Tujina

Vreme prekrižalo načrte: prestavili zgodovinsko izstrelitev

New York, 27. 05. 2020 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar, K.H.
Komentarji
89

Združene države Amerike bi se morale ob 22.33 po slovenskem času vrniti med sile, ki lahko v vesolje pošljejo človeško posadko. A jim je zagodlo vreme. Izstrelitev rakete Falcon 9 s plovilom Dragon z dvema astronavtoma so zato v zadnjem hipu prestavili na soboto. Sicer pa bo to prvič v zgodovini, da bo takšen podvig izvedlo zasebno podjetje SpaceX podjetnika Elona Muska.

Slabo vreme je danes na Floridi preprečilo izstrelitev rakete s plovilom Dragon, v katerem bi Bob Behnken in Doug Hurley po skoraj desetletju ameriške vesoljske suše postala prva astronavta, ki bi znova poletela iz ZDA. Današnji podvig so ustavili 17 minut pred predvideno izstrelitvijo. 

Prestavili izstrelitev Falcona 9
Prestavili izstrelitev Falcona 9 FOTO: AP

Posadka je raketo zapustila šele po dobri uri od prekinitve, saj je morala pred zapustitvijo rakete slediti posebnemu protokolu za zaključek operacije. Astronavta sta namreč morala počakati, da so iz rakete izpraznili gorivo in tekoči kisik, kar traja približno 40 minut. 

Nov poskus izstrelitve bo sledil v soboto 30. maja ob 15.22 po lokalnem času (21.22 po našem času). Tudi takrat se lahko zgodba ponovi, saj vremenoslovci napovedujejo 60-odstotno verjetnost lepega vremena, a v pomladnem času je na Floridi vreme precej nepredvidljivo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oba astronavta sta med najbolj izkušenimi člani vesoljske posadke ameriške Nacionalne aeronavtične in vesoljske agencije (Nasa). Na izstrelitev pa so se pripravljali na slovitem izstrelišču 39A v Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, od koder so poleteli na Mesec. Od upokojitve zadnjega raketopolana Atlantisa julija 2011 so se iz ZDA še vedno vzpenjale rakete, toda v svojem nosu so nosile le še tovor. Edina pot v orbito za ljudi, predvsem na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), pa je vodila preko Rusije oziroma njenega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju.

Douglas Hurley in Robert Behnken danes nista poletela v Vesolje
Douglas Hurley in Robert Behnken danes nista poletela v Vesolje FOTO: AP

Crew Dragon bi moral poleteti ob 22.33 po našem času. Ob 22.58 bi po načrtih kapsula prečkala tudi Slovenijo, a ker bi bila že na veliki višini, bi bila s prostim očesom komaj vidna. 

Prelet Crew Dragon. Ure so v UTC (Ljubljana - 2 uri)
Prelet Crew Dragon. Ure so v UTC (Ljubljana - 2 uri) FOTO: VirtualAstro

Vrnitev k domačim izstrelitvam je za Washington ne samo prestižnega pomena, ampak je hkrati zaključek precej dolge poti k privatizaciji vesoljskih poletov. Nasa je servisne naloge, kot so izstrelitev satelitov in oskrbovanje ISS, že uspešno predala zasebnikom, polet človeške posadke je nov korak v vesoljskem poslu. Za zdaj je največji zmagovalec tekme Muskov SpaceX, ki je razvil odlično pogonsko raketo Falcon 9, zdaj jo je nadgradil s kapsulo Dragon. To preizkušajo že deset let, njena tovorna različica oskrbuje ISS od 2012, nazadnje je poletela konec marca. Dragon 2 je prvi preizkusni polet do vesoljske postaje lani marca opravila brez posadke, Behnken in Hurley sta poskusna zajčka odločilnega preizkusa Demo-2.

Zasebniki prevzemajo pobudo

SpaceX je za zdaj zmagovalec tekem med zasebniki, saj ima največji delež pri tovornih poletih za ameriško vesoljsko agencijo, prav tako pa je prehitel Boeing pri izstrelitvi človeške posadke. Boeingovi kapsuli Starliner se lani ni uspelo združiti z vesoljsko postajo, kar je pomenilo odlog poleta z astronavti. Musk je zdajšnjo misijo označil za "vrhunec res izjemno veliko vloženega dela inženirjev SpaceXa in Nase". Ta se usmerja k velikim ciljem, vrnitvi na Mesec in raziskovanju globin vesolja, nizko orbito okoli Zemlje pa vse bolj prepušča zasebnikom. Med njimi je tudi projekt Virgin Orbit britanskega milijarderja Richarda Bransona, ki želi rakete izstreliti kar s predelanega letala jumbo jet, ponedeljkov preizkus pa jim ni uspel.  

