Tujina

Ameriški senat jasno: Ustavna obtožba zoper Trumpa ni neustavna

Washington, 10. 02. 2021 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Republikanci so v torek, na prvi dan senatnega sojenja, v ustavni obtožbi Donalda Trumpa zaradi spodbujanja upora proti državi celoten postopek znova skušali razglasiti za neustavnega, a znova doživeli poraz. Tokrat je z demokrati glasovalo šest republikancev. Pred tem sta svoja primera predstavila tožilstvo in obramba. Postopek se bo nadaljeval danes ob 18. uri po srednjeevropskem času.

Bivšemu ameriškemu predsedniku očitajo, da je "spodbujal upornike", ki so prejšnji mesec napadli kongres. Na tisoče se jih je v bran Trumpu zbralo pred Kapitolom, češ da so mu bile volitve ukradene in da je šlo za čisto volilno prevaro.

Bivšemu ameriškemu predsedniku očitajo, da je "spodbujal upornike", ki so prejšnji mesec napadli kongres.
Bivšemu ameriškemu predsedniku očitajo, da je "spodbujal upornike", ki so prejšnji mesec napadli kongres. FOTO: AP

Za nadaljevanje postopka ustavne obtožbe je glasovalo 56 senatorjev, proti pa je bilo 44 republikancev. Senat je o podobni resoluciji glasoval že januarja, ko se je demokratom pridružilo pet republikancev. Tokrat so demokrati poleg Mitta Romneyja (Utah), Lise Murkowski (Aljaska), Pata Toomeyja (Pensilvanija), Bena Sasseja (Nebraska) in Susan Collins (Maine) v podporo ustavni obtožbi dobili še Billa Cassidyja iz Louisiane.

To še vedno ne bo dovolj za obsodbo Trumpa na koncu sojenja, za kar je potrebna dvotretjinska večina v 100-članskem senatu, z demokrati bi moralo potem glasovati skupaj 17 republikancev. Trump ni več predsednik, čeprav tega še vedno ne priznava, in sedaj gre samo še za to, ali bo demokratom uspelo doseči potrditev prepovedi opravljanja javnih funkcij za Trumpa v prihodnje. Če ne bo šlo z ustavno obtožbo, bodo potem skušali še z resolucijo o ukoru.

Jamie Raskin: 'To je zrelo za ustavno obtožbo, tukaj ni dvoma'

Glasovanje 44 republikancev na čelu z Mitchem McConnellom (Kentucky), ki se je doslej izrekal v prid ustavni obtožbi in odgovornost za napad na kongres 6. januarja pripisoval Trumpu, je znova potrdilo, da je ustavna obtožba v ZDA predvsem politična zadeva in nima zveze z argumenti.

Demokratski tožilci so namreč pripravili podrobno utemeljeno obtožnico in jo podkrepili z dokumentarnim filmom, ki je dramatično povezal napad na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi, Trumpove izjave o "lažnih" volitvah, na katerih je izgubil, in njegove pozive privržencem, naj gredo nad kongres ter se borijo "kot hudiči", pa pohvale na njihov račun, ko so že uničevali poslopje in lovili kongresnike, da jih obesijo.

Vodja demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe Jamie Raskin iz Marylanda je med predstavitvijo celo zahlipal, ko je razlagal, da je bila v času napada z njim v kongresu prvič in verjetno tudi zadnjič njegova 24-letna hči, po poklicu učiteljica. "Oče, mislim, da mene ne bo nikoli več sem," mu je povedala, ko sta se skupaj skrivala pred Trumpovimi nasilneži, ki so rjoveli po hodnikih, napadali policiste in kričali, da jih je poslal Trump, naj preprečijo volilno krajo.

Vodja demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe Jamie Raskin iz Marylanda je med predstavitvijo celo zahlipal.
Vodja demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe Jamie Raskin iz Marylanda je med predstavitvijo celo zahlipal. FOTO: AP

"To je velik zločin in prekršek," pa je po ogledu posnetkov dodal Raskin. "To je zrelo za ustavno obtožbo, tukaj ni dvoma." Ponovno je obsodil Trumpova dejanja in dejal, da to ne more biti prihodnost Amerike. "Ne moremo imeti predsednikov, ki bodo spodbujali nasilje nad našo vlado in našimi institucijami. In to vse samo zato, ker nočejo sprejeti volje ljudstva." 

