Tujina

Ameriška policija se krčevito upira reformam

New York, 10. 06. 2020 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
219

Včeraj so v ZDA pokopali Georgea Floyda, ki je s smrtjo pod kolenom belega policista postal nov simbol nasilja in rasizma v ameriški policiji. Ta je bila od nastanka vedno nasilna in vedno tarča reform. Protestniki so se teh naveličali, zdaj želijo vsaj močno skrčenje denarja za policijo, najbolj radikalni zahtevajo kar njeno ukinitev. Politiki, predvsem pri demokratih, previdno tipajo po tem novem tankem ledu.

Tudi newyorška policija je bila kritizirana zaradi grobosti ob krotenju protestov.
Tudi newyorška policija je bila kritizirana zaradi grobosti ob krotenju protestov. FOTO:

Newyorški župan Bill de Blasio je svoj prvi mandat začel s kritiko policije in hitro doživel maščevanje največje policijske sile v ZDA. Newyorški "najboljši", kot si radi rečejo, ne prenesejo ostrih besed na svoj račun, zato so mu dvakrat ob nagovoru obrnili hrbet. Župan si je to dobro zapomnil, in ko so njegovi policisti po mestu do zob oboroženi pretepali mirne protestnike, jih je vztrajno branil z besedami, da kažejo "silno zadržanost". Toda Newyorčani in (urbani) Američani so naveličani grobih metod modrih uniform, zato je bil prisiljen znova obrniti ploščo in v zadnjih dneh oznaniti, da se bo največje ameriško mesto pridružilo novemu trendu rezov v policijske proračune. 

Ta zagotovo ne bo vreden milijardo dolarjev, za kolikor bi šestmilijarden proračun NYPD oželo več kot štirideset kandidatov za mestne svetnike, a mestna policija bo morala zategniti pas. Podobno velja za Los Angeles, župan Eric Garcetti je po protestih pred njegovo rezidenco napovedal, da bodo namesto krepke povišice za dodatke k plači proračun oklestili za 150 milijonov dolarjev oziroma okoli desetino. Podobne pobude se krepijo v Dallasu, Filadelfiji, Nashvillu, v Minneapolisu, kraju tokratnega izvirnega greha, so mestni svetniki celo napovedali, da bodo razpustili policijo in na novo zasnovali, kako skrbeti za javno varnost. Kar niti ni tako radikalna odločitev, če vemo, da so sedanji policisti kar sedemkrat bolj pogosto uporabili silo proti temnopoltim kot proti belcem. 

Ameriška policija ni po naključju prežeta z idejo o beli nadvladi, je le poudarjen odsev družbe, ki jo varuje. Kar pomeni predvsem bele Američane. Na ameriškem jugu policijske korenine segajo neposredno do "suženjskih patrulj", ki so lovile pobegle sužnje, po državljani vojni pa so se prelevile v policijske organizacije, ki so s trdo roko uveljavljale rasistično kastno segregacijo, znano kot zakoni Jima Crowa. Na severu ni bilo veliko bolje, morda so podpirali odpravo južnjaškega apartheida, toda sami so ga skrili v vrsto pravil, ki so temnopoltim onemogočala naseljevanje v bele četrti, policija pa je skrbela, da so se jih držali. Martin Luther King, ki se je boril proti takšni segregaciji, je dejal, da se niti v Alabami in Mississippiju ni soočil s tako sovražno sodrgo kot v Chicagu.

"Prve moderne mestne policije v Bostonu in New Yorku so nastale, da so varovale premoženje elit in dušile delavske nerede. To pa je ves čas spremljalo veliko nasilja," ugotavlja zgodovinarka Elizabeth Hinton z univerze Yale. Po njenih besedah je vprašanje, koliko so ameriške policijske sile dejansko napredovale od tistih časov. "Prvi vzgib policije je varovanje premoženja ter ohranjanje družbenega nadzora in reda. Kar pomeni varovanje belih skupnosti pred nečlani. Za revne in še posebej za manjšine pa to pomeni nadzor, družbeno kontrolo in aretacije," meni Hintonova. 

