Tujina

Airbnb prepovedal nadzorne kamere v notranjih prostorih apartmajev

San Francisco, 12. 03. 2024 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Platforma za oddajanje in najemanje namestitev Airbnb je sporočila, da bo prepovedala uporabo varnostnih kamer v notranjih prostorih nepremičnin. Snemanje je bilo že zdaj prepovedano v spalnicah in kopalnicah, odslej pa kamere ne bodo smele biti niti v dnevnih sobah. Prepovedali bodo tudi zunanje varnostne kamere, ki so usmerjene v notranje prostore. Spremembe pravilnika družbe bodo v veljavo stopile konec prihodnjega meseca.

Uporabniki aplikacije Airbnb so v preteklosti izrazili zaskrbljenost glede uporabe nadzornih kamer v notranjih prostorih najetih apartmajev. Z novim pravilnikom pa želi dati platforma prednost zasebnosti gostov in hkrati poenostaviti pravila o varnostnih kamerah, poroča BBC.

"Za spremembe smo se odločili po posvetovanju z gosti, gostitelji in strokovnjaki za zasebnost, hkrati pa bomo še naprej iskali povratne informacije, da bomo lahko zagotovili, da bodo naši pravilniki delovali v prid naši globalni skupnosti," je v izjavi dejala Airbnbjeva vodja oddelka za politike skupnosti in partnerstev Juniper Downs

Varnostna kamera
Varnostna kamera FOTO: Shutterstock

Dodala je, da večina lastnikov, ki oddajajo apartmaje, o varnostnih kamerah ne poroča, prav zato se pričakuje, da bo posodobitev pravilnika vplivala le na manjšo podskupino uporabnikov platforme.  

Glede na trenutna pravila Airbnbja se varnostne kamere lahko namesti v skupne prostore, kot so dnevne sobe in hodniki, a le če je lokacija kamere jasno navedena pri opisu nepremičnine. Uporaba kamer v zasebnih prostorih, kot so spalnice in kopalnice, je prepovedano.  

Nova pravila prepovedujejo tudi uporabo zunanjih kamer, ki so usmerjene v notranjost nepremičnin, bodo pa še vedno dovoljene kamere na zvoncih in monitorjih hrupa v skupnih prostorih. Seveda morajo dati lastniki nepremičnin najemnikom jasno vedeti, da te kamere imajo in kje so.  

Kot so še pojasnili v Airbnbju, skušajo uravnotežiti željo gostiteljev, da lahko spremljajo varnost svoje lastnine, saj se zavedajo težav, kot so nepooblaščene zabave, in hkrati zasebnost gostov, ki pa ji sicer dajejo prednost.  

Obvestilo o spremembi pravilnika je Airbnb objavil dober teden po tem, ko so v ameriški humoristični oddaji Saturday Night Live predvajali lažni oglas Airbnbja, v katerem so se pošalili, da je kamera skrita v straniščni školjki. Skeč ima na YouTubu več kot 1,2 milijona ogledov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drugorazredni Turk
12. 03. 2024 20.42
-1
A to velja tudi za skrite (spy) kamere
ZDA teror
12. 03. 2024 20.24
+5
Itak nima veze, ker v Sloveniji bodo socialisti diktirali da se sploh oddajat ne sme 🤡
NeXadileC
12. 03. 2024 20.11
+5
Vse nadzorne kamere, vključno z t.i uradnimi, je treba odstraniti. Dokler oni snemajo, lahko snemam tudi jaz, sicer oni sebe postavijo v privilegiran položaj. Nadzorne kamere bodu uničile družbo.
St. Gallen
12. 03. 2024 20.24
+2
v Vuhanu so na 100m na vse 4 strani, druzba deluje
slater
12. 03. 2024 20.40
+1
Družba v vuhanu je na stopnji bivše skupne države,če si za partijo uredu...če si proti metek v čelo..