Tujina

Ameriškega predsednika Trumpa odpeljali v bolnišnico, prejel je remdesivir

Washington, 02. 10. 2020 23.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina, Urša Vrečar, Tina Švajger
Komentarji
504

Manj kot 24 ur po tem, ko so Donaldu Trumpu in njegovi ženi Melanii potrdili okužbo s koronavirusom, so iz Bele hiše sporočili, da so ga s helikopterjem prepeljali v vojaško bolnišnico Walter Reed, kjer naj bi preventivno ostal nekaj dni. Pred odhodom v bolnišnico je Trump objavil posnetek, v katerem je, sicer vidno bled, zatrdil, da se počuti dobro. V bolnišnici so se po posvetu nati odločili za zdravljenje z remdesivirjem. Predsednik je dobro, pokonci in se sprehaja, njegovi simptomi pa se izboljšujejo, pa je njegov zdravnik sporočil novinarjem.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa so pozno zvečer po našem času odpeljali v glavno ameriško vojaško bolnišnico v prestolnici Walter Reed. Odhod v bolnišnico naj bi bil zgolj preventivni ukrep. Zdravnik Bele hiše dr. Sean Conley je ob tem v sporočilu za javnost zapisal, da se Trump počuti utrujeno, ima povišano telesno temperaturo in blag kašelj. Pred hospitalicaijo je ameriški predsednik prejel osem gramov poliklonalnega koktajla protiteles. Tega proizvaja podjetje Regeneron, gre pa za poskusno zdravljenje proti koronavirusu, ki naj bi veliko obetalo. Zdravila regulatorji sicer še niso odobrili.

Kasneje pa so se v bolnišnici po posvetovanju z zdravniki odločili za zdravljenje z remdesivirjem. "Prejel je prvi odmerek in trenutno počiva," je sporočil zdravnik Conley. Remdesivir običajno sicer prejmejo huje bolni pacienti.

Dodal je še, da Trump ne potrebuje dodatnega kisika, so mu pa zdravniki predpisali še vitamin D, cink, famotidin, melatonin in aspirin. Prva dama Melania ima po njegovih besedah le blage simptome, kašelj in glavobol ter se počuti dobro.

Trump v videosporočilu: Počutim se dobro

Trump je v zaščitni maski do helikopterja sicer odkorakal sam, medtem je celo pomahal zbranim novinarjem. Pred tem pa je posnel video sporočilo, v katerem je zatrdil, da se tako on kot prva dama počutita zelo dobro. Sicer vidno bled in utrujen se je zahvalil vsem za izjemno podporo. Pred nekaj urami je nato na Twitterju zapisal še, da vse poteka dobro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uradna govornica Bele Hiše Kayleigh McEnany je povedala, da bo opravljal svoje dolžnosti iz pisarne v bolnišnici. "Iz previdnosti in po nasvetu njegovega zdravnika bo predsednik naslednjih nekaj dni delal iz predsedniške pisarne v bolnišnici Walter Reed." Dodala je, da je Trump ves dan, kljub simptomom bolezni, delal.

Zdravnik Bele hiše dr. Sean Conley, obkrožen z devetimi zdravniki, ki zdravijo Trumpa, je stopil pred novinarje.
Zdravnik Bele hiše dr. Sean Conley, obkrožen z devetimi zdravniki, ki zdravijo Trumpa, je stopil pred novinarje. FOTO: AP

"To jutro je predsednik zelo dobro," je pa je zdravnik Bele hiše dejal Conley v prvi izjavi o predsednikovem zdravstvenem stanju po sprejemu v bolnišnico. Kot je pojasnil, zadnjih 24 ur Trump nima povišane telesne temperature, izboljšujejo pa se tudi njegov kašelj in zamašenost nosu. Saturacijo ima 96-odstotno. Dodal je, da je zdravniška ekipa "izredno zadovoljna z njegovim napredkom" in da njegovo zdravstveno stanje podrobno spremljajo.

"Ameriški predsednik je zelo dobro, je pokonci in se sprehaja, njegovi simptomi pa se izboljšujejo," pa je pozno popoldne po našem času novinarjem pred bolnišnico v v Marylandu nato povedal njegov zdravnik Conley.

Zdravniki so na novinarski konferenci še povedali, da ameriški predsednik "ni priključen na kisik" in da nima težav z dihanjem ali hojo ter da dela. Conley sicer ni povedal, ali je morda prej potreboval pomoč pri dihanju, dejal je le, da danes kisika ne potrebuje.

