Tujina

Evropsko sodišče se ne želi vmešavati, starši želijo premestitev v hospic

London, 04. 08. 2022 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice zavrnilo obravnavo primera 12-letnega britanskega dečka Archieja Battersbeeja, so njegovi starši na višje britansko sodišče vložili zahtevo po premestitvi dečka v hospic.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v sredo sporočilo, da se ne bo vmešavalo v odločitve britanskih sodišč, zato so zavrnili obravnavo prošnje dečkove družine. Bolnišnica, v kateri zdravijo 12-letnega Archieja Battersbeeja, je nato staršem postavila nov rok za vložitev zahteve po premestitvi otroka v hospic na višje sodišče. 

Družina Archieja Battersbeeja vztraja pri nadaljevanju zdravljenja dečka.
Družina Archieja Battersbeeja vztraja pri nadaljevanju zdravljenja dečka. FOTO: Profimedia

Če zahteve ne bi vložili do 9. ure zjutraj, bi dečka danes ob 11. uri odklopili z aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju. Dečkovi starši so zahtevo vložili pravočasno in tako bijejo še zadnjo pravno bitko, poroča Sky News. 

Archie je v komi vse od aprila, ko ga je mama našla nezavestnega, nad njim pa je visela obveza. Do nesreče naj bi prišlo pri sodelovanju v spletnem izzivu. Zdravniki, ki ga zdravijo v londonski bolnišnici, pravijo, da je deček možgansko mrtev, zato nadaljnje zdravljenje ni več primerno. 

Archie Battersbee
Archie Battersbee FOTO: Profimedia

Toda njegova družina vztraja, da je z zdravljenjem treba nadaljevati, saj da otrokovo srce še vedno bije. V zadnjih treh mesecih sta starša sprožila številne pravne bitke, njuno zadnje upanje je bilo ESČP, ki pa primera ne želi obravnavati. 

Sklad, ki vodi kraljevo londonsko bolnišnico, meni, da dečkovo zdravstveno stanje ni dovolj stabilno za premestitev v hospic, z zdravljenjem otroka pa bodo nadaljevali vse do odločitve višjega sodišča. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0123456789
06. 08. 2022 15.33
+6
sramotno, da nekdo sluzi s platformo, otroci pa se ubijajo.
Mirko Tipka
04. 08. 2022 19.00
-3
Sedaj se starša borita za sinovo življenje, a kaj sta delala prej, ko je igral izzov? Prej pa ga videla nista tako dolgo, da je padel v komo... Naslednjič pa prosim dodajte, kako lahko starši blokirajo tiktok na telefonu.
Sashp13
04. 08. 2022 17.52
+4
Starsa vztrajata zato, ker sta od zdravnika iz Turcije in Japonske dobila kancek upanja, da bi se fant lahko zbudil. Upanje umre zadnje sploh v tem primeru, ko gre za otroka.
Spran3x
04. 08. 2022 18.06
-3
Kaj pa če bi bil v igri otrok vzhodnega porekla, npr. afganistana? sirije?
pizzamargerita
04. 08. 2022 18.26
+6
VoxP
04. 08. 2022 17.34
+5
No pa obrnimo malo zgodbo. Družina12-letnega britanskega dečka Archieja Battersbeeja po toliko času ne vidi več upanja, da bi se njun sin kdaj zbudil. Radi bi mu ponudili humano evtanazijo in se lepo poslovili od otroka. AMPAK NE.NE NE TO JE KRIMINALNO TO JE UBOJ UMOR. V TEM PRIMERU SO SODNIKI SPOSOBNI ODLOČAT. NO KO PA Zdravniki, ki ga zdravijo v londonski bolnišnici, pravijo, da je deček možgansko mrtev, zato nadaljnje zdravljenje ni več primerno. SE Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v sredo sporočilo, da se ne bo vmešavalo v odločitve britanskih sodišč, zato so zavrnili obravnavo prošnje dečkove družine. KDO ODLOČA O TVOJI ODLOČITVI V TAKEM PRIMERUTI ALI DRUGI????!!!
modelx
04. 08. 2022 17.31
+4
a niso ti že v brexitu in kaj delajo potem na eu sodišču? če jim uk ni dovolj visoko, potem naj gredo v zda, ki so našuntale uk k brexitu. če ga hoče familija zdravit dalje, naj ga s svojimi novci in ne na račun uk davkoplačevalcev.
