Tujina

Aretirali moškega, ki je posnel video umora neoboroženega temnopoltega tekača

Brunswick, 22. 05. 2020 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalni urad ameriške zvezne države Georgia je aretiral 50-letnega Williama Bryana mlajšega, ki je posnel smrt temnopoltega tekača Ahmauda Arberyja v kraju Brunswick. Napadla in ustrelila sta ga sicer 64-letni Gregory McMichael in njegov 34-letni sin Travis McMichael, Bryan pa je prav tako osumljen umora. Zakon v zvezni državi Georgia sicer določa, da je nekdo lahko obtožen umora, če stori katerokoli kaznivo dejanje, ki se konča s smrtjo nekoga drugega.

64-letni Gregory McMichael in 34-letni Travis McMichael
64-letni Gregory McMichael in 34-letni Travis McMichael FOTO: AP

Spomnimo, poročali smo o umoru temnopoltega tekača v Brunswicku v ameriški zvezni državi Georgia. Dva meseca po streljanju sta bila aretirana 64-letni Gregory McMichael in njegov 34-letni sin Travis McMichael. Trdila sta, da sta Ahmauda Arberyja ustrelila, ker naj bi bil podoben vlomilcu, ki so ga ujele varnostne kamere. Po njuni zgodbi sta zato zagrabila orožje in se s poltovornjakom pognala za njim, potem pa naj bi se le branila pred nasilnežem, ki ju je napadel. 

A incident je bil posnet – medijem ga je predal lokalni odvetnik Alan Tucker. Na posnetku se jasno vidi, kako temnopolti mladenič teče ob robu ceste, pred njim pa je parkiran poltovornjak z moškim v kabini in drugim na prtljažnem delu vozila. Arbery teče mimo tovornjaka, nakar se zasliši strel, iz kabine priteče možakar, začne se prerivanje z Arberyjem, nato odjekne še en strel. Arbery moškega mahne po glavi, vendar po tretjem strelu pade na tla in se ne premakne več. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Video je posnel William Bryan mlajši, ki ga je preiskovalni urad ameriške zvezne države Georgia (GBI) prav tako aretiral. Gregory McMichael, ki je bil na prtljažnem delu poltovornjaka, je policiji povedal, da jima je Bryan pred tem pomagal loviti Arberyja. Kevin Gough, Bryanov odvetnik, je za CNN povedal, da njegova stranka ni zagrešila nobenega zločina, ni bil noben maščevalec in da bo glavna ter ključna priča. Po njegovih besedah je delal na svojem dvorišču, ko je videl, da neznano osebo lovi vozilo, ki ga je prepoznal iz soseske. 

Družina pokojnega Arberyja se je zahvalila GBI za opravljeno delo, saj že od začetka trdijo, da je iz posnetka razvidno, da je bil Bryan vpleten v umor. Ta je sicer prestal detektor laži in trdi, da z napadom na tekača ni imel nič. Zakon v zvezni državi Georgia sicer določa, da je lahko nekdo obtožen umora, če stori katerokoli kaznivo dejanje, ki se konča s smrtjo nekoga drugega. Pri tem ni treba ugotoviti naklepa za umor. 

