Tujina

Amonijev nitrat: uporaben kot gnojilo, za izdelavo bomb ga zlorabljajo tudi teroristi

Ljubljana, 05. 08. 2020 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
28

Libanonske oblasti so za uničujočo eksplozijo v Bejrutu okrivile zaloge amonijevega nitrata, ki so ga v neprimernih pogojih skladiščili v pristanišču. Gre za kristalno snov brez barve in vonja, ki nastane z združitvijo amonijaka in dušikove kisline. Najpogosteje se uporablja kot dušikovo gnojilo, a je pri teroristih priljubljeno tudi pri izdelavi improviziranega eksploziva. Snov pa je bila v preteklosti že vzrok številnih industrijskih nesreč po svetu.

Amonijev nitrat je bela snov v granulah brez vonja.
Amonijev nitrat je bela snov v granulah brez vonja. FOTO: AP

V skladišču pristanišča v libanonski prestolnici naj bi že šest let shranjevali okoli 2750 ton amonijevega nitrata, ki je glavna sestavina več vrst gnojil. Snov je v granulah oziroma kristalih, v stiku z vlago se hitro raztopijo in tako zemlji oddajo dušik, ki je pomemben za rast rastlin. 

Snov sama po sebi ni nevarna, če je pravilno skladiščena in nekontaminirana. Toda, če je snov kontaminirana, se meša s tekočimi gorivi ali ni skladiščena pod ustreznimi pogoji, postane eksplozivna. Za detonacijo je potrebna že manjša začetna eksplozija, tako imenovani ojačevalec detonatorja. Njegova eksplozivna moč pa dosega približno 40 odstotkov TNT, navaja spletna enciklopedija Wikipedia. Amonijev nitrat sicer deluje kot oksidant, saj poveča gorljivost in omogoči ostalim gorljivim snovem, da gorijo hitreje in z večjo intenzivnostjo.

Dan po eksploziji iz libanonske prestolnice prihajajo pretresljivi posnetki opustošenja. Reševalci se prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele tragedije, ki je po zadnjih podatkih zahtevala vsaj 113 življenj, ranjenih je 4000 ljudi.

Eksploziv, pripravljen iz amonijevega nitrata, pogosto uporabljajo pri rudarjenju, v kamnolomih in v gradbeništvu. Ker je snov relativno lahko dostopna, pa je priljubljena tudi pri teroristih, ki iz njega izdelujejo improvizirane bombe. 

Če so velike količine amonijevega nitrata izpostavljene visokim temperaturam, se prav tako lahko vname. Če torej snov skladiščimo v bližini tekočega goriva ali v velikih količinah v slabo prezračevanem prostoru, se lahko zgodi scenarij, kot smo ga videli v Bejrutu. Večja kot je količina, bolj verjetna je eksplozija. 

Kaj pravijo strokovnjaki?

"Na lestvici je ta eksplozija nekoliko bližje atomski bombi kot navadni bombi," je za Reuters dejal Roland Alford, direktor britanskega podjetja Alford Technologies, ki je specializirano za ravnanje z ubojnimi sredstvi. "Tukaj gre verjetno za eno največjih nejedrskih eksplozij vseh časov," je prepričan. 

Rdečerjav oblak dima se je vil iz skladišča, preden je eksplodiralo.
Rdečerjav oblak dima se je vil iz skladišča, preden je eksplodiralo. FOTO: AP

Strokovnjaki pravijo, da sta rdeče rjava barva dima in gobast oblak, ki ga vidimo na posnetkih, značilna za eksplozije amonijevega nitrata. "Videoposnetki dogodka kažejo, da je bil sprva belo siv dim, ki mu je sledila eksplozija, ki je v zrak izpustila velik oblak rdeče rjavega dima in velik bel gobast oblak. To nakazuje, da so bili plini, ki so se sprostili ob tem, beli hlapi amonijevega nitrata, strupena rdeče rjava pa dušikov oksid, ter voda," je za Reuters dejal strokovnjak za forenzično, okoljsko in analitično kemijo Stewart Walker iz Univerze Flinders. Ob tem je dejal, da se pri eksplozivu, izdelanemu iz amonijevega nitrata, ne bi smel pojaviti takšen rjavkast dim. "To mi pove, da ravnovesje kisika ni bilo pravilno – zato ni šlo za zmešan eksploziv. Očitno je šlo pri eksploziji v Bejrutu za nesrečo, razen če je šlo za požig," je prepričan. 

"Najprej smo videli črn dim, nato rdečega – to je bila nepopolna reakcija. Domnevam, da je najprej prišlo do manjše eksplozije, ki je povzročila reakcijo amonijevega nitrata. Ali se je do te manjše eksplozije zgodila po nesreči ali namerno, pa še ne vemo," pa je za AFP povedala Jimmie Oxley, profesorica kemije na ameriški Univerzi Rhode Island.

