Tujina

Iranski protesti: uradno število mrtvih 35, blokirali dostop do spleta

Teheran, 24. 09. 2022 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Razmere v Iranu se ne umirjajo. Protestniki že deveti dan zapored nadaljujejo z zbiranjem na ulicah, vlada pa jih poskuša zatreti na vse možne načine. Varnostne sile so dobile ukaze, naj na shodih ostro posredujejo, poročali so tudi o več smrtnih žrtvah, uradno število je naraslo na 35. Na nezadovoljive razmere in krivično obravnavo žensk iranski aktivisti opozarjajo tudi na spletnih družbenih omrežjih. Zato so se na čelu države odločili, da bodo dostop do interneta, kar se ne dogaja prvič, omejili. A protestnikom je na pomoč priskočila skupina Anonymous.

Protesti v Iranu se nadaljujejo, vlada je zato onemogočilo povezavo do interneta
Protesti v Iranu se nadaljujejo, vlada je zato onemogočilo povezavo do interneta FOTO: AP

Irancem je že približno teden dni (delno) onemogočen dostop do dveh najbolj popularnih družbenih omrežij za komunikacijo med sabo in s svetom, Instagrama in Whatsappa. Pred protesti sta bili omrežji sicer edini, katerih uporabo je iranska vlada še dovoljevala, v zadnjih letih je namreč blokirala več drugih platform, vključno s Facebookom in Twitterjem, prav tako so začasno omejili dostop do Telegrama, YouTuba in TikToka, piše BBC.

V četrtek zvečer naj bi internet znova (delno) vzpostavili, v petek pa je bila povezava s svetovnim spletom po skoraj celi državi znova onemogočena. "Ljudje v Iranu so odrezani od spletnih aplikacij in storitev," je ob tem tvitnil vodja Instagrama Adam Mosseri in dodal, da "upajo, da bo njihova pravica do svetovnega spleta hitro ponovno vzpostavljena".

Kdo onemogoča dostop - Meta ali vlada?

Ob tem pa iz Irana prihajajo tudi kritike na račun Mete, rekoč, da naj bi jim dostop do svojih storitev onemogočilo podjetje samo. Njegovi delavci naj bi na Instagramu brisali posnetke, ki ozaveščajo o protestih in izrekajo podporo iranskim ženskam, prav tako mnogim ne dovoli vstopa v njihov Whatsapp račun. Pravijo, da so vladne blokade interneta navadno drugačne, saj se izvajajo s pomočjo cenzure. Do vsebine tako navadno lahko uporabniki s spremembo VPN naslova vseeno dostopajo, v petek pa to ni bilo mogoče. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

BBC poroča, da so izpadi interneta v veliki meri posledica vladne izključitve največjega mobilnega operaterja. Iran Mobile Communications Company ima več kot 60 milijonov strank, njegov odklop pa naj bi temeljil na "varnostnih vzrokih," je v začetku tedna sporočil iranski minister za komunikacijo Eisa Zarepour. Toda na NetBlocku, skupini za monitoring interneta, sumijo, da razlog tiči drugje - internet je namreč eno največjih orodij, ki jih imajo iranske oblasti v rokah, ko na ulicah izbruhnejo nemiri. V Iranu ni zasebnih mobilnih omrežij, internet pa je edini prostor, kjer lahko protestniki delijo svoj glas. 

"Skrbi nas. Če bo Iran ugasnil internet, bo svet pozabil na nas," je dejal eden izmed iranskih aktivistov, ki ni želel biti imenovan. Prav tako bo onemogočeno organiziranje kampanj, saj se Iranci brez družbenih medijev ne bodo mogli povezati v tako velike skupine. "Za ukinjanje povezav z internetom se iranske oblasti odločijo le, ko se bojijo, da protesti predstavljajo grožnjo režimu," je dejal Shayan Sardarizadeh iz BBC-jeve enote za dezinformacije.  "Ukinitev je učinkovito orodje, ki resno škoduje zmožnosti protestnikov, da se organizirajo, komunicirajo in obveščajo zunanji svet, hkrati pa prinaša tudi ogromno tveganje za iransko gospodarstvo, podjetja in javne službe," blokade interneta še komentira Sardarizadeh. 

Podobno se je zgodilo tudi leta 2019 med protesti proti visokim cenam goriv, ki veljajo za najbolj krvave proteste v državi. Takrat so oblasti dostop do interneta omejile za nekaj dni, ljudje pa se zato bojijo, da bodo devetdnevni protesti eskalirali in da se bo zgodovina ponovila. 