Na konefernci, ki jo je bilo mogoče v živo spremljati tudi preko družbenih omrežij, so zdravniki še povedali, da jim je Trump rekel, da se počuti celo tako dobro, da bi bolnišnico lahko zapustil že danes. Ne morejo pa še povedati, kdaj ga bodo dejansko odpustili, saj je predvideno najmanj petdnevno zdravljenje z remdesivirjem.

Conley je dodal, da je on tisti, ki je iz previdnosti priporočil, da predsednika premestijo v bolnišnico. "Smo 72 ur po diagnozi. In prav prvi teden covida-19 - predvsem dnevi od sedmega do desetega - so najbolj ključni pri določitvi verjetnega poteka te bolezni," je dodal. Britanski BBC ob tem izpostavlja, da je Trump pozitiven test na okužbo potrdil v petek zjutraj, kar je tako pred okoli 36 urami. 72 ur, ki jih je navedel zdravnik, bi pomenilo, da je za okužbo vedel že prej, a je niso sporočili javnosti.

Trump se je kasneje preko družbenega omrežja Twitter še enkrat oglasil. Zahvalil se je zdravnikom, medicinskim sestram v bolnišnici ter vseh drugih podobnih insitucijah, kjer se borijo z okužbami. "V zadnjih šestih mesecih je bil dosežen izjemen napredek v boju proti tej kugi. Z njihovo pomočjo se počutim dobro," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Da bo naslednjih 48 ur ključnih za Trumpa v boju s covidom-19, pa je medtem ameriškim novinarjem dejal neimenovani vir, ki je po navedbah CNN seznanjen z zdravstvenim stanjem predsednika ZDA. Novinarjem v Beli hiši naj bi prav tako razkril, da je bilo njegovo zdravstveno stanje oziroma "vitalni znaki" v zadnjih 24 urah "zelo zaskrbljujoči", prihodnjih 48 ur pa bi lahko bilo kritičnih, kar se tiče izboljšanja. "Še vedno nismo na jasni poti polnega okrevanja," je dodal. Conley je sicer nekaj trenutkov pred tem novinarjem pred vojaško bolnišnico, kjer je hospitaliziran predsednik ZDA, zatrjeval, da se ta počuti "zelo dobro". CNN je za dodatna pojasnila zaprosil Belo hišo, odgovore še čakajo.

Vse več okuženih med Trumpovimi stiki 

Da sta z ženo Melanio okužena s koronavirusom je Trump sporočil na Twitterju v noči na petek po našem času. Predsedniški par so testirali, potem ko je bila pozitivna svetovalka iz Bele hiše Hope Hicks. Ta je bila s predsednikom pogosto v stiku, z njim je odpotovala tudi na torkovo televizijsko soočenje v Cleveland.

Sledila so številna testiranja vidnejših politikov in tesnih stikov Trumpa, med drugim so bili na testiranju negativni demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, podpredsednik Mike Pence in vodja demokratske večine v kongresu Nancy Pelosi

So pa v zadnjih dneh potrdili številne okužbe v Beli hiši in med stiki predsednika, med drugim pri vodji Trumpove predsedniške kampanje Billu Stepienu, ki ima blage simptome bolezni, ter pri njegovi nekdanji svetovalki Kellyanne Conway. Okužena sta tudi senatorja Mike Lee in Thom Tillis

Vsi so pred dnevi udeležili dogodka pred Belo hišo, na katerem je Trump predstavil Amy Coney Barrett kot kandidatko za vrhovno sodnico. Okužbo so potrdili tudi pri novinarju, ki je bil prav tako na omenjenem dogodku - okoli 200 udeležencev sicer ni nosilo zaščitnih mask, prav tako se niso držali varnostne razdalje. Barrettova je sicer včeraj sporočila, da je bila na testiranju negativna. Simptomi okužbe se običajno pokažejo po približno petih dneh. 

Trump je imel po tem dogodku pred Belo hišo tudi predvolilno zborovanje v Pennsylvanii. V Beli hiši pa je sprejel družine vojaških veteranov. Dva dni kasneje je sledilo predsedniško soočenje z Bidnom v Clevelandu, kamor je Trump letel skupaj s številnimi svetovalci, ki pa ob izkrcanju z letala prav tako niso nosili mask. Med samim soočenjem pa je bila prva dama Melania edina izmed Trumpove družine, ki je imela na sebi masko, medtem ko drugi družinski člani tega niso želeli, kljub temu da so jim bile maske ponujene.