Vrtiljak navideznih reform

Strah pred vse večjim številom temnopoltih priseljencev, ki so na sever ZDA bežali z apartheida na jugu, je povzročil nelagodje tudi med demokrati. Demokratski predsednik Lyndon Johnson je jezne izbruhe med temnopoltimi, natlačenimi v urbane gete, označil za kriminal in sprožil "vojno proti kriminalu", ki jo je spremljalo povečevanje denarja za policijo. Medtem ko so belci 1967 poplesavali v poletju ljubezni, so se po državi dogajale vstaje in protesti revnih temnopoltih skupnosti. Štafetno palico sta pograbila republikanca Richard Nixon in Ronald Reagan s svojima vojnama proti drogam, v devetdesetih je prišla politika razbitega okna, s katero so strogo kaznovali najmanjše prekrške, policija pa je preplavila temnopolte četrti. 

Američani hočejo bolj človeško policijo in ne polvojaških napadalnih enot.
Američani hočejo bolj človeško policijo in ne polvojaških napadalnih enot. FOTO:

Zadnji odvod tega trenda je bil program ustavi in preišči, s katero so policisti v New Yorku vse do 2014 naključno ustavljali meščane in jih preiskali. Naključno je pomenilo, da so v 2011 preiskali skoraj 686 tisoč ljudi, od česar jih je bilo 53 odstotkov temnopoltih, 33 pa latinosov. Tako agresivno politiko so spremljali nenehni pozivi, da policija potrebuje več denarja in več zaposlenih, prihajali pa so z obeh strani političnega pola. Obenem pa so se zniževala sredstva za ključne socialne politike, tako da so na koncu policisti morali reševati vse težave ameriške družbe, celo vprašanje duševno bolnih, ki pogosto končajo na ulicah.

Ameriška politika tudi ob metanju denarja v policijo ni povsem prezrla nasilja nad manjšinami. V težavo je od 1929 zagrizlo vsaj osem različnih komisij, ki naj bi predlagale ustrezne reforme. Nazadnje je predsednik Barack Obama po nemirih v Fergusonu ustanovil delovno skupino za policijo v 21. stoletju. Eno prvih dejanj vlade Donalda Trumpa je bilo ne samo zavrnitev predlogov te skupine, ampak so razveljavili nekatere že sprejete ukrep. Med drugim prepoved prodaje vojaške opreme policijskim enotam, te pa so v zadnjih dveh tednih z njo spet strašile po ameriških ulicah. Trump hkrati oživlja zlajnano melodijo, da je predsednik zakona in reda.

Oster nastop sindikatov

Politično težavno reformiranje ameriške policije otežuje njena izjemna razdrobljenost. V državi deluje več kot 18.000 različnih policij, večina (več kot 15.000) na ravni mest ali lokalnih okrožij. Kar pomeni, da je treba reformne ukrepe oblikovati in sprejeti za vsako posebej. Morda še večja ovira za resne spremembe pa so mogočni policijski sindikati. Ko je župan de Blasio v nedeljo napovedal preusmeritev dela denarja za newyorško policijo v socialne programe, mu je največji policijski sindikat nemudoma sporočil, da dela račune brez krčmarja. Podobno dvigujejo glave povsod, kjer na levici rožljajo z reformami.

Policijski sindikati agresivno varujejo pravice svojih članov, obtoženih zlorab pooblastil, pogosto v arbitražnih zaslišanjih, ki potekajo za zaprtimi vrati. Medtem ko se drugi ameriški sindikati borijo za preživetje, saj se je njihovo članstvo v zadnjih tridesetih letih prepolovilo in padlo na komaj deset odstotkov zaposlenih, je delavsko organiziran kar tretjina policistov. Zato imajo njihovi sindikati dovolj denarja, da si lahko privoščijo obsežno lobistično delovanje. Samo en sindikat v New Yorku je od 2014 za donacije politikom namenil več kot milijon dolarjev. Kar jim daje tako močan političen vpliv, da lahko preprečijo sprejemanje zakonov, ki jim niso všeč.

Vodja policijskega sindikata v Minneapolisu Bob Kroll je protestnike označil za "teroristično gibanje".
Vodja policijskega sindikata v Minneapolisu Bob Kroll je protestnike označil za "teroristično gibanje". FOTO:

Ali pa se lotevajo izsiljevalskih akcij, kar je izkusil Steve Fletcher, mestni svetnik v Minneapolisu, ko je predlagal, da bi del denarja za policijo preusmerili v nov urad za preprečevanje nasilja. Policisti so se začeli počasneje odzivati na klice iz njegovega volilnega okrožja. Po smrti Floyda je vodja tamkajšnjega policijskega sindikata Bob Kroll (proti kateremu je bilo vloženih 29 pritožb) protestnike označil za "teroristično gibanje", politike pa obtožil, da so izdali njegove člane. Podobno sindikati branijo policiste, ki so bili v zadnjih dveh tednih obtoženi prekoračenja pooblastil in nasilja. 

