Tujina

Nebo kot iz pekla, število žrtev narašča, z ognjem se borijo tudi slovenski gasilci

Atene/Skopje/Ankara/Greenville, 07. 08. 2021 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
86

Požarom v Grčiji ni videti konca. Umrli sta dve osebi, gasilci in druge službe za nujne primere pa se neutrudno trudijo zamejiti divjanje plamenov, ki pred seboj goltajo vse, česar se dotaknejo. Gori tudi v številnih drugih državah. Požare se tako še naprej trudijo zamejiti tudi v ZDA, Turčiji in Albaniji, Severni Makedoniji pa je na pomoč priskočila tudi Slovenija. "Ponosna sem na slehernega junaka, ki pomaga v Severni Makedoniji," pravi zaskrbljena mama slovenskega gasilca, ki se tam spopada s požari.

V Grčiji že več dni zapored divjajo hudi požari, ki jih širi in na novo vžiga močan veter. Policija je včeraj v predmestju Aten hodila od vrat do vrat in ljudi pozivala k evakuaciji. Nad prestolnico pa se je zaradi ognjenih zubljev širil velik oblak črnega dima.

Število smrtnih žrtev v Grčiji narašča, do zdaj sta umrli dve osebi, tudi 38-letni prostovoljni gasilec, na katerega je v predmestju mesta padel električni drog. Druga žrtev grših požarov pa je bil Konstantinos Mihalos, predsednik Atenske gospodarske zbornice, ki so ga našli v tovarni.

"To je izredno nevaren požar, popolnoma nepredvidljiv," je dejal vodja grške gasilske brigade Dimitris Stathopulos. Požar je ogrozil tudi daljnovod, ki je ključen za oskrbo z elektriko v grški prestolnici. Prekinjen je bil tudi dostop do dela avtoceste.

Eleni Mirivili, vodja atenske gasilske enote, je opisala apokaliptične prizore na severovzhodu grške prestolnice, kjer je ogenj s tlemi zravnal številne hiše. "Nebo je bilo sivo in rdeče, pepel pa je padal na nas. Bilo je apokaliptično. V mojo hišo je vstopil dim in spati sem morala z masko, ker nisem mogla dihati," je dejala Mirivilijeva.

Dodaja, da je težko ostati na prostem: "Gre za zdravje. Nočemo, da bi bili ljudje izpostavljeni soncu na območju brez sence. Ekstremna vročina je prav tako počasna in nevidna vrsta nevarnosti."

Tudi na otoku Evboja so požarne razmere slabe. Tam so zaradi gozdnega požara, ki se je močno približal obalnim območjem, s čolni evakuirali na stotine ljudi. Meteo.gr je objavil strašljiv posnetek ljudi, ki so jih z otoka evakuirali s trajektom. Zaradi bližine požarov so obžarjeni s peklensko rdečo svetlobo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gori tudi v Olimpiji, rojstnem kraju olimpijskih iger. Minister Mihalis Hrisohoidis je dejal, da so se gasilci vso noč borili, da bi zaščitili to arheološko najdišče.

Premier Kiriakos Micotakis je sinoči znova nagovoril narod in opozoril, da reševalne službe čaka težka noč, saj so požari severno od Aten oživeli, zahodni vetrovi pa so postajali vse močnejši. "Na žalost najhujše šele prihaja," je dejal Micotakis.

Mama slovenskega gasilca v Severni Makedoniji: Ponosna na slehernega junaka, ki pomaga pri gašenju požarov

S požari se še vedno spopadajo tudi v Severni Makedoniji. Tam se z njimi borijo že tretji dan, makedonskim gasilcem pa so na pomoč priskočili tudi slovenski.

Oglasila se nam je tudi mama enega od primorskih gasilcev, ki se trenutno spopada s peklenskimi plameni, ki pustošijo po Severni Makedoniji. "Medtem ko večina dopustuje na morju, ob jezeru ali v termah, primorski gasilci pomagajo reševati življenja, hiše. Domačinom dajejo svoje roke, žrtvujejo svoj čas in ogrožajo svoja življenja. Mame pa od doma, od daleč spremljamo in upamo, da se srečno vrnejo domov," je dejala.