Trumpova odvetnika opravila zelo klavrno delo

Zatem sta nastopila Trumpova odvetnika, ki sta trdila, da je protiustavno, da se nekdanjega predsednika sploh vodi skozi postopek obtožbe, in demokrate obtožila, da so politično motivirani. Toda njun nastop ni bil ravno prepričljiv, saj jima tako Trumpovi zagovorniki kot tudi sam bivši predsednik očitajo, da sta delo opravila zelo klavrno. 

Trumpa je najbolj pogrelo, ko je Bruce Castor izjavil, da so ameriški volivci dovolj pametni, da si izberejo novo vlado, če jim stara ni všeč. "Trumpa so s položaja odstranili volivci," je hote ali nehote priznal veljavnost izida predsedniških volitev, česar Trump še vedno ni pripravljen storiti. "Kaj je bilo to? Res ne vem, o čem dolgovezi. Tu ni nobenih argumentov," pa je med spremljanjem nastopa odvetnika Castorja na televiziji Fox News izjavil Alan Dershowitz, ki je Trumpa branil lani v času prve ustavne obtožbe zaradi izsiljevanja Ukrajine, naj uvede preiskavo Josepha Bidna.

Castor je sicer večinoma hvalil ameriške senatorje, malce agresivnejši je bil potem drugi odvetnik David Schoen, ki pa prav tako ni podal nobenega resnega argumenta, zakaj bi bila ustavna obtožba neustavna. Trumpa sicer več ni na položaju, ker mu je potekel mandat, vendar pa je bil postopek sprožen, ko je še bil na položaju. Castor in Schoen sta hkrati trdila, da so demokrati preveč hiteli z ustavno obtožbo, zaradi česar se Trumpova obramba menda ni imela časa pripraviti, obenem pa sta trdila, da so bili prepočasni in so zamudili vlak, ker Trumpa več ni na položaju.

V času, ko je Amerika povsem razdeljena, je Schoen trdil, da bo ustavna obtožba razdelila Ameriko, da gre le za sovraštvo do Trumpa.
V času, ko je Amerika povsem razdeljena, je Schoen trdil, da bo ustavna obtožba razdelila Ameriko, da gre le za sovraštvo do Trumpa. FOTO: AP

V času, ko je Amerika povsem razdeljena, je Schoen trdil, da bo ustavna obtožba razdelila Ameriko, da gre le za sovraštvo do Trumpa, da se tujina Ameriki zaradi tega smeji in da bodo v bodoče ustavne obtožbe postale reden pojav. Argumenta za neustavnost ustavne obtožbe ni podal, medtem ko so se tožilci sklicevali na primer iz leta 1876 in na dejstvo, da mora nasilju slediti posledica.

Castor in Schoen sta doslej v zadnjih štirih letih že sedma odvetniška ekipa Donalda Trumpa, če ne štejemo odvetnika Michaela Cohena, ki je v zaporu zaradi kršenja zakonov za Trumpa, in nekdanjega pravosodnega ministra Billa Barra.

Trump ima po napadu na kongres velike težave najti sposobne odvetnike, vendar pa jih v ustavni obtožbi niti ne potrebuje. Večina republikancev bo namreč glasovala proti obsodbi, pa naj tožilci pripravijo še tako argumentirane dokaze. Edini republikanec, ki ga je predstavitev tožilstva na novo prepričala – ob petih, ki so se že prej zavzeli za ustavno obtožbo – je bil Cassidy. "Tožilci so pripravili zelo trdne argumente in imeli zelo dober nastop. Vedno sem trdil, da bom k temu pristopil neobremenjeno, in mene so prepričali," je dejal Cassidy.

Če se jim bo izšlo po načrtih, naj bi senat že v ponedeljek glasoval o tem, ali bo Trump oproščen ali obsojen.
Če se jim bo izšlo po načrtih, naj bi senat že v ponedeljek glasoval o tem, ali bo Trump oproščen ali obsojen. FOTO: AP

Po glasovanju o potrditvi ustavnosti oziroma pristojnosti senata, da vodi sodni proces proti Trumpu, čeprav so ga že odstavili volivci, je vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer, odredil konec prvega dne in nadaljevanje postopka danes ob 18. uri po srednjeevropskem času.

