malih dobaviteljev, ostali upniki so bili poplačani v povprečju 60-odstotno.

Iz Fortenova grupe, na katero so prenesli Agrokorjevo zdravo jedro in ki je zaživela aprila 2019, so sporočili, da je Trgovsko sodišče v Zagrebu julija ugotovilo, da se Agrokorjeva poravnava z upniki šteje za veljavno. Po pravnomočnosti odločbe sodišča se je postopek izredne uprave nad Agrokorjem zaključil, družbo pa so izbrisali iz sodnega registra.

"S tem se je uspešno zaključil eden največjih svetovnih postopkov prestrukturiranja skozi stečaj, postopek pa je dobil tudi pravno legitimacijo v EU, Veliki Britaniji, ZDA in Švici," so ocenili v Fortenovi. Kot najpomembnejši rezultat izredne uprave so poleg sklenjene poravnave in ohranjenega poslovanja izpostavili to, da so bili dolgovi do 2400 malih dobaviteljev poplačani v celoti, v povprečju 60 odstotkov so bili poplačani tudi ostali upniki. Celoten strošek poplačil in stabilizacije poslovanja so izpeljali brez porabe denarja hrvaških davkoplačevalcev, so še poudarili.

Agrokor
Agrokor FOTO: POP TV

Koncern Agrokor je leta 2017 zaposloval več kot 50.000 ljudi na območju jugovzhodne Evrope, njegov propad pa bi zaradi povezanosti z na tisoče podjetji negativno vplival na gospodarstva Hrvaške in vseh držav v regiji. Postopek izredne uprave je zajel 77 Agrokorjevih družb. Celotni dolg družbe je takrat znašal 56 milijard kun (cca. 7,4 milijarde evrov) ob 30-kratniku razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja, na računih družb pa je bilo le šest kun (cca. 0,80 evra), so ponazorili v Fortenovi.

Član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je ob zaključku postopka izredne uprave in ob prenehanju njegove vloge izrednega pooblaščenca ocenil, da je bil postopek zahteven in kompleksen, obseg dela ogromen, roki pa kratki. "V zelo zahtevnih poravnalnih pogajanjih smo morali uskladiti pogosto diametralno nasprotne interese upnikov," je orisal. "Hrvaška vlada, finančni upniki, dobavitelji, zaposleni, jaz in ekipa smo vložili izjemne napore, da postopek izredne uprave zagotovi vzdržno poslovanje podjetja, ki je tako rekoč v stečaju. To je bila temeljna predpostavka za vse, kar smo delali od ustanovitve skupine Fortenova, ki smo jo pripeljali do prihodkov v višini pet milijard evrov, zadolženosti pod štirikratnikom razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja," je dejal.

Ivica Todorić je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti.
Ivica Todorić je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti. FOTO: AP

Za Agrokor, ki je bil v lasti Ivice Todorića, je hrvaška vlada, potem ko se je koncern zaradi hude prezadolženosti znašel pred propadom, sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor. Za prestrukturiranje skupine je postavila izrednega pooblaščenca, največji lastniki so postali ruski banki Sberbank in VTB ter ameriški finančni sklad. Pod lastništvo Fortenove je po številnih zapletih aprila 2021 prešel tudi Mercator. Fortenova je sedaj v postopku prodaje. Sberbank je namreč aprila podpisala namero za prodajo 44 odstotkov Fortenove madžarsko-ameriškemu skladu Indotek, postopek še ni zaključen.

Poslovanje Agrokorja so pod drobnogled vzeli kriminalisti, sledil je pregon nekdanjega lastnika in direktorja Todorića, nekaterih članov njegove družine in njegovih najožjih sodelavcev. Sodni postopki, ki jih bremenijo finančnih malverzacij in oškodovanj, so v teku. Todorić se je pred hrvaškim pravosodjem skrival v Londonu, Velika Britanija pa ga je Hrvaški izročila novembra 2018, ko je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti. Trdi, da je nedolžen in da ga je odstranila politika, pred kratkim je napovedal milijardne odškodninske tožbe.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
13. 10. 2022 13.05
goljufiva hiša iz kart ...
Korintos11
13. 10. 2022 11.32
+3
Agrokor je potonil sedaj je pa INA na potopu, biser HDZ!
User300173
13. 10. 2022 11.24
+1
Hrvaški davkoplačevalci niso plačali niti evra. Lepo in blagor Hrvatom. V Sloveniji bi vse prešlo na slabo banko plus kakšna milijarda za "rezervo". Kako napreduje in če, tisto z Banko Slovenije in precenjena dokapitalizacija? Je bivši guverner Jazbec vrnil neupravičeno prejeto odpravnino?
oježeš
13. 10. 2022 10.50
+2
Mene na splošno zanima, kako lahko kdorkoli funkcionira kar nekaj let z negativnim stanjem? Če imam sam minus na TTR, potem ne morem kupiti ničesar, hitro mi poberejo vse, nekateri z milijonskimi minusi pa kar funkcionirajo in funkcionirajo leta in leta.
Matko88
13. 10. 2022 10.58
+2
Če imaš dolg nimaš davka na dobiček, čeprav imaš denar. Podjetništvo, ki se ga lahko igraš ko si malenkost večji.
Korintos11
13. 10. 2022 11.31
+1
Kredit na kredit, moraš pa imeti podporo države.