Tujina

Rusija: najbolj sankcionirana država, gospodarstvo pa raste

Moskva, 31. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
585

Od začetka ruskega napada na Ukrajino je minilo že več kot pol leta. Zaradi neodobravanja ruske vojaške agresije je najmanj 46 držav in ozemelj sprejelo sankcije proti Rusiji. Od 22. februarja je bilo proti državi skupaj izrečenih 9117 ukrepov, s čimer je Rusija postala najbolj sankcionirana država na svetu. A rusko gospodarstvo se kljub temu, vsaj po zadnjih podatkih, vrača na predvojno raven.

V zadnjih šestih mesecih se je gospodarski odnos Rusije s preostalim svetom močno spremenil. Državi je bilo izrečenih že več kot 9000 sankcij, med njimi so zamrznitev skoraj polovice ruskih finančnih rezerv, izključitev več največjih bank v državi iz plačilnega sistema SWIFT, prepoved vstopa ruskim ladjam in letalom v številna pristanišča in zračne prostore, uvedba izvoznih omejitev za nekatere napredne tehnologije in uveljavitev embarga na rusko nafto in premog. V skladu s tem je več kot 1200 podjetij prekinilo svoje sodelovanje z Rusijo, ali z umikom ali pa ustavitvijo svojega delovanja v državi, kažejo podatki inštituta za vodilne izvršne direktorje univerze Yale.

Več kot 1200 zahodnih podjetij je prekinilo svoje sodelovanje z Rusijo.
Več kot 1200 zahodnih podjetij je prekinilo svoje sodelovanje z Rusijo. FOTO: AP

Na Wall Streetu so Rusiji februarja napovedali zelo črno prihodnost, ena izmed takih je bila tudi napoved največje investicijske banke JPMorgan, kjer so takrat predvidevali, da bo ruski domači proizvod v drugem četrtletju upadel za približno 35 odstotkov. Na Goldman Sachs so predvidevali, da se bo ruska ekonomija zaradi sankcij soočala z največjim krčem od razpada Sovjetske zveze.

A zaenkrat so sankcije niso prinesle napovedanih rezultatov. Ruski bruto domači proizvod (BDP) je v primerjavi z enakim obdobjem lani v drugem četrtletju upadel za štiri odstotke, v tretjem četrtletju naj bi se skrčil na sedem odstotkov. Ker je rusko gospodarstvo prikazalo veliko odpornost, je letne gospodarske obete za leto 2022 izboljšal tudi monetarni denarni sklad. Napovedal je, da se bo ruski BDP zmanjšal za šest odstotkov, in ne osem in pol, kot je bilo predvideno. Ruski padec BDP-ja je bil med koronavirusno krizo za več kot tri odstotke višji, poroča Insider. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusko gospodarstvo ostaja močno, država se obrača k Aziji in Afriki

Tudi ruski rubelj si je po začetnem 30-odstotnem padcu v februarju in začetku marca že opomogel. Trenutno velja za eno izmed najmočnejših valut, poroča Al Jazeera. V državi se je počasi začela umirjati tudi inflacija. Če so v Rusiji aprila namerili 17,9-odstotno povišanje cen, je bila inflacija avgusta 'le' še 14,9-odstotna. 

Rusko gospodarstvo sta na novo spodbudila dva dejavnika, je povedal glavni ekonomist moskovskega kreditnega ocenjevalca Anton Tabak. Prvi je bil velik porast izvoza surovin, zlasti energije – glede na vladni dokument, ki ga je pridobil Reuters, naj bi Rusija letos s prodajo energije zaslužila več kot 337 milijard evrov, kar je 28 več kot lansko leto. Drugi dejavnik je povečanje državne porabe. 

"Rusija je izvozni razcvet verjetno doživela zaradi stabilizacije rublja in izboljšanja logistike," je še povedal kreditni ocenjevalec. Zdaj je vse odvisno od tega, kako se bodo ruski potrošniki navadili na novo ponudbo in dobavne verige. "Po mojih ocenah smo trenutno v najtežji fazi procesa, ki bo trajala od devet mesecev do enega leta," je tudi povedal Tabak. 

Pomembno vlogo pri opolnomočenju ruskega gospodarstva imajo tudi azijska in afriška gospodarstva, kamor se je Rusija obrnila po nove vire. "Čeprav je ta način dražji, pomaga pri ublažitvi sankcij," je razložil Dunaev. 