Kaj sledi?

Vsaka stran bo imela na voljo 16 ur, da predstavi svoje argumente. Ti postopki naj bi trajali do konca tedna, ko bodo senatorji imeli priložnost zastaviti vprašanje obema stranema. Zaenkrat še ni jasno, ali bodo pozvane tudi priče, saj bi s tem časovnico le še podaljšali. Obe strani naj bi bili naklonjeni hitremu sojenju. Če se jim bo izšlo po načrtih, naj bi senat že v ponedeljek glasoval o tem, ali bo Trump oproščen ali obsojen. 

Koronavirus pasica november


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorencdask
10. 02. 2021 14.53
+2
Rad pogledam z več vidikov kakšno stvar, ampak če danes pogledam med shranjene posnetke, mi jih 80% od zagovornikov republikancev, manjka. Le zakaj? Posnetki, ki zagovarjajo demokrate in liberlalce, so pa še? Saj še tukaj dobim opombo, da komentar vsebuje nedovoljene besede, če napišem ime TV hiše, ki objavlja bolj republikansko stran.
gorencdask
10. 02. 2021 14.53
+1
KaiC
10. 02. 2021 15.58
-2
Marsikateri posnetek je bil odstranjen zaradi širjenja laži in zavajanja ljudi. Spet drugi so bili odstranjeni od avtorjev samih, ko so dojeli da so bili v zmoti. P.s.: polaganje neverodostojnih podatkov z uprašanjem namesto z odgovorom(le zakaj ni vec teh posnetkov gor, le zakaj je imel biden opornico na gležnju, le zakaj se trump ne sekira?), je najbolj znan način pisanja neverodostojnih "dejstev" na spletu.... Malo manj brat teorije zarot.
gorencdask
10. 02. 2021 16.11
+4
Malo vec kmecke pameti. Jaz verjamem, kar vidim, ne kar mi drugi razlagajo, naj vidim
KaiC
10. 02. 2021 16.25
+0
Potem pa nehaj gledati teorije zarote in druge teoretike, ki o tem govorijo. Poglej dejanska dejstva in definitivno vsako informacijo na spletu 10x preveri. Garantiram ti, da 3/4 informacij o katerih govorite teoretiki zarot, se enostavno dokaže za napačne. Moja mati je ista kot ti. Verjame vsemu kar vidi. Na njeno srečo mi pošlje linke raznih videov in slik. In v roku parih minut ji najdem originalen vir posnetka, ki je 3x daljši in ki prikazuje sliko v čisto drugačni sliki. To je standard... teoretiki zarote vzamete v zakup samo tisto kar vam ustreza, vse ostalo zavržete - in to pod predpostavko, da ste sploh našli pravi vir medija in ne že 3x predelan, izrezan, spremenjen, itd. in temu rečete "kmečka pamet". Bravo res.
gorencdask
10. 02. 2021 17.20
+3
Sprevracas name, kar pocnes sam. Jaz da verjamem medijem? Kateri mediji pa zagovarjajo Trumpa, da bi jim verjel? Ce bi verjel vsemu ali vecini na spletu, bi bil odlocno proti, kot ti.
KaiC
10. 02. 2021 17.27
-1
Medij ima bistveno širši pomen kot TV hiša. Medij, je komunikacijsko sredstvo; Pomeni, da slika, video posnetek, kanali raznih teoretikov zarote, ter celo zapisi somišljenikov so lahko mediji. Vidi se, da si spletno naiven/nedolžen in da res ne znaš najti pravih podatkov. Če bi verjel vsemu ali večini na spletu, potem ne bi bil kot jaz, saj jaz ne verjamem vsaki stvari. Kot sem rekel, raje opravim raziskavo o mediju, preverim vire, naredim reverse google search s sliko, iščem sklope teksta, poiščem izvor itd. Kaj pa ti narediš? Rečeš takoj ne TV hišam in takoj ja komurkoi reče čisto nasprotje od njih. Kar se ne rabiš poskušat poveličevat v tej debati, ker je na kilometre stran videt, da si ovca tako kot vsi ti, katerim se smeješ - samo na drugemu koncu vrvi si. Bravo :)
