Tujina

Aleksej Navalni umrl v zaporniški koloniji

Moskva, 16. 02. 2024 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni je umrl v zaporniški koloniji v Jamalo-nenškem avtonomnem okrožju. Star je bil 47 let. Dmitrij Peskov je za novinarje povedal, da je bil predsednik Vladimir Putin o smrti Navalnega obveščen in da vzrok smrti še ni znan. Po neuradnih informacijah ruskih medijev naj bi šlo za srčni zastoj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Žena Navalnega: Putin bo moral odgovarjati
    04:04
    Iz 24UR ZVEČER: Žena Navalnega: Putin bo moral odgovarjati
  • Iz 24UR: Umrl je ruski opozicijski politik Navalni
    03:24
    Iz 24UR: Umrl je ruski opozicijski politik Navalni
  • iz SVETA: Smrt Alekseja Navalnega
    02:34
    iz SVETA: Smrt Alekseja Navalnega
Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: Profimedia

Zvezna služba za prestajanje kazni v Jamalo-nenški avtonomni oblasti je sporočila, da se je Aleksej Navalni "po sprehodu začel počutiti slabo, nato pa je hitro omedlel".  Zdravniki so na mestu ugotovili smrt, potem ko so bili poskusi oživljanja neuspešni, poroča RT.  Zvezni organi so napovedali napotitev komisije v zaporniško kolonijo, ki bo preiskala vzrok smrti.

Kot so že večkrat po aretaciji sporočili njegovi sodelavci in odvetniška ekipa, je bil Navalni v precej slabem zdravstvenem stanju že dalj časa. Njihove prošnje za njegovo premestitev oz. izpustitev iz zapora so oblasti večkrat zavrnile. Iz Kremlja so sporočili, da je bil predsednik Vladimir Putin obveščen o smrti Navalnega. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je vprašanja posredoval zvezni službi za prestajanje kazni in dodal, da vzrok smrti trenutno še ni znan. Po poročanju RT naj bi neuradno šlo za srčni zastoj.

Odvetnik Navalnega Leonid Solovjov ni želel dati komentarja, vendar je pojasnil, da je imel z Navalnim sestanek v sredo. "Takrat je bilo vse normalno," je dejal.

Soproga Navalnega, ki se mudi v Münchnu, je v odzivu dejala, da bo moral ruski predsednik odgovarjati za vsa grozodejstva, ki jih je storil Rusiji in njeni družini. Dodala je, da za zdaj še ne ve, ali je novica o smrti njenega moža resnična. "Ne vem, ali naj verjamemo strašnim novicam, ki jih dobivamo izključno iz ruskih državnih virov," je dejala Julija Navalna in opozorila, da ne smemo verjeti Putinu in njegovi vladi, češ da vedno lažejo. Če se bodo novice izkazale za resnične, pa bo Putin moral odgovarjati za njegovo smrt, je poudarila,

Navalna se je v Münchnu med drugim srečala z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki ji je izrekel sožalje in ponovil, da je Rusija odgovorna za smrt njenega moža.

Glasen kritik Putina

Navalni je veljal za glasnega kritika ruskega predsednika Putina. Skupaj s sodelavci je objavil več zgodb in prispevkov o korupciji v Kremlju in razkošnih posestih ruskega državnega vrha. Njegovi kritiki so mu, pogled domnevno neutemeljenih napadov na rusko vodstvo, očitali sodelovanje z neonacističnimi skupinami in rasistične izpade proti neruskim priseljencem iz Srednje Azije, za kar se Navalni ni nikoli opravičil. 

 Avgusta 2020 so ga v Nemčiji hospitalizirali zaradi zastrupitve z živčnim sredstvom novičok. Navalni je trdil, da je za njegovo zastrupitvijo stal Putin. Zaradi tega so takrat EU, ZDA in Velika Britanija sprejele nekatere sankcije proti visokim ruskim uradnikom. Navalni se je v Rusijo vrnil v začetku leta 2021, oblasti pa so ga aretirale zaradi kršitve pogojnega izpusta na podlagi obsodbe iz leta 2014. 

Navalni je bil nato obsojen na dveinpolletno zaporno kazen v koloniji v Vladimirski regiji. V tem času je prejel tudi nagrado Saharova za delo na področju boja za človekove pravice. Marca 2022 so ga obsodili na dodatnih devet let zapora zaradi utaje davkov in nespoštovanja do sodišča. Amnesty International je primer proti navalnemu označil za montiran sodni proces. Njegovi sodelavci so decembra lani sporočili, da je Navalni izginil in bil več tednov nedosegljiv. Takrat je bil premeščen v kazensko kolonijo IK-3, ki se nahaja na območju nekdanjega gulaga v Jamalo-nenški avtonomni oblasti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou