Tujina

Amazon krši konkurenčno zakonodajo EU

Bruselj, 10. 11. 2020 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Preiskava, ki jo je glede Amazona julija lani odprla evropska komisija, je pokazala, da omenjeno podjetje krši konkurenčno zakonodajo EU. Način, kako podjetje uporablja podatke manjših podjetij za oceno najnovejših trendov in vzorcev nakupovanja, daje Amazonu nepošteno konkurenčno prednost, so sporočili.

Maloprodajni velikan Amazon, ki uporablja podatke neodvisnih prodajalcev v lastno korist, krši konkurenčno zakonodajo EU, je objavila evropska komisija, ki je preiskavo glede Amazona odprla julija lani. 

Amazon
Amazon FOTO: Amazon

Amazon blago prodaja neposredno, vendar gosti tudi manjše trgovce, ki platformo uporabljajo za prodajo svojih izdelkov. "Nimamo težav z uspehom Amazona ali z njegovo velikostjo," je dejala podpredsednica evropske komisije Margrethe Vestager in dodala, da jih skrbi poslovno ravnanje podjetja, kot piše dpa. V predhodnem zaključku je preiskava ugotovila, da način, kako podjetje uporablja podatke manjših podjetij za oceno najnovejših trendov in vzorcev nakupovanja, daje Amazonu nepošteno konkurenčno prednost. "To marginalizira neodvisne prodajalce," je dejala. 

Evropska komisija deluje kot nadzorni organ Evropske unije za konkurenco. Podjetja, za katera je ugotovljeno, da kršijo stroga protimonopolna pravila, lahko kaznuje z globo, ki znaša do 10 odstotkov njihovega globalnega letnega prometa.

V Amazonu so v prvem odzivu zapisali, da se z navedbami komisije ne strinjajo in si bodo prizadevali za natančno razumevanje dejstev. "Prek naše platforme prodaja več kot 150.000 evropskih podjetij, ki letno ustvarijo več deset milijard evrov prihodkov in so na ta račun ustvarila več sto tisoč delovnih mest," so izpostavili.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
10. 11. 2020 16.33
+4
Ko se bo EU zbudila, bo že mrtva! Za potrebe Slovenca je aliexpress ZAKON! Sem pravkar naročil ionizator zraka, ki na tem odiraškem portalu stane od 5-10x VEČ!
EEgon
10. 11. 2020 13.57
+3
Ne pozabimo Bezos je zlati deček Demokratske stranke: Amazon krši konkurenčno zakonodajo EU........ toliko o levem demokratičnem establišmentu, ki želi srečna ljudstva, domokracijo in ves vaš deeeennnnnnar ! Njih zanimajo samo vaši $$$, €€€.
nikhrast
10. 11. 2020 16.37
+0
Ljuba teta, pokaži mi podjetje kjer jih ne zanimajo naši denarci. Ej, pa bi našel kakšno cerkev kjer jih ne zanima denar.