Tujina

Anglikanska cerkev prvič blagoslovila istospolni par

Felixstowe, 17. 12. 2023 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Catherine Bond in Jane Pearce sta postali prvi istospolni partnerki, ki sta med bogoslužjem prejeli blagoslov anglikanske cerkve. Cerkev jima je namenila molitev ljubezni in vere, s katero je blagoslovila njuno ljubezen in prijateljstvo ter zavezo druga drugi. "Njihov rod bo znan med narodi, njihovi potomci med ljudstvi. Vsi, ki jih bodo videli, bodo priznali, da so zarod, ki ga je Gospod blagoslovil," pa je blagoslov pospremil tudi verz iz svetopisemskega odlomka.

Vsi duhovniki se sicer ne strinjajo z odločitvijo, da lahko cerkev blagoslovi tudi istospolne pare. Medtem ko nekateri menijo, da sprememba prinaša napredek, in so jo kot tako tudi pozdravili, drugi pravijo, da je blagoslov veliko prevelik korak, spet tretji pa, da bo resnično spremembo naredilo šele priznanje zakonske zveze, poroča The Independent.

A kljub mešanim občutkom je anglikanska cerkev zdaj blagoslovila prvi istospolni par. Catherine Bond in Jane Pearce sta dopoldan v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Felixstoweju v Suffolku pokleknili pred kanonikom Andrewom Dotchinom. Vikar je nato na njuni glavi položil dlani in dejal: "Zahvaljujemo se za Catherine in Jane, za ljubezen in prijateljstvo, ki ju delita, ter za njuno predanost druga drugi, ko prihajata pred vas na ta dan, saj zaupata v vašo dobroto, da boste s svojo ljubeznijo okrepili njuno ljubezen in se veselili skupaj z njunima srcema."

Partnerki sta se nasmehnili, ko sta od cerkvenega občinstva prejeli bučen aplavz. Bogoslužje je bilo sicer del običajne nedeljske evharistije, med katerim so dovoljene tudi molitve za ljubezen in vero.

Pred blagoslovom partnerk je ena od udeleženk svete maše prebrala odlomek, ki pravi, da bo Bog zatiranim prinesel dobro novico: "Pozidali bodo prastare razvaline, spet bodo vzdignili nekdanje ruševine, obnovili bodo zapuščena mesta, ruševine številnih rodov. /.../ Kajti jaz, Gospod, ljubim pravico in sovražim krivičen rop. Zvesto jim bom dal njihovo plačilo, sklenil bom z njimi večno zavezo. Njihov rod bo znan med narodi, njihovi potomci med ljudstvi. Vsi, ki jih bodo videli, bodo priznali, da so zarod, ki ga je Gospod blagoslovil."

Parlament Anglikanske cerkve, katerega član je tudi vikar Dotchin, je februarja prvič glasoval za podelitev blagoslova istospolnim parom v civilnem partnerstvu in pri porokah. Do odločitve je prišlo po skoraj osemurni razpravi, ki se je odvila tekom dveh dni. Dajanje blagoslovov sicer ostaja prostovoljna odločitev posamezne duhovščine.

Škofovska zbornica je v torek izvedla spletni sestanek, na katerem so potrdili februarsko odločitev ter odobrili tovrstne molitve znotraj rednega bogoslužja. Odločili so tudi, da se lahko blagoslov istospolnih parov izvede že to nedeljo. Predlog je bil sprejet s 24 glasovi za, 11 proti in tremi vzdržanimi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3