gorencdask
10. 02. 2021 18.53
+2
Ah daj no, resno? Teorijo se bova sla? Ponizevalno mi bos razlagal, kaj je medij? Haha, res imas kompleks superiornosti, ampak to ni moj problem. Verjemi kar hoces.
Generacija56
10. 02. 2021 20.17
+1
gorenc, začni uporabljati narekovaje. Večinoma deluje, uporablja jih tudi medij, za laži.
brusilec
10. 02. 2021 13.52
+1
trumpln je sramota od cloveka.. zaniceval in ponizeval nasprotnike, svoje zgodbe in zagovore 10x spreminjal. namesto da bi poslusal svoje svetovalce, bral govore je raje gledal tv in zarote po internetu kot neka senilna zenicka. manjkalo je samo se da bi prijavil da zda ni bila na luni in da je zemlja ploscata. to, da ni startal vojne je bila cista sreča. on je zelo konfliktna oseba ki hoce dobiti zmago za vsako ceno.. ja, kim se je pogovarjal z njim, ker je videl da je na istem diktator baby nivoju. planet lazje diha brez trumplna, amoak posledice bodo desetletne. in jaz napovedujem zda konec v 20 letih.
gorencdask
10. 02. 2021 14.40
+2
V bistvu točno vse to in tako, kot si opisal, počnejo demokrati zadnja 4 leta z infantilno Pelosijevo na čelu.
KaiC
10. 02. 2021 14.40
+0
Vojn ni začel, ker ga hvala bogu noben ni jemal resno. Je pa že bilo na meji za incident s severno Korejo, ko sta se s Kimom kregala kdo ima večji rdeči gumb za jedrsko orožje... Še kar ne razumem zakaj ljudje čislajo tega klovna..
gorencdask
10. 02. 2021 14.55
+0
Saj poznaš razliko med "na meji" in "danes smo izkrcali 2.500 vojakov in pripadajočo opremo" ? Če je ne, je škoda. Ja, je egomanijak, ampak je vsaj odkrit glede tega. To, kar se skriva za truplom od Bidena, bo pa problem.
nightifly
10. 02. 2021 13.48
-4
############Michaela Cohena, ki je v zaporu zaradi kršenja zakonov za Trumpa,########### novinar , ,, hocete reci ,da je Cohen krsil zakone v korist Trumpu ? Zakaj je treba uporabljati lazi ? Napisite zakaj je bil Cohen obsojen ,,, prosim lepo .!!!
brusilec
10. 02. 2021 13.53
+0
tako je , cohen je pred sodiscem lagal,.. kar je kaznivo
nightifly
10. 02. 2021 13.55
-2
brusilec ,,,,,,, saj znate brati a ne ,vsaj upam !
nikhrast
10. 02. 2021 17.07
-2
nighty, saj so vsi govorili o Trumpovih fixerjih, saj veš kaj je pomenilo biti Trumpov fixer.
nightifly
10. 02. 2021 13.41
+1
Nic pa slov .mediji -niti ta ,ne pise o opozorilu kitajske komun .patije -vlade celemu svetu ,predvsem jasno Zahodnim drzavam .
morfo
10. 02. 2021 12.33
+0
Zanimivo kako malo komentarjev nosi naš zet zdaj. Mesec dni nazaj bi jih bilo že 2000 do zdaj.
nightifly
10. 02. 2021 12.07
+0
Vsak , se tako ´´slab´´ pravnik ve ,ali bi se moral zavedati , da je treba cloveku prvo dokazati krivdno dejanje , ki je v nasprotju s postavo . Obenem je vsak clovek nedolzen ,dokler se mu po vseh tockah obtozbe ne dokaze krivda . Ampak tu je ´Catch´ na katerega bi rad opzoril . Vsi dobro vemo ,da so se se v obdobju Avstroogrske M. ,pa tudi v stari dezeli kraljevine Jugoslavije in tudi v moderni dobi dogajale nedovoljene stvari oblasti proti ljudem razlicnega svetovnega nazora in ideologije . Danes v casu miru in navidezne Demokracije taki prijemi niso vec potrebni ,ceprav ostanki so se ,ali pa celo se rojevajo zametki . Zdaj Vsak clovek ,ki da kaj nase in na svojo ,sebi priborjeno svobodo , se bo odzval tudi vsakemu poskusu lincanja zivlj . sopotnika , ki nima enake politicne ali socialne