Gpeee
04. 08. 2022 17.28
-2
Starša sta tudi očitno možgansko mrtva
ACC0
04. 08. 2022 16.58
+3
V vsakem primeru tole žal ne bo brez posledic.
Hugh_Mungus
04. 08. 2022 16.31
+6
Starši ne dovolijo izvesti testa, ki bi dokončno potrdil (ali ovrgel) možgansko smrt... "Doctors asked to conduct a brain stem death test, but Archie's family denied consent leading the trust to bring a case at the High Court in London for permission for the test to be carried out." Hkrati pa so na posnetkih magnetne resonance vidne obsežne poškodbe možganskega, vidna pa je tudi že obsežna nekroza možganskega tkiva.
Leviizgubljeni
04. 08. 2022 16.26
+7
Oče fanta je ta teden bil hospitaliziran zaradi suma na srčni napad. Je že zunaj.
Mađioničar
04. 08. 2022 16.20
-2
Vsak dan pišete o tem....katastrofa ste 24h
SamoPovemMojeMnenje
04. 08. 2022 16.15
+4
lakala28
04. 08. 2022 16.15
+16
Se bojim, da je to le še en znak, da je s to demokracijo in permisivno vzgojo nekaj hudo narobe. Brezbrižnost, da so take stvari objavljene in objavljane na internetu je vredna resenga premisleka. Mentalno zdravi ljudje tega najbrž ne počnejo. In cenzura na internetu znano obstaja. Za katere primere že? A je nekdo tukaj močno zamočil in s tem dovolil, da je bilo nekaj mladostnikov v smrtni nevarnosti zgolj zaradi otroške naivnosti?
August Landmesser
04. 08. 2022 16.09
-5
hmmm...Kdaj zares umremo? Velja, da takrat, ko ugasnejo možganske funkcije. Zdaj pa je raziskovalcem uspelo obnoviti cirkulacijo in celično aktivnost v možganih štiri ure po "uradni" smrti. 04.03.2022
August Landmesser
04. 08. 2022 16.19
+6
Nerazumljivo je, kako je lahko nekdo možgansko mrtev, torej mrtev po definiciji znanosti, čeprav ima žive še vse organe, diha in mu bije srce, če je edini nedvoumen dokaz smrti gnitje telesa. Pri možganski smrti pa je še zelo daleč do gnitja telesa. Če človeku še deluje srce, je po navodilih živ, po sistemu možganske smrti pa že mrtev. Ali lahko mrtev človek diha? Ali lahko obstajata dva trenutka smrti? Možganska smrt torej ne more pomeniti, da je človek v trenutku ugotovitve te smrti v resnici mrtev. Lahko gre za začetek procesa umiranja, ki traja različno dolgo in se konča s smrtjo ali pa tudi ne. Znan je primer Velme Thomas iz ZDA, ki je „vstala od mrtvih.“ Velma Thomas je bila priklopljena na aparaturo za umetno vzdrževanje pri življenju, pri čemer njeni možgani že 17 ur niso kazali dejavnosti, zaradi česar so jo zdravniki odklopili od aparature. Deset minut po tistem, ko so odklopili napravo in so se zdravniki že pripravljali, da ji izrežejo organe za presaditev, se je Velma prebudila. Kasneje, ko je k njej prišel sin, je normalno govorila. Znanstveniki že dolgo vedo, da smrt ni dejanje, ki se zgodi v trenutku, prav tako so že ugotovili, da se zavest ohranja še potem, ko možgani že nehajo delovati in nastopi klinična smrt. Zato so lahko predstave znanstvenikov o tem, kdaj nastopi oz. kaj sploh smrt je zmotne, še posebej to velja za možgansko smrt. Znan je primer nekega Belgijca, ki je 23 let preživel pri zavesti v paraliziranem telesu, zdravniki pa so trdili, da je v vegetativnem stanju oz. komi in da se ničesar ne zaveda. Koliko zmot je v konceptu možganske smrti? Ali ni sam koncept zmoten? Zanimivo je še, da so s poskusi na živalih ugotovili tudi to, da lahko osamljen kos možganskega tkiva ohranja spomine celo zunaj telesa. Znan je tudi primer, ko je klinično mrtva ženska rodila. Znanstvenike je zelo osupnilo spoznanje, da je nekaj ljudi, ki so bili v vegetativnem stanju, pravilno odgovarjalo na vprašanja.
August Landmesser
04. 08. 2022 16.20
+2
Osba, ki je torej možgansko mrtva, je lahko v procesu umiranja (ali pa še to ne), vendar pa je še vedno živa. Takšna oseba ni umrla, ko je bila ugotovljena možganska smrt, temveč kasneje, mogoče po odvzemu srca ali drugih življenjsko pomembnih delov telesa. Ali ni v primeru odvzema srca darovalca v smrt pahnil odvzem srca, ne pa ugotovitev o možganski smrti? Tudi mnogi zdravniki so mnenja, da možganska smrt ne pomeni smrti, temveč samo trenutek v procesu umiranja. Kriteriji za ugotavljanje možganske smrti se spreminjajo. Če je bila po prejšnjih kriterijih ugotovljena možganska smrt, je mogoče, da se to po sedaj veljavnih ne bi zgodilo. Pred leti torej mrtev, sedaj še živ - ob istem dejanskem stanju. Razen tega pa se aparature za merjenje možganskih valov izpopolnjujejo in česar sedaj ne zaznajo, bodo mogoče zaznale npr. leta 2012, ko bodo bolj občutljive. Sedaj aparature pokažejo stanje „nič“, čez leta pa bi pokazale možgansko aktivnost, ki bi preprečevala ugotovitev možganske smrti. Leta 2010 mrtev, leta 2012 živ? Vprašanje je tudi, ali imajo države poenotene definicije možganske smrti. Če ne, je lahko določena oseba v neki državi možgansko mrtva, v drugi pa ne. V Sloveniji živ, v ZDA mrtev? Ali se lahko zgodi osebi, ki nikoli ni privolila v odvzem organov naslednje: doživi prometno nesrečo, zdravniki ugotovijo možgansko smrt, odvzamejo mu vse uporabne dele. Ostane samo še prazno, izropano truplo brez organov in drugih delov telesa. Pred nesrečo človek, po njej samo še prazen ovoj. In ta človek nikoli ni privolil v odvzem organov, nikoli tudi ni privolil v koncept možganske smrti. Postane prazno truplo brez lastne privolitve, čeprav mu pravni red daje pravico, da da soglasje za kakršen koli medicinski poseg v svoje telo. Brez njegove privolitve se mu v bistvu ne sme odvzeti krvi, lahko pa se mu odvzamejo vsi deli telesa. Absurdno!
August Landmesser
04. 08. 2022 16.23
+1
pod črto . Starši in svetovalci staršev vedo veliko več , kot mi o tej zadevi ...Torej ni vprašanje ali bi naprej živel, kot biljka ...temveč preprosto , da je še vedno živ in ga ne želijo " usmrtiti " ...
August Landmesser
04. 08. 2022 16.29
+2
fb dohtarji vedo več, kot znanstveniki - vidno tudi po odzivu
Niknames
04. 08. 2022 16.39
Raziskovalcem je pač uspelo ustvariti celično aktivnost, vendar pa niso zaznali aktivnosti same zavesti v možganih.Saj aktivnost na atomski ravni je vedno prisotna, samo zavest oz. Duša ni več prisotna v obliki, ki ji je bila trenutno namenjena.
OvcjiPastir
04. 08. 2022 16.45
+2
Smrt se smatra od trenutka, ko preneha srce biti, torej je otrok praktično še živ.
Niknames
04. 08. 2022 16.50
-1
To že, odgovarjam samo na določeno celično aktivnost.
August Landmesser
04. 08. 2022 17.04
+1
zavest , duša nista merljivi. In vendar sta . Tukaj smo že na področju kvantne fizike - kjer logika in kognitivne sposobnosti na podlagi znane fizike na kateri temelji vsa naša znanost - odpove na celi črti . In vendar ista znanost ve in priznava - da je / obstoj
August Landmesser
04. 08. 2022 17.07
mini primer - ljubezni ali okusa ni moč izmeriti , kajne ...lahko samo filozofiramo o intenziteti le teh ...in ker ni točke " 0" gre v bistvu za subjektivno oceno posameznika
Niknames
04. 08. 2022 17.09
Na tej stopnji gotovo ni merljivo.Celična aktivnost je eno, določena stopnja zavedanja kot je poznamo drugo in nadalje - zavest, ki sega čez vso materijo pa nekaj tretjega.
Tone 12345
04. 08. 2022 17.27
+2
A mu boš zamenjal možgane ti pametnjakovič!!fant je klinično mrtev ali celo biološko in ga ni na tem svetu ki bi ga oživel da bi sploh dvignil veke!!? Ali ne razumeš da ja poganja samo še umetni stroj ki drži krvni obtok da so organi še živi!takoj ko bodo to izklopili se bo začel razkrajati!!takoj!!!
shadow_777
04. 08. 2022 18.25
To je bilo davno nazaj, zdaj so možgani še zadnji nedosegljiv misterij za medicino. Samo poglej demenco. Možganska smrt je pri tem nastopila že zdavnaj, brez aparatur pa itsk ne bi "preživel"
shadow_777
04. 08. 2022 18.25
medicinc5
04. 08. 2022 19.12
+1
Saj ne diha sam, umetno ga predihavajo, v minuti ali dveh ko se respirator ugasne preneha biti srce in vse ostalo
polno3006
07. 08. 2022 08.20
Kolikor jaz razumem zgodbo, je fant "živ" zaradi aparatur...to pomeni da je dejansko brez mašin mrtev...in če ga odklopiji ga ne usmrtijo le umetno podporo mu vzamejo.
1918
04. 08. 2022 15.57
+10
to ni zdravljenje, je samo negovanje osebe v komi
Febo Febic
04. 08. 2022 16.06
-4
In takih oseb je na svetu na milijone. A se vedno so te osebe ljudje, kako pa ljudje moramo ravnati z ljudmi, pa je opredeljeno z zakoni.
Hugh_Mungus
04. 08. 2022 16.14
+12
Ne, ta oseba ni v komi. Ta oseba je možgansko mrtva. Možgani niso poškodovani, mrtvi so.
Leviizgubljeni
04. 08. 2022 16.22
+0
Zdravnik je povedal, da so nepopravljivo poškodovani in da ni mogoče pričakovati izboljšanja. Slika možganov iz meseca junija v primerjavi s sliko meseca aprila pa je slabša in vidno je še več škode in propadanja. Tako pravi zdravnik, ne vem, zakaj Pop ne daje linkov o tem. Kot da bi delal reklamo tujim medijem.