Anonymous vdrli v več spletnih strani in nadzornih kamer

S kampanjo proti Iranski vladi je zato začela tudi hekerska skupina Anonymous. Vdrli so v več z državo povezanih medijev in spletnih strani in jih ugasnili. Na Twitter računu, ki je povezan s skupino, pa so zapisali, da so na iransko vlado izvedli več kibernetskih napadov, s katerimi so izrazili podporo protestom po smrti Mahse Amini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavni tarči napadov sta bili glavni spletni strani iranske vlade, prva je namenjena ponudbi več spletnih storitev, druga pa objavljanju vladnih novic. Skupina Anonymous je izbrisala vso bazo podatkov. Za kratek čas so zaustavili tudi oddajanje državne televizije in novičarske agencije Fars. Iranska vlada uradnega odziva na hekerske napade še ni podala, piše Al Jazeera. 

Skupina se je kasneje odločila še za napad na Iranski varnostni sistem, po poročanju Independenta naj bi vdrla v več tisoč nadzornih kamer. 

Pomoč z internetom obljubljajo tudi ZDA

Z internetnim zatiranjem vlade se ne strinjajo niti ZDA. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je povedal, da bodo zato Združene države ublažile omejitve interneta za Iran. "Pomagali bomo zagotoviti, da Iranci ne bodo izolirani in v temi," je dejal.

Omilitev nadzora nad programsko opremo bo tako ameriškim tehnološkim podjetjem omogočila, da bodo svoje poslovanje lahko razširila v Iran. Po Blinknovih besedah bo sprostitev omejitev "konkreten korak proti zagotavljanju pomembne podpore Irancem, ki zahtevajo spoštovanje svojih osnovnih pravic". Dodal je, da je jasno, da se iranska vlada "boji svojih ljudi".

Ameriško finančno ministrstvo pa je sporočilo, da bo poteza pomagala pri preprečevanju vladnih poskusov pri cenzuriranju in nadziranju njihovih ljudi. Malo verjetno pa je, da bo sprostitev interneta imela takojšen učinek, saj ne bo zmogla odstraniti "vseh orodij komunikacije represije," so še dodali. 

Uradno število mrtvih protestnikov naraslo na 35

V več kot tednu dni trajajočih protestih, ki so v Iranu izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, je bilo po poročanju državnih medijev ubitih najmanj 35 ljudi, med njimi tudi pet pripadnikov varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem je bilo uradno število smrtnih žrtev 17, med njimi pa naj bi bilo tudi pet pripadnikov varnostnih sil.

22-letnico je iranska moralna policija aretirala zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali. V več kot tednu dni protestov, ki so sledili smrti Amine, je iranska policija samo v provinci Guilan aretirala 739 protestnikov, med njimi 60 žensk, je po poročanju državnih medijev danes dejal načelnik policije v omenjeni provinci.