"Kot mama, ki spremlja te hude dogodke na terenu ne glede na narodnost, vero in raso, saj smo vsi enaki in imamo enako srce sem ponosna na slehernega junaka, ki pomaga v Severni Makedoniji," je še zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski gasilci so v Severno Makedonijo prispeli že v četrtek. Odpravili so se v kraj Berovo, kjer so postavili bazo, ena ekipa slovenske enote pa je nato že pričela gasiti požar, ki se je raztezal na 15-kilometrski liniji. Dan kasneje se je slovenski enoti 48 pripadnikov in 17 vozil pridružila še gasilska enota iz avstrijske zvezne dežele Štajerske s 136 gasilci in 43 vozili.

V regiji, ki meji na Bolgarijo, se je gasilcem, policistom in vojakom, ki si prizadevajo ustaviti širjenje požarov, pridružilo veliko prostovoljcev, pogosto opremljenih samo z lopatami in grabljami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podnebne spremembe povečujejo tveganje vročega in suhega vremena, ki bo verjetno še dodatno spodbudilo požare. Svet se je od začetka industrijske dobe segrel že za približno 1,2 stopinje Celzija, temperature pa bodo še naraščale, razen če vlade po vsem svetu močno zmanjšajo emisije.

Na Siciliji za šest mesecev razglasili izredne razmere

Oblasti na Siciliji so zaradi gozdnih požarov, ki divjajo na otoku, priljubljenem med turisti, za šest mesecev razglasile izredne razmere. Kot je danes odločitev utemeljil deželni predsednik Nello Musumeci, na Siciliji gori že od konca julija, tveganje pa zaradi napovedanih vremenskih razmer ostaja tudi v prihodnjih tednih.

Ognjeni zublji sicer ob izjemno visokih temperaturah pustošijo tudi drugod po jugu Italije, nazadnje je danes izbruhnil požar v turističnem naselju na Sardiniji. Gasilci so po lastnih navedbah preprečili, da bi se ognjeni zublji razširili na bližnje rastje, poškodovanih ni bilo. Poleg tega sta trenutno zaradi požarov najhuje prizadeti še deželi Kalabrija in Apulija. Iz italijanske pokrajine Reggio Calabria so v petek poročali o dveh smrtnih žrtvah.

Na jugu Italije trenutno vladata vročina in suša, ki prispevata k širjenju požarov. Za številnimi izmed njih naj bi stali požigalci. Temperature ponekod presegajo 40 stopinj Celzija.

Požari še vedno tudi v Turčiji, nekaj olajšanja prinesel dež

V Turčiji se danes s požari bori več kot 5000 gasilcev, predvsem v obalnih predelih na jugu in zahodu države. Po navedbah ministra za kmetijstvo in gozdarstvo Bekirja Pakdemirlija jim je v državi doslej uspelo omejiti več kot 200 požarov, ostaja pa 13 požarov, ki še niso pod nadzorom. Danes ponekod že dežuje, zato upajo na izboljšanje razmer.

V krajih Köycegiz in Milas v zahodni provinci Mugla se je ogenj sinoči močno razširil, zato je potrebna evakuacija več naselij, so sporočile lokalne oblasti. Minister Pakdemirli je v petek zvečer sporočil, da so od 28. julija spravili pod nadzor več kot 200 požarov v 47 provincah. Pri gašenju sodeluje več kot 80 gasilnih helikopterjev, letal in brezpilotnih letalnikov ter okoli tisoč vozil.

Za turistično močno razvito pokrajino Antalijo, kjer danes dežuje, so oblasti že lahko razglasile, da so vsi požari pod nadzorom, vendar pa so ognjeni zublji za seboj pustili veliko škode. Celotne vasi so pokrite s pepelom.

Pri gašenju pomagajo tudi lokalni prebivalci. Pograbili so grablje, lopate in sekire, si nadeli čelade in odšli na območja požarov, kjer pomagajo gasilcem na hribovitem terenu. Nekateri domačini gasilcem dajejo napotke, kako se najlažje prebiti skozi ovinkaste ceste, ki so podnevi pogosto zakrite z dimom, ponoči pa odete v grozeče rdeče plamene. Kot poroča France24 je en izmed domačinov stal ob robu ceste ter s svetilko in palico mahal gasilskim vozilom, da je cesta prevozna. 

