Tujina

Aplikacija dovolj učinkovita tudi pri manj kot 60-odstotni uporabi

Oxford, 19. 08. 2020 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kaj je res? Je lahko aplikacija za preprečevanje širjenja koronavirusa na prenosnih telefonih zelo učinkovita tudi, če jo bo naložilo manj kot 60 odstotkov uporabnikov? Do sedaj je veljalo, da v primeru, če ta odstotek ne bo presežen, takšna aplikacija ne bo učinkovita. Strokovnjaki z Oxforda trdijo nasprotno.

Aplikacija za preprečevanje širjenja koronavirusa na prenosnih telefonih je zelo učinkovita tudi, če jo bo naložilo manj kot 60 odstotkov uporabnikov, strokovnjake z Oxforda povzema spletna stran technologyreview.com. Vedno znova se je v javnosti namreč pojavljala trditev, da jo mora na svoje telefone naložiti vsaj 60 odstotkov uporabnikov.

Številko 60 odstotkov za učinkovitost so večkrat izpostavljale tudi strokovne zdravstvene organizacije v številnih državah. Osnova zanjo je aprilska študija univerze v Oxfordu, ker pa tega praga ni dosegla nobena od držav, so vse bolj glasne kritike o neučinkovitosti in nesmiselnosti uporabe.

Strokovnjaki, ki so delali študijo, pa zdaj poudarjajo, da gre za nesporazum oziroma napačno interpretacijo. Tudi mnogo manjši odstotek uporabe aplikacije namreč lahko znatno vpliva na zmanjšanje širjenja okužbe. "Pojavilo se je veliko napačnih poročil o učinkovitosti in uporabi aplikacije, ki navajajo, da aplikacija deluje le pri 60 odstotkih," pravi predstavnica oxfordske skupine Andrea Stewart. Kot dodaja, je aplikacija učinkovita pri vseh stopnjah uporabe, saj do neke mere upočasnjuje širjenje okužbe.

Kot pravi, aplikacija v vsakem primeru omogoča obveščanje uporabnikov, da so bili v stiku z okuženo osebo. To povečuje samoizolacijo in upočasnjuje širjenje virusa. Z večjim odstotkom uporabe pa se poveča tudi učinkovitost uporabe.

V nekaterih državah se je aplikacija že dobro prijela.
V nekaterih državah se je aplikacija že dobro prijela. FOTO: Bobo

Strokovnjaki z univerze dodajajo, da se razprava o uporabi aplikacije zdaj v večji meri zgrešeno vrti okoli tega, da ni moč doseči teh 60 odstotkov. Veliko je namreč ljudi, ki nočejo ali ne znajo uporabiti aplikacije, ali pa uporabljajo naprave, ki jim tega ne omogočajo.

A kot pravijo, ta prag ne odloča o uporabnosti, žal pa so številni mediji iz cele študije povzeli le en stavek. "Naš model kaže, da lahko ustavimo pandemijo, če bo 60 odstotkov populacije uporabljalo aplikacijo." Izpustili pa so nadaljevanje, ki pravi: "Tudi z manjšo uporabo pričakujemo zmanjšanje števila okužb in smrti zaradi koronavirusa."

Strokovnjaki v študiji trdijo celo, da bi koronavirus lahko obvladali, če bi si aplikacijo naložilo 80 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije, saj bi s tem dosegli 56 odstotkov vse populacije in vse druge intervencije bi bile nepotrebne. Manjše število uporabnikov pa ne bo ustavilo bolezni, a zaradi tega aplikacije niso neučinkovite, saj upočasnjujejo širjenje okužbe. Seveda pa so potem potrebni dodatni ukrepi, kot so testiranje širše množice, izogibanje stikom, zapiranje občinskih meja in drugo.

Profesor Christophe Fraser, soavtor raziskave na univerzi v Oxfordu in neodvisni znanstveni svetovalec britanske vlade pravi, da je prav teh 60 odstotkov, ki se pojavljajo v javnosti, dokaz, kako težko je kontrolirati medijsko poročanje, ki je glavni krivec za uveljavljanje te številke.