Minister je nato ponovil, da vlada vzrok njene smrti še preiskuje in kritiziral vse tiste, ki "zavzemajo neodgovorna stališča, spodbujajo nasilje ter slepo sledijo ZDA in evropskim državam".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silva-d
25. 09. 2022 12.54
-1
verski fanatiki
akmt
24. 09. 2022 19.18
+0
Teheran je bil 50 let nazaj kot Pariz.Sedaj je pa kamena doba se desetletja
akmt
24. 09. 2022 19.18
+0
Hvalabogu, da so se zaceli protesti in prrdvsem, da tudi MOSKI PROTESTIRAJO. Ta versko skrajna vlada mora pasti
beware1
24. 09. 2022 15.33
+5
Še malo in bo tudi pri nas enako. Nimam nič proti nobeni veri, ampak to je ena sama umazana politika. Ali bereš Koran, Biblijo...Judovsko verzijo Biblije( se ne ve, katera je prej napisana), vse učijo o miru in sožitju!! In kaj imamo od tega svetega miru??? Pogubo in sovraštvo, žal.
schrodingerScat
24. 09. 2022 14.07
-1
Tole bi Zlatko in Stevo zrihtala. Ce Iran zeli, jima ju z veseljem posodimo?
Dobrovoljac
24. 09. 2022 12.53
+0
Feminizem prihaja tudi v muslimanske dežele
Apostol1
24. 09. 2022 12.33
+8
Sam osebno podpiram Iran v boju proti ekspanzivni ameriški politiki in kapitalu. Nikakor pa ne morem podpirati omejevanja svobode na kakršenkoli način in tule gredo Iranske oblasti z popolno versko oblastjo v skrajnost , ki se lahko sprevrže tudi v državljansko vojno, ker Iranci niso Afganistanci in so vsekakor bolj razgledani od večine muslimanske populacije in kot kažejo protesti ne popuščajo to ne pomeni nič dobrega .Menim , da bodo Iranske oblasti morale v nekih točkah popustiti , predvsem pa ukiniti moralno policijo , ki ni nič drugačna kot v krščanstvu nekoč Inkvizicija. Verski voditelji pa se svobode na nek način bojijo , ker potem ne bodo več imeli take moči kot jo imajo sedaj. Drugače rečeno , kot sem že rekel , je moralna policija enaka inkviziciji in v tem pogledu so vsaj 200 let za ostalim svetom , kljub tehnologiji.
patogen
24. 09. 2022 13.42
-1
To je del tega, samo izgleda ne razumeš. Tisti, ki se borijo proti amerišli politiki in kapitalu, VEDNO omejujejo tudi svobodo svojih ljudi. Zato pa so v sporu z Ameriko.
akmt
24. 09. 2022 19.16
+0
Moralna policija je ena od bistev konservativne islamisticne vladajoce stranke. Ni sans, da jo ukinejo. Se pa ze v Nemciji pojavljajo taksne policije, sestavljene iz prebeznikov, ki muslimanskim migrantom grozijo, ker imajo moski prekratke brade, zenske niso zakrite... Evripejci smo pa za njih itak neverniki in se ve, kaj ono naredijo z neverniki..
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 12.11
-2
A so Ukrainci že porazili Rusijo, Je tomšenkova že pokazala silikonjaka putinu?
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 12.05
+0
Kako pridt v Moskvo na proteste proti PUTINU?
Zethor
24. 09. 2022 11.34
+9
Pri nas pa omejevanje dostopa do komentiranja
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 12.01
+1
BIVŠEM lastniku so fergazer od helikopterja sabotiral, KAJ SI PRIČAKOVAL
bebest
24. 09. 2022 12.01
+6
Bravo, ravno sem hotel to napisat. Svoboda v vsem svojem sijaju!
nacka
24. 09. 2022 12.08
-1
To STE volili - to IMATE ! Nisem skrajnica, ampak imam pa zdravo pamet. Bravo za komentar
Watcherman
24. 09. 2022 11.25
+3
Anonymous ves čas podpirajo Slovenijo.
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 12.01
-1
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 12.02
-1
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 12.02
-3
sam tok da veste, da ste z uporabo te aplikacije automatsko na dark vebu...
number46
24. 09. 2022 11.22
+3
ZDA in prijateljice spet delajo na tem, da razusujejo državo. Da ne boste potem jamrali zaradi beguncev.
akmt
24. 09. 2022 19.20
-1
Se naj Irqnci kar lepo borijo za svojo drzavo. Nobenih beguncev ne rabimo
Pantokrator
24. 09. 2022 11.06
+3
Iranke so lepe
proofreader
24. 09. 2022 12.13
+1
Watcherman
24. 09. 2022 11.02
+1
Tisti,ki ne veste Anonymous so prijatelji Slovenije zagovorniki interneta in piratstva.
Uroš
24. 09. 2022 10.51
+5
Čakajte, to je ta kultura, seveda samo moški, ki prihaja k nam, ne? Ženske, vas gledam. Danes se borite za zastonj vložke, jutri se boste za osnovne pravice. Plešite.
Quercus
24. 09. 2022 10.56
+5
Moški v Iranu (sploh mladi) so večinoma čisto ok, samo njihova versko blazna vlada, pa precej manj. Tako da ne meči vse v en koš. Če vlada s pomočjo vojske in ostalih represivnih sredstev uveljavlja stroga rpavila glede oblačenja, to še ne pomeni, da večina prebivalstva to podpira. Zato pa sedaj protestirajo, čeprav dvomim, da jim bo uspelo uveljaviti kakšne spremembe.
sociedadreal1
24. 09. 2022 10.34
+3
te anonimus so pa ziher pododdelek ameriške sie!
gozdar1
24. 09. 2022 10.56
+4
Seveda anonymous je bil ql samo dokler je bil proti zahodu. Ko je proti ruski ali pa iranski diktaturi je pa poddpodelek cije.
User2369190
24. 09. 2022 10.34
+4
in kaj bo Anonimni naredu, če ne bo interneta?
proofreader
24. 09. 2022 10.31
+10
Pri nas pa cenzura v komentarjih po Iranskem vzoru.
Zethor
24. 09. 2022 10.22
+7
Ta Anonymus niso več tisti ki je včasih bil, ne gre za isto organizacijo. Prejšnji so se borili proti vsem, tudi zahodu, in podpirali Assanga, Snovdena. Tile so produkt Ameriških obveščevalnih služb, pa ne podpiram Iransko politiko btw.
blackkesi
24. 09. 2022 10.18
-1
Hijskova verska policija hara njegove mokre sanje
blackkesi
24. 09. 2022 10.18
+0