vedute vsega kar se dogaja v zivljenju , torej je malo drugacen ,se vedno pa v vseh formah demokracije . Mislim,da veliko ljudi ,ki lezi na levi strani zmotno in cisto prepricano misli ,da je Demokracija urcus et urcus levice ,ter da se samo levica lahko poistoveti in lasti Demokracije . Zmotno . Demokracija je svet ,je kugla ,ves nas Svet ,v katerem so cisto vsi ljudje in vsi nazori cisto vsakega posameznika izmed cca 7 miliard ljudi . Jasno pa k tem ne moremo pristevati tistih ,ki z nasiljem in ekstremno ideologijo zanikujejo cisto vse pravice ljudem ali dolocenim skupinam ,narodom ,etnijam . Toda ostali so predmet demokracije ,to pa je kar nekaj miliard . Zato tudi Forum ,kot stara anticna institucija grsko -rimskih drzav , kjer so ljudje odlocali o tem in onem - o vsem . In iz tega izhaja kot produkt urejanja odnosov med ljudmi tudi npr rimsko pravo ,ki je temelj danasnjemu urejanju odnosov med ljudmi in druzbami na osnovi zapisanih kanonov ,torej dolocenih parametrov , ki postavljajo meje dovoljenega in sankcionirajo ´´storjene grehe´´ . Toda zame je najvecja tako dolznost kot cast ,da priskocis na pomoc in varujes integriteto cloveku ,ki je v nemilosti mocnejsihin surovih ljudi ali rezimov , in to ne glede na njegovo -obtozencevo - usmerjenost . Po dolznosti so to pravniki , po srcu in pameti pa -dobri ljudje in prijatelji ,ter vsi tisi , ki jim je pravica prva stvar v zivljenju .
Generacija56
10. 02. 2021 11.53
+2
Eno mi nikakor ni jasno.... Ta medij je vztrajno propagiral, da se bo Melanija ločila... Ni se. Zakaj bi torej temu mediju še karkoli verjeli? Očitno članke pišejo gospodinje med dvema mehiškima nadaljevankama....
Jimi1
10. 02. 2021 11.44
-1
Tudi ,,Pasja princesa,, je v parlamentu tocila solzice,medtem ko je ta sprejemal njen enormni nabiralniski CP kazenski zakonik...,kot da imamo švicarske plače... Npr nad 10 km prekoračitve v naselju 250 € kazni... Takšni liberalisticni hinavci,ki med jokom gulijo narod se mi najmanj gnusijo!!! Tega so sposobni samo pokvarjeni levaki, gnusobe podle neoliberalisticne, turbo kapitalistične ,brez delne,lenorite!
nightifly
10. 02. 2021 11.32
+0
Zanimivo in zame usodno zelo narobe je , da se najbolj trda in surova ,neizprosna platforma liberalcev v Demokr .stranki se po koncu mandata prizadeva v naprej omogociti Trumpa . 5 let niso dali miru in ga skusali onemogociti z vsemi sredstvi . Tudi preko Melanije , nekajkrat celo preko njunega sina , pa so morali narediti korak nazaj ,ker je gor skocil tudi dobrsen del demokr .javnosti . Cisto jasno in glasno je pocetje takoimenovanih Demokratov popolna hipokrizija visokega livela . Noben pravi levicar te gonje v ZDA proti Trumpu ne more sprejeti ,ker potem se morajo nehati tudi vsi taki protesti in boji za vzpostavite druzbe po svobodni volji ljudi v dolocenih drzavah . Na koncu , cisto na koncu ,po volitvah so se odkrili (MORALI SO SE) tisti ,ki z miliardami podpirajo demokr.stranko in njihov na pol fasi*st ..... nacin onegavljen*ja politike . To se bo Ameriki in svetu se kako otepalo . Vsem nam ,,,,samo pocakajmo malo . Jaz verjamem ,da so otroci vecinoma taki kot jih ocetje v mladosti vzgojijo .Ene celo s palico in strahovlado .Drugi spet ponavlajo mantre svojih politicnih sefov v strankah,kjer jim je lepo in potrebno samo lizati zadnjice . Toda drzava ,ki sloni na odlocitvah teh dveh profilov je desinirana propadu in prevzemu s strani mocnejsih narodov . Tudi zato vedno pravim -Slovenci, dajte ali dajmo biti gospodarji samega sebe , jezike pa raje uporabljati za recitiranje ciste slovenske poezije in proze ,namesto prostitutivn*ega obnasanja do kogarkoli .