"Domačini so naši vodniki. Pokažejo nam, kje lahko črpamo vodo in povejo, kje so požari. Nudijo nam tudi logistično podporo, nosijo nam hrano in pijačo in pomagajo pri prenašanju dolgih, debelih in težkih gasilskih cevi,” je pomembno vlogo domačinov opisal Hakanu Karabulutu, ki vodi istanbulsko gasilsko enoto.

Požari v Turčiji so zahtevali najmanj osem smrtnih žrtev. Po navedbah strokovnjakov gre za najhujše požare v tej državi po več kot desetih letih. Po prvih ocenah so zajeli več kot 100.000 hektarjev površin.

Požar Dixie tretji največji v zgodovini Kalifornije

Tudi tisti, ki živijo v slikovitih gozdovih severne Kalifornije, so se konec tedna soočili s strahom, saj so požari grozili, da bodo v pepel spremenili na tisoče domov. Požar Dixie je postal tretji največji v zgodovini te ameriške zvezne države, saj je zajel že več kot 1750 kvadratnih kilometrov površin pri gorovju Sierra Nevada. Doslej so ga omejili le 35-odstotno.

Požar je uničil velik del zgodovinskega mesteca Greenville iz obdobja zlate mrzlice in ogrozil več kot 10 tisoč stavb v severni Sierri Nevadi. Zajel pa je tudi območje, večje od New Yorka.

Po podatkih državnega ministrstva za požarno in gozdarsko zaščito je bil to največji trenutni požar v divjini v državi in tretji največji v zgodovini Kalifornije. Plameni, ki jih krepi še močan veter, so močno poškodovali tudi Canyondam, zaselek s približno tremi ducati prebivalcev. Požar je dosegel Chester, vendar je gasilcem uspelo zaščititi domove in podjetja.