Kot pravi, je treba to poročanje spremeniti, saj način, kako se aplikacije sprejemajo, lahko spremeni dojemanje pandemije in bodočih izbruhov bolezni pri ljudeh po celem svetu. Široko razširjeno mnenje, da je uporaba aplikacije pod pragom teh 60 odstotkov neučinkovita, bi bila po njegovem mnenju lahko usodna napaka.

V nekaterih državah se je aplikacija že dobro prijela. Na Islandiji je uporaba dosegla 40 odstotkov, v Katarju in Turčiji pa je uporaba obvezna. Znanstveniki pa poudarjajo, da je pomemben prav vsak uporabnik, saj s tem potencialno rešuje življenja. Tudi pri majhnem številu uporabnikov so prednosti večje, kot so sprva domnevali.

Fraser opozarja tudi, da ni pomembno le, da aplikacija zaustavi širjenje pandemije novega koronavirusa. Gre tudi za novo strategijo soočanja s pandemijami, kjer bodo aplikacije v bodoče igrale pomembno vlogo, zato je zdajšnje uvajanje aplikacije tudi pomembno učenje za prihodnost.

Fraser poudarja še, da je javno zdravje vezano tudi na zaupanje. "Kako torej lahko ustvarimo okolje, v katerem se bodo ljudje zavedali, da je izmenjava podatkov namenjena javnemu dobremu? Ljudje se bojijo zlorabe podatkov, ki se pojavlja v digitalnem svetu. Vprašanje je, kako preprečiti zlorabo in ljudi tako vzpodbuditi k uporabi aplikacije. To je zelo pomembno področje. Moč ustvarjanja dobrih stari se z izmenjavo informacij povečuje, potrebujemo pa primerne okvire za to."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drekachi24
19. 08. 2020 17.00
+1
Kaj se bodo 80-letniki z novimi telefoni sprehajali naokoli, pa mali otroci?
Drekachi24
19. 08. 2020 16.57
+1
Zanima me, kako bi lahko oblasti prisilile ljudi, da si za svoj denar kupijo smartphone? In da ga povsod nosijo s seboj kot prilepljenega s sekundnim lepilom? Zakaj nam ne vgradijo kar čipa?
Drekachi24
19. 08. 2020 16.55
+3
Kdo sploh še verjame v ta napihnjen corona-balon?
RamzesII
19. 08. 2020 16.15
+1
Zagotovo ja, za tako trditvijo tiči razlog.
Povpre?než
19. 08. 2020 14.48
+1
Kaj je dejansko namen te aplikacije? Kakor jaz razumem če si okužen imaš obvezno izolacijo, in te preverjajo če si zares v karanteni, tako ali tako ne boš hodil okrog ko boš diagnosticiran z boleznijo dokler je ne preboliš, kaj bo potem ta aplikacija naredila? za zadnjih nekaj x dni pred potrditvijo okužbe vsem pingala da si bil v okolici in naj se preventivno izolirajo? Pa tudi te ocene tveganja samega appa so lahko tako smotane, lahko je še isti nepotrjeno okuženi bil ravno eno sekundo ali dve tudi 3-5 metrov proč pa je kihnil v tvojo smer, pa boš okužen, tisti meter pa pol je distanca človeka ki ne kiha ko ne piha veter da je manjša možnost prenosa... Za ceno baterije nekaj s tako majhno zanesljivostjo lahko daje tudi lažne občutke varnosti, tukaj se gre bolj za igranje s kodo kod za nekaj na kar se lahko zaneseš...
J Kvas
19. 08. 2020 12.51
+3
Naj mi najprej en pove zakaj bi imel nekdo, ki je okužen app in v njej nastavitev, da je okužen. Potem bi se pa sprehajal okoli, da bi drugim "cingljalo"....
