Tujina

Analitiki: Izgon tujih sil iz Iraka bi bil sramoten konec drage ameriške misije

Bagdad, 18. 01. 2020 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriško obrambno ministrstvo zatrjuje, da se ZDA ne nameravajo umakniti iz Iraka, čeprav iraški parlament vlado poziva, naj konča tuje vojaške operacije v državi. Če bodo ZDA na tak način morale zapustiti Irak, bo to sramoten konec dolgoletne ameriške misije, za katero so ZDA porabile na stotine milijard dolarjev, ocenjujejo analitiki.

Pomočnik ameriškega obrambnega ministra Jonathan Rath Hoffman je po nedavnem pozivu iraškega parlamenta, naj vlada izžene tuje vojaške misije iz države, poudaril, da ameriška prisotnost v Iraku zagotavlja varnost in napredek tej državi in da ameriški vojaki ostajajo v tej bližnjevzhodni državi.

Donald Trump je pred izvolitvijo za ameriškega predsednika obljubljal, da bo vrnil ameriške vojake domov in končal z dolgotrajnimi vojaškimi operacijami. Kot kaže, se lahko njegova napoved uresniči, vendar ne po njegovi želji – če se bo tako odločila nova iraška vlada. Čeprav je iraški parlament k temu pozval že trenutno vlado, začasni iraški premier Adel Abdul Mahdi pravi, da bo odločitev prepustil novemu premierju in novi vladi, ki bo imela polna pooblastila. Njegov naslednik še ni bil imenovan.

ZDA vztrajajo, da svojih vojakov iz Iraka ne bodo umaknile, bodo pa postopoma zmanjševali njihovo število.
ZDA vztrajajo, da svojih vojakov iz Iraka ne bodo umaknile, bodo pa postopoma zmanjševali njihovo število. FOTO: AP

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer pred dnevi poudaril, da ZDA ne bodo odšle iz Iraka. Je pa omenil možnost, da bodo zmanjšali število vojaških sil v državi, kar nekateri analitiki ocenjujejo za poskus ohranitve dostojanstva.

Analitiki: z umikom ZDA iz Iraka bi Iran le še poglobil svoj vpliv v Iraku

Strokovnjaki svarijo, da bi umik ameriške vojske iz Iraka lahko privedel do še večjih težav. V državi se še vedno soočajo s številnimi napadi IS in brez prisotnosti tujih vojaških sil bo imela teroristična skupina več manevrskega prostora za širjenje svojega vpliva. Hkrati bi se povečal tudi vpliv Teherana na Bagdad. Že zdaj so v iraškem parlamentu skupine, ki so tesno povezane z Iranom.

Irak je že vse od ameriške okupacije leta 2003 nekakšen poligon za merjenje moči med ZDA in Iranom. Analitiki ocenjujejo, da v tem boju za prevlado zmaguje Iran, ki se je uspel postopoma vplesti v vsakodnevno življenje v Iraku. Pomagal je oblikovati milice, ki so nato postale uradni del iraške vojske. Pomemben je tudi gospodarski vpliv Irana, saj ta veliko svojih izdelkov izvaža v Irak.

Iraški parlament je k umiku vseh tujih vojakov iz države pozval po atentatu na generala Solejmanija.
Iraški parlament je k umiku vseh tujih vojakov iz države pozval po atentatu na generala Solejmanija. FOTO: AP

"Iran je trenutno najbolj vplivna država v Iraku. Ta vpliv se bo samo večal, če se bodo ZDA umaknile," je za CNN dejal Fawaz Gerges, profesor mednarodnih odnosov na Londonski šoli ekonomije in političnih ved (London School of Economics and Political Science). Gerges pravi, da največji izziv Iraka ni IS, pač pa vzpostavitev delujoče družbe – denimo, boj proti korupciji, preoblikovanje vlade iz sektaške v enotno iraško vlado, profesionalizacija vojske.

Iraški parlament želi iz države umakniti vse tuje vojaške sile v državi po nedavnem stopnjevanju napetosti med Iranom in ZDA, ko so se kopja lomila na iraških tleh. Če bo iraška vlada upoštevala neobvezujoč sklep parlamenta, potem bo to sramoten konec dolgoletne ameriške vojaške misije v Iraku, za katero so ZDA porabile na stotine milijard davkoplačevalskega denarja in v kateri je umrlo na tisoče ameriških vojakov, opozarja Gerges.

