Tujina

Aleksej Navalni aretiran ob vrnitvi v Moskvo

Moskva, 18. 01. 2021 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
89

Le nekaj minut po pristanku v Moskvi so ruske oblasti na letališču Šeremetjevo aretirale opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Ta se je pet mesecev po zastrupitvi z živčnim strupom novičok in zdravljenju v Nemčiji vrnil v domovino. "To je najboljši dan v zadnjih petih mesecih," je novinarjem tik pred aretacijo povedal kritik predsednika Vladimirja Putina. Iz EU se medtem že vrstijo pozivi k izpustitvi Navalnega, ki bo za rešetkami 30 dni.

"Vsi me sprašujejo, ali me je strah. Ne bojim se. Vem, da bom zapustil letališče in odšel domov, ker imam prav in vse kazenske prijave proti meni so izmišljene," je ob pristanku dejal Aleksej Navalni. Opozicijski politik je bil prejšnji mesec uvrščen na zvezni seznam zaradi kršitev določil pogojne kazni, povezane s primerom goljufije. Navalni obtožbe označuje za politično motivirane.

V uradni izjavi Zveznega urada za prestajanje zapornih kazni so v nedeljo popoldne sporočili, da bo Navalni ostal pridržan do obravnave na sodišču konec meseca, poroča TASS. Po besedah njegove tiskovne predstavnice Kire Jarmiš in regionalnega koordinatorja Leonida Volkova je pridržan na policijski postaji v mestu Himki, severno od središča Moskve, in včeraj ni imel dostopa do svojega odvetnika. Za rešetkami bo po poročanju BBC 30 dni.

Sredi avgusta letos je Navalni nenadoma zbolel na letu v Moskvo, dva dni kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo. Laboratoriji v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so potrdili zastrupitev z živčnim strupom novičok. Sledi so našli na plastenki z vodo v hotelu, v katerem je Navalni bival.

Prejšnji mesec so raziskovalni novinarji CNN in skupine Bellingcat identificirali tri agente Zvezne varnostne službe (FSB), ki so odpotovali v Tomsk, ko je tam bil tudi Navalni, posebna enota, v kateri je bil tudi strokovnjak za kemično orožje, pa naj bi mu sledila več let. Navalni je v telefonskem klicu pretental domnevnega agenta po imenu Konstantin Kudrjavcev, da je razkril podrobnosti operacije. Povedal mu je, da so novičok dali na njegove spodnje hlače, njega pa so poslali v Omsk, da je z oblačil Navalnega odstranil vse sledove živčnega strupa. 

Sibirska veja notranjega ministrstva trdi, da so zdravniki, ki so ga zdravili dva dni, preden so ga prepeljali v Nemčijo, potrdili diagnozo, da je imel "motnje v presnovi ogljikovih hidratov in kronično vnetje trebušne slinavke". Prav tako niso potrdili diagnoze o zastrupitvi. Sledov strupa naj ne bi našli na njegovih oblačilih ali predmetih, ki so jih našli v njegovi hotelski sobi in v lokalu na letališču, kjer je bil pred odhodom v Moskvo. Ruski predsednik Vladimir Putin je zanikal vpletenost ruskih varnostnih sil v zastrupitev opozicijskega politika ter dodal, da "če bi varnostne službe želele ubiti Navalnega, bi dokončale delo".

Letalo družbe Pobeda, ki je z Navalnim poletelo iz Berlina, bi sicer moralo pristati na letališču Vnukovo, kjer se je zbralo nekaj sto njegovih podpornikov in novinarjev. Tam so ruske oblasti pridržale nekaj privržencev politika, med njimi tudi njegovo odvetnico Ljubov Sobol ter sodelavca Ruslana Šavedinova. Let so nato v zadnjem trenutku preusmerili na letališče Šeremetjevo.

Evropski voditelji so že obsodili novo pridržanje Navalnega, predsednik parlamenta David Sassoli in predsednik evropskega sveta Charles Michel pa sta pozvala k izpustitvi politika. "Pridržanje Alekseja Navalnega ob prihodu v Moskvo je nesprejemljivo. Ruske oblasti pozivam, naj ga takoj izpustijo," je zapisal na družbenem omrežju. Sassoli pa je dejal, da gre za "žalitev mednarodne skupnosti in Evrope, ki je rešila njegovo življenje. Pripravljeni smo ga povabiti v Evropski parlament". K izpustitvi vodje ruske opozicije pozval visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Pridržanje Navalnega je v današnji izjavi za javnost obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Takoj ga morajo izpustiti in mu zagotoviti varnost," je poudarila. Dodala je, da je pridržanje političnih nasprotnikov v nasprotju z mednarodnimi zavezami Rusije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je obsodila aretacijo Navalnega in pozvala k njegovi izpustitvi. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je dejal, da kanclerka obsoja njegovo aretacijo, ki da krši načela vladavine prava. Dodal je, da Nemčija poziva Rusijo k takojšnji izpustitvi Navalnega.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred tem poudaril, da se je Navalni zavestno odločil vrniti v Rusijo, ker tam vidi svoj osebni in politični dom. "Dejstvo, da so ga ruske oblasti prijele ob prihodu v domovino, je popolnoma nerazumljivo," je dodal vodja nemške diplomacije. Francosko zunanje ministrstvo pa je v nedeljo zvečer sporočilo, da aretacijo Navalnega spremlja z veliko zaskrbljenostjo.