Opazujemvas
19. 08. 2020 12.32
+3
Ja tudi če bo samo 10% bo ušpešna pa ja , vstran vržen denar.
Heretik1
19. 08. 2020 09.57
+7
Če ni potrebnih 60%, potem nas ne več nadlegovati, da bo aplikacija obvezna!
Sajuz
19. 08. 2020 09.51
+2
Včasih ko so blo še android 4 si vtipkal kodo in videl neke 8 mestne številke... Vsaka številka je bil drug telefon v bližini vas... Pa noben ni mel blutuda prižganga... Tud antena od signala ma svojo številko...
Sajuz
19. 08. 2020 09.49
+1
Jutr vam bo že kaka nara baba al pa kaka bivša... Lahko prisluškovala... Saj je sam blutud...
KungFuPanda
19. 08. 2020 09.43
+2
App je odprtokodna, tako, da kodo lahko prebere vsak in vidi, kaj aplikacija dela.
jesenvoyo
19. 08. 2020 09.41
+1
Ne razumem zakaj se ljudje tako otepajo te aplikacije, ki ne uporablja GPS navigacijo ampak samo Bluetooth, ki ima zelo omejen domet povezave. Aplikacija torej v ničemer ne kontrolira kje in s kom smo bili, kot to že delajo precej časa nekatere druge aplikacije kot je to Google Maps Timeline ki nam poroča vsak mesec za nazaj kje smo bili. Verjetno pa ima o našem gibanju največ podatkov naš operater telefona. Ta aplikacija tudi ne deluje takoj, to je da bi nas opozorila, da se odmaknemo od nevarnostnega območja , kjer nam grozi morebitna okužba, to, da dobimo opozorilo za nazaj da smo bili nekje v bližini okuženega je pa malo pozno. Brez skrbi, ne boste vedeli točno kdaj in s kom ste se morebiti okužili. Uporaba te aplikacije nima nobene prav nobene nevarnosti za tiste, ki se tako bojijo da bi bili kontrolirani glede recimo temu svobodnega gibanja in druženja, je samo en velik bav bav, ki prav zaradi velikih omejitev zasebnosti tudi ne bo kaj dosti učinkovit. Za zdravje bi morali storiti veliko več kot je ta aplikacija brez GPS koriščenja.
Sajuz
19. 08. 2020 09.38
+3
Nam jo je google.. že "prostovoljno" naložil...
Naj bi
19. 08. 2020 09.36
+3
Če se hočeš povezat na drug relefon preko bloutut rabiš geslo. No jaz s tem ne bom imel problemov, če razumete.
Tirea
19. 08. 2020 09.35
+5
janez653
19. 08. 2020 09.35
+2
picijulka1
19. 08. 2020 09.27
+0
Aplikacija bo pri upurabnikih povzročala strah življenske ogroženosti. A aplikacija dela? Sem dobila obvestilo? Sem pravilno namestila aplikacijo? In ... Bolj pametno bi bilo uvesti primeren nadzor nad izvajanjem karantene ali izolacije.
MucaNeGrize
19. 08. 2020 09.33
+6
Še bolj pametno pa ukiniti Covid19 . Čaka nas sicer še drugi del vaje . Vse gre po planu .
big_foot
19. 08. 2020 09.23
+10
Včeraj menda naloženih s strani 5K uporabnikov... se pravi 0,25% prebivalstva (ovc)... a je to potem tudi dovolj. :-)
Jaka Jack
19. 08. 2020 09.17
+12
Kakšna bedarija je ta app😂😂😂😂
picijulka1
19. 08. 2020 09.16
+21
A je možno naložit aplikacijo na stacionarni iskrin telefon ETA 80?
MucaNeGrize
19. 08. 2020 09.27
+12
Seveda je , pri lokalnem serviserju mobilcev mu bodo operativno dodali ustrezne komponente brez narkoze . Da pa bo ostal stacionaren s seboj nosiš omarico na kateri stoji . 🤣😝