Tujina

Aretirali moškega, ki je pred britanskim konzulatom igral protestno himno

Hongkong , 21. 09. 2022 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hongkonške oblasti so zaradi suma uporništva aretirale 43-letnega moškega. Ta je pred britanskim konzulatom v Hongkongu na glasbilo igral melodijo protestne himne "Čast Hongkongu". Moškega so policisti aretirali na podlagi zakona iz kolonialne dobe, ki prepoveduje "upor ali prezir do njenega veličanstva, njenih dedičev, naslednikov ali vlade". Zakon je bil več desetletij v zatonu, oblasti pa so ga ponovno obudile leta 2020 – leto dni po tem, ko so se v Hongkongu pričeli protivladni protesti.

Na posnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, vidimo moškega, ki med žalno slovesnostjo v čast kraljici igra na glasbilo. Pred britanskim konzulatom v Hongkongu je igral na melodijo himne "Čast Hongkongu" – ta velja za protestno pesem, ki je nastala med prodemokratičnimi in protivladnimi protesti, ki so leta 2019 izbruhnili v Hongkongu. Moškemu se je s petjem pridružila tudi množica, a so dogodek kmalu prekinili policisti, ki so moškega aretirali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policisti so potrdili, da so 43-letnika aretirali zaradi suma uporništva. Pridržali so ga na zaslišanju, vendar kasneje proti varščini tudi izpustili, poroča CNN. Meseca novembra ga čaka nadaljevanje zagovora.

Moškega so aretirali na podlagi zakona proti uporu, ki je bil na Kitajskem več desetletij v zatonu. Leta 2020 pa so ga skupaj z zakonom o nacionalni varnosti obudili. Ponovno sprejetje zakonov je med aktivisti in humanitarnimi organizacijami sprožilo val kritik. Menijo namreč, da želijo oblasti z obuditvijo povečati cenzuro in omejiti svobodo govora. Hongkonška vlada je te kritike ovrgla. 

Od obuditve zakona so tamkajšnje oblasti sicer aretirale več kot 70 posameznikov, ki so izrazili nestrinjanje z vlado, poroča Bloomberg. V zapor so zaradi "uporništva" tako poslali predvsem novinarje, politike in predstavnike civilne družbe. 

Policisti so aretirali moškega na podlagi kolonialnega zakona, ki je bil več desetletij v zatonu.
Policisti so aretirali moškega na podlagi kolonialnega zakona, ki je bil več desetletij v zatonu. FOTO: AP
Kaj je kolonialni zakon proti uporu?Hongkonški zakon o uporu je del Odloka o kaznivih dejanjih iz leta 1938, ki ga je kolonialna vlada nekoč uporabljala za napad na prokitajske skupine in publikacije. To je bilo zlasti po prihodu kitajske komunistične partije na oblast in med protivladnimi protesti leta 1967. Zakon opredeljuje upor kot "govor ali objave, ki prinašajo sovraštvo ali prezir do njenega veličanstva, njenih dedičev, naslednikov ali vlade". 
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žalovanje kot protest 

V Hongkongu zadnja leta prevladuje omejevanje svoboščin in cenzure. Oblasti posameznike aretirajo že zaradi objav na družbenih omrežij, prepovedali pa so celo nekaj otroških knjig, za katere so ocenili, da so uporniške.

Razpadlo je več prodemokratičnih skupin, njihove vodje pa so bile aretirane ali izgnane. Prebivalci Hongkonga so tako dovoljeno zborovanje zaradi kraljičine smrti uporabili tudi kot priložnost za ponovno javno nasprotovanje vladi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
22. 09. 2022 09.19
+0
Tu zaradi petja 70 aretiranih, v Moskvi pa zaradi protestov proti Putinu tudi 70? hahaha
Millady
21. 09. 2022 21.16
+0
Toliko o tem, da "ves svet žaluje za kraljico"..