Tujina

Ameriški kongresniki izvršnega direktorja TikToka zasliševali skoraj pet ur

Washington, 24. 03. 2023 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršnega direktorja TikToka Šova Dzi Čeva so v četrtek v ameriškem kongresu zasliševali kar štiri ure in pol. Pred kongresom je stalo že več vodij tehnoloških podjetij in gotovo jim ni bilo prizaneseno. A kot so izpostavili mnogi, je pri tokratnem zaslišanju izstopala vztrajnost zasliševalcev, ki so bili pri zastavljanju vprašanj ostri, nekateri že na meji nesramnosti.

Kot poroča BBC, niso popustili ne demokrati ne republikanci. A BBC-jevi novinarji so uspeli med občasno kar frustrirajočim zaslišanjem razbrati tudi nekaj novih informacij. 

Čevovi otroci ne uporabljajo TikToka

Na neki točki zaslišanja je demokratska kongresnica Nanette Barragan Čeva vprašala, ali njegovi otroci uporabljajo TikTok. Pojasnil je, da njegovi otroci aplikacije ne uporabljajo, ker živijo v Singapurju, kjer različica TikToka za otroke, mlajše od 13 let, ni na voljo.  

Čev je pojasnil, da je otroška različica aplikacije na voljo v ZDA in da bi jo svojim otrokom dovolil uporabljati, če bi bili v Ameriki.

Šov Dzi Čev
Šov Dzi Čev FOTO: AP

Inženirji družbe ByteDance na Kitajskem imajo dostop do nekaterih podatkov iz ZDA

Francoske oblasti so danes prepovedale uporabo aplikacij TikTok, Twitter in Instagram na mobilnih telefonih javnih uslužbencev, saj aplikacije po njihovem mnenju ne zagotavljajo ustrezne ravni varstva podatkov. "Prepoved bo začela veljati takoj," je na Twitterju zapisalo ministrstvo za preoblikovanje javnega sektorja in javno upravo ter dodalo, da prepoved velja tudi za Netflix. Francija je zadnja v vrsti držav, ki so uporabo TikToka, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, iz varnostnih razlogov na službenih napravah svojim zaposlenim prepovedale. 

Čev je ves čas govoril o politiki, imenovani "Project Texas", ki bo vse podatke v ZDA shranjevala pod nadzorom ameriškega podjetja Oracle. Vendar projekt Texas še ne deluje v celoti. Čev je tako potrdil, da imajo inženirji družbe ByteDance na Kitajskem trenutno dostop do podatkov. "Zanašamo se na globalno interoperabilnost, kitajski inženirji imajo dostop do podatkov," je dejal.

To je bilo priznanje, h kateremu so se politiki vedno znova vračali. Izpostaviti so želeli, da je težko razumeti, da kitajska vlada ne bi mogla dostopati do podatkov, če pa do njih lahko dostopajo inženirji na Kitajskem.

Čev ima delnice v družbi ByteDance

Čev je skušal TikTok distancirati od ByteDancea, a pri tem ni bil preveč uspešen. Kitajsko podjetje je po kateri koli definiciji lastnik TikToka. Čev je bil včasih tudi glavni finančni direktor družbe ByteDance.  

Čev sprva na vprašanje, ali ima v lasti delnice ByteDancea, ni želel odgovoriti, a je pod pritiskom zakonodajalcev na koncu vendarle priznal, da jih ma. Kljub temu je želel nakazati, da ta povezava ni pomembna.  

Šov Dzi Čev
Šov Dzi Čev FOTO: AP

Kaj pa Cambridge Analytica?

Čev se je načeloma zadrževal in članom kongresa ni vračal udarcev. A v redkih trenutkih je vendarle udaril tudi on – in to učinkovito.  

Ko so ga spraševali o tem, kako TikTok uporablja uporabniške podatke, je dejal: "Z vsem spoštovanjem, ameriška podjetja nimajo dobrih izkušenj s podatki. Samo poglejte Facebook in Cambridge Analytico."

