Tujina

Ali obstaja možnost za mirovni sporazum med Armenijo in Azerbajdžanom?

Moskva, 25. 05. 2023 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Armenski predsednik Nikol Pašinjan in azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev se bosta v Moskvi sestala na pogajanjih, da bi rešila dolgoletni spor med državama glede Gorskega Karabaha. Alijev je v luči srečanja dejal, da obstaja možnost za mirovni sporazum, saj naj bi Armenija priznala regijo kot del Azerbajdžana.

"Menim, da obstaja možnost mirovnega sporazuma zlasti glede na dejstvo, da je Armenija uradno priznala Karabah kot del Azerbajdžana," je dejal azerbajdžanski predsednik. Medtem je armenski premier v Moskvi ponovil svojo napoved, da bo Erevan priznal Gorski Karabah kot del Azerbajdžana in odprl vse prometne povezave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Želim potrditi, da sta se Armenija in Azerbajdžan dogovorila o vzajemnem priznavanju ozemeljske celovitosti drug drugega," je dejal Pašinjan in dodal, da na podlagi tega lahko reče, da sta državi na dobri poti k ureditvi odnosov. Armenski premier je sicer Gorski Karabah kot del Azerbajdžana priznal že v ponedeljek.

Pašinjan in Alijev se bosta ob posredovanju ruskega predsednika Vladimirja Putina sestala danes zvečer. Po besedah Putina je normalizacija odnosov med državama mogoča, saj je to v interesu gospodarskega razvoja obeh držav.

Ruski predsednik Vladimir Putin in armenski premier Nikol Pašinjan se udeležujeta pogovorov ob robu foruma Evrazijske gospodarske unije v Veliki kremeljski palači.
Ruski predsednik Vladimir Putin in armenski premier Nikol Pašinjan se udeležujeta pogovorov ob robu foruma Evrazijske gospodarske unije v Veliki kremeljski palači. FOTO: AP

Pred tem so se vsi trije voditelji danes udeležili okrogle mize Evroazijskega gospodarskega sveta, kjer pa sta se Pašinjan in Alijev zapletla v odkrit prepir, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Armenski premier je namreč Baku obtožil, da ima ozemeljske zahteve do Armenije, in izpostavil vprašanje koridorja Lačin, ki je edina cestna povezava med Gorskim Karabahom in Armenijo. Tega od sredine decembra lani domnevno blokirajo azerbajdžanski aktivisti, Baku pa naj bi na njem postavil tudi nadzorno točko.

"Azerbajdžan ni blokiral nobenega koridorja. Te platforme ni treba uporabljati za neutemeljene obtožbe," je Pašinjanu odvrnil Alijev, nato pa je izbruhnil prepir med njima, v katerega je naposled posegel Putin in dejal, da gre za občutljivo temo.

Kot je dejal ruski predsednik, bodo imeli na tristranskem srečanju priložnost, da se o vsem mirno pogovorijo. Ob tem je izrazil upanje, da bodo dosegli nekaj dogovorov, ki bodo "spremenili situacijo ne le med Armenijo in Azerbajdžanom, ampak tudi v regiji". "Lahko vam zagotovim, da je to interes vseh tukaj, čisto vseh," je dodal.

Erevan in Baku sta že desetletja v sporu glede Gorskega Karabaha, ki leži na ozemlju Azerbajdžana, večina prebivalcev pa se opredeljuje za Armence. Za nadzor ozemlja sta državi bojevali dve vojni. Šest tednov bojevanja leta 2020 je terjalo 6500 življenj, preden sta strani sklenili mirovni dogovor pod pokroviteljstvom Moskve. Državi odtlej s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona iščeta trajno rešitev konflikta, vendar kljub zavezam med njima periodično prihaja do oboroženih spopadov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
26. 05. 2023 12.20
-3
Za trajen mir je bolje, če se vklučita Turčija na Azarbejdžanski strani in ZDA na Armenski. Armenci imajo veliko in bogato diasporo v ZDA.
mario7
26. 05. 2023 08.35
-1
Obstaja možnost miru med Rusijo in ukrajino? Ne, dokler bosta svetovni terorist zda in EU z orožjem podpirali fašistično ukrajino.
patogen
26. 05. 2023 12.19
-1
Ki bi jo moral Putin razkosati, ukiniti, prebivalce pa pregnati v Gulage, kot je to počel že Stalin.