Leta 2008 je bilo v Iraku okoli 150.000 ameriških vojakov, po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva pa jih je trenutno le še okoli 5000.
Leta 2008 je bilo v Iraku okoli 150.000 ameriških vojakov, po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva pa jih je trenutno le še okoli 5000. FOTO: AP

Sklep o prenehanju tuje intervencije v Iraku, ki ga je v začetku januarja sprejel iraški parlament, je posledica nedavnega stopnjevanja napetosti med Iranom in ZDA. Iraški parlament je o tem razpravljal po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasima Solejmanija v Bagdadu pred dvema tednoma, na katerega so iranske oblasti odgovorile z raketnim napadom na ameriško bazo v Iraku.

V času napadov so skupne operacije ZDA in Iraka proti teroristični skupini IS zamrznili, začasni iraški premier Mahdi pa je dejal, da je umik ameriških enot iz Iraka edini način, da zaščitijo ljudi na iraškem ozemlju. Svojo izjavo je nato ta teden nekoliko omilil in dejal, da bo odločitev o tem prepustil bodoči vladi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
23. 04. 2020 13.17
zmankuje dobrin za ameročane in je vse bolj jasno da niajo kej več dobit..mars dam.
borjac
22. 04. 2020 15.03
+4
Tako kot so odšli iz Vietnama, tako bodo odšli iz Iraka, Afganistana in še od kje ... in sicer kot poraženci, z repom med nogami, če pa gledaš njihove filme od Ramba, raznih borb v Iraku se vprašaš le kako so vse te vojne izgubili. Zadnja vojna v kateri so Američani zmagali je 2. svetovna vojna.
Maks Novak
19. 01. 2020 11.25
+11
Če, bi Američanom ,res bilo toliko ,do borbe s terorizmom ,bi morali prvi napasti Saudijce, saj prav tam je glavno leglo terorizma.
pravisprehajalec
19. 01. 2020 10.19
-7
In pa seveda začetek nove državljanske vojne v Iraku. Z zelo verjetno zmago Isisa in vzpostavitvijo novega kalifata, ki bo segal daleč čez Iraške meje.
pa saj bo vredu
18. 01. 2020 21.37
+5
Če prav razumem so v Iraku pobrali smetano in se bodo kmalu selili bližje. Recimo v Venezuelo. Ali?
Supervillain
18. 01. 2020 21.05
-20
Trump Legenda.Lp
Supervillain
18. 01. 2020 21.05
-17
ivan res grozni
18. 01. 2020 20.57
+21
Agresor seveda ne upošteva zahteve parlamenta okupirane države.
TITO 50
18. 01. 2020 20.49
+22
Sramoten konec so oni itak doživeli povsod kjer so bili od leta 1945
Supervillain
18. 01. 2020 21.05
-5
Valukk
18. 01. 2020 20.40
+31
Nagnat te Američane, NATO domov da ne bo več sranja delal po svetu!!!
Yon Dan
18. 01. 2020 20.27
+28
Če parlament odloči, morajo američani do zadnjega takoj oditi. Drugače je to okupacija, kar jim pa itak ni tuje. Enako je v Libiji. Tam so nezakonito in kradejo nafto.
bundy crocodile
18. 01. 2020 20.18
+14
Jenkije bi enkrat blo trebalo fajn stisn.at na njihovih domačih tleh in šele takrat se lahko pogovarjmo o tem kdo je p.ć..a in kdo ne. Da ni evropa stisnila, zaključila v z JNA povezavi z jenkijem, bi se nas bali še danes. Jenkiju bijejo zadnje minute. S korejo ni uspel pa gre na silo v Iran. Iran bo zanetil total war in se j...
Našvasan_zob
18. 01. 2020 20.08
+6
PS: Zakaj ne napišete še članek, kako bo z inštalacijo Gaidoja Amerika samo še povečala vpliv v Venezueli in latinski Ameriki ?!?!
Našvasan_zob
18. 01. 2020 20.07
+30
Ojoj koliko neumnosti v samo enem članku: 1. Če / KO se US vojska spoka iz Iraka bodo Iraške sile (pa magari s podporo Rusov ali Irancev dokončno potolkle isis)... Ameri samo drek mešajo saj jih je kaos v interesu ker to pomeni prodajo orožja..
tali?ni tom
18. 01. 2020 19.31
+38
pa niti evra niso zapravili za irak američani,se nonstop od začetka lepo oskrbujejo z zastonj nafto! point je pa le naftna vrtina!
plotter123
18. 01. 2020 19.50
+20