64-letni Gregory McMichael je do upokojitve delal kot preiskovalec na lokalnem tožilstvu v Brunswicku, zato se je tožilka Jackie Johnson izločila iz primera. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
22. 05. 2020 19.43
+4
DOJ/FBI statistika pravi, da ce je morilec belec ali temnopolt, zrtev pa je nasprotne rase, je 2x vec moznosti, da je morilec temnopolt. Zakaj potem v medijih tega ni nikoli? Pred parimi dnevi je prisel video ven, ko temnopolt tepe ostarelega belca v domu za upokojence. Video je bolj pretresljiv, kot pa to streljanje kriminalca po poklicu. Nobene novice. Zakaj to?
RamzesII
22. 05. 2020 16.01
+2
"Zakon v zvezni državi Georgia sicer določa, da je lahko nekdo obtožen umora, če stori katerokoli kaznivo dejanje, ki se konča s smrtjo nekoga drugega. Pri tem ni treba ugotoviti naklepa za umor." Seveda je treba, sicer ne moremo govoriti o umoru, temveč o uboju. Ne sme se dovoliti, da si vsak razlaga zakon po svoje.
RamzesII
22. 05. 2020 15.59
+4
"saj že od začetka trdijo, da je iz posnetka razvidno, da je bil Bryan vpleten v umor" Kako neki je po njihovo 'vidno', če je pa snemal.
aljo kot
22. 05. 2020 15.20
+3
Amerika Amerika du bist so wünderbar hahahhaha
Shrimpjee
22. 05. 2020 12.22
+5
Že samo pogled na desnega mouth breatherja ti pove, da jima manjka 5 do poldne.
CestniKolesar370Wattov
22. 05. 2020 12.09
+2
Uradna demografija ZDA: 13% temnopoltih. Uradna FBI statistika: 50% umorov zakrivijo temnopolti. Uradna FBI statistika: 90% medrasnih posilstev zakrivijo temnopolti.
JohannDoe
22. 05. 2020 12.00
+5
Ni okej, da civilisti lovijo in streljajo nedolžne ljudi. Kot tudi ni okej, če npr. vojaške pooblaščene osebe aretirajo civiliste. Je pa vse skupaj izključno zgodbica za zabavanje in farbanje bralcev, če se pozabi povedati tudi, recimo, da je tisti "po nedolžnem ustreljen" dejansko nasilni kriminalec povratnik (v tem primeru si izmišljujem), aretirani "nedolžni civilist" pa agent državnega ministrstva, ki je vohunil v vojski. Streljati kriminalce in aretirati "civiliste" lahko še vedno ni okej, morate pa se vprašati kaj je potem namen tega, da vas skušajo farbati in koliko je vredna taka novica?
oktalz999
22. 05. 2020 11.58
+3
Ikoss- ta dva sta NAMERNO izvršila družbeno problematično nasilno dejanje. Ni potrebe po strokovnem ovrednotenju postopka. Čista eksekucija.
IKOSS
22. 05. 2020 12.16
+7
Ena temeljnih premis pravne države je, da velja domneva posameznikove nedolžnosti. Ta nedolžen velja za nedolžnega toliko časa, dokler mu krivda ni dokazana v okviru sodnega postopka. Nadalje, je osnova vsake pravne države tudi pravica do pritožbe, upoštevati je treba vse okoliščine dejanja, tako olajševalne, kot tudi oteževalne, vsakdo ima pravico, da se sooči s tistim, ki ga nečesa obtožuje, vsakdo ima pravico do javnega sojenja in še nekaj takšnih temeljev pravne države obstaja. V kolikor smo pripravljeni posameznika obtožiti in tudi obsoditi brez ustreznega postopka, mar to ne pomeni, da smo se odpovedali vsem dosežkom sodobne pravne države? Seveda ob tem ne gre zanemariti vseh posledic, ki iz tega izhajajo.
RamzesII
22. 05. 2020 16.04
+4
"Ta nedolžen velja za nedolžnega toliko časa, dokler mu krivda ni dokazana v okviru sodnega postopka." Eno je teorija, drugo pa praksa. Kriv si dokler ne dokažeš nasprotno, torej, da si nedolžen. Sicer ne bi bilo obtožb vnaprej, dokler niso zadeve raziskane in ustrezno dokazane, kaj je res in kaj ni.