Sindikati so ne samo kanal, po katerem se razširja sporna policijska kultura, ampak s ščitenjem članov za vsako ceno celo spodbujajo njihovo neprimerno vedenje. Raziskovalci z univerze v Chicagu so ugotovili, da je v nekem šerifovem uradu na Floridi število primerov nasilnega ravnanja zraslo kar za okoli 40 odstotkov, ko so se šerifovi pomočniki včlanili v sindikat. Ti ob pozivih liberalnih politikov k reformam postajajo vse bolj konservativni in napadalni. Kroll je Obamo javno obtoževal "zatiranja policije", sedaj pa Trumpa hvali kot nekoga, ki "namesto nas vklepa kriminalce".

Preusmerjanje denarja

Ob vsem trdem delu sindikatov, da preprečijo policijske reforme, so se tudi ukrepi, ki so se prebili mimo njihove straže, izkazali za neučinkovite. Ena najbolj opevanih rešitev je bila uvedba uradnih osebnih kamer. Toda ne samo, da jih policisti pogosto izklopijo oziroma pozabijo vklopiti, ko bi bilo treba, raziskave so pokazale, da nimajo skoraj nikakršnega učinka na njihovo vedenje. Podobno velja za različne programe urjenja proti rasni pristranskosti, trdi Samuel Sinyangwe, ki se ukvarja z analizo policijskega dela pri organizaciji Campaign Zero.


 Raziskave so pokazale, da policijske kamere nimajo skoraj nikakršnega učinka na vedenje policistov.
Raziskave so pokazale, da policijske kamere nimajo skoraj nikakršnega učinka na vedenje policistov. FOTO:

Po njegovih besedah je treba predvsem doseči stalni ostrejši nadzor nad uporabo sile, ki naj ga opravljajo zunanji (civilni) nadzorniki. Hkrati pa opraviti vrnitev do zob oboroženih polvojaških enot, saj podatki kažejo, da to spodbuja nasilje v njihovih vrstah. V zadnjih dveh tednih se je okrepila zamisel o zmanjševanju denarja za policijo. Ideja ni nova, le da pred tem iz akademskih krogov in levičarskih glasil ni prodrla v širšo javnost. Ob politikih, ki so vpili o sodiščih in redu, je bila leta ustaljena ravno obratna pot. 

Alex Vitale, avtor knjige The End of Policing (Konec vladanja s policijo), meni, da bi morali policijo razrešiti skrbi za socialne težave, kot so brezdomci ali duševno bolniki. "Policisti imajo državno dovoljenje, da uporabijo silo. Če predamo reševanje težav policiji, bo vpleteno nasilje," opozarja. Kar pomeni, da je treba čim bolj omejiti področje, v katero je vpletena policija. To je tudi temelj zamisli o zmanjševanju denarja zanjo, ne gre za njeno ukinitev (čeprav nekateri protestniki zahtevajo tudi to), pač pa za omejitev njenega dela na kriminalna dejanja. Vzporedno pa krepitev varnostne mreže organizacij in politik, ki prinašajo drugačne, bolj učinkovite in manj nasilen pristope k reševanju tovrstnih vprašanj. 

Previdnost politikov

Anketa časnika Washington Post je pokazala, da skoraj tri četrtine (74 odstotkov) Američanov podpira proteste po smrti Floyda, več kot dve tretjini (69 odstotkov) jih meni, da gre za širše težave v policiji, ne pa za osamljen primer. Skupaj s silovitostjo upora, ki je na ulico privabil na stotisoče ljudi, je to pripomoglo k valu reformnih predlogov po vsej državi in na vseh ravneh, od lokalnih skupnosti do poslanskega doma v kongresu. Toda hkrati politiki ne želijo prehitro zajahati tega vala. Vsi se namreč dobro zavedajo, da je dovolj nov William Horton, pa bo njihova kariera zavožena.

Horton je obsojeni morilec, ki je bil sredi osemdesetih v zvezni državi Massachusetts vključen v program izhodov ob koncu tedna. Z izhoda se ni vrnil, nekaj mesecev kasneje pa je posili žensko. V tem času je bil guverner Massachusettsa demokrat Michael Dukakis, ki je pozneje ukinil program. Toda v predsedniški kampanji 1988 je George Bush starejši, ki se je predstavljal kot kandidat zakona in reda, vztrajno ponavljal njegovo Hortonovo ime, kar je počasi razšlo Dukakisove upe za Belo hišo.
 