Febo Febic
04. 08. 2022 16.25
-5
Zato je “mozgansko mrtva”, ker je nekdo tako rekel. Nekdo drug bi pa rekel drugace
August Landmesser
04. 08. 2022 16.26
+1
Pred odkritjem defibliratorjev, adrenalinskih injekcij in drugih tehnik za vzpostavitev krvnega obtoka je bilo prenehanje bitja srca in dihanja znak, da se je življenje končalo. Danes vemo, da organi in tkiva brez oskrbe s krvjo in kisikom lahko preživijo od 6 do 12 ur, in to pri sobni temperaturi. Z možgani je drugače: nepopravljive poškodbe nastopijo že po 10 minutah brez kisika, možganska smrt pa velja za najbolj zanesljivi dejavnik za potrditev dokončnega prenehanja življenja. Zadnje odkritje raziskovalcev Univerze Yale, ki so delovanje možganov ponovno vzpostavili štiri ure po smrti, odpira nova vprašanja tudi na tem področju. Raziskovalci so zdrave možgane pujsa iz mesne farme po njegovi smrti izolirali in shranili v posebej za to pripravljeni kemijski raztopini. Povezali so žile v njegovih možganih in vzpostavili krvni obtok, pri čemer so uporabili sistem BrainEx. Gre za posebno metodo, razvito posebej za ohranjanje možganskega tkiva. Po nekaj urah so opazili povrnitev več osnovnih celičnih funkcij, za katere je veljalo, da usahnejo minuto po prekinitvi preskrbe s kisikom in krvjo.
August Landmesser
04. 08. 2022 16.26
+0
Možgani velikih sesalcev ohranijo sposobnost za obnovo cirkulacije in celične aktivnosti več ur po smrti,« pojasnjuje prof. dr. Nenad Šestan iz Univerze Yale, glavni avtor študije. V »obujenih« možganih tudi niso zaznali električnih signalov, ključnih za njihovo normalno delovanje. »Nobene vrste organizirane električne aktivnosti, sicer povezane z zaznavanjem ali zavestjo, nismo zaznali. Iz kliničnega vidika to niso živi možgani, pač pa celično aktivni možgani,« je povedal prof. dr. Zvonimir Vrselja, so-avtor študije. Kemična raztopina, ki so jo uporabili, tudi ni vsebovala številnih sestavin, sicer prisotnih v človeški krvi, na primer imunskih celic. »Do sedaj smo možgane raziskovali predvsem tako, da smo odvzeli majhne vzorce tkiva in jih preučevali vsakega posebej. Uporaba modela, ki smo ga uporabili pri tej raziskavi, pa omogoča preučevanje kompleksnih interakcij med možganskimi celicami in odpira nove poglede na to, kako se le-te med seboj povezujejo,« pravi član raziskovalne ekipe Stefano G. Daniele.
Tone 12345
04. 08. 2022 15.56
+9
Tragedija!nerešljiva v stopnji razvoja tega človeštva!,starši sprijaznite se z nerešljivim in pustite fantu da gre!!saj še vedel ne bo!!!
Febo Febic
04. 08. 2022 16.08
-9
Tudi ti bi sel, ce bi te recimo zaprli v celico in odklopili vodo
Naj bi
04. 08. 2022 15.52
-3
Za nekatere...če srček še bije ni mrtev.
Komentator987
04. 08. 2022 15.47
+7
Zanima me kakšen spletni izziv je bil to?Morda bi lahko zapisali, da bodo ostali starši bolj pozorni na kakšne znake.
August Landmesser
04. 08. 2022 15.59
+5
shadow_777
04. 08. 2022 18.27
petrpetr
04. 08. 2022 15.47
+0
Pomoje se oklepata zadnje bilke, verjetno bi se vsak starš vvtaki situaciji ... Se strinjam z deltexovim komentarjem .... Družbena omrežja so ratala strup za otroke in mladino ....
August Landmesser
04. 08. 2022 16.02
+2
in kot kaže tudi smrt ...družbena omrežja namreč
Omas1313
04. 08. 2022 15.43
+8
Ne vem vso srečo družini vsekakor nebi bil v njihovih čevljih zato tudi sodil ne bom kaj je pravilno in kaj ne…
deltex
04. 08. 2022 15.26
+16
Do tega stanja je prišlo zaradi spletnega izziva....to pa je najbolj tragično. OK, nesreče se dogajajo tudi otrokom, prav tako jih lahko uniči bolezen. ampak, da umreš zaradi neumnega spletnega izziva je skrajno žalostno...