Trump je pred Belo hišo predstavil Amy Coney Barrett.
Trump je pred Belo hišo predstavil Amy Coney Barrett. FOTO: AP

Dan po soočenje je Trump letel v Minnesoto, kjer se je skupaj s Hicksovo udeležil predvolilnega donatorskega dogodka. V večernih urah je imel še eno zborovanje pred tisoči udeležencev. Zatem sta tako Trump kot Hicksova odletela nazaj v Washington, na poti pa se je Hicksova izolirala, saj se je počutila slabo. Naslednji dan je Trump odletel še v New Jersey, kjer se je udeležil zasebnega donatorskega dogodka. Okoli ene ure zjutraj je na Twitterju sporočil, da je bil na testiranju pozitiven.

Prva dama Melania Trump, ki so ji v petek prav tako potrdili okužbo z novim koronavirusom, se po besedah zdravnikov počuti dobro in okreva doma.

Natančno število ljudi, s katerimi je bil Trump v stiku, ni znano, številka pa naj bi bila dokaj visoka. V Beli hiši naj bi sicer po potrditvi okužbe pri predsedniku Trumpu zavladala panika, osebje naj bi se začelo množično testirati. Še dodatno jih je razburilo dejstvo, da nekaterih vidnejši člani adminstracije, kljub Trumpovi okužbi, še vedno ne nosijo zaščitnih mask. 

Ker se Amerika že sprašuje, ali bodo aktivirali 25. amandma ustave, ki govori o prenosu dolžnosti predsednika, so iz Bele hiše sporočili, da je predsednik Trump še vedno polnomočni predsednik. V kolikor bi bil Trump nesposoben opravljati predsedniške dolžnosti, bi te prevzel podpredsednik Mike Pence, če bi še on zbolel, pa teoretično celo vodja demokratske večine v kongresu Nancy Pelosi

Medtem je Trumpu hitro okrevanje zaželel tudi predsednik Barack Obama, protikandidat na prihajajočih volitvah Joe Biden pa je umaknil vse negativne politične oglase. Želje po hitrem okrevanju so ameriškemu predsedniku zaželeli številni amerški in svetovni voditelji, tudi slovenski politični vrh.

Vojaška bolnišnica Walter Reed, kamor so prepeljali Trumpa.
Vojaška bolnišnica Walter Reed, kamor so prepeljali Trumpa. FOTO: AP

74-letni Trump je sicer v rizični skupini obolelih za koronavirusom, tako zaradi starosti kot zaradi svoje klinične debelosti in življenjskega sloga. Po poročanju ameriških medijev je Trump v pogovoru z novinarjem Bobom Woodwardom dejal, da se ne boji, da bi se sam nalezel virusa. 