KaiC
10. 02. 2021 13.21
+2
Pa tukaj se sploh ne gre več za leve, desne, rdeče, črne, demokrate, republikance.. Saj so bli tudi drugi republikanci predsedniki, pa ni blo take štale kot s Trumpom. Realno, trumpolin se obnaša kot kloven in ne glede na to kako ga nekateri branite, čislate in se nasploh osredotočate na tisto bore malo dobrega kar je naredil, je v tem času naredil BISTVENO večje sranje. Če popolnoma nič drugega (ker nekaterim je težko dokazat škodo katero je naredil, kljub očitnim dokazom), je lansiral toliko teorij zarot v svet, da je poleg masivne histerične paranoije med ljudi ustvaril tudi konstantne konflikte med njimi (med naivnimi ljudmi, ki verjamejo njegovim besedam brez enega dejanskega fizičnega dokaza in ljudmi, ki ne bodo nasedali govoricam in s tem hranili lastno paranoio)
nightifly
10. 02. 2021 13.40
-1
Kaic ,,,,,,,,,,,, ko ste napisal vse to kar ste napisal - in izgleda ,da je to ves vas doseg , s e nic ne cudim svetu kakrsen je . Za vas je vazna zunanja plast , tista nalispana , vsebina vas kaj veliko ne zanima . Skoda . Taki kot ste vi so .....hmmm , vcasih nevarni , ker slepo sledijo leaderju .
KaiC
10. 02. 2021 13.48
+2
Nightifly, nikakor se ne poskušaj postavljat nad druge, ki razmišljajo logično, ker edino kar boš dokazal, je le to, da si en navaden kekec. Glej, jasno je, da je tako tebi kot tudi meni pomembna resnica. Razlika med ljudmi tvoje vrste ter ljudmi moje vrste je pa v tem, da ne verjamemo vsaki izmišljeni pripovedki. Za nas ni važna zunanja plat, na nas je važna plat, katero se lahko vsaj deloma dokaže. Za vas je važna pa plat, s katero lahko razložite vse slabo kar se dogaja na svetu, pa četudi je ta plat daleč stran od resnice. Očitno je, da ne razlikuješ med logičnim razmišljanjem in sledenjem leaderju, saj gre za 2 popolnona druga aspekta. Sicer pa, glede na to da verjameš vsaki teoriji zarote katere je trumpolin rodil v zadnjih parih letih, mislim da nisi ravno pristojen kazat na prste glede "sledenje leaderjem". Ironično, ampak ravno ljudje tvoje vrste so tisti, ki so tako nevarni kot tudi popolnoma sprani in posledično enostavno zmanipulirani. In tvoji komentarji so konkreten dokaz.
Žiga Habjan 1
10. 02. 2021 11.00
+2
Nisem še zasledil besed, s katerimi je Trump "spodbudil nasilje". Mi lahko kdo da link do videa ko jih izreče?
gorencdask
10. 02. 2021 11.15
-1
Ne morejo, ker ne obstaja, obstaja pa video z nasprotnimi dokazi, ki ga bodo pokazali. Vprašanje pa, koliko tega bo videti v medijih, ki jim to pač ne paše v sliko, ki jo slikajo.
nono1234
10. 02. 2021 11.21
+5
Če nečesa nočeš videti, ti nobena povezava ne bo pomagala. To velja tako za Trampiste kot Janšiste.
trollolll
10. 02. 2021 11.37
-4
gorencdask... aha, to so spet tej dokazi, ki obstajajo, ampak jih msm noce pokazat... smo spet tam.... najbrz je res kr trump predsednik in msm mediji furajo neko izmisljeno zgodbo, da je v resnici biden. enim ni pomoci
gorencdask
10. 02. 2021 12.17
-1
Trump urges protesters to 'stay peaceful' amid violent Capitol Hill confrontation
