Tujina

Ameriški zdravstveni minister bo obiskal Tajvan, Kitajska jezna

Washington, 05. 08. 2020 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
11

Ameriški minister za zdravje Alex Azar je razjezil Kitajsko, potem ko je napovedal, da bo v prihodnjih dneh obiskal Tajvan. S tamkajšnjimi političnimi predstavniki se namerava pogovarjati o odzivu obeh držav na pandemijo koronavirusa. Kitajci na drugi strani obisk vidijo kot provokacijo in so Američane že opozorili, naj Tajvancem ne dajejo "napačnih signalov", če želijo ohraniti mir v regiji.

Ameriški zdravstveni minister Alex Azar bo s svojo delegacijo v prihodnjih dneh obiskal Tajvan. Azar se bo v Tajvanu pogovarjal predvsem o pandemiji koronavirusa, skupaj pa bodo "praznovali skupne vrednote dveh stabilnih demokracij", so sporočili iz njegovega kabineta. 

Azar bo prvi član ameriške vlade v zadnjih šestih letih, ki bo obiskal Tajvan, potem ko so ZDA pred desetletji prekinile diplomatske stike z državo, da bi ohranile dobre odnose s kitajsko komunistično partijo, poroča Guardian. 

"Tajvan je dokaz dobrega sodelovanja in preglednosti na področju zdravja v času pandemije. Veselim se, da bom lahko izrazil podporo predsednika Trumpa tajvanski zdravstveni stroki. Naše skupno prepričanje je, da so svobodne in demokratične družbe najboljši model za varovanje zdravja," je dejal Azar. 

Ameriški minister se bo med obiskom srečal tudi s tajvansko predsednico Caj Ing Ven, ki je že sporočila, da se veseli obiska. Azarju se bosta sicer pridružila glavni zdravnik centra za nadzor bolezni dr. Mitch Wolfe in upokojeni ameriški veleposlanik James Moriarty, ki zdaj predseduje Ameriškemu inštitutu v Tajvanu. 

Alex Azar je razjezil kitajske oblasti z napovedjo obiska Tajvana.
Alex Azar je razjezil kitajske oblasti z napovedjo obiska Tajvana. FOTO: AP

"V nasprotju z avtoritarnimi sistemi sta ameriška in tajvanska družba opremljeni za doseganje svetovnega napredka na vseh področjih, da bi pomagali svetu pri reševanju nastajajočih groženj," so še zapisali na ameriškem zdravstvenem ministrstvu. 

Čeprav bo obisk temeljil na pandemiji koronavirusa, bo kljub temu potekal v času, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko na najnižji točki v zadnjih štirih desetletjih. Kitajsko zunanje ministrstvo je že sporočilo, da odločno nasprotuje interakcijam med ZDA in Tajvanom. Američane so pozvali, naj Tajvanu ne pošiljajo "napačnih signalov". Tajvan kot država ni splošno mednarodno priznana, Kitajska pa si njeno ozemlje pripisuje za svoje. 

Maja je Peking izrazil ogorčenje, potem ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo pozdravil "pogum in vizijo" tajvanske predsednice ob ponovni izvolitvi. Tajvanski odziv na pandemijo koronavirusa sicer velja za enega izmed najuspešnejših na svetu.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
05. 08. 2020 16.47
+3
Bla bla,amero namerno išče novo konfliktno točko...res so samo za zdraho delat in to po celem svetu...
pravisprehajalec
05. 08. 2020 15.45
-5
Vsak Komunizem ima/je imel svojo zrcalno sliko. Severna - Južna Koreja, Vzhodna - Zahodna Nemčija, Severni - Južni Vietnam, Ljudska republika Kitajska - Republika Kitajska. Vsi komunistični deli istega naroda so zapstali za desetletja za svojimi nekomunističnimi deli.
Malinha
05. 08. 2020 15.52
+4
Vsako domobranstvo ima svoje izgovore o lastnem izdajstvu. Konec koncev, Bog je kriv, ker jih je ustvaril. Pač, oni so pokvarljiva roba, Bog pa tudi. Še posebno ob pogovoru z Njim ob zadnji uri. Ah....
pravisprehajalec
05. 08. 2020 21.08
+0
Katera domobranstva pa imaš v mislih? Finsko? Madžarsko? Estonsko? Litovsko? hrvaško? Bolgarsko? Slovensko? Romunsko? Bodi bolj natančen Miško, levičarji ste praviloma na paušal.
Malinha
05. 08. 2020 21.13
+1
He he, trol. Tvojo. Vem, da si na bele baterije, kupljene prav iz rok trgovca Boga, ne vem pa zakaj jih uporabljaš, saj svečkarji uporabljate svečke. Spet svoje izdajaš, Ibro.
gulmor
05. 08. 2020 14.23
+4
Taiwan. Cvetoča otoška država. Se boji usode Honk Konga.
User653082
05. 08. 2020 14.11
+7
Kitajska je daleč pred ZDA. Američani so na aparatih in samo rešujejo potapljajočo se ladjo
pravisprehajalec
05. 08. 2020 15.46
-4
modelx
05. 08. 2020 13.45
+6
pa kaj se kitajci sekirajo? obiščejo naj hkrati severno korejo. bi videli, kako bi črtastozvezdniki skakali
pravisprehajalec
05. 08. 2020 15.48
-3
Severna Koreja potrebuje samo eno dobro vodeno raketo, da sname debelinkota. Tako kot nekoč Erazma Predjamskega topovska krogla na WCju na pečini. Pa bo razpadla severna koreja. Tako malo je treba.
ziggi1
05. 08. 2020 13.23
-4
kitajci so gotovi