"Zamisel, da je bila takšna količina (snovi) zanemarjena kar šest let, je nedojemljiva, šlo je za nesrečo, ki je čakala, da se zgodi," je za Reuters dejal Andrea Sella, profesor anorganske kemije na Univerzi v Kaliforniji.

Večje nesreče zaradi eksplozij amonijevega nitrata

To ni prvič, da je neustrezno skladiščenje ali ravnanje z amonijevim nitratom povzročilo nesreče s smrtnimi izidi. Leta 1921 je v nemški tovarni v kraju Oppau eksplozija amonijevega sulfata in nitrata terjala 565 življenj. 

Leza 1947 je na ladji v ameriškem pristanišču v Texas Cityju izbruhnil požar, ki je detoniral okoli 2300 ton te kemikalije. Eksplozija je povzročila ogromen morski val. V nesreči je umrlo najmanj 567 ljudi, več kot 5000 pa jih je bilo ranjenih. 

Eksplozija amonijevega nitrata se je leta 2001 zgodila tudi v skladišču v francoskem Toulouseu, pri tem je umrlo 31 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 2500. 

Eksplozija v tovarni umetnih gnojil v Toulouseu leta 2001
Eksplozija v tovarni umetnih gnojil v Toulouseu leta 2001 FOTO: AP

Leta 2004 je na tovornem vlaku, ki je prevažal amonijev nitrat, eksplodiralo v severnokorejskem kraju Rjongčon v bližini kitajske meje. Severnokorejske oblasti so takrat sporočile, da je v nesreči umrlo 54 ljudi, ranjenih pa je bilo 1249. Rdeči križ pa je poročal o več kot 160 mrtvih in okoli 1300 ranjenih.

Po eskploziji tovornjaka v Mehiki leta 2007
Po eskploziji tovornjaka v Mehiki leta 2007 FOTO: AP

Tri leta pozneje, leta 2007, je v podobni nesreči v Mehiki umrlo 40 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Nesreča se je zgodila, ko sta trčila tovornjak in poltovornjak. Po trčenju je izbruhnil požar, ki je povzročil eksplozijo tovora, v katerem je bil amonijev nitrat. Po eksploziji je v cesti nastal krater velik 3x12 metrov. 

Leta 2013 se je zgodila eksplozija v tovarni umetnih gnojil v Teksasu, kjer so skladiščili amonijev nitrat. V nesreči je umrlo 15 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 200. Preiskava je sicer pokazala, da naj bi šlo za sabotažo.

Posledice eksplozije amonijevega nitrata v Teksasu leta 2013
Posledice eksplozije amonijevega nitrata v Teksasu leta 2013 FOTO: AP

V kitajskem pristanišču Tjandžin, kjer so poleg amonijevega nitrata skladiščili tudi druge kemikalije, se je podobna eksplozija zgodila leta 2015. Umrlo je najmanj 173 ljudi. 

Po eksploziji v Tjandžinu leta 2015
Po eksploziji v Tjandžinu leta 2015 FOTO: AP

Zlorabe v teroristične namene

Kot rečeno, se lahko zaradi teh svojih lastnosti amonijev nitrat uporablja tudi za izdelavo eksploziva. Uporabljala ga je denimo irska republikanska vojska (IRA) pri svojih bombnih napadih v Londonu v 90. letih prejšnjega stoletja.

Dve toni amonijevega nitrata so uporabili tudi za izdelavo bombe v napadu na stavbo FBI v Oklahomi leta 1995. V bombnem napadu, ki velja za najhujše domače teroristično dejanje v ZDA, je umrlo 168 ljudi. je Za napad so leta 1997 obsodili nekdanjega ameriškega vojaka Timothyja McVeigha, leta 2001 pa so ga usmrtili. Njegov sodelavec, prav tako nekdanji vojak, Terry Nichols, pa je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta. 

Prav tako so amonijev nitrat uporabili v napadih na nočne klube na Baliju leta 2002, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi. 

Leta 2011 je desničarski terorist Anders Behring Breivik uporabil amonijev nitrat za izdelavo bombe v Oslu, preden se je odpravil na strelski pohod na otok Utoya. Osem od njegovih 77 žrtev je umrlo v eksploziji bombe, ki jo je nastavil v bližini vladnih poslopij. 

Istega leta je v bližini vrhovnega sodišča v indijski prestolnici New Delhi eksplodirala bomba, izdelana iz amonijevega nitrata. V napadu, ki ga je po besedah indijskih oblasti izvedla teroristična skupina, povezana z Al Kaido, je umrlo 15 ljudi, okoli 76 pa je bilo ranjenih. 

Leta 2013 se je zgodil podoben napad v mestu Hyderabad na jugu Indije, v katerem je umrlo 18 ljudi. Preiskava je pokazala, da sta bili bombi izdelani iz amonijevega nitrata, pa tudi velike količine žebljev in vijakov. 