Nekdanji podpredsednik Joe Biden, demokratski nasprotnik Trumpa ne jesenskih volitvah, ubira zelo previdne tone.
Nekdanji podpredsednik Joe Biden, demokratski nasprotnik Trumpa ne jesenskih volitvah, ubira zelo previdne tone. FOTO:


Zato skuša nekdanji podpredsednik Joe Biden, demokratski nasprotnik Trumpa ne jesenskih volitvah, ubrati previdne tone. Protestnikom je sporočil, da "sliši bridkost in razočaranje vseh, ki pozivajo k spremembam" in "podpira nujno potrebne reforme". Hkrati pa je tiskovni predstavnik njegovega kampanje Andrew Bates dal jasno vedeti, da Biden ne samo nasprotuje rezanju sredstev za policijo, ampak podpira več denarja za izboljšanje policijskega dela.

George Floyd je pokopan. Če bo torkov pogreb počasi ugasnil proteste, bo morda pokopano tudi upanje, da bodo Američani deležni kaj več od kozmetičnih popravkov policijskega dela. Vsaj do novega posnetka policista, ki ubije temnopoltega moškega. In do novega izbruha jeze.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
10. 06. 2020 19.58
+7
Kar naj razpustijo policijo ,da bodo lahko ti kriminal maistri v tednu-dveh oropali vse trgovine potem bodo pa jokali in crknili od lakote ,ko nič ne bo saj kaj ustvarit ti kriminal maistri itak niso zmožni ,njihov največji domet ,ki ga premorejo je kraja in čakanje na socialo.
Ate_ist
10. 06. 2020 19.18
+8
priča smo popolni degradaciji demokratske liberalistične družbe na obeh straneh oceana
BITINOVINAR
10. 06. 2020 17.39
+3
Kot da se naši levičarji in desničarji znajo spremeniti. Na desnem polu konstanta na levem je šlo iz g. Drnovška in g. Pahorja v Kordiša, Mesca, dramskega igralca do gdč. Fajon. Je šlo po vašem na levici na bolje ali slabše. S kom sta bivša lahko sodelovala...
ArseneLupin
10. 06. 2020 17.10
+9
Torej, zgodi se rop, in kaj bo sedaj? Bo banka poslala svoje varnostnike nad roparje? Bo direkto bil plat zvona, pošiljal sms - se ljudem in jih kot na Divjem zahodu novačil za lov na roparje? Ko bodo oropali starca? Bo starec klical svoje sinove, da oni poiščejo storilca?!?! Ene močno trka ne vem katera luna, al pa coronca Zdrave Kmečke Pameti!
Uporabnik1095190
10. 06. 2020 16.01
+13
Brez policije bi bila Amerika v pol leta videti kot Liberija. V enakem času bi vsi "humanitarci in človekoljubi",utihnili in poniknili v neznano.
Zaphod
10. 06. 2020 16.33
-9
Liberija ali Libija? Ni ista država, nevednež.
Uporabnik1095190
10. 06. 2020 19.48
+2
Liberija sinko,ne vem zakaj si domišljaš,da sem zamenjal za Libijo? Liberija je še bolj v podnu kot Libija.
RamzesII
10. 06. 2020 15.59
-7
"V državi deluje več kot 18.000 različnih policij, večina (več kot 15.000) na ravni mest ali lokalnih okrožij." Imajo tudi zvezno policijo ali FBI. Pri njih nikoli ne veš kdo obravnaval kateri primer, kako se bo končalo, še mladoletnike obravnavajo kakor jim ljubo, glede na interese v ozadju, kot mladoletnikom ali kot odraslim. Sila moteč sistem. Vsak po svoje pač.
nikhrast
10. 06. 2020 16.52
+1
Pa isto v Kanadi, imaš federalne zakone, potem zakone zveznih držav ali provincij, potem pa še občinske zakone, to so by-laws. Poglej te western filme, lopovi jahajo do meje druge zvezne države, tam so pa svobodni.
Maks Novak
10. 06. 2020 14.57
+17
Amerika v bodoče gangsta paradise.
nikhrast
10. 06. 2020 15.59
+3
Amerika je bila raj za gangsterje po prvi vojni, "roaring twenties" so bili raj za kriminal, prepoved alkohola okoli deset let.
