Američani Huawei označili za 'grožnjo nacionalni varnosti'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
46
Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) je kitajski tehnološki družbi Huawei in ZTE ter njune podružnice uvrstila na črni seznam in jih označila za grožnjo nacionalni varnosti. S tem ameriškim podjetjem onemogočajo uporabo državnih sredstev za poslovanje z omenjenima podjetjema.

Odslej ameriška podjetja ne smejo uporabljati univerzalnega sklada FCC v vrednosti 8,3 milijarde ameriških dolarjev (okoli 7,4 milijarde evrov) za nakup blaga in storitev Huawei in ZTE na podlagi prepovedi, ki je bila izdana v torek, poroča portal RT. 

Obe družbi sta tesno povezani s kitajsko komunistično partijo in vojaškim aparatom Kitajske, je v izjavi dejal predsednik FCC Ajit Pai. Za obe družbi velja kitajsko pravo, ki ju obvezuje k sodelovanju z obveščevalnimi službami na Kitajskem, še trdi Pai. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Medtem ko je Pai navedel, da so pridobili ogromno količino dokazov, ameriške obveščevalne službe trdijo, da dokazov, s katerimi bi dokazali, da telekomunikacijska podjetja posredujejo podatke Pekingu, še niso zbrali. 

Huawei je ameriška vlada že večkrat uvrstila na črni seznam in izvajala pritisk na ameriške 'zaveznike', med drugim tudi Veliko Britanijo in Nemčijo, da preprečijo vstop podjetju na evropski trg s svojo 5G-tehnologijo. 

Podjetje je bilo lani uvrščeno na t. i. washingtonski seznam entitet, kar ameriškim podjetjem preprečuje poslovanje z družbo brez posebnega dovoljenja. Vendar so nato v začetku junija ZDA omilile omejitve za Huawei, kar je Američanom omogočilo sodelovanje s kitajsko družbo pri zasnovi standardov za 5G-omrežja.