ZDA, Kitajska, Rusija
ZDA, Kitajska, Rusija FOTO: Adobe Stock

Vprašanji, ki ostajata, pa sta, ali se bo lahko Rusija sankcijam prilagodila na dolgi rok in ali bo država v luči sankcij na novo zgradila svoje gospodarstvo. Ustanovitelj azijskega investicijskega svetovalnega podjetja Chris Devonshire-Ellis je dejal, da bo ruska prilagoditev odvisna tudi od uporabe bogatih naravnih virov države, ki so ključni za širše gospodarstvo, in pomoči zavezniških držav. 

"Rusija je na seznamih svetovnih zalog diamantov, energijskih virov, vode in drugih dobrin vedno na prvem, drugem ali tretjem mestu. Država je izredno bogata," je povedal Ellis, glede zaveznikov pa dodal: "Rusija ima močne zaveznike, kot so Kitajska, Indija in Iran, pa tudi Savdska Arabija, Turčija, Brazilija in večina Afrike, zato sumim, da bodo sankcije Rusijo spravile na kolena." 

Izvoz nafte v Evropi manjši le za 30 odstotkov

Bloomberg je julija poročal, da Rusija kljub sankcijam vsak dan izvozi 7,4 milijona sodčkov nafte, pri tem veliko vlogo igrajo nakupi Indije. Bivša britanska kolonija je namreč od februarja pet mesecev zapored povečevala svoje nakupe. Na dan prevzame milijon sodčkov, kar je 900 odstotkov več kot pred začetkom invazije na Ukrajino.

Kljub sprejetim sankcijam veliko ruskih sodčkov nafte uvozijo tudi evropske države.
Kljub sprejetim sankcijam veliko ruskih sodčkov nafte uvozijo tudi evropske države. FOTO: Shutterstock

Kljub sprejetim sankcijam veliko ruskih sodčkov nafte uvozijo tudi evropske države. Po podatkih portala Insider države dnevno uvozijo 2,8 milijona sodčkov, od februarja se je nakup zmanjšal za 30 odstotkov. 

Ponoven razcvet doživeli tudi tovarniška in storitvena dejavnost

Ob začetku invazije so velike padce napovedovali tudi proizvodnji ter izvozu in uvozu dobrin. A iz podatkov o izvozu nafte je razvidno, da tudi tu sankcije niso bile tako močne, kot so predvidevali. 

Strategi Goldman Sachsa so februarja ob njihovi uvedbi dejali, da bo zaradi njih gospodarsko krčenje "zelo opazno, z močnimi padci pri količini izvozov, novih naročil in uvozov novih komponent." Moskvo so takrat tudi opozorili, naj se pripravi na nadaljnje padce. A le nekaj mesecev po črnogledi napovedi sta tudi storitveni in proizvodni sektor, ki so ju gospodarske sankcije najbolj prizadele, znova začela rasti in dosegati pretekle vrednosti.

Ruski PMI indeks, ki spremlja trende v obeh sektorjih, je v februarju zdrsnil iz 50,8 odstotka na 37,7 odstotka, pri čemer vrednost nad 50 pomeni gospodarsko rast, vrednost pod 50 pa gospodarsko krčenje. PMI indeks teh dveh ruskih sektorjev se je že dvignil nad februarske vrednosti, prejšnji mesec na 52,2 odstotka. 

Zaradi sankcij pa so bili (in še vedno so) močneje oškodovani ruski proizvajalci, ki zaradi omejitve uvoza ne morejo pridobiti ključnih komponent za sestavljanje njihovih končnih izdelkov, predvsem v tehnološkem sektorju. Ruska proizvodnja avtomobilov je npr. v prvih šestih mesecih letošnjega leta padla za 61,8 odstotka. Prav tako iz Rusije prihajajo novice, da je izredno težko najti zamenjavo za določene elektronske komponente višjega cenovnega razreda, kot so mikročipi, ki so v veliki meri razviti z uporabo zahodnih tehnologij. 

Kako so sankcije vplivale na 'navadne državljane'?

Tudi ljudje se počasi vračajo k starim navadam. Posebni poročevalec iz Moskve Dmitri Simens Jr. je za Al Jazeero povedal, da se nakupovalni centri znova polnijo in da so ulice spet polne delavcev. "Kljub temu da je veliko zahodnih trgovin zaprlo svoja vrata, so nakupovalna središča znova polna ljudi," je opisal. "Naveličani so neprekinjenega strahu. Opazil sem, da ljudje varčujejo in omejujejo svoje izdatke, a še vedno jim ne gre slabo," je tudi povedal. 