Čeprav je kongresnike s pripombo zbodel, ima, kar je povedal, smisel. Zbiranje osebnih podatkov uporabnikov Facebooka s strani podjetja Cambridge Analytica, britanskega političnega svetovalca, in drugih aplikacij tretjih oseb je prah dvignilo leta 2018. 

Zakonodajalci so bili enotno proti TikToku

TikTok je bil že od začetka dvostransko kritiziran, vendar je bila stopnja nezaupanja in skepticizma tako s strani republikancev kot demokratov izjemno velika. "Hvala, gospod Chew, da ste združili republikance in demokrate," je dejal republikanec Dan Crenshaw.

Res je bilo zanimivo videti, da se je toliko politikov, ki se ne strinjajo tako rekoč o ničemer, vendarle enotno strinjalo, da je TikTok varnostna grožnja.

TikTok se je sicer kasneje pritožil, da so ukrepom platforme za varovanje podatkov posvetili premalo časa. Tiskovni predstavnik aplikacije je izpostavil še, da na TikToku služi kar pet milijonov podjetij, obožuje pa ga 150 milijonov Američanov.  

TikTok je, kot kaže, za agresivno lobiranje v Washingtonu porabili milijone, a glede na razplet v kongresu bo moral porabiti še veliko več. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
24. 03. 2023 14.53
-6
Na koncu se pa naveličaš gledati te TikTok posnetke, večinoma so "goofy". Pa nehajte s to fonetično pisavo, Čev ali Chew?
Pikaa1234
24. 03. 2023 14.40
+1
prepovedat po celem svetu pa fertik skupaj s facebookom in ostalim nepotrebnimi ''socialnimi'' smetmi pa naj se folk rajs vrne v naravo pa tam debatira.
nestabilen
24. 03. 2023 13.22
+2
Ko Ameriki nekdo "krade" denar potem tudi vojna ni izkljucena.Pac imajo Kitajci vedno vec boljsih stvari kot Amerika in najboljse je to prepovedat ali pa uvest sankcije.
Misija1
24. 03. 2023 13.35
-1
Vedno več boljših stvari? V računalništvu so Kitajci ne samo za američani, pač pa tudi za J. Korejci, Japonci in Tajvanom. Še po 50 letih Kitajc ni sposoben narediti solidnega računalnika, solidnega procesorja, grafičnih pospeševalnikov in operacijskih sistemov. Še danes kitajski javni sektor skupaj z vojsko uporablja ameriške računalnike in komponente. Ko na Kitajskem kdo krade državi, ga čaka usmrtitev s strelom v tilnik, javno na stadionu. Če to naredi američan na Kitajskem, bo sicer tega dela razbremenjen. Bo pa vseeno cela štala.
peglezn
24. 03. 2023 14.53
+3
Malo si za cajtom @misija. Če omenjaš ravno PC in procesor... največ PC-jev letno naredi Lenovo (že dolgo pod Kitajci). Za procesorje, čipe in druge polprevodnike se, kolikor vem, še vedno uporablja Silicij. Poguglaj, kdo ga ima 14x več kot drugouvrščeni in 27x toliko kot Amerika.
Na pol ovca
24. 03. 2023 15.44
+1
Misija ti pa si opran al pa samo zabit verjetno drugo
cirenij
24. 03. 2023 12.16
+3
Groza, kaj se gredo ti pokvarjeni zapadni politiki in njihovi pristaši!
Misija1
24. 03. 2023 12.26
+4
Groza, kajne? Da v svoji državi blokirajo tuje firme. Kot to dela Kitajska recimo. Za praktično vse zahodne programe, aplikacije. In to brez debate, brez nekih pogovorov, zasliševanj. BLOKADA. Brez debat
HumanNOTsheep
24. 03. 2023 13.23
-1
