Tujina

Amazonovi delavci v Evropi na nogah: Prodajni rezultati so pomembnejši od varnosti zaposlenih

New York, 17. 03. 2020 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V času širjenja okužb z novim koronavirusom množično narašča število uporabnikov spletnih trgovin. Tako ne preseneča dejstvo, da se pri spletnem velikanu Amazonu zaradi velikega povpraševanja kupcev srečujejo tudi s težavami. Njihovi zaposleni pa vodstvu očitajo, da z delom v trenutnih razmerah ogrožajo zdravje in življenje predvsem najnižje plačanih skladiščnih delavcev in voznikov, ki ne morejo delati od doma.

Širjenje epidemije novega koronavirusa vpliva tudi na spremembe v nakupovalnih navadah ljudi – ker se je v trenutnih razmerah treba v čim večji meri izogibati stikom z drugimi, se ljudje množično poslužujejo uporabe spletnih trgovin. Tako ni presenečenje, da svetovni spletni trgovski velikan Amazon ne more slediti naraščajočemu povpraševanju po izdelkih. Pod velikim pritiskom se je znašel celoten sistem dostave – vse od pomanjkanja skladiščnih kapacitet do števila zaposlenih. Že minuli konec tedna so ameriškim kupcem dali jasno vedeti, da lahko pričakujejo zamude pri dostavi pošiljk. V ponedeljek pa so napovedali, da nameravajo težave z dostavo v ZDA rešiti z zaposlitvijo 100.000 novih delavcev za polni in krajši delovni čas, poroča BBC. Njihovi zaposleni po vsem svetu pa se lahko nadejajo tudi višjih plač – v ZDA se bo ta zvišala za dva dolarja, v Evropi pa za dva evra na uro.

V ZDA se spletni velikan Amazon sooča s težavami zaradi naraščajočega povpraševanja njihovih kupcev.
V ZDA se spletni velikan Amazon sooča s težavami zaradi naraščajočega povpraševanja njihovih kupcev. FOTO: AP

"Opažamo znatno povečanje povpraševanja, kar pomeni, da so naše potrebe po delovni sili nezaslišanih razsežnosti za ta čas v letu," so sporočili iz družbe, kjer rešitve vidijo v začasni rekrutaciji zaposlenih v gostinstvu, turizmu in zabavni industriji, ki so zaradi izbruha koronavirusa trenutno doma. "Želimo, da ti vedo, da so dobrodošli v naših skupinah, vse dokler se stvari ne postavijo nazaj v normalno stanje in jih njihov bivši delodajalec ne bo mogel zaposliti nazaj," je izpostavil podpredsednik družbe Dave Clark.

Z novim koronavirusom okuženi tudi Amazonovi delavci v evropskih skladiščih

Delovanje Amazona pa poleg pomanjkanja števila zaposlenih ogrožajo tudi primeri okužb z boleznijo covid-19 pri zaposlenih. V evropskih skladiščih je za boleznijo covid-19 zbolelo najmanj pet delavcev, poroča Bloomberg. Ti prihajajo iz Španije in Italije, torej dveh držav, ki ju je na stari celini bolezen močno prizadela. Navkljub primerom okužb se je spletni velikan odločil, da se delo v skladiščih ne bo ustavilo. Zaradi omenjene poteze so se že oglasili predstavniki sindikatov, ki so kritični do tega, da Amazon prodajne rezultate postavlja pred varnost zaposlenih. V ponedeljek so zato delavci glavnega italijanskega logističnega vozlišča v mestu Castel San Giovanni v deželi Emiliji-Romanji že pozvali k stavki.

Zaradi izbruha koronavirusa so ogroženi tudi zaposleni pri Amazonu.
Zaradi izbruha koronavirusa so ogroženi tudi zaposleni pri Amazonu. FOTO: AP

Amazon se je torej znašel v zelo neprijetni situaciji: po eni strani ljudem, ki se morajo zaradi preprečitve širjenja novega virusa izogibati stikom z drugimi ljudmi, predstavlja rešilno bilko, po drugi strani pa z delom v času pandemije ogroža zdravje in življenje svojih zaposlenih – predvsem najnižje plačanih skladiščnih delavcev in voznikov, ki ne morejo delati od doma.

Zaradi zaščite delavcev pa tudi svoje javne podobe mora Amazon razmisliti o zaprtju skladiščnih objektov in predvsem upočasniti hitrost dobav, je za Bloomberg povedal Alex Colvin, dekan Univerze Cornell. "Če delavec v Amazonovem skladišču, v katerem so shranjena prehrambena živila, zboli za boleznijo covid-19, bi to lahko resnično pretreslo zaupanje kupcev," je dodal.

Ta tveganja postajajo vedno bolj očitna. Po pripovedovanjih delavcev so v največjem skladišču v Italiji prvi primer okužbe s koronavirusom zaznali že konec februarja. V naslednjih dneh pa se je okužba razširila še na enega zaposlenega. Marco Alquati, generalni sekretar sindikata Fisascat Cisl iz Parme in Piacenze, je dejal, da je njihova sindikalna organizacija nato od Amazona zahtevala, naj stavbo zaprejo za dva dni in jo temeljito očistijo: "Podjetje je to in zagotovitev zaščitnih mask za delavce zavrnilo, zato smo pozvali k stavki." Zaradi strahu pred novo virusno okužbo pa v zadnjih tednih beležijo tudi 30-odstotni porast bolniških odsotnosti med zaposlenimi. 

Ostanite doma
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Surlis
31. 07. 2020 15.04
Še nikoli nisem nič naročil na Amazonu in tudi nikoli ne bom... Lahko je nekdo cenejši od konkurence, če ne plačuje davkov, delavcev ... Naša podjetja plačujejo 22% DDV, Amazon pa ga tam 0,00x% ali še manj. Ljudje pa so kar še kar naprej nori in jim je pomembno samo, da je najceneje, čeprav dobro vedo resnico o takšnih podjetjih in v resnici sploh niso najcenejši, če upoštevamo realne stroške vseh. Je podobno kot bi od tatu kupovali robo poceni in se delali, da to ni njihov problem, ker oni so plačali in niso kradli...
proofreader
17. 03. 2020 15.58
+7
Bezosu se pa smeje, ko ti delavčki jokcajo.
Mali jejž
17. 03. 2020 14.58
+15
Od vedno je tako pri njih.. Ne silit v podjetja, ki jim ni mar za zaposlene
Kollerik
17. 03. 2020 13.41
+19
Vse se vrača, vse se plača. Potem pa bo spet jamranje in cviljenje, kot leta 45.
JohannDoe
17. 03. 2020 13.33
+41
Ja gre za firmo, ki je znana po skrbi za svoje delavce. Tako kot Uber in podobno. Ti nas bodo rešili. Pridruži se jim lahko še kak naš nagrajen direktor pa jim da še kak predlog kako ožeti delavce, če ga še ne vejo.