gorencdask
10. 02. 2021 12.18
+0
Vpiši tole v yotube, poglej in mi povej, kaj je rekel. Potem pričakujem link do njegovih (!) besed, kjer je vzpodbudil nasilen protest.
KaiC
10. 02. 2021 13.39
+1
Gorencdask, to je bilo PO tem ko se je incident že zgodil/med dogajanjem le tega. Trump je te iste ljudi najprej pogrel in jih motiviral k takšnemu dejanju. Kot prvo, protesti sami so nastali zaradi njegovih LAŽI o volitvah. Dobesedno ne obstaja ENEGA samega dokaza, ki bi potrdila kar je Trumpolin govoril. Vsi nekaj sklepate in "logično" povezujete namišljena dejstva, nočete pa razumeti, da DEJANSKIH dokazov, ki bi ta "dejstva" (katera je Trump konstantno ustvarjal za upravičevat svoje lastne neuspehe) kakorkoli vsaj deloma potrdili, NI. Vzeli ste njegovo besedo za sveto resnico in sedaj prilagajate kakršne koli informacije njegovim trditvam. Če Človek izrodi podatek, da je on zmagal na volitvah in to za celoten plaz (for a landslide), zavaja ljudi in se jim prikazuje kot "žrtev", kar še toliko dodatno pogreje privržence. Poleg tega stavki kot recimo "We will stop the steal", "We will never give up. We will never concede. It doesn't happen", "Our country has had enough. We will not take it anymore" in "If you don't fight like hell you're not going to have a country anymore" nakazujejo na vse drugo kot ploskanje. Kot mi je mama v mladih letih rekla, "ko ustreliš metek, lahko rečeš oprosti, ampak metek si vseeno izstrelil ti, ne glede na to, če si se takoj za tem premislil". Prosim bodmo realni. Govorimo o nekomu, ki je sposoben propad firme obrnit sebi v prid na račun drugih in nekomu, ki je bil predsednik ZDA. A resno misliš, da se ni še prekleto dobro zavedal, da ima take fanatike in kaj bodo te besede povzročile? Daj no... Pa kako ste lahko nekateri taki privrženci temu klovnu, da ne vidite najbolj očitnih reči?
gorencdask
10. 02. 2021 14.46
+0
Še vedno ne vidim posnetka, kje je nagovarjal, da gredo z nasiljem na kongres. Videl pa sem ga, kjer je pred protesti pozival na miren pohod. Glej, glede takih in drugačnih njegovih izjav, če pogledaš, kaj establishment počne (tudi pri nas naprimer), jih je velika večina resničnih. Ljudje imajo dovolj. Tudi preden se je pojavil Adolf, so imeli dejansko dovolj. Podpirajo pa to v veliki meri v zadnjem času tudi mediji in socialna omrežja oz. njihovi lastniki, ki so v 95% iz demokratskega tabora.
KaiC
10. 02. 2021 16.20
+0
Če ga nočeš videti, ga tudi ne boš. Očitno podpiraš zahrbtno hujskanje ter potem umik. Pojavi se uprašanje ali se zavedaš, da je Trump pogrel svoje hlapce in jih poslal v boj, pa se delaš neumnega, ker podpiraš njegovo početje, ali pa si res tako slab v branju človeških akcij. Trump je naredil toliko dreka, da bi sedaj morala cela amerika cveteti od vsega tega gnojila. Verjamem, da je lažje verjeti zgodbicam o tem kako so drugi hudobni in kako žrtvujejo koze in dojenčke na sestankih. Verjamem, da je lažje ustvariti nek popolnoma nelogičen faktor X, ki bi upravičeval vse slabo kar se dogaja na svetu. Ampak verjel ali ne, realnost ne deluje tako. Kakorkoli, to, da živiš v zablodi da Trump ni kriv za napad na Capitol, je tvoj problem. Vsi se tako ali drugače zavedajo, da je Trump kriv za to kar se je zgodilo. To sploh ni več faktor. Pri sojenju se gre pa tako ali tako samo za štetje glasov in sistemski proces... Tako kot v Sloveniji, nima veze na kaj nakazujejo dejstva in dokazi. Iz tega vidika se po vsej verjetnosti tudi ne bo nič zgodilo s trumpolinom; Saj ga bodo svoji republikanci branli do konca. Kakorkoli, da ne bo pomote, nimam nič proti republikancem.. Ampak trumpolin, kot oseba je groza od groze in kot presednik je še večji poden in nesposobnež... zasluži si ne samo prepoved dela v politiki, ampak počitek v kakšnem zaporu.
