Tujina

Ameriški lovci leteli nad BiH: v opozorilo Dodikovim težnjam po odcepitvi

Sarajevo/Banjaluka, 09. 01. 2024 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
567

Tri ameriška bojna letala so v ponedeljek preletavala nekaj mest Bosne in Hercegovine. Posebno vojaško vajo je ameriška vojska, v sodelovanju z oboroženimi silami BiH, izvedla na predvečer neustavnega praznika, ki ga v manjši entiteti obeležujejo kot dan Republike Srbske. S tem so poslali opozorilo predsedniku RS Dodiku, ki v zadnjem času grozi z odcepitvijo. A Dodik je prelet označil za "brezsramno kroženje, ki vznemirja državljane", v svojem govoru na slovesnosti pa je znova negiral genocid in poveličeval vojne zločince.

"Posebne enote vojske ZDA in oborožene sile BiH so danes na območju Tuzle in Brčkega uspešno izvedle bilateralno kopensko-zračno vajo z JTAC ekipami in dvema lovcema F-16, 'bojni sokoli'. To usposabljanje se izvaja v okviru aktivnosti ameriških oboroženih sil na izmenjavi taktike, operativnih metod in procedur z OS BiH, in potrjuje zavezanost Združenih držav Amerike ozemeljski celovitosti in suverenosti BiH. Združene države Amerike ne bodo mirno opazovale izzivanja institucij BiH in Daytonskega mirovnega sporazuma," so sinoči o preletu letal zapisali na Facebookovi strani ameriškega veleposlaništva v BiH. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med tremi ameriškimi bojnimi letali je bil tudi KC-135 Stratontanker, ki je, sodeč po podatkih na spletni strani Flightradar24, proti Bosni in Hercegovini poletel iz baze v Mildenhallu v Veliki Britaniji. 

V zračni prostor BiH je vstopil okoli 12.45, tri ure je krožil nad nekaj mesti, malo pred 16. uro poletel nad Banjaluko in nato zapustil zračni prostor BiH.

Flightradar24 kaže pot ameriškega bojnega letala
Flightradar24 kaže pot ameriškega bojnega letala FOTO: Flightradar24

Prelet ameriških lovcev nad mesti v manjši entiteti BiH je jasno opozorilo politiki Milorada Dodika, ki v zadnjem času razburja z napovedmi o odcepitvi Republike Srbske. 

V sporočilu za javnost je ameriško veleposlaništvo v BiH poudarilo, da ustava Bosne in Hercegovine ne zagotavlja pravice do odcepitve, in da bodo ZDA "ukrepale, če bo kdor koli poskušal spremeniti ta osnovni element Daytona".

Član Predsedstva BiH Denis Bećirović je pozdravil prelet ameriških bojnih letal. "ZDA so dokazani prijatelj in zaveznik države Bosne in Hercegovine, ki kontinuirano dajejo podporo stabilnosti, varnosti in ekonomskemu napredku naše države. Prelet ameriških letal se je odvijal v zračnem prostoru države Bosne in Hercegovine in to je prijateljska poteza, ki jo odobrava ogromna večina državljanov Bosne in Hercegovine," je po poročanju Radia Sarajevo dejal Bećirović.

V Banjaluki aplavz za vojne zločince, Dodik znova zanikal genocid

V ponedeljek zvečer so v Banjaluki priredili slovesnost ob neustavnem prazniku, dnevu samooklicane državnosti Republike Srbske, ki ga je ustavno sodišče v BiH prepovedalo kot diskriminatornega do nesrbskih prebivalcev v tej manjši entiteti. Praznik sicer obeležujejo 9. januarja. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, ki je prelet ameriških lovcev F-16 nad BiH označil za "brezsramno kroženje, ki vznemirja državljane". Šalil se je tudi, da je prelet prispeval k obeležitvi obletnice razglasitve RS. Prepričan je, da se proti RS bije "hibridna vojna", ki jo po njegovem mnenju vodijo ZDA. 

Neustavni praznik 9. januarja obeležujejo kot spomin na razglasitev Republike Srbske januarja 1992, kar je sprožilo vojno in kampanjo etničnega čiščenja Bošnjakov in Hrvatov z območja. 

"Zasnova Daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim so kaznovani Srbi, je temeljila na laži," je med drugim dejal Dodik. Po njegovih besedah je vse, kar se jim je zgodilo po "oboroženem spopadu", temeljilo na lažeh globalnega Zahoda. Dejal je, da Srbi ne želijo z nikomer v spopad in vojno. 

"Želimo, da RS ostane naša oaza svobode, da ne bo komu grožnja in nimamo namere, da kogar koli napademo ali da vzamemo čigav delček. Srbi so sprejeli Dayton in menili so, da je to definitivno. Črta med dvema entitetama je mejna črta. Entitetska meja bo nekega dne, če pogovori ne bodo uspešni, postala trajna," je izpostavil. 

