Tujina

Ameriški senat začel z zaslišanji Bidnovih ministrskih kandidatov

Washington, 19. 01. 2021 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
9

Pristojni odbori ameriškega senata imajo dan pred inavguracijo Josepha Bidna na sporedu zaslišanja petih kandidatov za položaje v vladi novega predsednika ZDA, ki potrebujejo senatno potrditev. S tem sicer ne bi smelo biti težav, saj bodo imeli v senatu tesno večino demokrati.

Danes tako potekajo zaslišanja kandidatke za finančno ministrico Janet Yellen in kandidata za državnega sekretarja Antonyja Blinkena. Svojo vizijo vodenja resorjev podajajo še kandidat za obrambnega ministra ZDA Lloyd Austin, kandidat za ministra za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in kandidatka za nacionalno direktorico obveščevalnih dejavnosti Avril Haines. S potrjevanjem kandidatov v senatu ne bi smelo biti težav, saj bodo kmalu tesno večino prevzeli demokrati. Nadzorovali bodo tudi odbore, ko bodo ti glasovali o potrditvah nominacij.

Yellenova je v odboru za bančništvo danes povedala, da mora biti naslednji stimulacijski sveženj proti pandemiji covida-19 velik, s čimer je izrazila podporo načrtu predsednika Joeja Bidna, ki je vreden 1900 milijard dolarjev (cca. 1567 milijard evrov) in med drugim predvideva neposredno pomoč Američanom v znesku 1400 dolarjev (1154 evrov), povečanje podpore brezposelnim in podjetjem ter drugo porabo.

Janet Yellen se je zaslišanja udeležila virtualno.
Janet Yellen se je zaslišanja udeležila virtualno. FOTO: AP

"Sedaj bi bilo najpametnejše, da gremo na veliko. Potrebujemo velike investicije, na primer v infrastrukturo, obrestne mere pa so trenutno nizke," je med drugim povedala nekdanja predsednica centralne banke Federal Reserve. Po njenem prepričanju bi bilo varčevanje pri stimulaciji napačno, ker bi podaljšalo gospodarsko nazadovanje in čas, ki je potreben za okrevanje.

Blinken opozoril, da demokracija izgublja moč

Blinken je v odboru za zunanje zadeve zagotovil, da se je pripravljen soočiti z izzivi Kitajske, Irana, Severne Koreje in Rusije, obenem pa je trdno zavezan obnovi dobrih odnosov z zavezniki in v celotnem State Departmentu, kjer po štirih letih vlade predsednika Donalda Trumpa vlada malodušje.

Anthony Blinken in Joe Biden
Anthony Blinken in Joe Biden FOTO: AP

Blinken je opozoril, da v svetu naraščajo nacionalizmi, demokracija pa izgublja moč. Grožnje avtoritarnih držav preoblikujejo vse vidike človeškega življenja, še posebej na internetu. Ameriško globalno vodstvo je še naprej pomembno in če ga ne bo, bodo luknjo zapolnili tekmeci ali pa bo nastal kaos, je opozoril.

Zagotovil je tudi, da bo kongres njegov polnopravni partner pri zunanji politiki, kar je letelo na sedanjega državnega sekretarja Mika Pompea, ki je pri sprejemanju odločitev o politiki kongres večinoma ignoriral.

Lloyd Austin je kandidat za obrambnega ministra ZDA.
Lloyd Austin je kandidat za obrambnega ministra ZDA. FOTO: AP

Mayorkas bo prvi minister za domovinsko varnost latinskoameriškega izvora

Kandidat za ministra za domovinsko varnost Mayorkas je v uvodni izjavi omenil tudi vdor Trumpovih privržencev v ameriški kongres 6. januarja, ko je umrlo pet ljudi. "Kot minister bom storil vse, da se tragična izguba življenj, napad na policijo, onečaščenje poslopja, ki je eden od treh stebrov naše demokracije, in groza, ki ste jo občutili vi in vaši kolegi, nikoli več ne bi ponovili," je dejal.

Alejandro Mayorkas
Alejandro Mayorkas FOTO: AP

Mayorkas bo prvi minister za domovinsko varnost latinskoameriškega izvora in tudi prvi priseljenec na čelu ministrstva, ki je ključno pri izvajanju politike priseljevanja. Biden namerava med drugim hitro predlagati reformo imigracijskega sistema in zaradi pandemije covida-19 nekoliko počasneje, kot bi sicer, olajšati razmere za prosilce za azil.