Drži Waco Drži , poleg naftnih vrtin so pa še IZROPALI celoten Irak VSEH umetnin iz davne preteklosti. Vsakodnevno so vozila letala C3 in C4 v ameriko z naropanim blagom DIREKTNO na dražbe ki so se jih udeleževali ameriški tajkuni..... tak da ja kar naj raje nazaj prinesejo
hotchilipoper
18. 01. 2020 21.00
+5
Zmaga Ukrajini ...
18. 01. 2020 19.22
+32
No, toliko o trumpljevih obljubah, kako bo iz Sirije in tudi širše regije umikal svoje kavbojce. V resnici jih je pa tam čedalje več. Danes ta številka znaša že pribl. 60.000. Tudi z Diega Garcie se niso umaknili. Gre za britanski otok v Indijskem oceanu, kjer so kavbojci pred 50 leti nasilno odselili domačine, jim pobili vse živali, in jih poslali na Sejšele, Mauricius in ostale okoliške otoke. Seveda tja niso prišli kot zahodni turisti na retreat, ampak so prišli brez denarja, brez zemlje, službe,... skratka životarijo kot klošarji. Kavbojci so otok uzurpirali z namenom, da tam postavijo vojaško bazo, iz katere so se seveda lahko hitro »dostavili« na Bližnji vzhod, ko je "potreba". In res so zgradili izjemno drago vojaško bazo z vsem "ni da ni" in ob tem celo lagali kongresu, ko je bilo treba pridobivat denar za bazo. Vmes so v javnost prikapljale tudi zelo grde zgodbe o zaporih za teroriste, ki so še hujše od Guantanama.Domačini se že vsa ta leta, žal neuspešno, oz. z majhnimi zmagami pritožujejo na ameriških in britanskih sodiščih (britansko vrhovno s. je sicer razsodilo v prid otočanom in dejanje kavbojcev označilo za ostudnega). Lani je Generalna skupščina OZN potrdila sodbo Mednarodnega sodišča v Hagu, ki od Združenega kraljestva zahteva umik njene kolonialne uprave z otočja in prenos na Mauricius, da bi se domačini lahko vrnili, vendar so ameri »mrtvo hladno« odgovorili, da niti oni, niti Britanci ne nameravajo prekiniti uporabo baze. Kakorkoli že, očitno tudi iz Iraka ne bodo odšli prav zlahka. In tako, kot je ostudno to, kar so naredili domačinom na Diegu Garcii, je ostudno tudi to, da Iračanom omenjajo stroške, ki so jih imeli v Iraku. Zato upam, da jih bo iraška vlada takoj izgnala in zahtevala rekordno visoko reparacijo za sesutje države. Potem bo trumpelj imel razlog za cviljenje. In naj še kakšen tule reče, da svet »potrebuje« policaja kot so ZDA. No, hvala lepa za takega pokvarjenega kifeljca, ... želim mu, da se mu povrne vse gorje, ki ga je sam po WW2 tako radodarno sejal po svetu.
el capitan 1
19. 01. 2020 10.21
-5
Mesecev ti marsikaj pozabljas, zato so tvoji komentarji popolnoma nerelevantni in niso vredni niti obsojanja niti presojanja. Ocitno pa si protiamerisko nastrojen in zato popolnoma neobjektiven in nekredibilen partner za komentarje.
Maks Novak
18. 01. 2020 19.09
+25
Američani naj rajši okupirajo ,SAUDSKO ARABIJO,ki je pravo leglo ekstremistov,teroristov in ostale zalege.
Mauzahecmauzares
18. 01. 2020 18.52
+25
NATO predvsem gospodarsko podjetje..
miselna policija
18. 01. 2020 18.58
+20
podaljšek korporacij ki trošijo naš denar!!
Rudar
18. 01. 2020 19.00
-12
krnekilojz
18. 01. 2020 18.48
+24
Nagnat te usa teroriste!
korintos23
18. 01. 2020 18.57
+16
JanezNovakJohn
18. 01. 2020 18.46
+26
Vse tuje vojske morajo zpustiti vsa tuja ozemlja in na tej zemlji bi bil mir. seveda bi se doma stepli. ampak to je njihova stvar. Taka rešitev miru v svetu ni vinteresu proizvajalk orožja, tako kot ni v interesu farmacevtskih gigantov da bi bili ljudje zdravi. Za vse to imamo imamo demokracijo in izvoljene politike ki so pa plačani v veliki meri od teh proizvajalk. Nič ne pomaga. Vseeno je potrebno poiskusiti AMERI.. GOTOFI STE!
el capitan 1
19. 01. 2020 10.22
-2
Bi se stepli pa kaksna atomska bi padla med drugim tudi naokoli.......Zal je tako in zato so taksne blodnje le zastrasujoce in popolnoma nemogoce. Hvala Bogu!