Obsodbam prijetja Navalnega in pozivom k njegovi izpustitvi se je danes pridružil tudi britanski zunanji minister Dominic Raab. "Strašno je, da so ruske oblasti prijele Navalnega, žrtev prezira vrednega zločina," je zapisal. Dodal je, da bi bilo bolje, če bi Rusija pojasnila, zakaj je bilo na njenem ozemlju uporabljeno kemično orožje.

Tudi ruska soseda Finska je pozvala k izpustitvi Navalnega. Za to se je v svojem tvitu med drugim zavzela finska premierka Sanna Marin.

Na aretacijo so se odzvali tudi v ZDA, kjer tako odhajajoča kot prihajajoča administracija podpirata opozicijskega politika. "Napadi Kremlja na gospoda Navalnega niso samo kršitev človekovih pravic, ampak tudi žalitev ruskega naroda, ki si želi, da bi bil njegov glas slišan," je sporočil Jake Sullivan, Bidnov svetovalec za varnost. Obtožbam na račun uradne Moskve se je pridružil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je dejal, da gre za zadnjega v seriji poskusov utišanja Navalnega in drugih opozicijskih predstavnikov ter neodvisnih glasov, ki so kritični do ruskih oblasti.

Po zadnjih raziskavah na Navalnega pozitivno gleda okrog devet odstotkov Rusov, na zadnjih predsedniških volitvah, na katerih mu je bila kasneje zaradi sodnih postopkov preprečena kandidatura, pa se mu je obetala približno štiriodstotna podpora. 

