Tujina

Ameriški milijonar in obsojeni morilec umrl v zaporniški bolnišnici

Los Angeles, 11. 01. 2022 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
5

Ameriški nepremičninski dedič Robert Durst, o katerem je posneta tudi kriminalna dokumentarna serija Prekletnik: Življenje in zločini Roberta Dursta, je umrl v kalifornijski zaporniški bolnišnici. 78-letni milijonar je trpel za množico različnih bolezni, med prestajanjem zaporne kazni zaradi umora prijateljice Susan Berman, pa se je okužil tudi z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz zapora, je Durst umrl naravne smrti.

Ameriški 78-letni milijonar Robert Durst je bil lani obsojen zaradi umora najboljše prijateljice Susan Berman. To je leta 2000 umoril, da bi ji preprečil sodelovanje s policijo. Tej naj bi namreč podajala informacije o izginotju njegove žene Kathleen McCormack, ki je izginila leta 1982. Čeprav tožilci trdijo, da je Durst umoril tudi McCormackovo in nekdanjega soseda Morrisa Blacka, ki je leta 2001 v Teksasu, kjer se je milijonar skrival, ugotovil Durstovo identiteto, pa za slednja ni bil nikoli obsojen.

Kmalu po obsodbi okužen s covidom-19.
Kmalu po obsodbi okužen s covidom-19. FOTO: AP

Le nekaj dni po obsodbi na dosmrtno kazen zaradi umora Bermanove se je Durst okužil z novim koronavirusom in zaradi hujšega poteka bolezni pristal v bolnišnici. Nepremičninski dedič je imel sicer tudi številne druge zdravstvene težave, med drugim tudi raka na mehurju. 

Po poročanju CNN se je Durst zdravil v kalifornijski zdravstveni ustanovi v Stocktonu. V ponedeljek zjutraj je umrl naravne smrti, so sporočili s kalifornijskega oddelka za rehabilitacijo zapornikov, natančen vzrok smrti pa bo ugotovil mrliški oglednik v okrožju San Joaquin.

Durstovo smrt je že potrdil tudi njegov odvetnik Chip Lewis, ki je dejal, da je 78-letnik v bolnišnici doživel zastoj srca ter da ga ni bilo mogoče oživljati. 

Nedokončana zgodbo za družino Kathleen McCormack

"Po 40 letih iskanja pravice, verjamem, da je novica o Durstovi smrti zelo nezadovoljujoča za njeno družino," je dejala tožilka Miriam Roach, ki je upala, da bodo lahko milijonarju dokazali krivdo tudi v tem primeru. Durstova žena je po sporu z možem izginila 31. januarja 1982.

V dokumentarni seriji Prekletnik: Življenje in zločini Roberta Dursta milijonar z detektivi, prijatelji in družino razpravlja o skrivnostnem izginotju njegove žene. Durst pravi, da jo je nazadnje videl, ko jo je odložil na železniški postaji v Južnem Salemu. Kot je dejal, naj bi se McCromackova namenila v Manhattan, kjer je zaključevala študij medicine.

Za pravno mrtvo je bila Durstova žena razglašena leta 2017. Njenega trupla niso našli nikoli.

Kot so skozi leta poročali ameriški mediji, naj bi nepremičninski dedič Kathleen pretepel ter jo po besedah njene družine tudi prisilil k splavu. "Želeli smo, da dobi družina nekakšen zaključek ter da se Durst sooči s svojimi dejanji in prevzame odgovornost," je še dejala tožilka.

Na posnetku nehote priznal zločine

Čeprav je Durst javno zanikal vse obtožbe o umoru treh oseb, pa je na snemanju serije mikrofon ujel nekoliko drugačne besede. Ko je po enem od intervjujev še nosil mikrofon, si je na stranišču zamrmral: "Evo. Pa so te dobili."   Na posnetku je dejal tudi: "Kaj za vraga sem naredil? Vse sem jih seveda pobil."

Umore nehote priznal na kameri.
Umore nehote priznal na kameri. FOTO: AP

 

Avtorji dokumentarca so mu med snemanjem namreč pokazali anonimno sporočilo, ki ga je prejela policija, v njem pa je bila navedena lokacija trupla Bermanove. Durst, ki je bil prepričan, da mu zločina ne morejo dokazati, je dejal, da bi takšno sporočilo lahko poslal le morilec. S pomočjo analize njegove pisave, ki so jo primerjali s tisto v pismu, pa so ga razkrinkali.

Durst se je sicer na sodišču uspešno zagovarjal za umor soseda. Trdil je, da ga je ubil med samoobrambo, čeprav je njegovo truplo nato razrezal in ga odvrgel v morje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
11. 01. 2022 14.35
Upam, da so bile odlične , kjer koli se jih je polastil, herr miljonar.
hondoid
11. 01. 2022 14.26
+2
Milijonar,pa si pokvariš life..moraš bit omejen,res.🤷
Covid 19 2021
11. 01. 2022 12.56
+4
Umrl naravne smrti zaradi COVIDA-19...
booby98
11. 01. 2022 12.03
+2
Zastoj srca-previsoka doza kalija zdaj pa dokazi 😊
DesniNoGoLeviŠeManj
11. 01. 2022 11.40
+5
Upam da v mukah