IKOSS
22. 05. 2020 18.22
+4
@ Ranzess Zato pa obstajajo različni statusi; od »operativno zanimive osebe«, do »utemeljeno osumljenega« za določeno kaznivo dejanje. Ne glede na dokaze znotraj omenjenih postopkov, taka oseba še vedno ne velja za krivo. Tak status lahko dobi izključno na podlagi »pravnomočne obsodbe«. Seveda lahko v okviru postopkov osumljeni predloži tudi dokaze, ki ga razbremenjujejo krivde, ne glede na to pa je aktivno legitimiran tožilec in ne obramba. Težava naših medijev in posledično javnosti je, da posameznika občasno obsodijo še preden se postopek konča, rezultat tega pa je, da se javnost nato sprašuje, kako so lahko »krivi« posamezniki po končanem sodnem postopku preprosto »izpuščeni«. Seveda so, saj ti niso bili nikoli obsojeni znotraj predpisanega postopka. Kako hitro in brez resne preučitve vseh okoliščin, so ljudje pripravljeni posameznika spoznati za krivega, se nazorno vidi tudi iz komentarjev te teme, kjer je več posameznikov ob vrsti nejasnosti, vseeno jasno izrazilo svoj odnos do omenjenih dogodkov.
RamzesII
23. 05. 2020 11.39
Čeprav izkazano in dokazano nedolžen je kljub temu zaznamovan zaradi suma in postopkov, ki so sledili, pa pravzaprav sploh ne bi bili potrebni. Kasneje v življenju, ko in če se zalomi, takšni postopki oz. obtožba, veljajo za obremenilne dokaze, saj se gleda obtožbo, ne končne odločbe, dober trik, sicer ne bi imeli obremenilnih okoliščin iz preteklosti iz tega naslova.
Wahl
22. 05. 2020 11.55
+7
Če se že greste novinarskega dela, napišite kaj na temo, da j bil stari McMichael leta 2006 suspendiran zaradi prekoračitve pooblastil, pred upokojitvijo 2019 pa več let zaporedoma ni uspešno opravil obveznega urjenja in je ostal brez službenega orožja.
JohannDoe
22. 05. 2020 12.33
+4
Ne grejo se, od kod ti taka ideja? Najdejo članek na internetu, google translate in pritisnejo publish. Od kod ti ideja, da v šestdeset sekund lahko strneš kakršnokoli novinarsko delo?
tom74
22. 05. 2020 11.37
+8
Tastar je mislu, da je še v službi, tamal je pa hotel biti kot on;)). Pacient sistem, lovijo s puško, ko srnce. Če te nekdo tako ustavi, če si ali nisi kriv, ni on zakon.
oktalz999
22. 05. 2020 11.21
+3
Fridmanofmilton- kaj sta slučajno mislila, da ju bo posilil ali sta mogoče videla, da ima kalašnikovko v rokah?
ochi
22. 05. 2020 10.46
+14
Tako na oko bi rekel, da je šlo za poskus "citizen arrest-a", saj je očitno, da sta ga dva moška čakala, snemalec pa mu je sledil. Očitno še ni izšlo po načrtih.
Komendator
22. 05. 2020 10.45
+12
Uf, ne bi bil rad na mestu teh McMichaelov, ko se bodo črnci v zaporu spravili nanju...
oktalz999
22. 05. 2020 10.27
+24
In čisto slučajno sta imela pri sebi puške. Kaj sta lovila divjad?
IKOSS
22. 05. 2020 10.50
-10
Zapisano kaže na pomanjkljivo razumevanje tematike. V kolikor posameznik ve, da obstaja nevarnost eskalacije situacije, ali je ta celo povečana, je razumno, da se na to ustrezno pripravi. V okvir tega spada tudi, da ima na voljo ustrezna sredstva in znanja, da se morebitnega napada na sebe in svoje bližnje, obrani. Eno boj učinkovitih tovrstnih sredstev so tudi strelna orožja. Zgoraj navedeni vzrok je eden od poglavitnih razlogov, zakaj je oborožena policija ter tudi pripadniki nekaterih drugih institucij. Posest nekaterih sredstev, četudi so ti v vlogi orožja, sam po sebi ne nakazuje na intenco posameznika, da izvrši družbeno problematično nasilno dejanje! V kolikor bi sprejeli takšno razlago, bi lahko pavšalno obsodili prav vsakega institucionalnega uporabnika tovrstnih sredstev, kar bi bil popoln absurd. Zapisano seveda ne pomeni, da sta obtožena v tem primeru ravnala na primeren način. Slednje je namreč treba šele ovrednotiti v ustrezno strokovnem postopku.