Dragon 2 je prvo uporabno vesoljsko plovilo ZDA za človeško posadko po desetletnem premoru.
Dragon 2 je prvo uporabno vesoljsko plovilo ZDA za človeško posadko po desetletnem premoru. FOTO:

V ameriški vesoljski agenciji poudarjajo možnost ponovne uporabe plovil, kar velja tako za Dragon kot Starliner. SpaceXu je to uspelo tudi pri nosilni raketi Falcon 9, njena prva stopnja lahko po opravljenem delu znova pristane. Prehod k zasebnikom se je izkazal za precej cenejšega od sprva načrtovanega projekta Nase Ares 1, čeprav razvoj zamuja za tri leta. Hkrati je to še bolj odprlo vrata za vesoljski turizem, saj si zasebna podjetja tudi na ta način želijo povrniti stroške za razvoj novih tehnologij. Behnken in Hurley zagotovo nista turista, pač pa veterana ameriškega vesoljskega programa, povezuje pa ju tudi tesno prijateljstvo. 

Behnken je opravil dva poleta z vesoljskimi čolniči in zunaj zemeljskega ozračja preživel več kot 708 ur. V tem času je opravil šest sprehodov po vesolju. Tudi Hurley ima za sabo dva poleta, bil je del posadke zadnje odprave Atlantisa in celotnega programa čolničev. Tokratni polet še zdaleč ni brez nevarnosti. Prva združitev kapsule Dragon 2 z mednarodno vesoljsko postajo in vrnitev na Zemljo je potekala brez napak. Toda lani je kapsula med preizkušanjem motorjev v izrednih postopkih eksplodirala, vzrok je bilo iztekanje goriva zaradi okvare ventila.
 

Astronavta Bob Behnken (levo) in Doug Hurley sta veterana ameriških vesoljskih poletov.
Astronavta Bob Behnken (levo) in Doug Hurley sta veterana ameriških vesoljskih poletov. FOTO: AP

Slavnostno obračanje želodcev

Po načrtih bi morala kapsula ISS doseči naslednje jutro po vzletu, ni pa še povsem jasno, koliko časa bosta astronavta ostala na ISS. Na njej so trenutno le ameriški astronavt in dva ruska kozmonavta, kar je pod običajnim številom. Po zdajšnjih napovedih bosta na postaji od enega do štirih mesecev, dolžina bivanja pa bo odvisna od več dejavnikov. Eden bo stanje plovila Dragon 2, to lahko v vesolju ostane največ 120 dni, kar je skrajni rok za njuno vrnitev, saj sončni paneli niso narejeni za daljše obdobje. V tem času se bodo glede na stanje plovila v SpaceX pripravljali na izstrelitev prvega poleta z novo uradno posadko, ki bo na ISS opravljala tudi znanstveno delo. Naslednje plovilo bo imelo bolj trpežne sončne panele za 210 dni vesoljskih podvigov.

