Tujina

'Napad na otroke je najbolj barbarsko dejanje, kar jih obstaja'

Annecy , 09. 06. 2023 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Franciji še vedno odmeva napad z nožem na otroškem igrišču v mestu Annecy, ki se ga drži vzdevek 'biser francoskih Alp'. V napadu so bili zabodeni štirje majhni otroci in dva odrasla, eden od njiju je v kritičnem stanju. Po napadu so jih odpeljali v tamkajšnjo bolnišnico in v bolnišnico v Ženevi v Švici, ki je od mesta napada oddaljena slabih 50 kilometrov. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dan po napadu obiskal žrtve.

Francoske oblasti so včeraj sporočile, da so otroci v stabilnem stanju, tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran pa je danes zjutraj za francoski radio sporočil, da sta po njegovih neuradnih informacijah dva otroka še vedno v smrtni nevarnosti. 

Ranjeni otroci, ki so se v času napada nahajali na otroškem igrišču, so stari od enega do treh let, najmlajši je imel le 22 mesecev, in se zdravijo v bolnišnici. Med njimi je triletni britanski otrok in en Nizozemec. 

Policija je sicer potrdila, da je osumljenec 31-letni Sirec, ki je imel na Švedskem status begunca. Pred kratkim je prišel v Francijo, kjer mu zaradi statusa v Skandinaviji ni uspelo pridobiti statusa begunca, poroča BBC. 

"Groza mine, ljubezen ostane"

Za televizijo BFM TV je spregovorila ženska, ki se je predstavila kot njegova nekdanja žena. Skupaj naj bi imela tudi triletno hčerko. Povedala je, da je bil njen nekdanji partner kristjan, njuno razmerje se je prenehalo še v času, ko sta živela na Švedskem, kjer ni več želel živeti. Ženska je še dodala, da v preteklosti moški ni kazal nasilnega vedenja, v stiku pa nista bila zadnje štiri mesece.  

Dan po napadu so na zid igrišča položene bele vrtnice in otroška risbica s srčki. Na listku, ki je pripret, piše: "Groza mine, ljubezen ostane". 

Napad se je zgodil v četrtek malo pred 10. uro, ko je moški vstopil na otroško igrišče in napadel obiskovalce, med njimi so bili tudi otroci v vozičku. Med napadom naj bi vzklikal "Jezus Kristus". 

Po napadu je pobegnil z igrišča in nato zabodel še starejšega moškega v bližini. Posredovala je policija, ki je storilca ustrelila v noge in ga prijela. 

Na kraj sta se odpravila tudi francoska predsednica vlade Elisabeth Borne, ki je dejala, da napadalec nima kazenske ali psihiatrične kartoteke, in notranji minister Gerald Darmanin

Annecy
Annecy FOTO: AP

Napad se je zgodil v mestu Annecy, kjer živi manj kot 140.000 ljudi. Mesto je posebej priljubljeno med turisti zaradi svojega starega mestnega jedra, tlakovanih ulic in slikovitih razgledov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v bolnišnici v Grenoblu obiskal otroke, ki so bili ranjeni v četrtkovem napadu z nožem v mestu Annecy na vzhodu Francije. Nato se je v Annecyju srečal še s sorodniki žrtev in tistimi, ki so jim nudili pomoč. 

Macron se je najprej ustavil v bolnišnici v Grenoblu, kjer oskrbujejo tri od štirih ranjenih otrok, nato pa skupaj s soprogo Brigitte obiskal žrtve v Annecyju in njihove družine ter vse tiste, ki so jim nudili pomoč in podporo.

Med slednjimi je bil tudi 24-letni moški po imenu Henri, ki so ga razglasili za junaka, potem ko je napadalca skušal ovirati s pomočjo svojega nahrbtnika in ga nato tudi pregnal z igrišča, kjer se je zgodil napad. "V takšnih trenutkih narediš, kar pač lahko. Obnašal sem se, kot bi se vsak Francoz," je povedal za francosko televizijo BFMTV.

V zvezi ranjenimi otroki je Macron po srečanju povedal, da gre njihovo okrevanje "v pravo smer" in dodal, da so novice o njihovem zdravstvenem stanju pozitivne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO: Profimedia

Med ranjenimi sta bili tudi britanska in nizozemska deklica. Glede britanske deklice je Macron povedal, da se je deklica, ki je bila operirana, medtem prebudila. "Gleda televizijo in (napad) je le še slab spomin," je povedal. Zdravniki so po Macronovih besedah "optimistični", čeprav je še vedno potrebna previdnost.

Nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra pa je medtem spregovoril o stanju nizozemske deklice, ki se zdravi v Švici. Kot je zapisal na Twitterju, mu je "odleglo, da je deklica, ki je bila včeraj žrtev napada v Annecyju, zunaj nevarnosti".

Francoski predsednik je tudi ponovno obsodil četrtkov napad. "Napad na otroke je najbolj barbarsko dejanje, kar jih obstaja", je dejal, hkrati pa dal vedeti, da je ponosen na delo reševalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3