IKOSS
22. 05. 2020 11.27
+1
Nadvse zanimivo bi bilo prebrati, kaj od zapisanega tisti, ko so zgornji zapis ocenili negativno, ocenjujejo za netočno, oziroma sporno.
Hachi
22. 05. 2020 12.13
+2
vse lepo in prav, vendar pa si spregledal eno poglavito zadevo v tem primeru in to je NAKLEP. tu se lepo vidi, da gre za sprevrzeno dejanje, ki je bilo nacrtovano. samo posedovanje orozja ni problem, problem pa je, ce ga drzis v pripravljenosti in lovis, zasledujes, cakas nekoga. tu pa je ze naklep in se celotna zadeva takoj spremeni.
IKOSS
22. 05. 2020 12.26
+4
@Hachi Ali je naklep obstajal, ali ni, bo treba ugotoviti v okviru postopka. O tako resnem in pomembnem vprašanju, kot je to, se pač ni mogoče izjasniti zgolj na podlagi informacij, ki so trenutno javno dostopne. Kdorkoli si to upa, ne svojega stališča ne temelji na podlagi dejstev, s tovrstnim področjem povezane tematike ne pozna dovolj dobro, ali pa ga vodijo z nazorskimi vprašanji povezana čustva. Žal nobena od omenjenih pomanjkljivosti takšnemu posamezniku ne omogoča ustvariti si realno sliko dogodka.
Kristof19
22. 05. 2020 10.25
+6
Po zakonodaji zvezne države Georgia ni bilo storjeno nič nekazonitega, nobeden ne bo šel v zapor
lunaa12
22. 05. 2020 10.23
+44
Vesela, da NE zivim v Ameriki.
Rožice cvetijo
22. 05. 2020 10.21
+17
Že sam pogled na mlajšega iz familije pove vse!
STOP
22. 05. 2020 10.19
+12
nekdo te s puško ustavi in ti se greš tepst?
ochi
22. 05. 2020 10.43
+10
če te v gozdu medved napade in začne trgati meso s tebe, se boš tudi tepel, pa čeprav najbrž brez efekta.
Anon88
22. 05. 2020 10.06
-10
Ne boste nič povedali, da je "tekač" že star znanec policije? Pred par dnevi sta prišla ven posnetka policije, enkrat ko ga aretirajo zaradi kraje TV v Wallmartu, drugič pa se skoraj stepe s policijo, ker je vozil brez vozniške. Res pravi maratonec hahahah. Res mediji nič o teh posnetkih? ;) Samo pravim da ni vse črno-belo kot želijo mediji pokazati, da dobijo klike.
Millady
22. 05. 2020 10.26
+34
Aja, to po tvoje zadošča, da ga ubijejo sredi ceste??
martinov
22. 05. 2020 09.59
+6
Čisto po Orbanovo ravna Trump, sledi mu pa Janša. Vse kar škodi vladajočemu je treba zatreti, tudi fotografije in novinarska poročanja !! In ti neki se gredo demokracijo ??
Bukovlist
22. 05. 2020 10.11
+30
V današnjem svetu obstaja samo demokracija denarja in dobrih odvetnikov.
pepe007
22. 05. 2020 10.37
+8
Polpismen? Snemalec ni bil po naključju na kraju dogodka in snemal, temveč je dvojici pomagal pri delu. Posnetek pa je objavil, ker je razvidno, da je tekač hotel že ustreljen mahniti nazaj. In so ga ubili v samoobrambi.
VolkBrenin
22. 05. 2020 11.02
-3
pepe...maš taprav nick...." ubili so ga v samoobrambi " ..???? !! ....
pepe007
22. 05. 2020 11.32
+11
Tako so hoteli to prikazati. Zato so se pa snemali. Ne gre za posnetek, ki bi ga posnel nekdo, ki se je naključno znašel na mestu dogodka. Policiji se pač ni zdela "samoobramba" in so zaprli tudi snemalca, ker je strelcema povezan.