Ameriška astronavta pravita, da se veselita predvsem srečne vrnitve. "Morda naju na koncu čaka nekaj bruhanja," je na pol v šali in na pol resno oznanil Behnken. Dragon 2 namreč pristaja v vodi, zibanje v valovih pa rado povzroči morsko bolezen. "Morda se sliši čudno, toda veselim se takšnega slavja," si je zaželel nekoliko neprijetne potrditve, da se je celotna odprava končala uspešno. Hurley je dodal, da ima redko srečo, saj bo letel s svojim najboljšim prijateljem, kar bo posebno doživetje. "In seveda, slavnostno bruhanje po koncu ..."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
28. 05. 2020 21.04
+2
Rijksmuseum je pa leta 2009 odkril, da je kamen, ki so ga dobili v dar iz apollo misije fake. objavljeno v PhysOrg. Bili smo na Luni, samo napačen kamen so vzeli.
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2020 21.01
+3
dr. Oleg Oleynik je s stereoskopsko paralakso ugotovil, da so bližje gore oddaljene nekaj sto metrov. NASA pa je potem po nesreči izbrisala celotno dokumentacijo. Baje zato, ker jim je manjkalo prostora.
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2020 19.31
-2
Do višine 500 km v nižji zemljini orbiti veselo delamo vesoljske sprehode. Kaj višjega pa pravi NASA sama, da za kaj takega tehnologije še nimamo. Ampak verjemite, mi bomo šli ponovno na Luno, ker še nismo bili.
kure bedne
28. 05. 2020 18.34
+5
hahaha kakšni kombinezoni, kot italijanska prometna policijska patrulja iz 50- tih let. (: V takšnih gatah pa res ne morš v vesolje.
Brabus
28. 05. 2020 16.36
+2
A mata astronavta bata škornje,gumijaste, al kaj??
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2020 19.28
+1
To je super duper umetna masa, ki bo pustila popoln odtis na lunini površini, kjer je povprečna temperatura 130°C in ni nobene vlage, ki bi mivko sprijel. Ti samo verjemi.
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2020 16.22
-3
Js verjamem v dedka mraza in v pristanek na Luni.
antilevi?ar
28. 05. 2020 13.59
+2
Haha,.meni ta dva zgledata kot uni pri star wars, groza. Vas vedno nekaj prepreči, kajne? Že od leta 1969 vas preprečuje, da bi enkrat za vselej na tej luni pristali,.pa nikakor ne gre. Za leto 2017 ste rekli, da boste na luni. Kot vidim bom prej doživel, da slovenci ne izkoristijo bonov kakor vas na luni,.:))
Let it be ...
28. 05. 2020 15.30
-3
OpenYourEyes
28. 05. 2020 13.01
-2
Cas za nalozbo?...Theta, Tfuel?
Smešno
28. 05. 2020 09.58
+1
V Butalah smo na butalskem zboru dne 25.5. sprejeli zaključek, da je naša zemlja definitivno ravna, lahko je pa hkrati tudi okrogla! Toliko o novostih v letu 2020 iz Butal.
Smešno
28. 05. 2020 10.06
+2
Naslednje javljanje oz. novice bodo po koncu epidemije, za 6.6. imamo planirano okroglo mizo na temo “Evolucija resnica ali laž”. Miza ni nujno, da bo okrogla, minister Gregor pravi, da pri Francki v oštariji imajo samo neokrogle. Mize seveda.
antilevi?ar
28. 05. 2020 14.10
+2
Butalec iz Butal, če nič drugega se vsaj ne vrti kot pralni stroj na centrifugi. Znanost pravi, da se vsaka točka na naši geografiji premika s hitrostjo 450 metrov na sekundo,.brži od metka. Toda to še ni vse, to je samo vrtenje okoli osi,.s kakšno hitrostjo šele pičimo skozi (po njihovo prostor kjer ni nič), pravijo da gre za hitrost 30.000 km v sekundi,.uauuuu,.kaj pa hitrost cele naše galaksije? A kdo čuti to?
Tomek0
28. 05. 2020 09.03
Giga drill Ok kjepa bo prenos bi pogledal
Tomek0
28. 05. 2020 09.02
-1
@cmrlj3 Se en polpismeni pametnjakovic , cca 5min guglanja je potrebno da ti je jasno da je Buran bil boljsi od spaceshutla v vseh pogledih (ameriski viri)
Let it be ...
28. 05. 2020 15.35
-1
