Tujina

Amazon podprl Bidnov predlog o višjem davku na dobiček pravnih oseb

Washington, 07. 04. 2021 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
4

Lastnik Amazona Jeff Bezos je podprl predlog dviga davka na dobiček pravnih oseb, s katerim želi ameriški predsednik Joe Biden pokriti stroške več tisoč milijard vrednega infrastrukturnega načrta. "Zavedamo se, da bo za to naložbo potreben korak nazaj. Tudi glede tega, kako bo načrt plačan," je Bezos zapisal na družbenem omrežju. Pričakuje se, da bo paket imel široke učinke na ameriško gospodarstvo.

Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnji teden predstavil nov infrastrukturni načrt, ki je vreden več kot tisoč milijard evrov. Strošek želi Biden pokriti z višanjem davka na dobiček pravnih oseb, ki bi predvidoma v 15 letih izravnal izgubo. Davčna stopnja družbe bi se tako z 21 odstotkov zvišala na 28 odstotkov. Za večnacionalna podjetja pa si predsednikova uprava prizadeva uvesti globalno najnižjo 21-odstotno davčno stopnjo.

Amazon je prva večja družba, ki je podprla zvišanje davka.
Amazon je prva večja družba, ki je podprla zvišanje davka. FOTO: Dreamstime

Generalni direktor Amazona Jeff Bezos je Bidnov infrastrukturni načrt javno podprl, strinja pa se tudi z dvigom davka na dobiček pravnih oseb. "Zavedamo se, da bo za to naložbo potreben korak nazaj z vseh strani – tako glede specifik, ki so vključene v načrt, kot tudi glede tega, kako bo načrt plačan," je Bezos zapisal v izjavi Amazona.

Podpiramo Bidnovo administracijo pri drznih naložbah v ameriško infrastrukturo, je še zapisal ter dodal, da podpirajo tudi dvig korporativnega davka na dobiček. "Vlaganja v infrastrukturo so v preteklosti podpirali tako demokrati kot republikanci in zdaj je pravi čas, da se to zgodi," je še sporočil Bezos.

Nekateri nad Bidnovim načrtom niso tako navdušeni

Amazon je prva večja družba, ki je podprla zvišanje davka. Poslovna okrogla miza, organizacija, ki zastopa direktorje večjih ameriških podjetij, je sicer po razkritju Bidnovega načrta izdala izjavo, ki odločno nasprotuje povečanju davkov z namenom kritja stroškov infrastrukturnega načrta. Dejali so namreč, da bo to ustvarilo nove ovire za ustvarjanje delovnih mest in za gospodarsko rast, poroča Independent.

Joe Biden: "Naložba, ki se zgodi le enkrat v generaciji."
Joe Biden: "Naložba, ki se zgodi le enkrat v generaciji." FOTO: AP

Tudi republikanci so odločno proti povišanju davka na dobiček podjetij, ki ga je leta 2017 v okvirju davčne reforme nekdanji predsednik Donald Trump znižal s 35 odstotkov na 21 odstotkov. Bidnu težave dela tudi konservativni demokratski senator iz Zahodne Virginije Joe Manchin. Demokrati imajo v senatu 50 sedežev tako kot republikanci, odločilni glas večine pa prispeva podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Prav zaradi enotne opozicije republikancev, ki so sicer v času Trumpovega predsedovanja podpirali prav tako drag načrt obnove infrastrukture, Biden ne sme izgubiti nobenega demokratskega glasu. Zato je podpora Amazona tako dragocena, še posebej, če se podjetju pridružijo tudi kakšne druge velike korporacije, ki bodo pripravljene plačati več davka za boljšo infrastrukturo, ki bo koristila vsem.

Biden je načrt sicer opisal kot "naložbo, ki se zgodi le enkrat v generaciji".  Obsežen dvodelni infrastrukturni paket je sicer znan tudi kot ameriški načrt delovnih mest. Pričakujejo namreč, da bo imela naložba velik vpliv na ameriško gospodarstvo in med drugim vključuje financiranje za izboljšanje ameriških cest, mostov in pristanišč, okoljevarstvene projekte, širokopasovni dostop na podeželju, pobudo za dostopna stanovanja in financiranje zdravstvenih delavcev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Škrnicl
07. 04. 2021 15.50
Biden bo v zameno poskrbel za bidone, da ne bodo amazonovi delavci nonstop na wc tekli...
tutp
07. 04. 2021 14.48
+4
Spet me zbrisal moderator...jeff bezos mi na dnu te ne maramo. Svojim delavcem ne pustiš na wc med delom. V Sloveniji se komaj preživi. Ne zanimaš nas 1 %.
ActiveR
07. 04. 2021 14.13
-4
Mi smo v času Šarca imeli 1 Milijardo viška ... izjemna priložnost za infrastrukturno naložbo v zdravstvo. In kam jo je g. Šarec "pognal?". Ja v javne plače, da si je kupil mir za svoje nesposobne rabote!
Uporabnik1095190
07. 04. 2021 15.13
+1
V Sloveniji že dolgo nimamo milijarde viška. Vsaka duša v naši deželi je zapufana za najmanj 18.000 evrov. Za to imajo zasluge vse pretekle vlade in njihovo nesposobno vodenje in dodatno pufanje.