Dodik je ob tem znova izkoristil priložnost za negiranje genocida v Srebrenici in pokol več kot 8000 Bošnjakov v tem kraju označil le kot "en strašen zločin". Ko je v svojem govoru omenil, da sta RS vodila Radovan Karadžić in Ratko Mladić (oba obsojena vojna zločinca), je sledil aplavz, poročajo bosanski mediji. Dodik je še dejal, da jih nihče ne bo prepričal, da so Srbi genociden narod ali narod, ki je imel kakršna koli zločinska nagnjenja. 

Za danes je v Banjaluki napovedana parada policije in posebnih enot. 

Letošnja parada poteka v času vse večjega števila napadov in groženj bošnjaškim in hrvaškim beguncem, ki so se vrnili v svoje kraje v RS, od koder so bili med vojno pregnani. V nedeljo so prijeli dva Srba, ki sta streljala med vožnjo mimo bošnjaške skupnosti v Srebrenici, ki je bila leta 1995 prizorišče genocida nad več kot 8000 večinoma bošnjaškimi moškimi in dečki. V ponedeljek so nato moška izpustili, po protestu srbskih prebivalcev, ki sta se jim pridružila pravoslavna duhovščina in srbski načelnik občine Srebrenica. 

'Dodik RS 'brani' tako, da nam je nad glave pripeljal bombnike'

Banjaluški novinar in analitik Miljan Kovač je za Dnevni Avaz ocenil, da Dodik s takšnim ravnanjem dokazuje, da je sledilec Miloševićeve politike, ki je Srbijo pahnila v Natovo bombardiranje. "K sreči je Dodik le majhen Sloba in nima kapacitete zla, ki ga je imel ta diktator. Drugače bi bil tako kot on pripravljen tudi preko nedolžnih žrtev in preko ruševin, da brani svoj fotelj oziroma milijone ali milijarde, ki so mu bivanje na tem fotelju omogočili, da si jih vzame," je izpostavil banjaluški novinar. 

Kot pravi, namesto da bi BiH sprejemala evropsko zakonodajo, izkoriščala evropske sklade in ustvarjala boljše razmere za življenja državljanov, jih ameriška letala nad mesti opozarjajo, da ne gredo v dobro smer. Dodaja, da se to še posebej nanaša na režim Milorada Dodika, ki nadaljuje s kršenjem odločitev Ustavnega sodišča BiH in grožnjami o odcepitvi. 

"To je rezultat Dodikove politike domnevne obrambe RS. "Brani" pa jo na tak način, da nam je nad glave pripeljal bombnike," je za Dnevni Avaz dejal Kovač. Dodal je, da je prav Dodik največja grožnja RS. 

Pettigrew: Entiteta je nastala kot rezultat genocidnih zločinov

Visoki predstavnik za BiH in mednarodna skupnost se morajo zavedati, da je razglasitev 9. januarja za tako imenovan dan RS morda najbolj ekstremen primer negiranja genocida in poveličevanja vojnih zločincev v RS, je opozoril David Pettigrew, profesor filozofije in študije holokavsta ter genocida na ameriški univerzi Southern Connecticut ter član Upravnega odbora Programa študije genocida na Univerzi Yale. Dodal je, da negiranje genocida in poveličevanje vojnih zločincev pomenita tudi kršenje kazenske zakonodaje BiH. 

"To je javna proslava entitete, ki je nastala kot rezultat prav teh genocidnih zločinov in tistih, ki so te zločine storili. Gre za še bolj perverzno zmagoslavno slavljenje storjenih zločinov. Predstavljanje takšnih genocidnih zločinov za 'herojsko obrambo domovine' in trditev, da je treba RS znova braniti, povečujejo verjetnost, da se bodo zločini ponovili," je po poročanju Radia Sarajevo opozoril Pettigrew. 

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Profimedia

Dodik se sicer sooča z obtožbami državnega sodišča v Sarajevu, ker je podpisal zakonodajo RS, ki zadrži odločitve ustavnega sodišča in visokega predstavnika mednarodne skupnosti za BiH, ki nadzira izvajanje Daytonskega sporazuma. Sojenje Dodiku zaradi nasprotovanja odločitvam visokega predstavnika Christiana Schmidta bi se moralo začeti 20. decembra, vendar je bilo preloženo za en mesec zaradi postopkovnih vprašanj, ki jih je izpostavila njegova pravna ekipa.