Ne nakladaj .. če bi bil boljši, bi ga uporabljali. Rusi toliko vsega zatajijo javnosti, da si na koncu misliš, da gre to za eno NAJ NAJ državo na tem planetu, kjer se ne dogaja kriminal, kjer je vsa njihova tehnologija vrhunska, njihovi avti, ruske izdelave, so med najboljšimi na svetu in presegajo kakšnega bugattija itd. "znani" ljudje v rusiji izginjajo itd. Tudi američani niso vsemogočni, ampak oni vsaj večinoma svoje napake priznajo, če ne jih državljani izdajo, ker nimajo take medisjke cenzure, kot jo ima rusija, kjer ne smeš ničesar slabega o ruski vladi napisati na netu ali kje po tvju izjaviti. Še proti putinu ne smejo protestirati, ker jih vse zaprejo. Kje je tu svoboda? Je ni.
Tomek0
28. 05. 2020 08.56
+5
Ok vreme ajd , se tipkamo v nedeljo vjutro kaj bo...
GigaDrill77
28. 05. 2020 09.00
zakaj ne bi v so soboto ob 21.22 gledal izstrelitev?
antilevi?ar
29. 05. 2020 17.01
+1
Smešno
28. 05. 2020 08.11
+0
Vreme. Slabo vreme. Spet to muhasto vreme. Letos je pa res čudno to vreme.. Elon Musk - faca stoletja! Pa bi ja poklical Nosanouga Roka, on bi vam z veseljem napovedal kdaj bo vreme pravšje za polete..
Evidence2000
28. 05. 2020 08.10
-3
kolk lazejo t ameri zj smo ih ze stuhtali tko da ni vec sploh zanimivo
Let it be ...
28. 05. 2020 15.36
-1
kej če bi ti čudo lehko kej slovenskega napisa ker te žive bok nič ne šteka, kapiš?
DR.Fejsbuk
28. 05. 2020 08.01
-1
Torej, nekega lepega dne, bodo američani spet šli v vesolje.....Flattersi pa v jok....
tali?ni tom
27. 05. 2020 20.59
-5
mimogrede,rusi ponovno delajo na plovilu za večkratno uporabo ki bo narejen prej kot v desetih letih,saj izhajajo iz njihovega plovila Buran ki je bil tiste čase daleč daleč boljši od ameriške različice ,vendar je bilo vse predrago z razliko od danes! skratka,američani se spet oklepajo programa apolo,kar kaže na zaostanek do amena pred konkurenco ki gre naprej!je pa zanimivo tole tekmovanje,mislim da bo na koncu kitajska glavna!
Cmrlj3
27. 05. 2020 21.07
+11
Buran je bil dobesedno kopija Space Shuttla. Načrti so bili praktično javno objavljeni. Edino, kar je bilo na Buranu boljšega, je bil sistem za avtonomno vodenje.
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2020 21.07
-7
Let it be ...
27. 05. 2020 21.18
+1
O kakšnem zaostanku ti govoriš? Glede na to, da si imel toliko lepega o ruskem vesoljskem programu za povedati, potem veš, da je njihov zaostanek za američani daleč zadaj. Še malo, pa jih bodo kitajci prehiteli. Zaradi tega, da so američani bili odvisni od ruskih prevozov v vesolje, še ne pomeni, da so zdaj rusi Naj naj na tem področju. Američani imajo toliko svojih projektov in projektov z ESA, da so rusi le še senca samih sebe, kar se vesoljskih programov tiče. Zdaj, ko/če bodo američani postali spet samostojni, bodo začeli verjetno rusi malo kaj delati na tem področju. Nobenih oh in sploh satelitov ne naredijo itd. Edini največji uspeh, ki jim je uspel po Gagarinu je ta, da so v vesolje namestili mednarodno vesoljsko postajo, pa še ta bi že 10 let nazaj padla v morje, če je ne bi posodabljali z NASO, ki je bila ob ESI še edina, ki je hotela, da ISS ostane v vesolju. Vem, da ne maraš američanov, da so ti rusi naj naj na tem planetu, ampak realnost je taka, kot sem ti omenil. Kdaj bodo rusi izdelali svoj neodvisen GPS sistem? Evropejci ga bodo kmalu. Isto me zanima, zakaj še niso izdelali nobenega teleskopa, kot je Hubble? Američani izdelujejo dva in sta že proti koncu. To sta James Webb in WFIRST ali nekako tako. Pa Ruskozmos? Nič od nič. Samo rakete znajo delati, edini uspeh, na žalost.
Cmrlj3
27. 05. 2020 21.22
+3
No, Rusi imajo Glonass kot nadomestek GPSu. So tudi poslali sonde na Luno, Venero, Mars, imeli so Mir.. Je pa dejstvo, da so, žal, zaostali. Enostavno nimajo denarja, sedaj bojo pa izgubili tistih 100 miljonov na sedež, kolikor računajo Američanom za polete.
DR.Fejsbuk
28. 05. 2020 08.04