AlternativeFacts
10. 06. 2020 14.37
-10
Temelj problema človeštva je v dualizmu. Namreč ni večjega večnega vprašanja kot "Telo ali Duša"? Pa kaj bi razlagal, racionalisti vedo o tem povedati več. Jaz poznam samo tisti rek: " »Cogito, ergo sum« katerega je Trump postavil na še višji nivo: "Mislim torej sem genij" ..... No lahko pa posnemamo Descarta in pozabimo na vso jalovo učenost, s katero so nas mučili v mladosti, in se zanesti zgolj na svoj zdravi razum.....😂
CyberWorm00000
10. 06. 2020 14.45
+9
je pa dolar narastu iz 0.8 ke na 0.9 napram euru : ))) tko da ni tko neumen kokr zgleda : )))
CyberWorm00000
10. 06. 2020 14.55
+9
iz prwe roke k sm kupowal prek ameriškega amazona : ))) pršlo me je 10% skor cenejš k pa prek nemškega amazona : ))) kljub carini pa doawkom itd : ))) pustmo detalje da so wso birokracijo na carini oni oprawli : ))) jst sm sam plaču podpisal pa prewzel robo itd : )))
CyberWorm00000
10. 06. 2020 14.57
+6
pustmo detalje da bi me isti artikel na mimowrste w sloweniji kuštal skor 20% dražje : ))))
Common_sense
10. 06. 2020 14.14
+25
Gangsterji se že veselijo. Drug dealerji tudi. Nirvana.
Common_sense
10. 06. 2020 14.11
+22
Ideja o ukinitvi policije je podobna kot, če bi ukinili bolnice zato, ker je en zdravnik zašuštral enega pacienta.
Malinha
10. 06. 2020 14.02
-13
Fifić in njegov spiritum sanctum: "Lukec in Kordiš bi raje špiclje, ki bi po gostilnah prisluškovali," izhajajoč iz komsomolskih časov idealiziranega ljubljenega Istvana, ko je popisoval kdo hodi v cerkev. Fifić kot Fifić...
fljfo
10. 06. 2020 14.05
-12
Jajo je njihov ideološki brat....Si pozabil?
fljfo
10. 06. 2020 14.06
-6
»Želim delovati v ZK in prispevati svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marskistični ideologiji,«
Pan1
10. 06. 2020 13.35
+25
Jaz, na mestu Ameriške policije, v bodoče, gledam vstran, ko se dogaja kriminal, ali kličejo pomoč. Varujte se sami, kriminalce lovite sami. Pa da vidimo
Common_sense
10. 06. 2020 14.14
+11
Zato so samo v zadnjih dveh tednih prodali preko 4 mio kosovo orožja "first time gun ownerjem". Očitno po novem namesto policije velja: "Uzdaj se use i u svoje kljuse (puško)."
Kresho91
10. 06. 2020 13.29
+14
Tako kot je bil film, kako je grinch ukradel bozic, bi lahko posneli serijo, kako je moderator iz fdvja izbrisal komentarje. Verjetno bi bil top. V glavni vlogi ta iz 24ur, ki je glavni protagonist proti pravicnosti in svobodi izrazanja.
miselna policija
10. 06. 2020 13.17
-7
seveda da kamere nimajo nobenega učinka na vedenje policistov in tako bo ostalo vse do tedaj ko bodo porote žačele obsojati brutalnost policaje!!do sedaj se še to ni zgodilo!!vsi so jo odnesli brez kazni samo premestili so jih drugam!!
dirtmcgirt
10. 06. 2020 13.11
+9
še to moderator verjetno dobil kakšno prometno kazen za parkiranje na pločniku ali kej podobnega in je še zato bolj jezen na policaje in redarje. tok o nepristranskosti
Common_sense
10. 06. 2020 13.09
+16
Država, kjer je 250 mio kosov orožja bo sedaj razpustila (oz. dala manj denarja) za policijo? Da ni vsega tega iz ozadja sprožila NRA (National rifle Association)? Ker, sedaj bo prodaja orožja za osebno uporabo dramatično poskočila.
crazy but true
10. 06. 2020 13.15
+12
Demokrati in aktivisti so zadaj. Republikanci se derejo "vladavina zakona! Red! Posljite vojsko ce ne gre drugace!"..
CyberWorm00000
10. 06. 2020 13.20
+3
drgač pa policaji so oboroženi z wojaškim orožjem : )))
