Tujina

Ameriško pravosodno ministrstvo Apple obtožuje monopola

Washington, 21. 03. 2024 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za pravosodje ZDA je napovedalo prelomno tožbo proti družbi Apple, v kateri tehnološkega velikana obtožujejo nezakonitega monopola na trgu pametnih telefonov in zatiranja konkurence.

Apple iPhone
Apple iPhone FOTO: AP

Obsežno tožbo je ameriško pravosodno ministrstvo ter 16 državnih in okrožnih tožilcev vložilo na zveznem sodišču v New Jerseyju. Družbo Apple obtožujejo, da si je prilastila monopol na trgu pametnih telefonov in da uporablja svoj nadzor nad iPhonom za "obsežno, dolgotrajno in nezakonito ravnanje". Poleg tega podjetje obtožujejo, da uporablja svojo moč za omejevanje konkurentov, zavira inovacije in izbiro potrošnikom. 

Med drugim trdijo, da je Apple s serijo spreminjajočih se pravil skušal preprečiti inovacije in zadušiti konkurente. V tožbi navajajo številne "protikonkurenčne" korake, ki jih je sprejel Apple, vključno z blokiranjem aplikacij s široko funkcionalnostjo, zaviranjem mobilnih storitev pretakanja v oblaku, omejevanjem digitalnih denarnic drugih razvijalcev in zmanjševanjem funkcionalnosti pametnih ur drugih proizvajalcev v kombinaciji z iPhonom. 

Generalni državni tožilec Merrick Garland je dejal, da podjetje "spodkopava aplikacije, izdelke in storitve, zaradi katerih bi bili sicer uporabniki manj odvisni od iPhona, a ki spodbujajo interoperabilnost in nižajo stroške za potrošnike in razvijalce".

Predstavnik Appla, Fred Sainz, je dejal, da tožba "izkrivlja dejstva in pravo" in je napovedal, da se bo podjetje "odločno branilo proti njej". "Tožba ogroža to, kar smo, in načela, ki Applove izdelke ločijo od drugih na močno konkurenčnih trgih," je dejal Sainz. Dodal je, da bo, če bo tožba uspešna, to oviralo sposobnost družbe, da ustvarja nove tehnologije, ki jih ljudje pričakujejo od Appla. 

To je sicer že tretjič od leta 2009, da je ameriško ministrstvo za pravosodje tožilo družbo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
21. 03. 2024 21.41
+1
Je nekaj na tem. Sem delal v veliki ameriški firmi, kjer ajfoni niso bili zaželeni. Kar naenkrat je prišel befel, vsi ajfone. Seveda so se uni na vrhu zmenili. No, mene ajfon ni prepričal s svojimi zmedenimi in nekonsistentnimi pristopi. Sem si oddahnil, ko sem šel v penzijo in vrnil XR ja.
nora_ovca
21. 03. 2024 21.15
-1
Uporabljam Apple že skoraj 10 let in ne vidim problema. Nihče nikogar ne sili v nakup🤔
Sixten Malmerfelt
21. 03. 2024 21.14
+3
Ameriški proračun se bo napolnil malo ob kakšnih 3 do 5 milijard kazni od Aplleja!
zapiramvamustaaa
21. 03. 2024 20.33
+1
Samsung je zakon.
uporabnik123x
21. 03. 2024 20.13
-3
A zdaj ker so ostali proizvajalci nesposobni na trgu se pa gre tožit tistega ki mu je uspelo. Omg amerika
Zmaga Ukrajini.
21. 03. 2024 20.10
+2
Upam, da država uspe. Pravilno, da se je lotila problema absolutnega monopola teh tehnoloških velikanov. Pa ne samo to, ampak upam, da jim uspe tudi ustrezno obdavčiti Apple. Pravzaprav vse tehnološke velikane, ki se izmikajo rezidentstvu in posledično plačevanju davkov, medtem ko mora vsak slehernik v Ameriki do penija plačati vse, kar je "cesarjevega".