Tujina

Ameriški senat ni podprl predloga zakona o sankcijah zaradi plinovoda Severni tok 2

Washington, 14. 01. 2022 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog zakona o uvedbi sankcij zaradi plinovoda Severni tok 2 v ameriškem senatu ni dobil dovolj glasov podpore za uvrstitev na glasovanje. Predlog republikanskega senatorja iz Teksasa Teda Cruza je dobil 55 glasov podpore, potrebnih pa jih je bilo 60.

Demokrati so medtem v senatu pripravili svoj predlog zakona o sankcijah, ki ga podpira tudi predsednik ZDA Joe Biden. Gre za predlog o sankcijah proti vodilnim ruskim državnim in vojaškim uradnikom ter ruskim bankam, kakor tudi tistim, ki sodelujejo pri plinovodu, če bi Rusija napadla Ukrajino.

Demokratska senatorka Jeanne Shaheen, ki je uvodoma sodelovala pri pripravi Cruzovega predloga, je glasovala proti in razložila, da bi se s tem razbila enotnost ZDA in Evrope proti ruski agresiji na Ukrajino. Še posebej bi zakon škodoval odnosom med ZDA in Nemčijo, je razložila senatorka. Biden se je že lani odpovedal sankcijam proti evropskim zaveznicam oziroma podjetjem iz teh držav, ki sodelujejo pri plinovodu, preko katerega bo Rusija mimo Ukrajine prodajala plin v Nemčijo preko Baltika. Nemčija projekt podpira in sodeluje, druge evropske zaveznice, med njimi Poljska, pa so proti.

Ameriški senat ni podprl predloga zakona o sankcijah zaradi plinovoda Severni tok 2
Ameriški senat ni podprl predloga zakona o sankcijah zaradi plinovoda Severni tok 2 FOTO: Shutterstock

Ukrajina bo zaradi Severnega toka 2 ostala brez dela dohodka od tranzitnih taks za plin, ZDA pa so prepričane, da bo Rusija s plinovodom okrepila svoj položaj v odnosu do evropskih držav in bo lahko energijo izkoriščala kot politično orožje. Okrog 11 milijard dolarjev vreden plinovodni projekt vodi rusko podjetje Gazprom. Plinovod je bil lani dokončan, vendar še ne deluje, ker čaka zeleno luč Nemčije in EU, kar naj bi se zgodilo sredi leta.

Bela hiša je pred senatnim glasovanjem izrazila nasprotovanje Cruzovemu predlogu. "Administracija je zaveznicam jasno povedala, da je Severni tok 2 škodljiv ruski geopolitični projekt, ki je slab za Ukrajino in Evropo. Vendar pa administracija ne verjame, da je predlog zakona iskren poskus zoperstavljanja ruski agresiji," je sporočila Bela hiša.

"Zakon bi v primeru potrditve spodkopal enotnost evropskih zaveznikov v ključnem trenutku, ko je potrebna enotna fronta proti ruskim grožnjam Ukrajini," je sporočila Bela hiša in se zavzela za sankcije, ki bi povzročile maksimalno škodo Rusiji v primeru napada na Ukrajino in bi ohranile enotnost med zavezniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gusar.
26. 01. 2022 16.37
Torej smo tam, da Amerika odloča o vsaki stvari v Evropi. Če bo kdorkoli imel kaj proti, sankcije. Pripeljali ste si jih sami z veseljem, ločitev bo krvava...
ni_mi_vse_eno
14. 01. 2022 14.52
+3
V senatu imajo očitno še nekaj zdrave pameti.
Ate_ist
14. 01. 2022 11.17
+4
senatorji bi že glasovali za sankcije, pa so jim sponzorji iz vrst gospodarstva in naftnih lobijev namignili, če ga mislite tako biksati si iščite novih pokroviteljev. čisti udarec po denarnici. tega se američani najbolj bojijo. zato samo grozijo še s sankcijami. rusi pa jih izvajo češ dajte še sankcij, da lahko potem mi zaloputnemo z vrati. kar bi pomenilo hitrejše tonjenje od titanika kompletne ameriške družbe.
mertseger
14. 01. 2022 10.02
+9
Raje napišite koliko dražje američani sedaj prodajajo svoj plin EU kot pa rusi.
Butalec8
14. 01. 2022 10.12
+2
Ga skorajda ne prodajajo , vecino zda izvozi na kitajsko , prejsni teden so izredno poslal par tankerjev vec v Eu ko je cena dosegla novi rekord
Nimasmisla
14. 01. 2022 09.43
+2
Ameri bi pač svoj dragi plin radi prodajali sicer pa Rusija ne bo napadla Ukrajine zadovoljna je z Krimom če pa eu kaj preveč kompliciran bojo pač na mrzlem proti so države ki ne bojo vrč mogle kredit plin pri trabsportu
Bolfenk2
14. 01. 2022 09.13
+17
Američani se kregajo z Rusi na škodo evropskih potrošnikov, ki sedaj plačujemo nekajkrat dražji plin. Pustimo Ukraino, naj se sami dogovorijo z Rusi in odprite že enkrat ta severni tok.
Aijn Prenn
14. 01. 2022 09.12
+8
Ampak koji k briga USA kakšen plinovod se gradi na drugi strani zemeljske oble??
Butalec8
14. 01. 2022 09.09
+4
Ns2 so ze nekako odpisali 5miljard minusa pisejo ter gredo dalje gradit plinovode v smeri Azije
Butalec8
14. 01. 2022 09.08
+8
NS2 je za Rusijo ze postal manj pomemben , z kitajci ze pricenjajo gradnjo PS2 ki bo črpal plin iz Yamala plinske najbolj bogate regije katera je bila sedaj rezervirana za Evropo , kapaciteta PS2 bo enaka NS2. Znaci Eu pljuva v lasten taler Rusi pa se smejijo ter gradijo plinovode ki bo povezal obe Koreji ter Japonsko (Sahalin2,3) ter se Kitajsko
nekodnas
14. 01. 2022 17.19
+1
Menim, da EU pljuva v mojo skledo, glede na višjo višino zneska na sedanjih položnicah za ogrevanje. prosim EU naj preneha s pljuvanjem - pljuvanje ni obnašanju primerno in je nevljudno.