Washington je bil glavni posrednik pri Daytonskem sporazumu, s katerim se je leta 1995 uradno končala vojna v Bosni in Hercegovini. V vojni, ki je trajala štiri leta, je bilo ubitih okoli 100.000 ljudi, okoli dva milijona pa je bilo razseljenih. Daytonski sporazum je Bosno in Hercegovino razdelil na dve entiteti: Federacijo BiH, ki si jo delijo Bošnjaki in bosanski Hrvati, ter Republiko Srbsko, ki je večinsko srbska. Ureditev pa ima veliko pomanjkljivosti, med drugim je še bolj utrdila etnične delitve v državi, ima preobsežen in zapleten politični aparat in razmeroma šibko centralno vlado.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (567)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
12. 01. 2024 13.07
+3
Tako tako treba. U bosni ne bo miru dokler bojo razni dodigi na oblasti. Vojni zlocinci...
MladInPerspektiven
10. 01. 2024 11.01
+5
Gremo tupi Bošnjaki uvedite državni praznik OLUJA z Hrvati skupaj praznujte pa da jih vidite kako se bodo kremžili
periot22
09. 01. 2024 21.28
-4
Naj se peljejo Jenkiji na Rusijo če si upajo!
OvcjiPastir
09. 01. 2024 21.32
+6
patogen
09. 01. 2024 20.10
+3
Ko so leta 1992 v Slovenijo Dodikovi pošiljali Bošnjake, so peli; Oj Slovenci, vi ste res bhedhaki, nama Bosna a vama Bosanci. Danes pa tumbajo o referendumu pa pravici do samoodločbe etnično čiste vzhodne Bosne.
Yoshi3
09. 01. 2024 20.58
-2
Bosance sterade volje sprejemali že v rajnki SFRJ, da so lahko za minimalce delali v proizvodnjah, gradbiščih, gostinstvu, prometu...vse, da je lahko jodlar bil "gazda".
Yoshi3
09. 01. 2024 20.59
-2
sencina
09. 01. 2024 20.05
+8
Če bojo se naprej žokali bojo se original srbe porinali v vojno in embargo.
patogen
09. 01. 2024 20.11
+5
Tisti original odnehajo po 1 mesecu. Ni problema. Kot leta 1999.
celjan2
09. 01. 2024 20.33
+1
parkrat pokne nad Srbijo pa je konec . tako kot se je sesula vsemogočna JLA. žakelj brez dna v SFRJ!
Kostorog
09. 01. 2024 19.22
+8
Mladić, Karadžić, Dodik, jajo,,, poker asov,, ne čujem, ne vidim, ne slišim kar mi ne paše.
patogen
09. 01. 2024 20.02
-2
SlobodaNE
09. 01. 2024 21.37
+2
ticapas
09. 01. 2024 19.04
-2
Pogumni ti američani.. ni kej..
TVmindcontrol
09. 01. 2024 18.58
+0
Po komentarjih sodeč in po dogajanju v slovenskem gospodarstvu bo najboljše da vse bošnjake preselijo v Slovenijo in bojo srbi imeli mir. Nekaj takega kot se dogaja v gazi
TVmindcontrol
09. 01. 2024 18.59
-4
Slovenci so leni za delat, ne delajo otrok, populacija je vse starejša mislim, da se nebi smeli branit enega milijona bošnjakov. Đamijo imate vam jo je srb zgradil pa bo mirna bosna
bububu123
09. 01. 2024 18.56
+4
če Putin ima posebno operacijo je vojna in sankcije... če ZDA ima operacijo je miroljubno...
Kdorkoli
09. 01. 2024 19.50
+3
Zda torej zbombala Bih al kako ti mislis to vzporejati?
Yoshi3
09. 01. 2024 21.01
-1
sektor1
09. 01. 2024 18.54
+12
Ljudje v BiH si ne želijo vojn. Vojno in nastrpnost podpihujejo ravno politiki kova Dodik, ki bodo prvi zbežali preko meje, na koncu pa bo narod stradal.
za bojši jutri
09. 01. 2024 18.51
+6
Amerigose spet srbi. Upam, da dobijo pošteno lekcijo.
TVmindcontrol
09. 01. 2024 18.51
-8
Nisem vedel, da je republika srbska z 49% manjši del entitete v BiH
Kdorkoli
09. 01. 2024 19.50
+4
Yoshi3
09. 01. 2024 20.56
-2
Kollerik
09. 01. 2024 18.46
+8
Dodiku se obeta arest. Upajmo, da čim prej
Samo navijač
09. 01. 2024 18.34
-11
Bih ni v natu. Vdor v tuji zračni prostor.
zelen
09. 01. 2024 18.32
-3
res mi ni jasno zakaj se ne smejo osamosvojit, če je narod ki tam živi za.saj je vendar demokracija.
jevan
10. 01. 2024 14.15
-1
printer
09. 01. 2024 18.29
-1
Poberejo naj se, tam kjer jim je mesto...spet se mesajo zraven pri čisto vsaki zadevi...vegete prave, kot Tina...
Na pol ovca
09. 01. 2024 18.24
-5
Ameri v zadnjih vzdihlajih imperija še kar ne popustijo, Kosovo samostojno ti pač ne ....lol
Brihtniseb
09. 01. 2024 17.56
+15
A narod res ne vidi koga voli? Prav jim je, želim jim še 10 takih voditeljev. Slepi, zmanipulirani s strani narcisov, nacionalistov in klerikov... Do konca skregani z vsako logiko.
Inred
09. 01. 2024 17.41
+8
Isti pacient k Janković 😃
smuuki
09. 01. 2024 17.37
+1
Interes Rusije je zanetiti še eno vojno žarišče. V Ukraini ne gre po planih samo svetovna vojna jih še reši.
Yoshi3
09. 01. 2024 18.08
-3
Interes Amerike je zanetiti novo vojno žarišče, ker oni služijo in vladajo na ta način.