Požar Dixie, ki so ga poimenovali po cesti, ob kateri se je začel, zdaj obsega že 1760 kvadratnih kilometrov. Za zdaj še ne poročajo o nobeni smrtni žrtvi tega požara.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jps28
08. 08. 2021 12.05
Nič se mi ne smiljo Grki. Naročili so 25-30 f 35 avionov, ki eden stane cca 13o mio, eden Canadair pa cca 35 mio.
za bojši jutri
08. 08. 2021 11.36
+3
Kje je morala tem grkom? Rusi jim gasijo požare, oni jim pa vračajo s pomočjo EU s sankcijami.
anonimus slovenian
08. 08. 2021 11.03
+3
Koliko vojašlih letal imajo Grčija, Turčija .... Koliko gasilnih? Kolikšen je vojaški proračun? koliko namenijo naravnim nesrečam? S tem, da je desjstvo, da požari in druge naravne nesreče zagotovo bodo. Vsako leto. Neskončna je norost ljudi.
Adolph
08. 08. 2021 10.39
Planet se brani.Suse,poplave,epidemije,potresi,lakota.Zlati casi potrate so preteklost,ce Vam pase ali ne. . . . . .
METKA102
08. 08. 2021 10.10
+2
Novinarji imajo res bujno domišljijo. Včeraj so se vile dolge vrste pločevine, danes pa nebo kot iz pekla.
TistoPravo
08. 08. 2021 11.11
+1
Aneda. Napišeš lahko marsikej. Samo lani niso nič pisali, da nismo sploh poletja imeli. Ker so novice profitabilnejše ob slabem vremenu in dogodkih. Trgovine so bolj polne. Zato je ob komercialnem poročanju težko živet bralcu, ker se tud on naleze te logike. Logično, to je namen reklamiranja
Saloreich
08. 08. 2021 10.06
+3
Pa bo Greta lahko spet pametovala.
taurus111
08. 08. 2021 16.12
Na biciklu se ji nič ne vžge , razen ta zadnje.
JApajaDAja
08. 08. 2021 09.42
+1
en piroman je katastrofa,več njih je pa že "klimatska sprememba"...te bodo le posledica vseh požarov na svetu!
RamzesII
08. 08. 2021 13.45
-1
Na spletu so posnetki, kako z droni požigajo drevesa, namenoma. Drugi pravijo, da zaradi 5G omrežja, zato so tudi iz mest 'izginila' drevesa.
slohren
08. 08. 2021 08.44
+1
Apokalipsa se lahko zgodi pozimi, ali pa celo leto dež in poplave, toliko praha in delcev je šlo v zrak, me zanima kaj bo rekla stroka, kolko snega bo 2m ali 5m.
TistoPravo
08. 08. 2021 08.52
+2
Bomo vidli, je rekel slep. Upajmo na najboljše...na naši zemljici, v naši domovini. In delamo na tem, da bo dobro. Celega sveta pa še nben ni rešu
SEJBOBOL
08. 08. 2021 08.07
+1
Zdej zmagajo tisti k govorijo da je zemlja ravna , k bo prišel ogen do roba ugasne sam .... :)
Saloreich
08. 08. 2021 10.06
+2
Roxy79
08. 08. 2021 08.01
+3
Ali je za gašenje teh požarov potreben PCT pogoj?
RamzesII
08. 08. 2021 13.46
Kaj pa pri evakuaciji, itd. Ne in ne, takrat to ne igra vloge, kajne.
simple_mind
07. 08. 2021 21.58
+4
Ja kaj pa co2,"pa oglični odtis ?!? Hitro inspektorje na teren, heheh ..!
exdetektiv
07. 08. 2021 21.32
+0
Prihaja tretja vrsta inteligence. Nebo bo postalo čudno. Ljudje bomo umirali.
RamzesII
08. 08. 2021 13.46
batom@pinkponk.com
07. 08. 2021 21.32
+0
Koga ste pa nasli, da je prsu nazaj s pekl in pivedal kako je tam nebo?
Samo gasssss...
07. 08. 2021 21.15
+4
Apokalipsa na vidiku. Bolezen,sovraštvo,ogenj,revščina... Bog nam pomagaj.
Quatflow
08. 08. 2021 08.23
+0
To je samo odraz nasega obnasanja, da nas je Bog “zapustil”
nostatic
07. 08. 2021 20.30
Za take namene je bil pri nas misljen famozni 65 clen (dodatek za tbegane razmere), ne zame ki sem sam sedel v pisarni. Res cestsitke za razlago kolektivke da je epidemija=elementarna nesreca.
Slovencelj1302
07. 08. 2021 20.24
kj se italjani igrajo s tisto pogorelo kiso k je sam kamenje ostalo
123soba
07. 08. 2021 20.15
+7
Še nekaj resnice. Grki so pokasirali mastne denarje za nasade oljk. Seveda so med oljkami napeljali tudi alkaten cevi za namakanje tal, ki pa so bile kmalu požagane in med seboj nepovezane. Torej požarnega sistema ni, tako kot tudi v Sloveniji ne. Ko so v sosednji vasi ob požaru hiše hoteli gasilci uporabiti hidrant ni bilo od nikoder vode, hiša je zgorela skoraj do tal.... Vsaka občina bi morala poskrbeti za hidrantno omrežje...
pika73
08. 08. 2021 08.38
+1
Videla sem dva tedna nazaj te oljčne nasade in namakalne sisteme, pa kar povem, da vse deluje in namakanje poteka brez težav. Peloponez ima dovolj vode za to. Da bi pa ti namakalni sistemi lahko preprečili tako obsežen požar, pa ni govora. Ven pridejo šibki curki vode, ki v taki vročini komaj služijo svojemu namenu...in ja, vozila sem se točno po tem območju, ki je najbolj prizadeto...Atene, Olimpija...
Debil989898
07. 08. 2021 18.57
+9
Ubogi ljudje in zivali uničenje evrope se nadaljuje!
-2
...kdo je un junak z vejo ?...
dartford
07. 08. 2021 18.23
+5
Kje ste našli otok Evboja ??? Otoku se reče EVIA oziroma po grško EUBOEA !
RamzesII
08. 08. 2021 13.49
Težko je uporabit spletni brskalnik, čeprav je le klik daleč.
RamzesII
08. 08. 2021 13.50
So pa zato tri črke več, veš kaj to pomeni za pisca, par centov več.