Tujina

Anonymous ponovno napadel Kremelj: 'Mi smo v vojni s Putinom'

Moskva, 26. 02. 2022 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
0

Ko je hekerska skupina ob invaziji Rusije na Ukrajino Rusiji napovedala kibernetično vojno, je to mislila zelo resno. Tokrat so ponovno napadli in ponovno onesposobili spletne strani Kremlja, vlade in ministrstva za obrambo. Odgovornost za napad so prevzeli, Kremelj pa je tokrat za razliko od prejšnjih napadov priznal, da so bila njegova spletna mesta tarče napada.

CNN je poročal, da so bile spletne strani Kremlja deležne kibernetskega napada in da do njih trenutno ni mogoče dostopati. Hekerska skupina Anonymous, ki je ob ruski invaziji na Ukrajino napovedala, da se podaja v kibernetsko vojno proti Rusom, je danes sporočila, da bo z napadi nadaljevala. V petek so vdrli v spletno stran ruskega obrambnega ministrstva in objavili njegovo bazo podatkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Rusi za ubijanje nedolžnih ljudi uporabljajo bombe, Anonymous pa svoja orodja uporablja za ubijanje ruskih vladnih strani," je hekerska skupina zapisala v objavi na Twitterju. Dodali so, da so v vojni s Putinom.  Potrdili so, da so danes padle spletne strani Kremlja, Dume in obrambnega ministrstva. Prav tako so vdrli v sistem nekaterih ruskih televizij, kjer so po napadu predvajali ukrajinske pesmi. 

Odgovornost za kibernetske napade je prevzela skupina Anonymous.
Odgovornost za kibernetske napade je prevzela skupina Anonymous. FOTO: Adobe Stock

Ta ista spletna mesta so bila že v petek tarče kibernetskega napada, saj so jih hekerji za nekaj časa onesposobili. Kremelj je takrat zanikal, da bi jih napadla skupina Anonymous, so poročali državni mediji. Toda vladna spletna mesta so že tretji dan nedostopna vsaj za nekaj časa.  

Tokrat pa je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov za državno tiskovno agencijo TASS potrdil, da je spletno mesto Kremlja tarča kibernetskih napadov. "Napadi se nadaljujejo," je za TASS povedal Peskov. "Spletno mesto pogosto zamrzne."

"Anonymous si vseskozi prizadeva, da spletna mesta ruske vlade in ruskih medijev ostanejo brez povezave, da bi Ruse osvobodili Putinovega cenzurnega stroja. Prizadevamo si tudi za to, da bi Ukrajinci dobili na spletu čim več informacij," so sporočili hekerji. 

Ob naraščajočih kibernetskih grožnjah pa slovenski strokovnjaki pravijo, da je tudi Slovenija potencialno ogrožena, vendar resnih groženj zaenkrat še niso zaznali. Opozarjajo, da se morajo vsi dodatno zavarovati pred tovrstnimi napadi. 

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou