Tujina

Ameriški senat za prepoved Tiktoka na telefonih vladnih uslužbencev

Washington, 06. 08. 2020 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški senat je danes glasoval za prepoved priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja Tiktok na telefonih ameriških vladnih uradnikov. Novo zakonodajo mora po senatu, v katerem imajo večino republikanci, potrditi še večinoma demokratski predstavniški dom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tiktok je velika varnostna grožnja, za katero ni prostora na vladnih napravah," je v razpravi poudaril republikanski senator Josh Hawley.

Gre za novo zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko. Ameriški predsednik Donald Trump je Tiktoku naložil, da mora do sredine septembra preiti v lastništvo ameriškega podjetja ali pa bo v ZDA prepovedan. Za nakup Tiktoka se med drugim zanima Microsoft.

Spletno družbeno omrežje, ki temelji na ustvarjanju kratkih videov, je sicer še posebej priljubljeno med mladimi. Po vsem svetu ima okoli milijardo uporabnikov.

Trump je vojno že napovedal tudi kitajskemu proizvajalcu telekomunikacijske opreme Huawei, ki mu brani sodelovanje v izgradnji omrežja 5G, saj da so v opremi luknje, ki Pekingu omogočijo vohunjenje. Trumpove obtožbe na račun Kitajske letijo tudi zaradi trgovinskih odnosov in pandemije novega koronavirusa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
06. 08. 2020 21.47
+0
O varnostnih "luknjah" lahko govorijo le v ZDA. Ker njihovi programi so NAMENSKO projektirani, da vohunijo. Tiste "luknje" imajo Kitajci zato, da se vlada/stranka lahko odloči, ali bo svojim državljanom prisluškovala. Če podpiše pogodbo o neprisluškovanju, se luknja zapre...
Generacija56
06. 08. 2020 21.50
+0
Mimogrede, ali ste dobili danes grožnjo Mikrosofta, da podpišete njihove nove pogoje o zasebnosti, ali pa nehajte uporabljati njihove izdelke? Kljub temu da ste jih kupili in so torej vaša last? Ker, pred časom so grozili samo glede dodatkov Windowsom, sedaj pa kar na vse... Ob HarmonyOS 2.0 jim gredo lasje pokonci..
COVID21
06. 08. 2020 21.20
+3
A na WC bojo hodil pa po urniku?? 😂😂😂
BenQurer24
06. 08. 2020 21.14
+0
Komunisti tiktokajo...kolesarji.. tik tok... Pompeo... Da bodo kitajci vedl da je kle...
crazy but true
06. 08. 2020 20.59
+2
Glede na to kako "blizu" kitajski komunisticni partiji je TikTok me ne preseneca..