Amonijev nitrat so pogosto uporabljali talibani v Afganistanu in militanti v Iraku. Z njim so namreč napolnili avtomobile ali celo tovornjake in jih nato uporabili kot bombe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon ?olni?
06. 08. 2020 14.22
+2
eksplodiral je del hesbolahovega arzenala
istrajenaša123
06. 08. 2020 08.44
+1
vir: wikipedia Hhahahhahahahhah
Jimi1
05. 08. 2020 21.44
+3
Pozabili so pa navesti največjo tovrstno eksplozijo v Helifaksu mislim da 1918 leta,ki je odpihnila pol mesta... Razletela se je ladja z gnojilom...
ASCII
06. 08. 2020 08.36
+0
Nesrečo v helifaksu ni povzročil amonijev nitrat ampak 2300 ton pikrinske kisline na ladji SS Mont-Blanc.
ni_mi_vse_eno
05. 08. 2020 21.43
+2
Itak so imeli to gnojilo leta tam, pripravljenega za teroristične namene, bombe. Le zakaj so skladiščili gnojilo zrave pirotehnike? In zakaj so v pirotehniki pričeli z varjenjem brez požarne straže? Res škoda je ogromna. Vsa stanovanja uničena.
ni_mi_vse_eno
05. 08. 2020 21.26
+5
Celoten Bejrut so hoteli pognojiti. Sedaj jim je uspelo.
HALAcR7
05. 08. 2020 20.53
+4
Terorist Breivik katolik iz Norveške,je uporabil tako bombo
Mptric
05. 08. 2020 20.52
+3
Fino je poclo
RamzesII
05. 08. 2020 20.51
+4
Za dušikovo gnojilo tudi, od kar je aktualen terorizem, kmetje ipd. ne smejo imeti na posestvu preveč vreč z gnojilom, ker lahko hitro pritegnejo neželeno pozornost.
Tone 12345
05. 08. 2020 20.45
+15
To se pravi če je bilo v bejrutu 2700 ton am.nitrata kar pomeni eksplozivnost 40% TNT ja je bila eksplozija moči okoli 1,5 kiloton jedrske eksplozije!!!
Tone 12345
05. 08. 2020 20.42
+3
Tudi ameriska konvencialna mati vseh bomb in ruska oče vseh bomb imata v sebi samo 10 ton klasičnega eksploziva!
big brother
05. 08. 2020 20.35
+5
Čeb mel en pojma kaj pomeni pirotehnika na pop tv, je včeraj omenli nebi
big brother
05. 08. 2020 20.34
+12
Pop tv se je včer spet zapičil v pirotehniko. Kr blodijo in blodijo.
big brother
05. 08. 2020 20.34
+10
In men ste včer tle minuse nažigal, ko sm trdil na ni pirotehnika . ia
TheEarthIsFlat
05. 08. 2020 20.30
-2
Kaj boste nehali s tem nitratom, kaj hočete, da si bo kdo še bajto razstrelil,
RobespierreWithGuillotine
05. 08. 2020 20.01
+4
Izrael je kriv, bo spet objavila kaksna globoko sovrazno nastrojena oseba.
IKOSS
05. 08. 2020 20.00
+9
Amonijev nitrat je POTENCIALNO NEVARNA snov. To pomni, da ima, glede na tehnične lastnosti, sposobnost sprostiti večjo količino energije, obstajajo vloge, oziroma načini uporabe, pri katerih do tega ne pride. Šele nepravilen način uporabe, ali namerna uporaba v vlogi eksploziva, to povzroči. Le v kolikor se uporabnik tako odloči, ali ravna neprevidno, ima tako sproščena energija lahko družbeno problematične posledice.
Uporabnik1521210
05. 08. 2020 20.01
+9
Ja tako kot vse stvari če jih napačno uporabiš pač ni varno
Zmaga Ukrajini ...
05. 08. 2020 20.34
+0
Balki30
05. 08. 2020 19.59
+8
Ce zelis da amonijev nitrat detonira...rabis nekaj deset gramov vsaj zares hitrega eksploziva...nitro...tnt...ali plastika...in detonator...to pa ze ni enostavno dobit...pa to
šoferkabusa
05. 08. 2020 19.56
+5
Poznavalci, haha. A je bila potem v Kamniku v KIK teroristična organizacija, ker so izdelovali explozive za rudnike?
Capo dei Capi - novi profil
05. 08. 2020 19.54
+8
Prepovejmo gnojila!... Zakaj niste napisali kakšna temp. vžge am.nitrat in kolikšno količino potrebujete, da sploh nekaj eksplodira... Govorimo o par 100 kilogramov do par ton... Teroristi pa itak dobijo c-4. 😂🤣
jg57
05. 08. 2020 20.39
+3
Eksplodira s pomočjo detonatorja, pogoji za eksplozijo pa nastanejo tudi ob požaru. Amonijev nitrat je oksidant in močno pospešuje gorenje.
Mirkoca
05. 08. 2020 19.32
+5
Ni res, da se amonijev nitrat zlorablja za rastrelivo, ampak ga nekateri zlorabijo za gnojivo.