Več kot 1200 zahodnih podjetij je prekinilo svoje sodelovanje z Rusijo.
Več kot 1200 zahodnih podjetij je prekinilo svoje sodelovanje z Rusijo. FOTO: AP

23-letni umetnik iz Rusije pravi, da so sankcije korenito spremenile njegovo življenje – določene dobrine namreč niso več dostopne ali pa je nanje treba čakati dalj časa. Kljub temu je za Al Jazeero poudaril, da bodo morda na rusko gospodarstvo lahko na dolgi rok delovale pozitivno. "Država ima sedaj veliko več priložnosti, da začne s proizvodnjo lastnih izdelkov," je utemeljil Aleksander. 

Tudi nekaterim ruskim podjetnikom so sankcije že prinesle pozitivne spremembe. Podpredsednik nacionalnega združenja malih in srednjih podjetij Nikolai Dunaev je povedal, da so zaradi umika tujih podjetij lahko domača razširila svoj trg – predvsem na področju prehranskih izdelkov, kozmetike, oblačil, turizma in gradbeništva. Ker je povpraševanje po domačih podjetjih večje, se zato varčevanje posameznikov ne pozna. "Povpraševanje je na splošno upadlo, a se na primeru Rusije to ne pozna. Potrošniki so se namreč samo obrnili k domačim podjetjem," je razložil Dunaev. 

Sankcije niso prizadele le Rusije

A sankcije, sprejete proti Rusiji, so vplivale tudi na države, ki so jih izrekle. V ponedeljek je na Blejskem strateškem forumu beseda tekla tudi o smiselnosti in moči sankcij. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da bi morale biti evropske rešitve manj boleče za Evropo kot za Rusijo, saj so v nasprotnem primeru lahko zgolj škodljive. Države se srečujejo z rekordnimi inflacijami, cenami zemeljskega plina in goriv, pa tudi elektrike. 