+2
Ha ha, koliko pametovanja nas slovenceljnov, najhitrejše kar premoremo za v luft pa je pilatus...čakajte, a niso helikopterji morda hitrejši??? V glavnem, da se ne bo kdo razpočil od znanja.....
gozdar1
28. 05. 2020 10.56
-1
Rusi razvijajo naslednika sojuza, ki bo isto kapsula ampak stvar se vleče. Glavna težava ruskega programa je pomanjkanje denarja in to se v kratkem ne bo spremenilo. V bistvu je dragon kapsula precej bolj napredna od česarkoli kar imajo rusi ali pa kitajci.
setisfekšn
27. 05. 2020 20.55
-2
Musk a ja !!baje ima v puščavi 20000 tesel ki jih ne more prodati!!!
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2020 21.00
+3
Let it be ...
27. 05. 2020 21.23
-2
Če bi ti avti bili v dosegu povprečja, recimo 20.000 eur ali pa 30.000 eur, bi avto iz tekočega traka peljali že direktno k lastniku. Že nekaj časa tuhtam, da bi kupil Cybertrucka. Če bom ga imel šanso kdaj sprobati na testni vožnji in če mi bo vožnja ter udobje všeč, ga bom zagotovo kupil.
janezov uč
28. 05. 2020 08.56
+1
let it be, za začetek mal slovnico povad, pol pa mogoče tovornak kupiš.
antilevi?ar
28. 05. 2020 14.13
+0
Da, da uni rodstar služi za taxi službo ali uber, nisem ziher?
antilevi?ar
28. 05. 2020 14.14
+2
Let it be ...
28. 05. 2020 15.41
+0
PravopisniSmetar, tudi ti malo slovnico popravi, ker glede na tvoj nick in pametovanje, bi mogel obvladati slovnico v nulo. Pa priporočam ti, da greš nazaj v šolo, da te naučijo kaj je tovornjak.
Milencura
27. 05. 2020 20.50
+2
Kdaj bo ta bedna NASA priznala, da smo zaporniki na zemlji v odprtem oddelku in da nikoli ne bomo šli nikamor in niti ne moremo nikamor, pa če hočemo lohka samo skačemo par metrov v zrak ?? to pa kje tudi vse o tem vesolju znanosti in znanju stroke na zemlji, tu ste tu boste ostali, da se plodite, gonite in tepete med seboj AMEN.
Milencura
27. 05. 2020 20.51
+0
Kako so že v 70. desetih okoli leta 2020 bomo na vmesni postaji Luni pili kavico in odšli na Mars in globje, pa smo ostali na mestu in tu bomo vedno..toliko o tej NASI, znanosti iz zmožnosti ene primitivne generacije da ne rečem civilizacije.
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2020 20.57
+0
hehe točno. Armstrong je v zadnjem javnem govoru povedal: Nasa je kot papiga in papige niso poznane kot dobri letalci, hehe.
antilevi?ar
29. 05. 2020 17.05
+2
vi didnt go der diz is not kveštn for a čajld lajk ju,..
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2020 20.42
-14
dr. Oleg Oleynik je analiziral apollo fotografije. Ugotovil je, da so najbližji hribi oddaljeni nekaj sto metrov in ne nekaj kilometrov. Živela znanost za tiste, ki si jo želijo in živela svoboda vere za tiste, ki jo želijo.
Cmrlj3
27. 05. 2020 20.47
+18
Jaz sem analiziral tvoje pisanje in ugotovil, da trpiš za večimi psihičnimi motnjami. Vidiš, kaj sem ravnokar naredil?
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2020 20.51
-10
Cmrlj3
27. 05. 2020 20.53
+12
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2020 21.01
-12
Si si moral takoj pritisniti plusek, ker si negotov?
Cmrlj3
27. 05. 2020 21.07
+8
Malinha
27. 05. 2020 21.24
-5
čmrlj, kaj bi si mislil o nekom, ki bi zapisal: "Imamo mnogo življenj, samo da ti tega še ne veš. Vsako noč zapustiš to realnost in greš v druge realnosti. Tako bo tudi zadnjo uro, Zbudil se boš in to življenje bo šlo stran kot gredo zjutraj stran nočne more."? Verjetno, da ima psihične motnje.
antilevi?ar
28. 05. 2020 14.19
+2
Da, Miss, sedaj pa to samo še dokaži in ti nobelova ne gine,.vso srečo, še nikomur ni ratalo priti nazaj in povedat dejstvo,.poznam pa mnoge, ki so videli unikorne, kapitan ameriko in hulka, je kdo videl štrumfeto?
MačekMuri
27. 05. 2020 20.37
+7
Končno ena pametna novica. Dovolj tega negativizma in politike