Na Trumpa so sicer že od začetka izbruha pandemije letele kritike o podcenjevanju nevarnosti, ki jo virus predstavlja, ter da je s svojimi zavajujočimi izjavami za javnost ogrožal življenja Američanov. V ZDA je do sedaj za posledicami okužbe umrlo preko 200.000 ljudi, največ na svetu. Med drugim je spomladi razburil z izjavo, da bo virus s toplim vremenom čudežno izginil kar sam. Med drugim je novinarski konferenci tudi predlagal, da bi okužene s koronavirusom lahko zdravili kar z vbrizgavanjem razkužila. Obenem pa je zavračal nošenje zaščitne maske ter se nedavno celo norčeval iz Bidna zaradi nošenja maske. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (504)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozo1984
04. 10. 2020 09.11
zakaj pa ostalihljudi ne obravnavajo kot TRAMPA, saj so tudi oni ljudje. toliko o Ameriki
bozo1984
04. 10. 2020 09.08
zakaj pa vseh osalih ljudi ne obravnavajo kot TRAMPA saj so tudi ljudje,
Uporabnik1211614
03. 10. 2020 21.57
Dramatizirat pa znate!
daiči
03. 10. 2020 21.00
Zanimivo kako se ameriski predsedniki tako veliko furajo s tem helikopterjem, zdej nevem a je ta helikopter tako zanesljiv, ampak dosti je nesrec s helikopterji. Velik tvegajo imho ko ga skoz furajo, ker k gre v luftu kaj narobe, gre ponavad oreng narobe.
inowu
03. 10. 2020 20.26
direkt u žilo je menda predlagal pred časom.
dane30
03. 10. 2020 17.57
+6
Vsi tisti, ki navijate za Bidna en argument zakaj? A se zavedate, da ce zmaga Biden, ni zmagal on, ampak ljudje, ki stojijo za njim, se pravi orozarski in pedofilski lobij. To pomeni napad na Iran, vracanje vojske na Bliznji vzhod, poslabsanje odnosov z S. Korejo, posledicno ogromen naval migrantov na EU. A res nc ne spremljate politike in samo 24 ur gledate?
slo_veter
03. 10. 2020 18.31
-5
ja in točno to se bo zgodilo, tudi če zmaga trumpl.
nikhrast
03. 10. 2020 20.42
-3
Gledamo Fox, pa še tam imajo dvom o Trumpu, samo poglej kaj je Chris Wallace mislil o Trumpu po zadnji debati.
VAREN
03. 10. 2020 17.20
-9
Kar tam naj ostane za vedno, saj za drugam ni. Pa železno masko na faco.
sannja5
03. 10. 2020 17.16
+6
ne vem, zakaj se spravljajo nad Trumpa. Častilo se je hinavce, ki so se smehljali in sofisticirano govorili, istočasno pa so v vojnah ubili milijone. On ni začel nobene vojne, on je edini, ki se upa direktno govorit, ki pokaže s prstom tudi na Kitajce in je dosegel spravo celo s Severno Korejo. On je kot plemič iz Game of Thrones, surov, močan, direkten, voditeljski. Želim mu zdravja, enako njegovi soprogi!
nikhrast
03. 10. 2020 20.49
-2
Povej kaj misliš o njegovih davčnih polah, pa njegovih bankrotih..., pa zdaj, zida ni zgradil, s trgovinskimi sporazumi sami problemi, s Severno Korejo nobenega sporazuma, coronavirus strategija je polomija, pri zdravstvo ni naredil nič...
Ost1234
03. 10. 2020 17.14
-4
Ko je šlo za zdravje državljanov, je afne guncal ....
big_foot
03. 10. 2020 17.13
+0
Ja naj proba svoja zdravila... grgranje belila, pa razkužilo v žilo. Pa veliko sreče.
nikita50
03. 10. 2020 17.10
Mi lahko kdo pove, kaj pomeni klinična debelost.
nikhrast
03. 10. 2020 20.38
-2
Uradno je "obese", predebel, to ugotovi stroka, ne pa folk na cesti.
TolstojV
03. 10. 2020 17.10
+3
Po Trampovi vedeževalki Trampu in predsedniku ZDA ne kaže dobro! Pravi takole" svtleča luna bo vse bolj temnela, hudič bo skakal iz veje na vejo v podobi črnega ptiča nato bo bela hiša potemnela za trenutek ko se bo iz nje dvignil črni dim, ta črni zlodej dim bo izginil za vselej, potem bo bela hiša postala še bolj bela podobna bo belemu biseru! No sedaj pa razumi, če lahko to vedeževalko!
Hellsrael
03. 10. 2020 17.04
-3
Ce je vanga zadela bom presrecen, samo naj mu zadonijo zvonovi
Karantanija
03. 10. 2020 18.39
+3
Vsakemu bi morali želeti, da ozdravi, ne pa tole! Še kako hitro se nam lahko vrne vse, če smo hudobni!
Karantanija
03. 10. 2020 18.39
+2
Vsakemu bi morali želeti, da ozdravi, ne pa tole! Še kako hitro se nam lahko vrne vse, če smo hudobni!
nnanna
03. 10. 2020 16.36
+5
naj pije razkužilo kot ga je sam predlagal za svoje državljane!
Arabella111
03. 10. 2020 16.18
+1
No, to je res novica.
Napilek
03. 10. 2020 16.11
+1
Ce je je COVID 19 kamiločni caj proti temu kaj prihaja:)
Napilek
03. 10. 2020 16.09
+4
JE BABA VANGA ZADELA?
kure bedne
03. 10. 2020 16.06
+3
Je novinar napisal, da je bil vidno bled. Ne verjamem, ker trump dnevno uporablja solarij. Mal bodimo sedaj pozorni, kaj vse se bo dogajalo ob njegovi odsotnosti.
gasper111
03. 10. 2020 16.05
+7
"Prva dama ima po njegovih besedah le blage simptome, kašelj in glavobol ter se počuti dobro" a glavobol in kašelj sta po novem definicija dobrega počutja? Kašne izjavljajo nekateri.
jugatneme
03. 10. 2020 15.58
+4
....to je že stara novica....pa je Trumpu že kaj bolje??? Razkužilo v žili že prijelo?