Avril Haines je v odboru za obveščevalne dejavnosti povedala, da je po zadnjih štirih letih prva prioriteta obnova zaupanja med vlado in obveščevalno skupnostjo. Zagotovila je, da bo Bidnu vedno povedala to, kar misli, čeprav mu ne bo vedno všeč. Senatorjem jo je predstavil nekdanji direktor obveščevalcev v Trumpovi vladi Dan Coats. Zagotovil je, da je Hainesova izjemna izbira.

Avril Haines je  kandidatka za nacionalno direktorico obveščevalnih dejavnosti.
Avril Haines je kandidatka za nacionalno direktorico obveščevalnih dejavnosti. FOTO: AP

Vodilni demokrat v odboru Mark Warner iz Virginije pa je poudaril, da mora priti do korenitih sprememb, saj so vsi, ki so si v obveščevalni skupnosti zadnja štiri leta privoščili govoriti resnico, trpeli osebne napade, premestitve, odpuščanja ali maščevanja. Hainesovo je pozval, da mora pozabiti na politiko pri zadevah v zvezi z državno varnostjo.

V četrtek je na vrsti za zaslišanje kandidat za ministra za transport Pete Buttigieg, prihodnjo sredo pa kandidat za ministra za veteranske zadeve Dennis McDonough. Drugih zaslišanj za zdaj še ni na senatnem urniku, ves proces pa se je zavlekel, ker dosedanji predsednik ZDA Donald Trump ne priznava poraza na volitvah in je skoraj dva meseca oviral tranzicijo in priprave nanjo.

Biden na položaj pomočnice ministra za zdravje imenoval prvo transspolno osebo

Na položaj pomočnice ministra za zdravje je Biden imenoval ministrico za zdravje ameriške zvezne države Pensilvanija Rachel Levine, ki bo v primeru potrditve v zveznem senatu prva transspolna oseba na tako visokem položaju v ameriški vladi.

"Rachel Levine bo zagotovila zanesljivo vodstvo in strokovnost za prebijanje skozi to pandemijo, ne glede na to, kje kdo živi, kakšne rase, spola vere ali spolne orientacije je," je ob tem sporočil Biden. Dodal je, da je Levinova zelo usposobljena za vodenje zdravstvenih prizadevanj ameriške vlade.

"Novoizvoljeni predsednik Biden je v času kampanje zagotovil, da bo njegova vlada predstavljala Ameriko. Danes je potrdil, da so transspolne osebe pomemben del države," je v odzivu sporočila izvršna direktorica nacionalnega centra za transspolno enakopravnost Mara Kiesling.

Pediatrinja Rachel Levine je bila leta 2017 potrjena na položaj ministrice za zdravje Pensilvanije v senatu z republikansko večino. Lani je vodila odgovor te ameriške zvezne države na izbruh pandemije covida-19 in se pri tem izkazala za zelo uspešno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pjudipaaaaaj
19. 01. 2021 20.18
-1
Kdor misli da je to to, je bil spočet na premalo prenatalnih vitaminih :) . Se pravi, kdor leta 2021 verjame v to kar misli da je edino prav in verjame da je Joseph Biden legalno postal predsednik, bo prvi v kleti ko bo resnica usekala na dan. Res se Antitrumpi ne zavedate kako zelo boste trpeli, na tak ali onak način. In zakaj? Ker ste deluzionirano oprani s strani medijev kot je ta. Na koncu vedno zmaga pravica in prava stvar.
xyz01
20. 01. 2021 08.11
Največjo vlogo pri izvolitvi Beidna so seveda imeli volivci, ampak sedaj bodo svojo vlogo odigrale korporacije, ki bodo podprle točno določene ministre, ki te korporoacije podpirajo. In tako nam bodo vladale korporacije in ne predsednik, kot morda vi mislite. Korporacije vladajo celemu svetu!!
Antoniozmaj
19. 01. 2021 19.47
+0
a je un naš psihopat že dojel, kdo je v zda zmagal?
Paskakvali
19. 01. 2021 19.15
-1
Svečke....a jutr pol Trumpelj priseže? Sam prašam......k na NoriTv še kar pišejo kako bo pa kako ne bi smel bit......
Covidus
19. 01. 2021 19.12
-2
Antoniozmaj
19. 01. 2021 19.46
-1
tako neslavno bo tudi janishi pri nas odpeketal
Alojz69
19. 01. 2021 18.58
+2
😂😂😂a zdak se je pa zacel? Zaslidan mors bit ce prides v dom za ostarele😂😂😂
?ebula
19. 01. 2021 18.57
+0
V četrtek pa gresta Jajo in Logar na državniški obisk k Krampu.
Covidus
19. 01. 2021 19.11
-1
Luzerji se bodo še zadnjič malo podružili