Tujina

Alpako Geronimo uspavali vladni veterinarji

London, 31. 08. 2021 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
6

Alpako Geronimo so vladni veterinarji odpeljali z domače kmetije in jo zaradi dveh pozitivnih testov na govejo tuberkulozo tudi uspavali. Usmrtitev se je zgodila kljub množičnim protestom. Lastnica alpake namreč vztraja, da sta bila testa lažna in da je bila njena žival zdrava. Ministrstvo tretjega testa ni odobrilo, za žival pa se je sicer potegnil celo oče premierja Borisa Johnsona.

Uradnikom v maskah in modrih kobinezonih je alpako iz ograde na kmetiji v Wickwarju pomagala odpeljati policija. Dogajanje so spremljali številni aktivisti in mediji. "Okuženo žival so premestili iz prostorov in jo evtanazirali uslužbenci Agencije za zdravje živali in rastlin (APHA). Šlo je za nujen ukrep za nadzor širjenja goveje tuberkuloze," so sporočili iz omenjene agencije.

Na slikah, ki so jih posneli aktivisti, je videti, da so veterinarji Geronima zvlekli v prikolico in ga odpeljali, poroča The Independent.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova lastnica Helen Macdonald, je prek Twitterja še zadnjič zaprosila za milost: "Defra je prispela! Ponovno prosimo za nujen sestanek z Georgeom Eusticejem. Prosim, ne usmrtite Geronima."

Ministrstvo za okolje, hrano in podeželje Združenega kraljestva (Defra) je nalog za evtanazijo alpake v roku 30 dni izdalo 5. avgusta, vendar Macdonaldova trdi, da je bilo testiranje pomanjkljivo in da je bila njena žival zdrava. Poudarila je, da so bili testi alpake Geronimo na Novi Zelandiji štirikrat negativni. 

Toda minister za okolje George Eustice ji je takrat odvrnil, da so njihovi testi več kot 99-odstotno zanesljivi in da so testi na Novi Zelandiji "veliko manj zanesljivi". Pristojni so tako prošnjo za tretje testiranje zavrnili. Peticijo, s katero so želeli rešiti alpako, je podpisalo več kot 100.000 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V torek je tako na kmetijo s kombijem za prevažanje živali prispela policija. Na posnetkih je videti, kako je Geronimo skušal pobegniti. Stekel je na polje in se pridružil ostalim alpakam. Več policistov z vrvjo je steklo za njim, nekaj časa so ga lovili po travniku, nato pa so ga privezali in odpeljali v hlev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je zelo žalostna situacija in sočustvujemo z vsemi, ki jih je prizadela ta uničujoča bolezen," je dejala glavna veterinarka Defre Christine Middlemiss. "Nihče ne želi usmrtiti okuženih živali, če se je temu mogoče izogniti, vendar moramo upoštevati znanstvene dokaze in izločiti živali, ki so bile na testu pozitivne," je še dejala in dodala, da bodo le tako lahko zmanjšali širjenje "te zahrbtne bolezni in na koncu izkoreninili največjo grožnjo zdravju živali v državi".

Proti usmrtitvi protestiralo več deset tisoč ljudi

Britanski borci za pravice živali so se v začetku meseca zbrali na protestu in s tem izkazali nestrinjanje z odločitvijo vlade. Protestniki so korakali s plakati, na katerih je pisalo: "Rešimo Geronima" in "Pravica za Geronima". Nekateri so pozvali k odstopu ministra za okolje Georgea Eusticeja.

Oglasil se je tudi oče britanskega premierja Borisa Johnsona, Stanley Johnson, in ga pozval, naj prepreči usmrtitev. "Upam in verjamem, da se bo usmrtitvi mogoče izogniti tudi v tej pozni fazi," je za revijo The Sun dejal Johnson starejši in dodal, da upa, da bo Macdonaldova zaposlenim na ministrstvu za kmetijstvo preprečila, da bi "opravili absurdno morilsko opravilo".

"Raztrgajte to grozljivo pismo, minister," je 80-letnik sporočil okolijskemu sekretarju Eusticeu. "Napišite še eno, prijazno pismo. Še enkrat testirajte Geronima. To je vse, kar bi Helen Macdonald rada. Ali res zahtevamo preveč?" je še dejal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
01. 09. 2021 11.24
Če pomislim na to da se je tam nekje v veliko Britanijo želela vrniti džihadistična ISIS nevesta z otrokom kot britanska držvljanka iz Sirije nazaj v Veliko Britanijo in ko so jo zavrnile oblasti ni bilo nobenega pompa kot pa okoli te alpake , katera je še vedno samo žival takrat 15 letnica pa človek . Torej kdo je več vreden človek ali žival in kot kaže žival , to pa je razmišljanje na nivoju talibanov.
Nikdar več
31. 08. 2021 20.33
+3
Boga alpaka.. Letos smo bili na Koroškem na pikniku z alpakami. Posrečene živali pa še bolj posrečen dogodek za nas stare in naše mulce.
Antikrist Anarhist
31. 08. 2021 20.09
-1
Boh ga je poklical k sebi!
flojdi
31. 08. 2021 18.23
+1
..sam da novjo začel usmrčevat prehlajenih / evtanazije res brezizhodno bolnim pa pač ne , ane
sh4dyl4dy
31. 08. 2021 17.24
+3
Sramota! In na kakšen način! Vsak dan bolj sovražim ljudi!
detect
31. 08. 2021 18.08
-1