Vodja avstrijske diplomacije Alexsander Shallenberg pa meni, da so sankcije učinkovite, saj se podjetja v Rusiji zapirajo, kapital pa odhaja iz države, je dejal na ponedeljkovem panelu zunanjih ministrov. "Moramo pa se zavedati, da zunanja politika deluje počasi," je dejal. Zato bi se lahko vplivi sankcij razpotegnili globoko v prihodnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
31. 08. 2022 21.27
+0
Le nabijajte s temi sankcijami,zdaj naenkrat je ruska nafta umazana in plin a do zdaj ko je nosil zlata jajca pa je bilo vse OK kakšno evropsko licemerje in tudi mvi nekateri to podpirate
nikhrast
31. 08. 2022 20.49
+0
Stavim da bo čez par let Rusija še v večji revščini, no, pa saj je že stoletja v revščini. Še Kitajska napreduje ekonomsko, povezala se je z zahodom, samo Rusija pa naravne resurse, težko industrijo, pa orožje, na potrošniški ravni pa nula. Ste že kdaj kupili kašen elitni ruski izdelek, ne verjamem da ste ga.
tihias
01. 09. 2022 15.32
+1
lahko ti jaz odgovorim , imam rusko elitno žepno uro ruhlo že 38 let pa še dela (je komplet iz plastike) pa ruske gedore , niso sicer šminka so pa po tolkih letih uporabe še uporabne in cele
Dolinar Tomaž
31. 08. 2022 19.39
+2
Kam gredo "naše" sankcije mi je bilo jasno že v začetku - Evropa bo tenko piskala ameri se bodo pa smejali ...
simeoni
31. 08. 2022 19.13
-3
Težko bi verjel, da sankcije ne delujejo, če trenutno ne, dolgoročno bo prijelo. Težo verjamem ruskim manipulatorjem.
Intihar
31. 08. 2022 18.46
+0
Slava rusiji slava putinu💪💪💪
Herman71
31. 08. 2022 16.48
+1
Pol pa razumi sankcije če moreš...
JAZsemTI
31. 08. 2022 16.27
+1
Kmalu se bo ohladilo in EU bo dihala na škrge. Ker bo prepovedano luftat bo tudi “covid” znorel in bomo imeli veselico🤔
dreko123
31. 08. 2022 15.53
+3
Uršulo bi na bledu moral vprašat, kdaj bomo sankcionirali ZDA in njene vazalčke Anglijo, Francijo... za vse okupacije, agresije na suverene države na bližnjem vzhodu, za uničenje držav, ustvarjanje terorizma, migrantske krize, miljonov mrtvih??? To bi bil moj prvi vprašanje in me zanima kaj bi odgovorila?
JAZsemTI
31. 08. 2022 16.23
+1
Barikus
31. 08. 2022 21.36
To se nobeden udeleženec ne upa vprašat, ker bi v tej opevani prozahodni demokraciji sledila tožba zaradi obrekovanja in razžalitve.
Krneki 00
31. 08. 2022 14.00
+5
Če bi dali celo EU na referendum bi se vidlo koliko ljudi podpira vmešavanje Nata ... ko jih jeb ene in druge sami sebi krizo delamo zaradi spora med njimi ki trraja že 100 let...niso v Natu ne EU tko da ...sedet pa gledat bi blo najbolj pametno
tornadotex
31. 08. 2022 13.42
-3
Hahaha gospodarstvo pa raste....Že nekaj časa se šušlja ,da je to laž. Sankcije sigurno delujejo.Predvsem pa na dolgi rok, čez leto, dve pet... pa pričakujte hud padec Ruskega gospodarstva, predvsem pa nezadovoljstvo velikih množič. Ne da se večno zavajati ljudi.
Korintos11
31. 08. 2022 13.49
+8
Seveda sankcije delujejo, že sedaj, kaki dolgi rok! Samo poglej cene energentov ali hrane, res so prijele.
dreko123
31. 08. 2022 15.47
+2
Delujejo delujejo, saj jih boš kmalu občutil na svoji koži... in tud na koga delujejo... No na Rusijo zagotovo ne...
Korintos11
31. 08. 2022 13.31
-2
Protiofenziva je zalaufala, še teden ali dva pa so Rusi doma!
JAZsemTI
31. 08. 2022 16.24
+0
Močno bo pokalo preden/če se bo to zgodilo…
Esprit
31. 08. 2022 13.02
+5
Nič od tega ne bi bilo potrebno, če bi bili zahodni politiki preprosto ljudje z nekaj razuma, ljudje, ki razumejo svet z skoraj 200 državami. Ampak za njih obstaja samo Zahod. Zahod in konec, to je ves planet, ostali pa morajo plesati po volji ZDA. Ne razumejo večpolarnega sveta , ne želijo ga. ZDA in samo ZDA, in tako namesto, da bi naredili karkoli za mir, harmonijo, sožitje, sodelovanje, delajo na polarizaciji, sankcijah, eskalaciji in vojaških "rešitvah" problemov. Ne razumejo, da svet ni Zahod, in zdaj vsi v Evropi plačujemo ceno za njihovo neumnost, aroganco in nesposobnost.
Zmaga Ukrajini
31. 08. 2022 13.09
-5
Torej bi po tvojem morala EU zariti glavo v pesek in se pretvarjati, da vojne v Ukrajini sploh ni,... ali pa, da se je to sploh ne tiče? Morda bo bolje, če greš komentirat kakšne zate lažje teme, o katerih vsaj nekaj malega veš.