Misija 1 pa še par so še edini borci za ameriške pravice .... jbga misija čas ameriške nadvlade je konec ... pa da vidimo kaj so še drugi zmožni
nestabilen
24. 03. 2023 13.26
-1
Kje si te pravljice prebral ?? V Ameriskih medijih.Kdor hoce sodelovat z Kitajsko se mora prilagodit Kitajcem.Tudi Musk se je moral da je dobil Tesla obrate na Kitajskem.Seveda Americani mislijo da vladajo celem svetu in se moraji vsi prilagodit Ameriki.
Misija1
24. 03. 2023 13.37
+1
Takšne pravljice o koncu ameriške nadvlade tebi podobni pišejo že 20 let. A glej ga zlomka, še vedno so številka 1. Ne pravim, da je to dobro. Ampak vedno bo nekdo številka 1. In veliko raje vidim, da so to Američani, kot pa Kitajci. Če pa si nasprotnega mnenja, pa si vabljen na obisk na Kitajsko, da vidiš, koliko možnosti za uspeh boš imel tam.
_Heisenberg_
24. 03. 2023 11.29
+3
TikTok je zakon.Dobivam novice direktno iz prizorisca od navadnih se ne podkupljenih ljudi.
debelaberta
24. 03. 2023 12.43
+4
hahah direkt nepristransko iz ruske fronte praviš
ecoliqua
24. 03. 2023 11.24
+0
Isto k pri nas desni so pokupili petrol in vlecejo denar
bu?e24 1
24. 03. 2023 11.21
+2
Gdaj bojo direktorja fizerja tko hmmm nikoli
Na pol ovca
24. 03. 2023 10.30
+7
Bobro da Windows, Android, Apple, FB, TW.... Ne vohunijo hahaha.....je pa tako Tik Tok tako hot Huavei ni iz majhne Finske kot Nokia tako da bo težko sesul zadevo in odrezal NE ameriško konkurenco.... lahko boste sesul Tik Tok v ZDA to pa je tudi vse...isto kot je počela sovjetska zveza
Besim Krasniqi
24. 03. 2023 11.19
+2
Res je😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Misija1
24. 03. 2023 11.35
+0
In isto, kot to počne Kitajska pri vsaj 90 procentih tujih korporacij. Blokirane, v vseh pogledih. BLokada povsod. In nimaš kaj mrdnit. Vsaka država lahko po svoje regulira te zadeve in po eni strani je prav. Kitajska zelo zelo skrbi za to, da ima znotraj svoje države MONOPOL nad vsem. To velja tudi za lokalne firme, ki imajo vedno prednost pred tujimi. Odpreti podjetje na Kitajskem je nočna mora. Odpreti kaj večjega, misija nemogoče. Tako da naj Kitajci najprej pred svojim pragom počistijo, potem pa lahko drugim solijo pamet.
GMajky
24. 03. 2023 13.14
-1
misija1, ce ti je zahod tako vsec, se pa tja preseli!
Misija1
24. 03. 2023 13.40
+2
Morda si preskočil kakšen razred v osnovni šoli, ampak kolikor mi je znano, je Slovenija na meji med zahodom in vzhodom. In kolikor mi je znano, prav vsi in tudi ti pridno koristiš piškotke, ki so plod zahoda. Bore malo je vzhodnih produktov, ki boš jih našel pri sebi doma ;) aja, samo res. Takšni kot ti obožujete super duper zahodne stvari, samo pozabljate izvor.
NeMoresVerjet
24. 03. 2023 10.23
+4
Dokaz, da je treba ameriske firme udariti po zepu in groziti z istimi sankcijami. Pa naj se ksonrece, da zidi in Zuckenberg nimajo vlade v zepu. Tole je bil sramoten dokaz, da je Zuckenbergovo lobiranje/podkupovanje uspesno kupilo dovolj kongresnikov da mu bo uspelo izriniti najvecjega konkurenta.
Misija1
24. 03. 2023 11.37
+0