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: AP

Lavrov: Zahod odvrača pozornost od svojih problemov

Zahodni politiki želijo s svojimi izjavami o aretaciji vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega ob vrnitvi v domovino odvrniti pozornost od globokih kriz, v katerih so se znašle njihove države, je danes ocenil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Videli smo, kako so pograbili včerajšnjo novico o aretaciji Navalnega," je dejal Lavrov na današnji novinarski konferenci o dosežkih ruske diplomacije v lanskem letu. "Zadovoljni so, ker mislijo, da bodo na ta način odvrnili pozornost javnosti od najgloblje krize, v kateri se je znašel liberalni model razvoja," je še poudaril Lavrov po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odgovornost
18. 01. 2021 13.00
+1
ima mogoce tudi zahod svojega politicnega zapornika morda celo zapornike? a res ne?
Ate_ist
19. 01. 2021 12.56
+1
navalni je pridržan zaradi kriminala in ne politike
toti mišek
18. 01. 2021 12.52
+1
Upam , da ni pričakoval dobrodošlice z kruhom in soljo!!!
saknukdhwkfnnkj
18. 01. 2021 12.50
+0
Ve kdo, je še živ al je na poti za gulag?
Alojz69
18. 01. 2021 12.38
@5 Stelle dobro da imamo se tebe
User1832247
18. 01. 2021 12.28
-1
kdor išče ta tudi najde/dobi tisto kar je iskal!
Dejan Kravanja
18. 01. 2021 12.08
+12
Evropska unija naj pred svojim pragom pocisti k majo Assanga zaprtga že 15 let brez bilo kake optožbe pa nč ne skačejo u luft da je revež politicno zaprt!!!!
Defragment
18. 01. 2021 12.03
-6
Je bilo za pričakovati, da ga takoj zaprejo. Ampak vseeno mi ga je žal, ker je na tem svetu ostalo zelo malo ljudi, ki so za dobro družbe, pripravljeni žrtvovati svojo glavo.
Saloreich
18. 01. 2021 12.02
+7
Edino pravilno. Zapret zdraharja plačanega zafnanega. ZDA in EU liberasti pa naj obsojajo v svojem imenu.
Llaaalllaaa
18. 01. 2021 11.58
+4
Od vseh Rusov imam najraje njihove zenske
BenQurer24
18. 01. 2021 11.58
-2
Llaaalllaaa
18. 01. 2021 12.02
+3
4biden...slovenke ne , ker se prodajajo Americanom ( melania)
BenQurer24
18. 01. 2021 12.05
BenQurer24
18. 01. 2021 11.54
-2
ZA nagrado... vsi ki to podpirate... bote dobili... fajn VEČERJO!!!!
BenQurer24
18. 01. 2021 11.55
Aven
18. 01. 2021 11.52
+5
Rusija nima smrtne kazni. Lahko doživiš obsodbo, zapor ... . Ponavadi po spremembi mišljenja te izpustijo. V ZDA je smrtna kazen, za izdajo te ubijejo. Tako je trenutno stanje. Če te v Rusiji aretirajo te hočejo živega prešolat. Problem nastane če te ne aretirajo.
BenQurer24
18. 01. 2021 11.50
kaj nam bodo sovražniki... če imamo tako dobre prijatelje :D
Aven
18. 01. 2021 11.45
+5
Assange je že na prostost? Zakaj ni? Kdaj bo?
Aven
18. 01. 2021 11.45
+6
Millady
18. 01. 2021 12.48
+2
To je tisto kar bi moral Trump rešiti, pa ni
Grunf TNT
18. 01. 2021 11.43
+5
Zahodni mediji so komaj čakali, da se Navalni deportira nazaj v Rusijo, da lahko pišejo kako so ga grdi Rusi zaprli. Mislijo, da pa bodo s tem prikrili propadanje neoliberalizma v Evropi in počasno a zanesljivo propadanje tega zgodnjekapitalističnega sistama, katerega skrivajo z takoimenovano demokracijo. Potem na takih portalih ljudje komentirajo Rusijo a v življenju niso niti leteli nad Rusijo, kaj šele, da bi tam živeli in videli kakšen je napredek države v zadnjih 20ih letih. Zahodu se gre itak samo za Ruska naravna bogatstva in jih malo briga narod.
emilzapata
18. 01. 2021 11.49
+5
imaš prav, večina avditorija si predstavlja Rusijo iz klasične literature, Tolstoja, Turgenjeva, Dostojevskega, Solženicina, Čehova, Gogolja, Pasternaka, itd, to je tako kot bi Slovenijo ocenjeval ob prebiranju Jurčičevega Desetega brata.
emilzapata
18. 01. 2021 11.43
+5
Novalni je navadni naivnež, ni še sprevidel, da je navadni kmet na šahovnici, ki jo upravljajo drugi za svoje koristi, njemu pa ostaja samo takšno in drugačno trpljenje. Nekaj podobnega kot Asange.
BETONSKI
18. 01. 2021 11.41
+2
Rusiji je najbolj demokratična država na celem svetu ,kajne!!! V Rusiji je svoboda govora, izražanja ,izkazovanje spolne usmirjenosti največje ,tu lahko počneš kar se ti srce poželi, kajne!
Aven
18. 01. 2021 11.46
+3
Marko Podganjek
18. 01. 2021 11.47
+3
Glede na to kaj si lahko Navalni privošči je vsekakor veliko bolj demokratična kot velika večina zahodnih držav. V ZDA bi ga zaradi take utaje sredstev zaprli za 15 let brez pogojno. Če bi pa ga odkrili da špijunira za njihovim FBI, bi bilo pa ogroženo njegovo življenje.
BETONSKI
18. 01. 2021 13.54
-1
POJDITE IN IMEJTE PARADO PONOSA PO GLAVNI ULICI V MOSKVI,PA BOTE VIDELI KAJ JE SVOBODA IZRAŽANJA,VRHUNEC DEMOKRACIJE JE TA RUSIJA RES JA ,ŠE KORDIŠ BI SE TAM ODLIČNO POČUTIL.
Marko Podganjek
18. 01. 2021 11.34
+8
Navalni je glede na dokaze pač lopov, ki je zlorabil sredstva francoske firme, bil pogojno obsojen in se ni javljal na kontake, ki so obvezni pri pogojni, četudi bi se v zadnjih 3 mesecih lahko. Kaj naj bi sedaj normalna pravna država naredila? Ga izpustila, ker so tako zahtevali zahodni politiki al kaj. In celi Rusiji spročila, da kazenski zakon ne velja, če imaš politično podporo zahoda. Pa to ni vse. Najdli so mu tudi da je kupil vilo v Franciji za denar iz protikorupcijskega fonda. Ta je pa res "poštenjak"
BETONSKI
18. 01. 2021 14.02
-1
DAJ MARKO NE BLUZI SAM VEŠ ČESA RUSIJA OBTOŽUJE NAVALNEGA,OBTOŽUJE KER KRITIZIRA OBLAST V RUSIJI,SAM DOBRO VEŠ KOLIKO TAKIH JE DEMOKRATIČNA RUSIJA TAKIH ŽE NA TIHO POSPRAVILA OD NOVINARJEV,NOVINARK,POLITIKOV,PEVK ,LETALA V UKRAJINI.... TAKO DA BODI RAJE TIHO GLEDE DEMOKRACIJE IN PRAVIČNEGA SODSTVA.
Millady
18. 01. 2021 11.31
+10
Lavrov, odlično, kratko in jedrnato 👍Navalni, mali provokator 👎
bronco60
18. 01. 2021 11.25
+11
Zanimivo, od kje tem ljudem denar za odvetnike, sej so skoz po zaporih, bolnišnicah, kdo jih financira??
Millady
18. 01. 2021 11.30
+6
Ate_ist
18. 01. 2021 11.20
+7
mirko vorkapić popravi članek; navalni ni politik! še več; nemčija ga je po hitrem postopku ekstradirala nazaj v rusijo kot kriminalca, kar je vse vidno na posnetkih njegovega prihoda na berlinsko letališče in posaditev na letalo. tako se dela s prestopniki in ne s politiki.