Krneki 00
31. 08. 2022 13.56
+2
Zakaj pa ne..a so v Nato? a so v UNIJI? torej? sami seb krizo nardit zarad najbol koruptivne tako rekoč napol ruske države je pa rešitev...dej ko jih je.. vse po spisku ene in druge...meje branit i to je to...
Zmaga Ukrajini
31. 08. 2022 21.43
Kaj ima veze NATO??? EVROPA,... V EVROPI SO,... samo "za ovinkom"!!! V mednarodni politiki stvari ne gredo tako preprosto, kot se tebi zdi - da se pri sosedu tepejo, ti pa si daš na glavo slušalke in gledaš TV, ker te nič ne briga kaj se dogaja okrog tebe. NIHČE v mednarodni skupnosti se ne bo delal tepca, ko se bodo v sosednji državi streljali. Nikoli se ni in se nikoli ne bo. Tokratna vojna pa ni zatresla le neposredne soseščine, ampak praktično cel svet. Preko ekonomije seveda, energentov, inflacije,... In, ko že govoriš o korupciji, se pozanimaj še, na katerem mestu je rusija po korupciji - višje ali nižje pod Ukrajino? Da ne boš presenečen...
JEB. MOD.
31. 08. 2022 13.01
+4
že sama misel na to da jeklene vzhodnjake mislijo pokoriti zahodni mami sinčki je absurdna !!
Zmaga Ukrajini
31. 08. 2022 13.13
-6
Seveda je očitno, da zahodni mamini sinčki klecnete že ob prvi manjši oviri. Zato je razumljivo, da ste tako prestrašeni.
terran
31. 08. 2022 14.07
+3
seveda... zato so jekleni (beri premožni) ukrajnski sinčki preplavili evropske države kjer igrajo žrtve...ja? najbrž iz samega poguma in domoljubja... mah nehaj že enkrat....
Qwerty
31. 08. 2022 12.52
+6
Dokaz da je pol politikov a kupljenimi diplomami. Ker ne znajo mislit 15minut vnaprej
JEB. MOD.
31. 08. 2022 12.57
+6
politik niti kupljene diplome ne rabi !!to je edini poklic za katerega se ne zahteva prav nobena izobrazba!!
nnnnnnnnnnn
31. 08. 2022 12.45
+12
Informacije o realnem stanju, ki jih od februarja poslušamo o rusiji so skoraj po relavantnosti enake kot smo jih poslušali 2 leti o koroni. Ste opazili da nam jih plasirajo isti ljudje??
Pravica je
31. 08. 2022 12.44
+18
Stroka je trdila, da bo hiter razpad obubožane Rusije, če ji dodelimo sankcije! Vse bolj kaže,da je ta stroka iz istega kurnika kot za covid ?
zelo star kavkaški ov?ar
31. 08. 2022 12.39
+8
Vladimir je predlagal državno odlikovanje za pomoč ruskemu gospodarstvu, nominiranec je: Uršula von Pfizer....
MarkoE
31. 08. 2022 12.40
+5
+12
Baje Rusom zmanjkuje čipov, ljudje nimajo nič za jest... Da ne govorim o vojski, ki že zmanjkuje... Tako pravijo Evropski analitiki... 🤔
+14
V angliji pa kurijo pohištvo in se umivajo v McDonaldsih.
JAZsemTI
31. 08. 2022 12.32
+9
ZDA so tako dolgo mutile po Ukrajini in pritiskale z NATOm na vzhod, da se je Rusom spipalo. Evropa pa ke izgubila vir hrane in energentov saj se je msti Rusije vrgla v objem Kitajske (Indije, Irana, Pakistana…) Evropa se je znašla med dvema ognjema in če je zo dobro bo pokazal čas. A močno dvomim.
marre
31. 08. 2022 12.35
-6
Hrane ima Evropa vec kot dovolj, ne bos verjel ss izvazamo jo.. Pri energentih se bomo pac preusmerili na druge vire oz ponudnike... Samo od Putina nikoli vec ne in s tem bo tudi konec izsiljevanja...
JEB. MOD.
31. 08. 2022 12.55
+4
ja evropa ima hrane dovolj če jo kupi !!seveda ponudniki se kar tepejo kdo bo dobavljal energente EU edin problem je ker jih je zelo malo in vsi že nekam prodajajo!!
marre
31. 08. 2022 12.31
-2
Samo 6% padec ekonomije in pa 17% inflacija.. To je ocitno za nekatere "ekonomiste" neverjetna rast ekonomije... Tako slabega in nelogicnega clanka pa ze dolgo ne...
Zmaga Ukrajini
31. 08. 2022 12.38
-4
Hahaha,... ja, vsak čas bodo prehiteli Kitajsko. 🤣🤣🤣 Glede člankov (in na splošno vsega, kar nekdo prebere), je pa poleg pismenosti potrebna tudi neka splošna inteligenca. In pomanjkanje le te je pri tukajšnjih trolih boleče očitno.
MarkoE
31. 08. 2022 12.42
+1
Lahko se valaš od smeha, lahko začneš hodit po trepalnicah, samo dejstva ne moreš spreminjat. Edino kar lahko nardiš je: “piši kući propalo”.
terran
31. 08. 2022 13.06
+1
Kot si dejal... boleče očitno... Ukrajina propada in z njo evropski hlapci Amerike...... žalostno, a resnično..... striček sam pa šteje krvave denarčke...