Tujina

Ana Brnabić v parlamentu predstavila novo srbsko vlado

Beograd, 28. 10. 2020 21.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
1

Dobre štiri mesece po volitvah v Srbiji je premierka Ana Brnabić v parlamentu predstavila svojo novo vlado. Enajst od 21 ministrstev bodo vodile ženske, Socialistična stranka Srbije, ki je v vladi od leta 2012, pa bo v novi vladi namesto prejšnjih petih vodila le dve ministrstvi.

Ana Brnabić
Ana Brnabić FOTO: AP

V novi srbski vladi, ki ji znova predseduje Ana Brnabić, bo ministrstvo za energetiko, sektor, ki naj bi bil pomemben za Moskvo, vodila Zorana Mihajlović, visoka funkcionarka vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića.

Vodja proruske SPS in dosedanji zunanji minister Ivica Dačić je bil sicer pred dnevni izvoljen za novega predsednika parlamenta.

V vladi prvič sodeluje desna nacionalistična Srbska domoljubna zveza (SPAS) Aleksandra Šapića, ki bo imela enega ministra. Član stranke, ki se je na junijskih volitvah zavzemala tudi za "zdrave družinske odnose", Radomir Ratko Dmitrović bo vodil eno od treh novih ministrstev v vladi, ministrstvo za družino, otroke in demografijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju portala balkanske raziskovalne novinarske mreže (Birn) Balkaninsight bo njegovo imenovanje dvignilo kar nekaj obrvi, saj je ta novinar in bivši urednik Večernjih novosti med drugim na družbenih medijih nasprotoval uvedbi ženskih kvot na parlamentarnih volitvah in se spraševal, zakaj med feministkami in aktivisti za človekove pravice ni lepih žensk. Sprva dopisnik s Hrvaške za srbski vladni časnik Politika in tednik NIN, je bil med letoma 1991 in 1993 politični komentator na srbski radioteleviziji, ko je bila v času režima Slobodana Miloševića in razpada takratne Jugoslavije glasnica srbskih nacionalistov.

Ministrstva za zunanje in notranje zadeve ter obrambo bodo vodili Vučićevi tesni sodelavci – vodja njegovega urada Nikola Selakovič ter Aleksandar Vulin in Nebojša Stefanović. Slednja bosta zamenjala resor. Jadranka Joksimović ostaja na čelu ministrstva za evropske integracije, Siniša Mali ostaja finančni minister, minister za zdravje pa Zlatibor Lončar.

Vodenje pravosodnega ministrstva bo prevzela Maja Popović, dosedanja svetovalka direktorja srbske obveščevalne službe BIA Bratislava Gašića. Dosedanja dvakratna predsednica parlamenta Maja Gojković bo ministrica za kulturo in informiranje. Položaj v novi vladi je dobila tudi članica kriznega štaba za boj proti novemu koronavirusu, epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević. Postala bo ministrica za delo in socialne zadeve.

Nova vlada ima 21 ministrstev, poleg tega bosta v njej še dva ministra brez listnice. Ob omenjenem ministrstvu za demografijo sta še novi ministrstvo za človekove pravice in pravice manjšin ter socialni dialog ter ministrstvo za skrb o vaseh. Slednje bo vodil Milan Krkobabić, prvega pa Gordana Čomić, nekdanja visoka funkcionarka opozicijske Demokratske stranke in večletna poslanka. Letošnjih volitev sicer ni bojkotirala in je pred njimi izstopila iz stranke, poročajo srbski mediji.

Dosedanja predsednica vlade Ana Brnabić je danes v parlamentu ob predstavitvi programa izpostavila, da bo nova vlada proevropska, ki si bo prizadevala za pospešitev približevanja EU ter vlada politične in gospodarske kontinuitete s sedanjo, ki si bo prizadevala za boljše življenje ljudi. Med šestimi prednostnimi nalogami je navedla tudi zdravstveni sistem, ki ga je močno prizadela pandemija novega koronavirusa, vprašanje Kosova ter utrjevanje pravne države in gospodarska rast.

Novo ministrsko ekipo mora potrditi še parlament. Pri tem ni pričakovati težav, saj ima koalicija absolutno večino. Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović je danes dejal, da bo Srbija novo vlado dobila že danes zvečer.

SNS ima po volitvah 21. junija v novem sklicu 250-članske skupščine absolutno večino 188 poslancev. Dačićeva SPS jih ima 32, SPAS pa enajst. V skupščino so prišle tudi štiri liste manjšin. V parlamentu pa ni več do Vučića kritične opozicije, ki je volitve bojkotirala v znak protesta zaradi njegovega avtoritarnega vodenja države.

Vučić je sicer še pred oblikovanjem vlade napovedal, da bo nova vlada začasna in da bodo predčasne parlamentarne volitve potekale najkasneje do 3. aprila 2022, ko naj bi bile predsedniške volitve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Burtonnn
29. 10. 2020 09.21
-1
In kaj ima to opravko s problemi v Sloveniji?