flamengo
10. 02. 2021 10.59
+2
Saj imajo demokrati večino. Nič čudnega. Normalni ljudje predsednika Trumpa pogrešajo.
mr.poper
10. 02. 2021 11.13
+1
Normalni -----to so ti normalni ki so napadli lasno zastavo--- flamengo--zelo klaverno zgledas
nono1234
10. 02. 2021 11.24
+5
Flamengo, najbolj nenormalno je to, da nenormalni ljudje vedno mislijo o sebi, da so normalni. In če je kaj normalno, je to, da ljudje ne marajo razbijačev.
Jimi1
10. 02. 2021 11.48
+0
Zakaj so potem dali svoj glas BLM,antifa ....in podobnim nasilnih razbijacem?
samuray1
10. 02. 2021 10.59
-4
Kot kaže bo moral Trump poiskat zavetišče v Rusiji.
KenBlock
10. 02. 2021 10.56
-2
ce je senat glasoval, to se ne pomeni da ni neustavno.
enakostzavse
10. 02. 2021 10.42
+1
Tale oranžni je vedno bolj oranžen. Mogoče ciroza jeter? Obnaša se že tako kot da je nonstop poknjen od alkota.
Mirko Tipka
10. 02. 2021 11.15
+1
nono1234
10. 02. 2021 11.27
+1
On zgleda tako zaradi jeze ne zaradi alkohola. Malo alkohola bi mu celo prav prišlo, za živce
Škrinca
10. 02. 2021 10.42
+0
ta neuravnovešen pajac je že pase.........zapisal se je v zgodovino.kot najslabši predsednik zda ever.......
abmam
10. 02. 2021 11.12
+1
Jimi1
10. 02. 2021 11.50
+0
Ko bo Biden končal svoj mandat se zna zgoditi,da bomo s kamnom ob kamen tolkli...
Janez Francl
10. 02. 2021 10.41
+3
Ne more Senat, niti katerokoli politični organ v katerikoli državi odločati o ustavnosti svoje neke odločitve ! Za to je US !
samuray1
10. 02. 2021 10.35
+2
Globoka država z globokim grlom je že izbrala žrtveno jagnje.
gorencdask
10. 02. 2021 10.24
+4
Daj si poglejte posnetke, kaj je dejansko rekel na zborovanju in ne beri samo teh povzetkov iz medijev. Jaz sem posnetek videl in cisto in popolnoma jasno je rekel, da bodo nekateri od njih sli do capitola mirno in patriotsko in tako pokazali nestrinjanje. V nasprotju z demokrati, ki so preko medijev direktno pozivali k pogromu nad republikanci (Maxine Waters, Nancy Pelosi itd.). Vse je posneto, samo pobrskat je treba in ne vsega verjet levim medijem.
enakostzavse
10. 02. 2021 10.41
+1
Pa ti ? Imaš ti tudi posnetek tvojga psihiatra, kjer komentira tvojo stanje?
gorencdask
10. 02. 2021 11.13
+2
Seveda je najlažje napadat in obtoževat, ane? Da bi pa malo pobrskal, to pa ne, raje verjameš drugim in potem še celo nekoga, ki ga ne poznaš, obtožiš, da je nor? Nekako "modus operandi", ki je pripeljal tudi ZDA do norije s tole obtožnico.
Bofur
10. 02. 2021 10.04
+0
Pač Trumpu treba prepovedati, da bi še kdaj šel v politiko, in ga spraviti na sodišče zaradi finančnih malverzacij ... njegovo hujskanje in širjenje teorij zarot in spodkopavanje pravne ureditve je še najmanj
sverc-komerc
10. 02. 2021 09.46
-2
napišite koliko ljudi je ostalo brez dela po tistih 21.podpisov bidna
morfo
10. 02. 2021 09.59
+9
Ja pa koliko je Američanov ostalo brez zavarovanja po ukinitvi Obama care.🤔