Prijatelj dragi, na Kitajskem je blokirano skoraj vse, kar je ZAHODNEGA! Tako da ne o sankcijah, ker je nerelevantno. Vsaka država lahko po svoje regulira to, kar se dogaja v lastni državi. Kitajska je nočna mora za zahodne vlagatelje, firme, itd..
proofreader
24. 03. 2023 10.03
+7
Na začetku mu očitajo cenzuro, potem čez pol ure pa zakaj TikTok ne umika objav dovolj hitro.
borjac
24. 03. 2023 10.01
+7
Ameriški kongresniki izvršnega direktorja TikToka zasliševali skoraj pet ur, zasliševanje je bilo zelo agresivno na trenutke nesramne, TO NI NIČ DRUGEGA KOT POLITIČNO UNIČEVANJE KITAJSKE KONKURENCE.
Misija1
24. 03. 2023 11.39
+4
In? Kaj porečeš na to, da na Kitajskem do tega niti ne pride, saj država avtomatsko BLOKIRA večino zahodnega. Sploh pa aplikacije!! Tako da do nekih obravnav niti ne pride. Ni nobene diskusije, nobenih pogovorov, nobenih možnosti. Država avtomatsko blokira zahodne programe, aplikacije, itd.. Pa še kaj več. Tako da v zgodbi ZDA-Kitajska ne moremo soditi američanom, ker moramo najprej soditi Kitajcem.
proofreader
24. 03. 2023 09.58
+4
Dejansko so bili nesramni. Skakali so mu v besedo in ga žalili, kot naši levičarji desne politike.
proofreader
24. 03. 2023 09.56
+8
Kdaj bomo v EU prepovedali Facebook in Instagram? Z enakimi argumenti.
proofreader
24. 03. 2023 09.56
+9
Namesto TikTok rečeš Meta, namesto Kitajska rečeš ZDA. In je vse enako.
HUSO BOSS
24. 03. 2023 09.51
+10
VELIKA KONKURENCA FACEBOOKU IN TO JIH NAJBOLJ BOLI
Krneki 00
24. 03. 2023 09.44
+9
če bi bil v njihovi lasti bi ga še promoviral
Fluxx
24. 03. 2023 09.41
+8
Ni Čev ampak je Chew.
samastur
24. 03. 2023 09.32
+16
hmm.... vecina, ampak res večina aplikacij zahteva za uporabo privolitev v osebni imenik, slike, lokacijo in podobno. In sedaj napadajo tik tok. Verjetno je problem, ker ni v ameriški lasti kajne? Vse je samo zaradi priljubljenosti in denarja.
hansola
24. 03. 2023 09.46
-2
A to, ko so več dni imeli v delu Zuckerberga si pa priročno pozabil? Al si pač en nerazgledan slovencelj spet?
proofreader
24. 03. 2023 09.57
+2
samastur
24. 03. 2023 10.04
+0
Vem, da so ga imeli, ampak jaz "nerazgledani" slovencelj in ti "pametnjakovič" si pozabil ali pa nerazgledan, so takrat imeli konkretne dokaze za zlorabo facebooka. Sicer jih ni zlorabil Zuckerberg, ampak kot upravljalec zadeve ni zašitil. Toliko je bilo takrat iz medijev pač. Sem absolutno za zahodno tehnologijo in last v "zahodnih" rokah. Ampak bodimo pa pravični!
Misija1
24. 03. 2023 11.42
+2
O pravičnosti vprašaj Kitajce na Kitajskem. Tam je blokirano domala vse, kar je zahodnega. Sploh pa aplikacije, programi. Če bi Kitajci znali narediti dostojen računalnik, operacijski sistem, procesorje in grafične pospeševalnike, bi blokirali še vse kar je Intelovo in AMD-jevo ter forsirali svojo proizvodnjo. Ker pa je kar se tiče računalništva ZDA še vedno številka 1, pa Kitajci še vedno tipkajo na računalnike, ki jih poganjajo Intelovi in AMDjevi procesorji. In operacijski sistemi razviti v ZDA. Kakorkoli, čim je možnost, Kitajska blokira vse, kar je zahodnega. In ni razgovorov, pogovorov, zasliševanj.