Tujina

Ameriški novinar, v Rusiji obtožen vohunjenja, prvič prišel na sodišče

Moskva, 18. 04. 2023 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z., N.L.
Komentarji
8

Ameriški novinar Evan Gershkovich se je danes prvič po nekaj tednih pojavil v javnosti, in sicer na sodišču v Moskvi, kjer pa z novinarji ni govoril. Po aretaciji zaradi obtožb vohunjenja mu je bil odrejen pripor, zato je vložil pritožbo, ki pa jo je rusko sodišče sedaj zavrnilo. Ameriški novinar bo tako v ruskem priporu vsaj do 29. maja.

Zaslišanje na sodišču je postopkovno in pristojni niso odločali o vsebini obtožb, pač pa o načinu, kako bo Evan Gershkovich priprt, medtem ko čaka na sojenje, saj preiskovalci še vedno raziskujejo podrobnosti primera. 

Gershkovich je na sodišču v steklenem prostoru stal s prekrižanimi rokami, oblečen v modro karirasto srajco. Med prihodom se je na hitro nasmehnil, zbranim novinarjem pa ni rekel ničesar.

V dvorani je bila tudi ameriška veleposlanica v Rusiji Lynne Tracy. Rusija je ameriškim konzularnim predstavnikom sprva zavrnila dostop do novinarja, v ponedeljek pa so ga lahko videli. Tracyjeva je dejala, da je "dobrega zdravja in ostaja močan". "Ponovno pozivamo k Evanovi takojšnji izpustitvi," je še dejala.

Kot smo že poročali, so 31-letnega Gershkovicha, ki dela kot novinar za Wall Street Journal, aretirali 29. marca v mestu Jekaterinburg in ga obtožili vohunjenja. Kot trdijo, je poskušal pridobiti tajne podatke za ameriško vlado, kar Gershkovich zanika. 

Po aretaciji so ga premestili v zapor Lefortovo, ki ga je v sovjetskih časih vodil KGB, zdaj pa ga upravlja zvezna služba za prestajanje kazni. Večinoma so ga uporabljali za pridržanje tistih, ki jih FSB sumi vohunjenja in drugih hudih kaznivih dejanj. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zaporne kazni. 

Novinarji brez meja so sporočili, da je Gershkovich pokrival skupino ruskih plačancev Wagner v Jekaterinburgu, približno 1600 km vzhodno od Moskve. Voznik ga je odložil v restavraciji, dve uri kasneje pa je bil njegov telefon izklopljen. 

Tako ameriški predsednik Joe Biden kot republikanski in demokratski senatorji so pridržanje novinarja obsodili. Odvetniki Wall Street Journala pa so sporočili, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo Evanu in njegovi družini. Urednik BBC Rusija Steve Rosenberg ga je opisal kot odličnega poročevalca in zelo načelnega novinarja. 

Po poročilu fundacije James Foley Legacy je bilo leta 2022 v tujini neupravičeno pridržanih vsaj 65 Američanov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
19. 04. 2023 08.57
+1
red 25 leti sem nekaj mesecev delal kot monter elektro smeri v sibirskem mestu krasnoyarsk, kjer je center ruske industrije raket vseh namenov, in so me oppozorili ruski sodelavci, naj se izogibam delov mesta in con, kjer se nahajajo ti obrati,će noćem imeti težav.
marre
18. 04. 2023 21.59
+1
Jah nacin delovanja kremeljskega rezima.. Mogoce bodo kmalu spet hotl kasnga kriminalca iz zapora, pa bodo rabl zamenjavo...
rdeča petokraka
18. 04. 2023 16.15
-1
Če je vohunil, je čisto prav da so ga zaprli.
RedCell
18. 04. 2023 14.54
+1
kriminalna država...svoje novinarje pobijajo, tuje zapirajo.
Na pol ovca
18. 04. 2023 14.42
+1
Ubogi revež čist slučajno je bil ob tovarni tankov, čist slučajno je imel dokumente o proizvodnih zmogljivostih te tovarne ja vem ta del vam "pozabijo" povedati
Razumnež
18. 04. 2023 14.30
+0
Amerofobi.... A če bi v ZDA prijeli nekega Rusa, bi vpili, da gre za žvižgača, ali bi si spomnili kaj novega?
Dragica Cegler
18. 04. 2023 14.15
-3
Dragica Cegler
18. 04. 2023 14.15
+1
Zakaj pa laži v Rusijo.Če je novinar ima v svoji domovini zadosti dela