crazy but true
10. 06. 2020 13.24
+3
Ja, sej so nasi tudi.. samo ne nosijo jih veliko okoli, ker naceloma ni potrebe..
CyberWorm00000
10. 06. 2020 13.26
+2
nimajo omejitew k ciwili da more bit polawtomatsko itd : )))
Common_sense
10. 06. 2020 14.08
+6
Pravzaprav je ŽE poskočila. Odkar so se začeli nemiri, je bilo samo v dveh tednih prodano 4 mio kosov osebnega orožja "first-time-gun-ownerjem". Če je vsak kupil samo 1 kos orožja, to pomeni, da sta se 2 Sloveniji odločili, da si vsak kupi svoje orožje (prej ga pa nihče ni imel). Toliko o "občutku varnosti". In sedaj bi Policijo še ukinili?! ---> Državljanska vojna. Ne v mestih. Na podeželju pa gotovo.
RamzesII
10. 06. 2020 16.06
+1
"drgač pa policaji so oboroženi z wojaškim orožjem" Med policijo in vojsko ni več razlike, v ZDA je policija morala celo vrniti del vojaške, ker je bila preveč vojaška, bali so se da bi javnost spoznala notranji plan, povezan s tiho mobilizacijo policije, opremljanje ipd., ki se sicer dogaja tudi v Evropi.
dirtmcgirt
10. 06. 2020 13.09
+19
hhaahahah tale moderator je pa živ smeh. nikakor noče brat resnice in pustit da živa resnica pride na dan. kar naprej jo briše. saj je lepo ti kar živi v iluziji, in tisoče takih podobnih. v očeh takih kot je tale moderator mora policaj rožice sadit, in kriminalce lepo uprašat na kolenih še mogoče če bi se lahko malo pogovarjali. kajne. žalostno da taki ljudje obstajajo.
crazy but true
10. 06. 2020 13.16
+9
Ja, svoboda govora velja samo za leve.. ostali so itak naciji, -isti in -fobi.. skoda ker ni vec letovisca goli otok, ane? Bi imeli moderatorji lazje delo, ane..
Kresho91
10. 06. 2020 13.26
+4
Drzi in to je nevarno. Saj oviranja poti do znanja oz spoznanja lahko privede, do tega, da se zgodovina ponavlja. 90% uporabnikov bi morala zapustit ta portal, da bi lahko preostalih 10% sami sebi pesek v oci metali. Naj spletno oko pregleduje sovrazni govor, ne pa da en iz fdv izbira, kot da je on posten delilec pravice (spet brise samo eno stran). Mora se ta twitter, 24ur sistem spremenit. Ljudje imamo moč.
Common_sense
10. 06. 2020 14.09
+8
Ne samo to. Kakšrnakoli kritika Tanje Fajon je že podlaga, da ti zbriše komentar. Pa, če je 100% faktično pravilen. Čudna so pota moderatorja na 24 ur.
Kresho91
10. 06. 2020 14.12
+5
Res je. Poleg tega ob pregledu pravilnika imajo, tako netransparentno postavko, da te glava boli. Imajo nastete primere kdaj pride do krsitve (enih 10 jih je) ... no zandja je najbokj zanimiva “ce ni v skladu z naso urednisko programsko zasnovo”. Kar pomeni da lahko delajo kaj hocejo in se bodo na to sklicevali. Torej so prejsnje postsvke pesek v oci.
AlternativeFacts
10. 06. 2020 13.05
+6
Vsak Campus ima svojo policijo, vsako podjetje ima lastno policijo, vska vaška skupnost ima svojo policijo, pardon šerifa, vsako varovano naselje ima lastno policijo, potem je tu še mestna policija, pa državna policija in nenazadnje še federalna policija....Ja res ne potrebujejo policijske reforme. Lahko se zgledujejo po Severni Koreji, baje ima manj policije....
User1538643
10. 06. 2020 13.01
+2
Navada železna srajca. Morda bodo morali ustanoviti pretepaške klube in se v njih izživljati v prostem času...
KenBlock
10. 06. 2020 13.00
+4
"defund the police" ne pomeni reformirajmo policijo kot tako. T
crazy but true
10. 06. 2020 13.18
+4
Ja, to pomeni ukinit denar za policijo, torej UKINITEV policije kot organizacije..